- 04 Haziran 2023 Pazar 12:51

DAİMFED asrın afeti olan deprem felaketinin yaralarını Osmaniye’de sarmaya devam ediyor

A
A
A
DAİMFED asrın afeti olan deprem felaketinin yaralarını Osmaniye’de sarmaya devam ediyor

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) asrın afeti olan deprem felaketinin yaralarını Osmaniye’de sarmaya devam ediyor.

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) asrın afeti olan deprem felaketinin yaralarını Osmaniye’de sarmaya devam ediyor.


Kahramanmaraşlı 6 Şubat günü yaşanan ve 11 ili etkileyen asrın afeti Osmaniye’yi de vurdu. Osmaniye’ye giden DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, AYAMDER Başkanı ve DAİMFED Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı Tamer Gülcan, DAİMFED Genel Başkan Yardımcıları Nadir Vurankaya, Sayım Azmaz, Abdullah Ulucan, Genel Sekreter Enes Yılmaz, Kentsel Dönüşüm ve Mevzuat Başkanı Timuçin Güvercin, İstanbul Şube Başkanı, Teknik Müşavir Tarkan Tüzmen, İnşaat Mühendisi Kaya Vurankaya ve İnşaat Mühendisi Ege Gülcan incelemelerde bulundu.


DAİMFED Genel Başkanı Karslıoğlu, yaptığı açıklamada, "Yaşadığımız dram dolu felaketin ardından hayat devam ediyor. Bu doğrultuda depremin oluşturduğu olumsuzlukların hafriyatını, molozlarını ve enkazlarını kaldırmak akabinde yeni yaşam alanlarının oluşması için alan açılması gerekiyor. DAİMFED olarak sosyal sorumluluğumuz gereği Osmaniye’de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarımız başta olmak üzere federasyon desteklerimizi veriyoruz. Osmaniye ve ilçeleri dahil olmak üzere 8 bin 909 bina yıkım işinin tamamlanmasını sağlıyoruz. Bu arada depremin hemen ardından TOKİ olarak Osmaniye ili Sumbas ilçesi Karaömerli Mahallesi’nde 190 adet, Sumbas merkezde 126 adet, Düziçi ilçesi Gökçeçayır Mahallesi’nde 1. Etap 534 adet, 2. Etap 675 adet, Akyar Mahallesinde 1. Etap 1001 adet, 2. Etapta 819 adet, Yaverpaşa Mahallesinde bin 17 adet, Toprakkale ilçesi Fatih Sultan Mehmet Mahallesinde 152 adet ve Hasanbeyli ilçesinde 504 adet konut yapımına başlanmış olup bir kısmınınsa ihalesi yapılmış olup kısa sürede inşasına başlanacaktır. Çalışmalar Bürokrasi ve çabukluk olarak önemli bir başarıdır. TOKİ nezdinde Hükümetimizin takdire şayan başarısıdır” dedi.


DAİMFED Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Ulucan, “Bildiğimiz üzere çok büyük bir afet, felaketle karşı karşıya kaldık. İnanılmaz büyüklükte bir zararla karşı karşıyayız. Ancak Millet olarak her birimiz elini taşın altına koymak zorunda. Bu doğrultuda DAİMFED olarak Genel Başkanımız Mustafa Karslıoğlu öncülüğünde çalışmalar yürütmekteyiz. Osmaniye’de üyelerimizin önemli katkılarıyla yıkım, enkaz kaldırma ve hafriyat kaldırma çalışmalarını yürütmekteyiz. Yeni inşaat alanlarını sağlayarak modern ve sağlam yapıların ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul “Düzenli balık tüketimi, Alzheimer riskini azaltabilir” Balık tüketiminin yüksek Omega-3 içeriği sayesinde, zekâ gelişimine katkı sağladığını belirten Uzm. Dyt. Gizem Bahadır, “Balık tüketimi ile Omega-3 içeriği almak eklem ağrılarına iyi gelir. Çocuklarda dikkat dağınıklığını engeller. Balık, genel olarak içerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korur. Kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını korur. Düzenli tüketilen balığın Alzheimer’a yakalanma riskini azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır” dedi. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Uzman Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, balık tüketmenin faydaları ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu. Hangi ayda hangi balığı tercih etmemiz gerektiğinden bahseden Uzm. Dyt. Bahadır, “Ocak ve şubat aylarında uskumru, palamut, hamsi gibi balıklar; mart ve nisan aylarında kefal, levrek, mezgit, barbunya tüketilebilir. Haziran ayında ise balıklar verimsiz olmaya başlar. Uskumru ve mezgit tüketilebilir. Eylül ayında tekrar balıkçılık verimli hale gelir. Lüfer ve palamut, aralık ayı ise uskumru, lüfer ve hamsinin en lezzetli olduğu dönemdir” diye konuştu. “Yüksek miktarda Omega-3 içerir” Balıkta bulunan besin değerlerine değinen Uzm. Dyt. Bahadır, “Balık, yağ ve proteinden oluşur; hiç karbonhidrat içermez. Aynı zamanda içerisinde sodyum ve potasyum bulunur ve A vitaminini içerir. Balıklar, özellikle somon ve uskumru balığı, yüksek miktarda Omega-3 içerir. Selenyum ve D vitamini açısından da zengindir. Hamsi ve levrek balığı da B vitamini açısından zengindir. Hamsi ve sardalya gibi küçük balıklar, aynı zamanda kalsiyum açısından da zengindir” şeklinde konuştu. “Çocuklarda dikkat dağınıklığını engeller” Balık tüketiminin öneminden bahseden Uzm. Dyt. Gizem Bahadır, “Balık, yüksek omega-3 içeriği sayesinde zekâ gelişimine katkı sağlar. Yine Omega-3 içeriği ile eklem ağrılarına iyi gelir. Çocukların dikkat dağınıklığını engeller. Balık, genel olarak içerdiği vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Düşük karbonhidrat içeriği sayesinde diyabet gelişim riskini azaltır. İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını korur. Kalsiyum içeriği ile kemik sağlığını korur. Düzenli tüketilen balığın Alzheimer’a yakalanma riskini azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır” dedi. “Kızartarak pişirmek vitamin değerlerini azaltabilir” Doğru pişirme yöntemlerini anlatan Uzm. Dyt. Bahadır, “Balığı, vitamin değerlerinin ölmemesi için kızartmamalıyız. Balık, kısa sürede pişebilen bir besindir. Fırında, ızgara, buğulama ya da buharda pişirme yöntemlerini kullanmalıyız. Fırında pişirirken 120-150 derecede 10-15 dakika yeterli olacaktır. Buharda ve buğulamada da 10 dakikada pişirebilirsiniz. Izgara yapılacaksa, az miktarda zeytinyağı tercih edilmelidir. Balığın en yararlı tüketimi, kendi yağında fırında pişirmektir. Yüksek ısıda ve uzun sürede pişirilirse, protein ve vitamin değeri azalacaktır. Özellikle kış aylarında, haftada 2 kez mutlaka balık tüketmeliyiz” dedi. “Ağır kokan balıktan uzak durulmalı” Balık seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çeken Uzm. Dyt. Gizem Bahadır, “Balık seçimi yaparken cıva içeriği düşük olan balıklar seçilmelidir. Taze balığın derisi mutlaka parlak olur. Ayrıca gözleri de parlak olur ve içe çökük olmamalıdır. Balıklar buz içerisinde olmalıdır. Ağır kokmamalı, kokusu hafif olmalıdır ve suya konulduğunda dibe batması gerekir” ifadelerini kullandı. “Zehirlenmemek için öneriler” Balıktan zehirlenmemek için tavsiyelerde bulunan Uzm. Dyt Bahadır, “Balık, doğru pişirme tekniği ile pişirilmelidir. Balık, pişirilmeden önce iyice temizlenmelidir. Balığın saklama koşullarına da dikkat etmek gerekir. Balığı saklayacaksak, tuzlayarak buzdolabının dondurucu bölümünde saklamak gerekir. Oda ısısında 24 saatten fazla tutulmamalıdır. Balığın taze olmasına özen gösterilmelidir. Yüksek cıva içeren balıklar zehirlenme yapabileceği için tüketilmemelidir. Balon balığı, vatoz, iskorpit gibi balıklar tüketilmemelidir” açıklamasında bulundu.