EĞİTİM - 14 Kasım 2024 Perşembe 15:43

SAMEK’ler aile bütçesine katkı ve gelecek için umut kapısı oluyor

A
A
A
SAMEK’ler aile bütçesine katkı ve gelecek için umut kapısı oluyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi SAMEK’ler 16 farklı merkezde eğitim vermeye devam ediyor. Güneşler SAMEK’te 12 farklı branşta 255 kursiyer eğitim görüyor. El nakışı ve dikiş atölyeleri de özellikle kadınların en çok tercih ettiği branşlar arasında yer alıyor. Kursiyerler burada öğrendikleri sanatla ve mesleklerle aile bütçesine katkı sağlıyor ve geleceğine yön veriyor.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (SAMEK), 16 farklı merkezde gencinden yaşlısına herkese eğitim vermeye devam ediyor. SAMEK kurslarına katılan kursiyerler aldıkları eğitimlerle hem yeteneklerini geliştirme fırsatı buluyor hem de sanat öğrenerek gelecekte meslek sahibi oluyor. Yeteneklerini keşfeden kursiyerler ortaya harika sanat eserleri çıkarıyor. Kursiyerler burada öğrendikleri sanat ile serbest piyasada yer ediniyor ve yaptığı işlerle aile bütçesine katkı sağlıyor. Ayrıca kursiyerlerin geleceği için önemli bir kapı aralanıyor.


16 farklı SAMEK merkezinden biri olan Güneşler SAMEK’te, çeyiz ürünleri hazırlama, giyim aksesuarları hazırlama, dekoratif ahşap süsleme, kağıt rölyef, çanta yapımı, dantel, giyim tekamül, tığ örgü, el nakışı, aksesuarları yapımı, şiş örücülüğü ve makrome olmak üzere toplam 12 branşta 255 kursiyer eğitim görüyor. Her yaş grubuna hitap eden kurslar, alanında uzman eğitmenler tarafından veriliyor ve katılımcılara sertifika takdim ediliyor. Bu belgeler ise profesyonel iş hayatında kullanılabiliyor. Güneş SAMEK’te el nakışı ve dikiş atölyeleri de özellikle kadınların en çok tercih ettiği branşlar arasında yer alıyor.


Güneşler SAMEK kursunda eğitim görevlisi olan Melek Akçay, "SAMEK’ler vatandaşlarımızın kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak eğitimler veriyor. Bu eğitimler, belediyemize ve şehrimize büyük katkı sağlıyor. SAMEK adeta bir marka haline geldi ve bu çok faydalı bir hizmet. Vatandaşlarımız ve bölge sakinleri bu kurslardan oldukça memnun. Elimizden geldiğince en iyi şekilde kursiyerlerimize destek olmaya devam ediyoruz" dedi. El nakış kursunda eğitim alan 52 yaşındaki ev hanımı Ayşe Sarıgül, kurslardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Ev hanımı olarak bu kursları çok faydalı buluyorum. SAMEK olmasaydı, zamanımızı evde geçiriyor olacaktık. Burada hem yeni dostluklar kuruyoruz hem de sosyalleşiyoruz. Öğrenirken eğleniyor ve aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Belediyemize bu imkanları bize sağladıkları için teşekkür ediyorum" diye konuştu. SAMEK’te dikiş kursuna başlayan, ev hanımı Fatma Nur Coşkun, "Çok memnunum. Teknik bilgi öğrenmenin yanı sıra sosyal olarak da aktif hale geldim. Bu sayede eve mutlu dönüp aileme faydalı olabiliyorum. Ev ekonomisine de katkıda bulunuyorum" derken Meliha İnanç ise, "Bu merkezler bence çok güzel. Özellikle ev hanımlarımızın kendilerini ifade etmelerini kolaylaştırıyor ve stresten uzaklaşmalarına yardımcı oluyor. Burada sosyalleşiyor, arkadaş ediniyor ve keyifli zaman geçiriyorsun. Ben de yıllardır SAMEK’lerdeki kurslara katılıyorum. Dikiş dikmeyi öğrendim. Kendime, çocuklarıma ve hatta dışarıya dikebiliyorum. Böylece ev ekonomisine katkı sağlama imkanı da buluyoruz" ifadelerine yer verdi.



SAMEK’ler aile bütçesine katkı ve gelecek için umut kapısı oluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Noterlik Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. TBMM Genel Kurulunda Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edildi. Kanuna göre, avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması, avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacak. Adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları veya yardımcıları ile hakim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyonlarında görev yapanlar da görev yeri saklı kalmak kaydıyla mahkemelerde yapılan staj sürecinde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilecek. Kanunla noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslar düzenleniyor. Noterlik Ücret Tarifesi, her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında düzenlenecek. Noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar sebebiyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kağıt bedelleri, noterlik ücretleri ile diğer işlem giderleri nakit olarak veya banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılarak tahsil edilecek. Noterler bir önceki aya ait beyannameleri, her ayın ilk beş iş günü içinde hazırlanacak ve aynı süre içinde ilgili dairelere verilecek. Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanında yer alan bilgilerin Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde kişi ve kurumlarla paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına Türkiye Noterler Birliğince 2 lira işlem katılım payı alınacak. Kanuna göre, el yazısıyla imzalanarak hazırlanan noterlik işlemleri, güvenli elektronik imzayla Türkiye Noterler Birliğinin bilişim sistemine kaydedilecek. Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişiklikle adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve Basın İlan Kurumunun ilan portalında ilan edilecek. Boşanma davası reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Devlet üniversiteleri Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kurabilecek. Etki ajanlığına ilişkin hüküm tekliften çıkarıldı.
Yozgat Kerkenes Harabeleri’nde Keykavus Kalesi surlarının yanı sıra yeni figürler keşfedildi Yozgat’ın Sorgun ilçesi Şahmuratlı Köyü sınırları içinde bulunan tarihi Kerkenes Harabeleri güncel kazısında yeni figürler keşfedildi. Sorgun Şahmuratlı köyünde yaklaşık 20 gündür devam etmekte olan kazılarda Keykavus Kalesi’ne ait surların bir bölümünün yanı sıra, bir adet ‘Haç’ sembolü ve bir adet de ‘Hayvan başı kabartması’ figürü bulundu. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan kazı alanında incelemelerde bulunarak bilgi aldı. Özkan, “Sorgun ilçemiz Kerkenes kazı alanı bölgesindeyiz. Bölgede Amerika Florida Üniversitesi’nden bir hocamızın başkanlığında kazı çalışmaları devam ediyordu. Ancak bu sene Kültür ve Turizm Bakanımızın destekleri, hocamızın da koordinasyonu ve talebi ile birlikte İstanbul Üniversite’sinden Prof. Dr. Şevket Dönmez hocamız da burada bu sahada kendi alanında kazı çalışmalarını başlattı. Gerçekten bizler de hayretler içerisindeyiz. Yaklaşık 20 günlük kısa bir süre içinde hocam, kalenin dış duvarlarında hatta bir kısım da eser buluntularıyla birlikte çalışmalarına devam ediyor. Ben bu vesile ile hocamıza, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, emek veren arkadaşlarımıza ve kazıya katkı ve destekleriyle bizlerin yanında bulunan Sorgun Belediye Başkanımıza, Kaymakamımıza ve Kültür Müdürlüğü’ndeki ekip arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi. “15 günlük süreçte 300 metrelik surun, 15-20 metrelik bölümü açığa çıktı” Kerkenes Harabelerinde yapılan güncel kazı çalışması hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez, henüz 15 günlük bir süreç olmasına rağmen Keykavus Kalesi’nde, Keykavus Kalesi’ni çevreleyen tahmini 300 metrelik surun yaklaşık 15-20 metrelik bölümü açığa çıkartmayı başardıklarını belirtti. “Konargöçer Türkmenlere ait bulgular var” Prof. Dr. Dönmez, “Bundan sonraki süreçte giriş kapısıyla, kalenin içinde çalışmalara devam edeceğiz. Şu an görünen noktada Roma ve erken Bizans dönemlerini kazıyoruz. Ama kalede bir Selçuklu Dönemi olduğunu biliyoruz. Bizim uzmanlığımız biraz daha Türk dönemi ve bu topraklardaki bizim 1000-1200 yıllık kültürümüzün açığa çıkması. Çünkü Anadolu arkeolojisinde Neolitik dönem, Roma dönemi, Helenistik dönem, Hitit dönemi çok iyi biliniyor ama bizim bu topraklardaki kendi öz kültürümüzü biraz daha açığa çıkararak vurgulamak istiyoruz. Bizi heyecanlandıran buluntular yüzeyde var. Yüzeyde konargöçer Türkmenlere ait çadır destek duvarları var. Yani bu bölge aslında Türkmenlerin de belki 300-400 yıl önce bir yaylak noktası durumunda. Bunları da saptamaya ve belgelemeye başladık” şeklinde bilgi verdi. Prof. Dr. Şevket Dönmez’in aktardığı bilgilere göre kazı esnasında bulunan ‘Haç’ ve ‘Hayvan başı kabartması’ figürü dinsel bir cemaat bulunduğuna ve bu bölgeyi korumak için kendi kültürlerinden, tılsımlardan faydalandıklarına işaret ediyor.