EĞİTİM - 23 Ekim 2024 Çarşamba 15:22

Muş’ta öğrencilere yönelik "Hukuk ve Basın" semineri düzenlendi

A
A
A
Muş’ta öğrencilere yönelik "Hukuk ve Basın" semineri düzenlendi

Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, "Hukuk ve Basın" konulu seminer kapsamında İletişim Fakültesi öğrencileri ile deneyimlerini paylaştı.


MAUN İletişim Fakültesi ve Genç İletişimciler Topluluğu tarafından düzenlenen seminer, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminere konuşmacı olarak katılan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Kantar, basının matbaanın bulunmasıyla başlayan bir süreç olduğunu ifade ederek, "Şehirciliğin yaygınlaşması, demokratik toplum düzenine geçilmesiyle basının etkisi iyice ortaya çıkıyor. Habercilik, gazetecilik, toplumu yönlendirme, ondan sonra özgür basın, kısıtlamalara maruz kalmaktadır. Tabi basın deyince ilk akla gelen basın özgürlüğüdür. Özgür olmayan bir basının doğru haber aktarması, insanları doğru bilinçlendirmesi de söz konusu olamaz. Basın özgürlüğü deyince aslında içerisinde 3 haktan bahsetmek lazım. Bir; habere, olaya, olguya, düşünceye, fikre ulaşabilme hakkı. İki, bunu açıklayabilme hakkı. Üç, yayma hakkı. Aslında basın özgürlüğü içerisinde bu üç hakkı var. Ama her özgürlük gibi bu özgürlük de sınırsız bir özgürlük değildir. Anayasanın 28. maddesi basın özgürlüğünü düzenler ve şöyle başlar, ‘Basın hürdür, sansür edilemez.’ Ama devamında kısıtlamalar var. İşte ne diyor? Toplumun güvenliği, devletin iç ve dış güvenliği, kişilerin özgürlüğü. Bu konularla alakalı kısıtlamalar da kanuna getirilmek durumunda kalmış. İş ahlakını ve basın etiğini bilen gazetecilerin haber yapması ve toplumu düzgün bilinçlenmesi önemlidir" ifadelerini kullandı.


Genç İletişimciler Topluluğu Başkanı Hirda Cidam da bir konuşma yaptı.


Seminere, MAUN Rektör Yardımcısı Kenan Yıldırım, Genel Sekreter Harun Demir, Muş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emrullah Özbey, akademisyenler, basın mensupları ve öğrenciler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Bitlis Eren Üniversitesi’nde ‘Tarımın geleceği çalıştayı’ düzenlendi Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından düzenlenen ‘‘Tarımın geleceği çalıştayı’ düzenlendi Bitlis Eren Üniversitesi Hizan Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen ‘Tarım geleceği çalıştayı’, üniversitenin merkezi konferans salonunda gerçekleştirildi. İki gün süren etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Bitlis Tarım ve Orman İl Müdürü Ramazan Çolak, çalıştayın açılışında Bitlis’te üretilen tarım ürünleri ve hayvancılıkla ilgili detaylı bir sunum yaptı. Çolak, bölgenin tarımsal kapasitesini artırmak için yapılabilecekleri anlatarak öneriler sundu. “Tarım, sürdürülebilir gelecek için kritik” Açılış konuşmasını yapan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, tarımın ekonomik gelişimin yanı sıra sürdürülebilir bir gelecek için de vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Prof. Elmastaş, küresel sorunlar karşısında yenilikçi tarım yöntemlerinin ve verimli üretim süreçlerinin önemine dikkat çekti. Üniversitenin çevreye duyarlı projelerle bölgesel kalkınmayı desteklemeyi hedeflediğini belirten Elmastaş, tarım sektöründeki akademik çalışmaların topluma büyük fayda sağlayacağını ifade etti. “Uzmanlardan kapsamlı sunumlar” Çalıştayın moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Yılmaz üstlendi. Oturumlarda, Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Naif Geboloğlu, Bitlis’in tarımsal yapısını değerlendirirken, Prof. Dr. Yılmaz da bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin durumunu ele aldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Cengiz Erkan, iklim değişikliğinin arıcılık üzerindeki etkilerini anlatırken, Dr. Öğretim Üyesi Adnan Yaviç ise Bitlis’in ceviz üretim potansiyeline dair önemli bilgiler sundu. Program sonunda, çalıştaya katkı sağlayan katılımcılara plaket takdim edildi. Çekilen toplu fotoğrafla ilk gün tamamlanan etkinlik, ikinci gün de çeşitli akademik oturumlarla devam edecek. Çalıştaya, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, rektör yardımcıları, akademisyenler, öğrenciler ve tarım sektörü temsilcileri yoğun katılım sağladı.