ASAYİŞ - 23 Aralık 2024 Pazartesi 06:24

Burdur’da feci yangın: 5 halk otobüsü alev alev yanarak hurdaya döndü

A
A
A

Burdur’da gece saatlerinde halk otobüsleri otopark alanında çıkan yangın itfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucunda söndürülürken yangında zarar gören 6 otobüsten 5’i tamamen yandı, camları patlayan 1 otobüs ise yanmaktan son anda kurtarıldı.

Yangın gece saat 03.18’de Burdur merkez Aydınlıkevler Mahallesi Mahrukatcılar Sitesi Terakki Sokak üzerinde bulunan Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi otopark alanında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre otoparkta park halinde bulunan bir halk otobüsünde henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Hızla büyüyen yangın yan yana duran park halindeki diğer otobüslere de sıçradı 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederken polis ekipleri ise çevrede güvenlik önlemi aldı. İtfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucu kontrol altına alınarak söndürülen yangında 5 halk otobüsü tamamen yanarken camları patlayan 1 otobüs ise son anda olay yerinden çekildi.

Burdur’da feci yangın: 5 halk otobüsü alev alev yanarak hurdaya döndü

Olay hakkında konuşan Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, “112 komuta merkezine 03.18’de düşen ihbar sonrası ekiplerimiz 03.22’de bölgeye gelerek çalışmalara başladı. 5 otobüste yangın etkiliydi. Çünkü otobüsler birbirine yapışık vaziyette park edilmişti. Toplam 5 araç 15 personel ile yangına müdahale ettik. Yangında 5 otobüs yanarak zarar gördü. Soğutma çalışmalarının ardından yangının çıkış nedeniyle ilgili detaylı incelememizi gerçekleştireceğiz. Tüm mal sahiplerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İnşallah tekrarı olmaz ama büyük bir yangındı.” dedi.

Burdur’da feci yangın: 5 halk otobüsü alev alev yanarak hurdaya döndü

Yangının ilk başladığı halk otobüsünün şoförü Erkan Gedik ise, “Saat 22.32’de üniversite seferine çıktım. Yolcuları bıraktıktan sonra 23.35 civarında buraya gelerek aracı park ettim. 03.30 sıralarında ise araç sahibi Murat Bey beni arayarak aracın yandığını söyledi. Biz de hemen buraya geldik. Yangının neden çıktığı hakkında hiçbir bilgimiz yok ama ana sigortalarımız kapalıydı. Yapılacak araştırmadan sonra öğreneceğiz biz de.” ifadelerini kullandı. Soğutma çalışmaları sonrasında olay yeri inceleme ekipleri bölgede çalışma yaparken yangının kundaklama sonrası çıktığı şüphesi üzerinde duruluyor.

Sercan Kurban

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da Yeli Malı Haftası etkinliklerle kutlandı Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Gölyazı İlkokulu’nda, "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" kutlandı. Her yıl Aralık ayında okullarda kutlanan "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" çerçevesinde farklı eğitim kademelerinde etkinlikler düzenleniyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’daki okullarda da hafta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Tuşba ilçesine bağlı Gölyazı İlkokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, evlerinden getirdikleri yöresel ürünleri sergileyerek tanıttı. Keledoş, ayran aşı, sarma gibi yöresel lezzetlerin yanında kek, pasta ve meyvelerde öğrenciler tarafından paylaşıldı ve tadıldı. Etkinlikle ilgili konuşan sınıf öğretmeni Selim Çakır, Türk malına rağbeti arttırma adına Türkiye’nin her tarafından kutlandığını belirerek, “Öğrencilerin en çok sevdiği günlerden bir tanesi olmuş. Bizde bu vesileyle çocuklarla birlikte kutluyoruz. Velilerimiz daha çok yöresel ürünler göndermişler. Keledoş, ayran aşı, yaprak sarması ve çiğ köfte göndermişler. Yani yok diyebileceğimiz her şeyi göndermişler. Bizde bu manada her zaman yanımızda olan velilerimize teşekkür ediyoruz” dedi. Çocukların Yerli Malı Haftasını dört gözle beklediğini vurgulayan Çakır, “Çocuklar zaten sabahın köründe gelip, sabırsız bir şekilde bekliyorlar. Şuan onların günü. Eskiden halk tedarik noktasında sıkıntı yaşıyordu. Ama şuan insanlar her şeye ulaşabiliyor. Dün başka bir sınıfımızda velilerimiz Kayseri yağlamasını getirmişlerdi. Biz eskiden Kayseri yağlaması nedir bilmiyorduk bile. Evimizde olan şeyi getirirdik. Tandır ekmeği, otlu peyniri ve ceviz getirirdik. Ama şimdi insanlar teknoloji sayesinde başka bir yerdeki kültürü bile tanıyor ve o kültür bize mal oluyor. Bu nedenle şimdiki çocuklar çok şanslı” ifadelerini kullandı. Yerli Malı Haftasını çok sevdiklerini belirten öğrenciler ise bu haftanın okulda en sevdikleri etkinliklerden biri olduğunu söylediler.
Amasya Oluz Höyük kazısında 2 bin 100 yıllık kuş şeklinde asker düdüğü bulundu Amasya’daki Oluz Höyük kazısında kuş şeklinde tasarlanıp pişirilmiş topraktan yapılmış 2 bin 100 yıllık asker düdüğü bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, askerler arasında haberleşmede kullanıldığını düşündükleri düdüğün Roma’dan önce bölgede hüküm süren Mithridatlar Hanedanı’nın en güçlü kralı 6. Mithradates Dönemi’ne ait olduğunu açıkladı. Basit bir ses çıkarma aleti değil Üflenmesiyle birlikte çalışır haldeki düdüğün iki önemli özelliğinin olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dönmez, “İlki basit bir ses çıkarma aleti olmayıp üzerinde bulunan 4 delikle beraber melodi oluşturma özelliğine sahip. İkinci önemi ise düdükler genelde asker düdüğü olarak Roma kültürüne mal edilen aletler. Fakat burada çıkan düdük M.Ö 1. yüzyıla ait.6. Mithridates Dönemi’ne ait. Bu düdükleri Roma’dan önce Anadolu’ya özgün krallıklarda kullanıldığını düşünüyoruz” diye konuştu. Yabani bir kaza ya da angut kuşuna benziyor Düdüğün kuş şeklinde tasarlanmasının Roma Dönemi’nde de görülen bir gelenek olduğuna değinen Dönmez, “Yabani bir kaza ya da angut kuşuna benzemesi bizim için çok şaşırtıcı değil. Çünkü Oluz Höyük’ün yanında Hitit Dönemi’nden beri bir göl olduğunu biliyoruz. Bu gölün ekosistemi zengin bir kuş cenneti olduğunu biliyoruz. Buradaki kuşların da Oluz Höyüklüler tarafından doğru biçimde gözlemlendiği, bazen çanak, çömlekler üzerine işlendiğini biliyoruz. Burada da Amasya’ya özgü endemik bir kuşun düdük üzerinde figürleştiğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerleyen kazılarda bulunan asker düdüğünün temizlik ve konservasyon çalışmalarının tamamlanması sonrası Amasya Müzesi’ne teslim edileceği bildirildi.
Diyarbakır Diyarbakır’da 6 bin 500 çiftçiyi ilgilendiren yatırım Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimi ve hayvancılığı desteklemek amacıyla hayata geçirdiği projelerle 6 bin 500 çiftçiye fayda sağladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen projelerin toplam maliyeti 76 milyon TL olarak açıklandı. Bu projelerle, kent genelinde suyu verimli kullanma, susuz arazileri sulama ve yerel ekonomiyi güçlendirme hedeflendiği belirtildi. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Velat Özer, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri projede 40 kilometre açık-kapalı sulama kanalı inşa ettiklerini söyledi. Bu sulama kanalları, özellikle kırsal alandaki çiftçilere büyük fayda sağlarken, bin 500 çiftçinin bu projelerden yararlandığı ifade edildi. Projelerin doğa dostu bir anlayışla geliştirildiğini vurgulayan Özer, "Bu kanalları yaparken, doğadaki canlıları da düşündük. Dünyada yaşanan iklim krizi ve gıda krizi göz önünde bulundurularak, doğal dengeyi korumak adına kaynak sularından faydalandık" dedi. GAP Kalkınma İdaresi ile birlikte hayata geçirilen projelerle 76 milyon TL’lik bir yatırım yapıldığını belirten Özer, "Bu projelerle yerel ekonomiyi güçlendirmenin yanı sıra, köy yaşamını destekleyerek kırsaldaki yurttaşların tekrar köylerine dönmesini sağlamayı amaçlıyoruz" dedi. Özer, 2025 yılı için kırsalda daha fazla hizmet vermeyi planladıklarını belirterek, çiftçilerle ortaklaşa aracısız üretim süreçlerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti.