KÜLTÜR SANAT - 23 Aralık 2024 Pazartesi 11:14

Kastabala Antik Kenti’nde daha eski dönemlere ait olduğu düşünülen tapınak kalıntısı bulundu

A
A
A
Kastabala Antik Kenti’nde daha eski dönemlere ait olduğu düşünülen tapınak kalıntısı bulundu

Osmaniye sınırları içinde yer alan tarihi Kastabala Antik Kenti’nde 2023 yılında yürütülen kazı çalışmalarında, milattan önce 540’lı yıllara dayandığı tahmin edilen tapınak kalıntıları bulunmuştu. Devam eden kazılarda ise daha eski dönemlere ait olduğu düşünülen tapınak kalıntılarına rastlandı.


Çukurova’nın Efes’i olarak bilinen 2 bin 700 yıllık Kastabala Antik Kenti’nde “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi iş birliğinde arkeolojik kazılar sürüyor. Tarihi sütunlu caddenin yanında başlatılan kazılarda, 2023 yılında Arkaik Dönem tanrıça Kubaba’ya (M.Ö. 540) ait tapınak kalıntılarına rastlanmış ve devam eden kazılarda ise tapınağın hemen yanında daha eski dönemlere tarihlenen Açık Hava Kaya Kült Alanı ve 2 adet sarnıç kalıntılarına rastlandı.


Kastabala kazı alanında bulunan tapınak kalıntıları ve sarnıçların daha eski dönemlere ait izler taşıdığını söyleyen Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, "Kastabalı Antik Kent’teyiz, kutsal kent anlamına gelen bir anlamı var burası ’Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında Kültür Turizm Bakanlığımız, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğümüz ve üniversitemizle ortak yürütülen bir çalışma içerisinde restorasyon projesi devam etmekte. Ayağa kaldırılan sütunların hemen yanında ortaya çıkan kutsal kent dediğimiz alanda tapınak olduğunu düşündüğümüz bir alandayız. Tapınakla ilgili burada sürekli veriler ortaya çıkmakta. Yine hemen arkamızda sarnıçlar ortaya çıktı. Bu sarnıçlarla birlikte hemen yanında kesme taşlarının olduğu o kutsal kent döneminde dini ritüellerin yapıldığını düşündüğümüz bir takım veriler ortaya çıktı. Tiyatrol alanıyla arkamızda görünen Bodrum Kalesi’yle, yine kilise kalıntısı, hamamıyla tam bir antik kentteyiz. Milattan sonra 2. yüzyıla tarihlendirebileceğimiz ama bu tapınakla birlikte daha erkene gidebilecek bir alandayız. Yerli ve yabancı ziyaretçileri bekliyoruz" diye konuştu.


Kubaba’ya ait olduğunu düşünülen tapınağın hemen yanında tarihi daha eskilere giden kaya kült alanının tespit edilmesi, çok heyecan verici ve muhteşem bir keşif olduğunu söyleyen Kastabala Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Faris Demir, "Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmalar ’Geleceğe Miras Projesi’ yoluyla desteklenmektedir. 2023 yılı kazı çalışmalarında Arkaik Dönem ait bir tapınak keşfedilmiş, ulusal ve ulusal arası basında oldukça geniş yer almıştı. Türkiye’de arkeolojik keşiflerde üçüncü sırada, Avrupa’da ise altıncı sırada yer almıştı. 2024 yılı çalışmalarında Arkaik tapınağın kazısına devam edilmiş ve bu kazı çalışmalarında açık hava kült alanı tespit edilmiştir. Bu açık hava kaya kült alanı Arkaik dönemin tapınağın altında ve yanında yer almaktadır. Bu açık hava kült alanı Arkaik Dönem tapınaktan daha eski olup daha eskilere gitmesi muhtemeldir. Açık hava kült alanında heykelin oturacağı kült heykelinin oturduğu bir heykel kaidesi ve 2 adet sarnıç tespit edilmiştir. Daha sonra bu alan taş kesim alanı olarak kullanılmış. Bu kayadan kesilen taşlar Arkaik tapınağın yapımında kullanılmıştır" dedi.



Kastabala Antik Kenti’nde daha eski dönemlere ait olduğu düşünülen tapınak kalıntısı bulundu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Silopi Proje İmam Hatip Lisesi mesleki yarışmalarda derece elde etti Şırnak’ta, Silopi Hacı Mehmet Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu il geneli yapılan tüm mesleki yarışmalarda derece elde ederek Güneydoğu Anadolu Bölge Finallerine katılacak. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde Genç Hatipler Hutbe Okuma, Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma, Genç Nida Kur’an-ı Kerim’i Okuma ve Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışmaları düzenlendi. Silopi Hacı Mehmet Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu dört kategoride başarı elde etti. Genç Hatipler Hutbe Okuma Yarışmasında Zanyar Okka il birincisi, Genç Nida Kur’an-ı Kerim Okuma Yarışmasında Zehra Hakkari il birincisi oldu. Ayrıca, Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasında Ahmet İlhan il ikincisi, Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışmasında Turan Aşkın ise il üçüncüsü oldu. Genç Hatipler Hutbe Okuma Yarışmasında il birincisi olan Zanyar Okka ve Genç Nida Kur’an-ı Kerim Okuma Yarışmasında il birincisi olan Zehra Hakkari Güneydoğu Anadolu Bölge Finallerine katılacak. Öğrencilerini tebrik eden Silopi Hacı Mehmet Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu Müdürü Hasan Yıldırım, "Köklerden geleceğe giden bu yolda, kendini vatanına, milletine, ilme ve güzel ahlaka adayan bilinçli bir nesil yetiştirmeyi kendisine şiar edinen İmam Hatip Okulları ülkemize bir umut olarak doğmuş ve kendisine inananları mahcup etmemiştir. Hacı Mehmet Ökten İmam Hatip Lisesi, genç nesillere rehber olmayı yollarına ışık tutmayı ve dini vecibeleri kazandırmayı, Peygamber efendimizinin (s.a.v) yolundan gitmeyi kendisine hedef edinmiştir. Bu uğurda ezanı ve Kur’an-ı Kerim’i güzel okuyan hitabeti kuvvetli gençler yetiştirmiştir. 2024 yılında mesleki yarışmalarda il birincilikleri, il dereceleri alarak bölge finallerine doğru yol almıştır. Derece elde ederek bizleri gururlandıran kıymetli öğrencilerimizi tebrik ederiz. Bu değerli yolda ilmi ve manevi desteklerini esirgemeyen kıymetli danışman öğretmenlerimiz Yasin Doğan, Yasin Matpan, Enes Çatalkaya ve Mehmet Enes Yürekli’ye minnettarız" dedi.