DÜNYA - 14 Ekim 2024 Pazartesi 08:49 | Son Güncelleme : 14 Ekim 2024 Pazartesi 08:54

İsrail yerinden edilmiş sivillerin sığındığı okula saldırdı: 13 ölü

A
A
A

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda yerinden edilmiş sivillerin sığındığı el Müftü Okulu’na düzenlediği saldırıda 13 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail, Gazze Şeridi’nde sivilleri katletmeye devam ediyor. İsrail güçleri acımasız saldırılarına her gün bir yenisini daha eklerken, yine yerinden edilmiş sivillerin sığındığı bir okula saldırdı. Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda bulunan el Müftü Okulu’na düzenlenen saldırıda 13 sivil hayatını kaybederken, 50 sivil yaralandı. Saldırının ardından yaralılar, bölgedeki El Awda Hastanesi’ne görülerek tedavi altına alındı.

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Turkcell’den yarınlar için tekno atık seferberliği Turkcell, gerçekleştirdiği bir etkinlikle ‘14 Ekim Uluslararası E-Atık Günü’nü şirket çalışanlarıyla kutladı. 2019’dan bu yana devam eden ‘Eğitime Dönüştür’ projesinin bir ayağı olan etkinlikte, İstanbul, Ankara ve Trabzon’da en az 50 kilo tekno atık toplayan üç Turkcell çalışanı ödüllendirildi. Sürdürülebilirlik ve çevre alanındaki çalışmalarıyla sektöre öncülük eden Turkcell, bu çerçevede çok özel bir etkinliğe daha imza attı.’14 Ekim Uluslararası E-Atık Günü’ kapsamında 2019’dan bu yana devam eden ‘Eğitime Dönüştür’ projesinin bir ayağı olan etkinlik, 7-8-9 Ekim tarihlerinde İstanbul’daki Küçükyalı Plaza, Ankara Plaza ve Trabzon plaza çalışanları arasında düzenlendi. En az 50 kilo tekno atık toplayan üç Turkcell çalışanı, elektrikli scooter ödülünün sahibi olurken, tekno atık getiren şirket çalışanının paycell hesaplarına da pasajda geçerli hediye çeki tanımlandı. Elektrikli scooter kazanan Turkcell çalışanlarına ödülü, Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç tarafından verildi. “40 ton tekno atık toplandı, 450 kadar öğrenciye eğitim desteği sağlandı” Turkcell çalışanlarının etkinliğe gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Dr. Ali Taha Koç şunları söyledi: “Enerji yoğun bir sektörde faaliyet gösteren bir şirket olarak, çevreye olan etkimizi en aza indirip çocuklarımıza çok daha yaşanabilir bir dünya emanet etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) iş birliği ile 2019’dan beri devam eden ‘Eğitime Dönüştür’ projesi de bu bilincin çok anlamlı bir yansıması. Bu proje ile hem çocuklarımızın hem de dünyamızın yarınlarına yatırım yapıyoruz. Şu ana dek yaklaşık 40 ton tekno atık toplayarak geri dönüşüme kazandırdık. Bu sayede 450’ye yakın çocuğun 1 yıllık nitelikli eğitimine destek olduk. Bu konudaki farkındalığı pekiştirmek amacıyla ‘14 Ekim Uluslararası E-Atık Günü’ kapsamında düzenlediğimiz etkinliğe çalışanlarımız büyük ilgi gösterdi. Kendilerine hassasiyetleri için yürekten teşekkür ediyorum. Ayrıca proje sadece bugünle sınırlı değil, dileyen herkes, tüm yıl boyunca tekno atıklarını mağazalarımıza getirebilecek. Turkcell olarak ülkemizin ve yaşadığımız gezegenin geleceğine yönelik çalışmalarımıza ilk günkü kararlılıkla devam edeceğiz.”
Aydın Aydın Lisesi, akademisyenleri ağırlamaya devam ediyor Aydın’da Akademisyenlerin Derslere Girmesi Projesi’ni ilk uygulayan okullardan olan Aydın Lisesi, projeyi 2019 yılından bu yana kesintisiz devam ettiriyor. Aydın Lisesi’nin proje kapsamında bu hafta ki konuğu ADÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. M. Hadi Yaşa oldu. Aydın Lisesi akademisyenleri öğrenciler ile buluşturmaya devam ediyor. Proje kapsamında Aydın Lisesi’nin bu hafta ki konuğu ADÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. M. Hadi Yaşa oldu. Tarihi Aydın Lisesi’nde derse girmenin kendisi için mutluluk verdiğini dile getiren Prof. Dr. M. Hadi Yaşa, "Projenin ilk olarak Aydın Lisesi ile başlaması ve kesintisiz 5 yıldır devam etmesi sebebiyle okul idare ve ekibine teşekkür ediyorum. 97 yıllık köklü geçmişi ile Aydın Lisesi’nin bizim için ayrı bir önemi var. Temel bilgilerin akademik bilgilerle karışımı ve öğrencilerin konuyu çok daha farklı yönleri ile görmelerine imkan sağlayacaktır. Ufuklarını genişletebilmek ve daha uzaklara bakabilmek için önemli bir adım olacaktır" dedi. "77 hocamızı öğrencilerle buluşturduk" Proje hakkında açıklamalarda bulunan Aydın Lisesi Müdürü Serkan Akyol, “4 Kasım 2019 tarihinde hayata geçirdiğimiz proje kapsamında bugüne kadar 77 hocamızı öğrencilerimizle buluşturduk. Hocalarımız kendi alanlarında derslere girdi. 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda proje kapsamında okulumuzda derse girecek akademisyen sayısını 16 olarak planladık. Çalışmalarımız da okulumuza her türlü desteğini esirgemeyen İl Milli Eğitim Müdürümüz Süleyman Ekici’ye şükranlarımı arz ederim" diye konuştu.
Çorum Türkiye’nin en önemli kuş cennetleri arasında yer alıyordu: Kuraklık tamamen kuruttu Türkiye’nin sayılı ’kuş cennetleri’ arasında yer alan Çorum’daki Gölünyazı, tamamen kurudu. Gölünyazı havadan görüntülenen kuş cennetinden geriye sadece kuru bir alanın kaldığı görüldü. Türkiye’nin geçtiğimiz yıl en az yağış alan il olan Çorum’da bu yıl da yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle, barajlarda su seviyesi düşmeye devam ediyor. Kuraklığın etkileri de ürkütücü boyutlara ulaşmaya devam ediyor. Kırkdilim mevkiinde çok zengin yaban hayatı barındırmasının yanı sıra, yörenin su rejimini düzenleyen, iklimi yumuşatan, tortu ve zehirli maddeleri tutarak suyun kalitesini arttıran özellikleri ile bilinen ’kuş cenneti’ Gölünyazı, kuraklık sebebiyle susuz kaldı. Türkiye’nin önemli kuş cennetleri aransında yer alan Gölünyazı, dron ile havadan görüntülendi. "İnşallah yağışlar olur ve gölümüz tekrar eski günlerine döner" Gölün yazının kuş cenneti ile meşhur ve kışın kuşların barındığı bir yer olduğunu dile getiren İbrahim Gündugan, “Lakin kuraklık nedeniyle Gölünyazı tamamen kurudu. Bataklık haline döndü. İnsanlar önceden buraya gelir seyir yapardı. Maalesef göl kuruyunca ne kuşlar ne de balıklar kaldı. Umarım kuraklık biter. Yağışlar olur ve gölümüz tekrar eski günlerine döner. 2 yıldır kurak geçtiği için içme sularımda da sıkıntılar oldu” dedi. Ülke gelenindeki kuralığın Gölünyazı’da da etkili olduğunu anlatan Gülçin Gevenkiriş, “Burası kuşların olduğu bir alan. Kuraklık burada da kendini gösterdi. Burada suların çekildiğini görüyoruz. İnşallah bu şekilde böyle devam etmez” ifadelerini kullandı.
Aydın Karacasu Zeytini festivalle tanıtıldı Aydın’ın Karacasu ilçesinin önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan zeytininin tanıtımı için festival düzenlendi. Bu yıl ilk kez yapılan Yenice, Kültür, Sanat ve Zeytin Festivali’nde zeytin tanıtımı yapıldı ve etkinlikler halk konseri ile son buldu. Geçtiğimiz Ağustos ayında Karacasu Belediyesi tarafından 35. defa düzenlenen Karacasu Afrodisias Kültür Sanat ve Tanıtım Festivali ve 742. Dedebağ Keşkek Hayrı etkinliklerinin ardından ilçenin kırsal mahallelerinde de festival hareketliliği başladı. Karacasu Belediyesi’nin desteği ile Yaykın Mahalle Muhtarlığı’nın ilk kez düzenlediği 1. Yaykın İncir, Tarım, Kültür, Sanat ve Tanıtım Festivali’nin ardından geçtiğimiz 30 Eylülde de 2. Alemler Elma, Kültür, Sanat ve Tanıtım Festivali gerçekleştirdi. Mahallelerden gelen yoğun talepler nedeniyle dün de 1. Yenice, Kültür, Sanat ve Zeytin Festivali ile ilçe bir kez daha hareketlendi. İlçede yetişen önemli tarım ürünlerinin tanıtımını sağlamayı amaçlayan festivallerde uzaktan ve yakından gelen Karacasulular bir araya gelirken öte yandan da gelişen tarımdaki yeniliklerin sergilendiği stantlar büyük ilgi gördü. Yenice Mahalle Muhtarı Osman Döğer’in ev sahipliğinde düzenlenen festivale Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı başta olmak üzere Belediye Başkan Yardımcısı Murat Büyükgümüş, belediye meclis üyeleri, çevre mahallelerin muhtarları, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Aydın Büyükşehir Belediyesi Bando Takımının eşliğinde kortej yürüyüşü ile başlayan festival, açılış konuşmalarının ardından halk oyunları gösterileri ile devam etti. Vatandaşlara tavuklu pilav ikramından sonra stantlar gezildi. Günün sonunda ise halk konseri düzenlendi. “Amacımız, ilçemizi ve yetişen ürünlerimizi tanıtmak” Amaçlarının ilçeyi ve ilçede yetişen ürünleri tanıtmak olduğunu belirten Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı: “Festivallerimize söz verdiğimiz gibi devam ediyoruz. Önce her yıl devam ettiğimiz Ağustos ayı son haftasında yaptığımız Dedebağ Keşkek Hayrımız ve Afrodisias Şenliklerimizin ardından söz verdiğimiz gibi Yaykın’da 1. İncir Festivalimizi, Alemler’de 2. Elma Festivalimizi, bugün de 1. Yenice, Kültür, Sanat ve Zeytin Festivali’mizi gerçekleştirdik. Zeytin, ağacının ölümsüzlüğü, dalının barışı simgelediği yüce kitabımızda da övülen kadim bir bitkidir. Coğrafi konumu ve iklimsel özellikleri sayesinde bölgemizde yetişen bu kıymetli meyvenin insan sağlığına faydası da hiç şüphesiz. Festivalimizin ilçe tarımının kalkınmasına destek olmak, yerli ürünlerimizin ve markalarımızın tanıtımını sağlamak anlamında çok kıymetli olduğu kanaatindeyim. Amacımız; ilçemizi ve yetişen ürünlerimizi tanıtmak. Ben verimli bir festival olduğuna yürekten inanıyorum” dedi.