ASAYİŞ - 17 Ekim 2024 Perşembe 10:01

Gurbetçi, gurbetçileri dolandırdı: 9 gözaltı

A
A
A
Gurbetçi, gurbetçileri dolandırdı: 9 gözaltı

Nevşehir’de yaşayan gurbetçi H.K., kendisi gibi gurbetçi kadınları değişik vaatlerde bulunarak dolandırdı. Yapılan operasyonda çete lideri ile birlikte 8 kişi gözaltına alındı.


Gülşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatları ile başlatılan çalışmalarda Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri Nevşehir başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde ve Almanya’da yaşayan gurbetçi kadınları çeşitli vaatlerle kandırıp, tuzağa düşürdükleri belirlenen çete üyelerini takibe aldı. Çete lideri H.K.; ağına düşürdüğü kadınlara, kendisini Almanya’da bulunan Mercedes-Benz Daimler isimli iş yerinde çalıştığını söyleyerek güven kazandı. Kendisiyle temasa geçen kadınlarla da devam eden süreçte evlilik bahanesiyle samimiyet kurdu. Suç örgütü üyelerinin, mağdurları ikna etmek amacıyla; gösterişli hayatı ile ikna yoluyla ağına düşürdükleri, gurbetçi bekar kadınların güvenlerini kazanarak gözlerini boyayan şahıslar, bahse konu otomobil firmasının kişiye özel kampanyasından istifade etmek için hazırladıkları sahte belgeleri ’imza için buraya gelmeniz gerekiyor’ diyerek Türkiye’ye çağırdı. Çete üyeleri gelen gurbetçilere konaklamaları için ayarladıkları lüks otellerde tatil, pahalı model cep telefonları aldırıp kampanya ile teslim alacakları otomobile ödeme yaparken bu ücretlerin iade edileceğini söyledi. Ağına düşürdüğü kadınları Nevşehir’deki lüks evinde ağırlayıp, evlilik vaatleriyle kandırmaya devam eden çete üyeleri; kadınlara harcama yaptırmaya devam etti. Dolandırıldığını anlayan kadınlar şikâyetçi olmak istediklerinde ise tehdit ve şantaj uygulandı.


Çetenin bu yöntemlerle farklı tarihlerde Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne gelerek şikayetçi olan 5 kadının ifadesini alarak çalışma başlatan ekipler; çete lideri ve üyelerini hem teknik hem de fiziki takibe aldı. 5 kadını yaklaşık 1 milyon Euro ve 10 milyon TL dolandıran çete üyeleri benzer yöntemlerle yaklaşık 90 kadını daha dolandırdığını ve bu kadınlardan da elde edilen suç gelirinin ise 50 milyon Euro’yu bulduğunu belirledi. Çalışmayı derinleştiren polis ekipleri; Almanya’dan geldikten sonra dolandırıcılık faaliyetlerine başlayan ve bu tarihten önce hiçbir mal varlığı bulunmayan örgütün sözde yönetici ve üyelerinin, zenginleşerek lüks araçlar satın aldıkları ve lüks dairelere taşındıkları tespit etti. Teknik takip sırasında, örgüt mensuplarının, aldatarak yüklü miktarda paralarını aldıkları mağdurlara şantaj yaptıkları, dolandırıldığının farkında olmayan bazı mağdurları ise evlilik yalanıyla ikinci kez dolandırdıkları belirlendi. Yaklaşık 7 ay süren teknik ve fiziki takip sonrasında Nevşehir Merkez, Gülşehir, Ürgüp ve Aksaray ilinde belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda H.K. ile birlikte hareket ettikleri tespit edilen B.C.E., M.O.S., Ş.D., A.D., F.D., K.D., M.A.Ö. ve F.C. isimli şahıslar yakalanarak göz altına alındı. Aramalarda ayrıca çok sayıda sahte plaka ve dijital materyallere el konuldu.


’Nitelikli Dolandırıcılık’, ’Dolandırıcılık’, ’Tehdit ve Hakaret’ suçundan gözaltında bulunan suç örgütü üyelerinin Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri devam ediyor.



Gurbetçi, gurbetçileri dolandırdı: 9 gözaltı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Yalçın: "Diktiğiniz fidanlar dünyaya iyilik olarak yansıyacak" Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın; Kayseri Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle birlikte Ali Dağı’nın zirvesinde düzenlenen fidan dikme etkinliğinde, “Bugün diktiğiniz bu fidanlar dünyaya iyilik olarak yansıyacaktır” dedi. Başkan Yalçın; Kayseri Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Malik Şahin, idareciler, veliler ve okul aile birliği üyeleriyle birlikte yaklaşık 2 bin rakımlı Ali Dağı’nın zirvesine geldi. Öğrenciler, öğretmenler ve velilerle yakından ilgilenen Başkan Yalçın, etkinlik öncesi sohbet etti. Programda kısa bir açıklama yapan Kayseri Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Malik Şahin; "Özellikle bu alanın, iş ve işleyişin gerçekleşmesinde desteğini bizden hiç esirgemeyen, aynı zamanda bizler gibi öğretmen olan Talas Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Yalçın’a çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın da, konuşmasına öğrencilere çekirdekten yetiştirdikleri fidanlar nedeniyle teşekkür ederek; "Ali Dağı’nda her yıl 10 binin üzerinde ağaç dikiyoruz. Sizlerin bu iyiliğinizi Allah kabul etsin. Sizler yaşayacaksınız ancak bu fidanlar sizden fazla yaşayacak. Bunların anlamını, sadakayı cariye olduğu sizler iyi biliyorsunuz. Bu ağaçları sizler dikmiş olsanız da bu dünyaya iyilik olarak yansıyacak. Ağaçların ürettiği oksijen iyilik olarak insanlara nefes olacak" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından öğrencilere fidanları dikmeleri konusunda kısa bir bilgilendirilme yapıldı. Ardından dualar edilerek hem öğrencilerin çekirdekten yetiştirdiği meyve, hem de belediye tarafından temin edilen çam fidanları Ali Dağı’nın güney zirvesinde toprakla buluşturuldu. Program birlikte çektirilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.
Şırnak Cizre’de öğrencilere yönelik söyleşi programı düzenlendi Şırnak’ın Cizre ilçesinde öğrencilere yönelik düzenlenen söyleşi etkinliğinde lise öğrencilerine İslam, bilim ve teknoloji alanında adından söz ettiren Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı anlatıldı. Cizre Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Dicle Lisesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İmam Hatip Ortaokulundaki öğrencilere yönelik düzenlenen söyleşi programında Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV ) Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya; İslam, bilim ve teknoloji alanındaki önemli çalışmalarıyla maziden atiye köprü kuran Prof. Dr. Fuat Sezgin’i öğrencilere anlattıklarını söyledi. Öğrencilere yönelik sunum yapan Çetinkaya, İslam bilim tarihi alanında yaptığı çalışmalarla medeniyetin ve tarihin uyanışına öncülük eden Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatından ve eserlerinden bahsetti. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ömrünü İslam bilim tarihine adadığına dikkat çeken İBTAV Mütevelli Heyeti Başkanı Mecit Çetinkaya, böylesine önemli şahsiyetin bugün gerek İslam coğrafyasında gerekse dünyanın farklı bölgelerinde bilimle uğraşan kişiler için rol model olduğunun altını çizdi. Cizre Kaymakamlığı ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğünün iş birliğinde gerçekleştirilen söyleşiye; Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, İlçe Millî Eğitim Müdürü Şahan İke ve davetliler katıldı. Söyleşi, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.