EKONOMİ - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 13:42

MTSO Başkanı Çakır: “Vergi, hem devleti hem de toplumu korumalı”

A
A
A
MTSO Başkanı Çakır: “Vergi, hem devleti hem de toplumu korumalı”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, iş dünyası ve toplumun, anlamlı, ekonomiye ve topluma değer katacak, kayıt dışını önleyecek, verginin tabana adil şekilde yayılmasını sağlayacak bir vergi paketi beklediğini belirterek, “Vergi barışını asla sağlamadığını gördüğümüz aflar yerine, vergi oranlarının makul düzeye çekildiği, vergiyi tabana yayan bir düzenleme bekleniyor” dedi.


Çakır, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan yeni vergi paketi düzenlemesini değerlendirdi. Yeni vergi paketi düzenlemesiyle ilgili ellerinde henüz netleşmiş bir bilgi olmadığını söyleyen Çakır, "İş dünyası olarak, tüm toplumun ihtiyacı olan, hem iş dünyasının, hem devletimizin mali yapısının hem de ülke ekonomimizin doğru, sürdürebilir şekilde toparlanmasına yol açacak öneri ve beklentilerimizi gündeme taşımaya çalışıyoruz. Vergi paketindeki şeffaflık, yalın ve uygulanabilir bir vergi sistemi, vergi tabanının genişletilmesi, vergide adalet, kayıt dışı ile mücadele, dolaylı vergilerin azaltılması gibi genel düzenleme başlıkları çok güzel ama bunlarla ilgili net olarak nelerin yapılacağı bilgisi yok. Biz sloganlardan kurtulup tüm toplumu, özellikle üreteni, katma değer oluşturanı, ister girişimci ister çalışan olsun emek vereni ezmeyen, ülkenin ekonomik sorunlarında dahli ve payı olmayan bu çevreleri vergi ile yok etmeyen bir vergi paketi bekliyoruz. Yoksa konuya sadece cezaların arttırılması, tahsilatın artması, hasılat takibi gibi sorunun kökü olmayan çözümlere odaklanılacaksa bu paket sadre şifa olmaz, kamu maliyesinde sadece günü kurtarır" diye konuştu.



"Vergi bedel ödetmemeli, teşvik etmeli"


Vergi paketinin sadece sorun yaşayan kamu maliyesini korumaya yönelik olmaması, iş dünyası başta olmak üzere tüm topluma nefes aldıracak, ekonomiyi güçlendirecek bir sonuç vermesi gerektiğini kaydeden Çakır, şöyle devam etti; "Yoksa bozulan ekonominin sadece bir kesime bedel ödeterek toparlanması gibi bir çözüm sürdürülebilir olamaz, orta ve uzun vadede ekonomiye de kamu maliyesine de topluma da zarar verir. Elbette vergi sistemini suiistimal edenlere, vergi kaçıranlara izin verilmemeli ve cezalandırılmalı, kayıt dışına izin verilmemeli, sürekli aflarla düzenli vergisini ödeyenlere haksızlık yapılmamalı ve vergi ödememek ödüllendirilmemeli. Öte yandan üretiyor, kazanıyor, katma değer oluşturuyor ve ihracatla ülkesine değer katıyor diye tüm bedel tek bir kesime ödetilmemeli. Vergi, üreteni, kazananı ve ülkesine kazandıranı cezalandıran bir şekle bürünmemeli. Bu, insanların girişimcilikten ve üretimden, emekten çıkmasına neden olur. Ekonomi yine bir rant ekonomisine, ülkeye kazandırmayan rantlara yönelmeye dönüşür."



"Vergi affı, vergi barışı sağlamadı, vergi vermeyen ödüllendirildi"


İş dünyası ve toplumun, anlamlı, ekonomiye ve topluma değer katacak, kayıt dışını önleyecek, verginin tabana adil şekilde yayılmasını sağlayacak bir vergi paketi beklediğine dikkat çeken Çakır, şu ifadeleri kullandı; "Sektörlere zarar vermeyen, aksine kaldıraç gibi destek olan bir paket bekliyor. Vergi barışını asla sağlamadığını gördüğümüz aflar yerine, vergi oranlarını makul düzeye çekerek, vergiyi tabana yayan bir düzenleme bekliyor. Bedel ödeten değil, teşvik eden bir paket bekliyor. Vergi namustur. Vergi devletine, milletine, toplumuna sahip çıkmaktır. Ama devletimizin kuruluş felsefelerinden olan ’insanı yaşat ki, devlet yaşasın’ sözü unutulmamalı. Vergi, iş dünyasının ve ülkesine emek veren herkesin sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde devletine vergisini mutlulukla vereceği bir hale getirilmelidir.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Copa America’da çeyrek final eşleşmeleri belli oldu Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ev sahipliğinde düzenlenen 2024 Copa America’da grup aşaması bu gece yarısı oynanan müsabakalarla tamamladı. A Grubu’nda Arjantin ile Kanada, B Grubu’nda Venezuela ile Ekvador, C Grubu’nda Uruguay ile Panama, D Grubu’nda ise Kolombiya ile Brezilya gruptan çıkarak adını çeyrek finale yazdırdı. Güney Amerika Futbol Konfederasyonu’nun (CONMEBOL) düzenlediği Copa America’nın bu yıl 48.’si Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) ile ortaklaşa olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Söz konusu organizasyonda grup aşamaları tamamlanırken, çeyrek final eşleşmeleri de belli oldu. A Grubu’nda, son şampiyon Arjantin oynadığı 3 maçı da kazarak 9 puanla grup lideri olurken, Kanada 1’er galibiyet, beraberlik ve mağlubiyet aldı ve 4 puanla ikinci basamakta yer aldı. B Grubu’nda 3 maçta 3 galibiyet almayı başaran Venezuela 9 puanla ilk sırada tamamladı. Ekvador ise 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle 4 puanla gruptan çıkmayı başardı. Turnuvanın en golcü takımı olan Uruguay 9 puanla C Grubu’nu ilk sırada tamamladı. Ev sahibi ABD’nin de yer aldığı C Grubu’nda Panama 6 puanla gruptan çıktı. D Grubu’nda ise 3 maçta 2 galibiyet 1 beraberlik alarak 7 puanla ilk sırada Kolombiya yer alırken, 1 galibiyet, 2 beraberlik elde eden Brezilya ise 5 puanla grupta ikinci sırada yer aldı. Süper Lig oyuncularının gruplardaki performansı Turnuvada Süper Lig’de forma giyen Galatasaray’ın Kolombiyalı stoperi Davinson Sanchez, sezonu Kasımpaşa’da geçiren Ekvadorlu Jackson Porozo ve MKE Ankaragücü’nün hücum oyuncusu Jamaikalı Renaldo Cephas ülkeleri adına mücadele etti. Jackson Porozo, forma şansı bulamadı. Renaldo Cephas ise 3 maçta toplamda 57 dakika saha kalırken, gol ve asist katkısı sağlayamadı. Davinson Sanchez, grup aşamasında oynadığı 3 maçta da 90 dakika sahada yer alırken, 2. maçta Kosta Rika karşısında 1 gollük katkı sağladı ve söz konusu müsabakada maçın oyuncusu seçildi. Organizasyonda çeyrek final eşleşmeleri ve maçların tarihleri şu şekilde: 5 Temmuz 04.00 Arjantin - Ekvador 6 Temmuz 04.00 Venezuela - Kanada 7 Temmuz 01.00 Kolombiya - Panama 04.00 Uruguay - Brezilya
Osmaniye Vali Yılmaz, ‘Osmaniye’mizin bütün köy yolları sıcak asfalta kavuşacak’ Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, Cevdetiye Beldesinde yapımı tamamlanan asfalt plentin de incelemelerde bulundu. Osmaniye’nin Cevdetiye Beldesinde yapımı tamamlanan asfalt plentin tesisinde günde bin 600 ton asfalt üretimi yapılması planlanıyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, firma yetkilileri ve Vali Yardımcısı Hakan Yavuz Erdoğan ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hamit Coşkun bilgi aldı. Daha önce beton santralimizi, şimdide asfalt plentini kurduk bu çalışmalarla, Osmaniye’de yol sorununu çözeceklerini söyleyen Vali Erdinç Yılmaz, “Yaklaşık 3 ay önce beton santralimizi kurduk, şu anda çok güzel çalışıyor. Asfalt üretme merkezimiz de kuruldu, birkaç gün içerisinde hizmete başlayacak. Burada hem sathi kaplama hem de sıcak asfalt üretimi yapılabilecek. Günde bin 600 tona çıkabilecek kapasitede, son teknoloji ve en kaliteli asfaltları üretebileceğimiz bir merkezi kurduk. Olağanüstü bir yatırım oldu. Önümüzdeki süreçte Osmaniye’mizin bütün köy yollarını Allah’ın izniyle sıcak asfalta kavuşturmuş olacağız. En kaliteli asfaltları yapmaya başlamış olacağız. Her gün Özel İdaremizi daha da güçlendirerek yolumuza devam ediyoruz. Bu santrallerin hem beton santralinin hem asfalt santralinin kurulmasında emeği geçen Vali Yardımcıma, İl Özel İdaresi Genel Sekreterime, bütün ekibime, buranın kurulumunu sağlayan firmaya çok teşekkür ediyorum. Osmaniye’mize en güzel şekilde hizmet sunmamıza imkan sağlayan bu santraller, gücümüze güç kattı. İnşallah daha da güçlenerek devam edecek. Osmaniye’mize hayırlı olmasını diliyorum“ dedi.
İstanbul İstanbul merkezli 6 ilde ‘Örgütlü tefecilik” operasyonu: 18 gözaltı İstanbul merkezli 6 ilde şüpheli şahısların bir ticaret merkezinde farklı firmalar adı altında pos tefeciliği, çek karşılığı ve teminat karşılığında yüksek tutarlarda tefecilik yaparak kendilerinden borç alanları 15 milyon Türk Lirası zarara uğratıp, 6 milyar liralık kayıtsız işlem yapan 18 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Bürosu ekipleri tarafından İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Adana, Ordu, Yalova operasyon gerçekleştirildi. Para vererek kendilerine borçlandırdılar Yapılan operasyonda mercek altına alının şüpheli şahısların bir ticaret merkezinde farklı firmalar adı altında pos tefeciliği, çek karşılığı ve teminat karşılığında yüksek tutarlarda tefecilik yaparak, müşteki şahsın şüphelilerden yüzde 3 karşılığında para aldığını bunun karşılığında komisyon haricinde teminat olarak çek ve ipotek vermesi gerektiğinin söylendiği tespit edildi. Mağdur olan bir kişi durumu ihbar etti Tefeciden borç alan bir mağdur, durumu fark edip emniyete ihbar etti. İhbar üzerine çalışma yapan polis ekipleri, tefeciden borç alan müştekinin faiz karşılığı aldığı borcunu ödedikten sonra çeklerin icraya verildiğini ve teminat olarak gösterdiği İstanbul’da bulunan taşınmazları şüpheli şahısların belirttiği 3. şahıslara devrettiğini, kendisine faiz karşılığında borç para vererek tefecilik yapan, tehdit ve baskı ile teminat olarak vermiş olduğu taşınmazları devralan ve yaklaşık 15 milyon TL zarara uğradığını tespit etti. 6 milyar Türk Lirası kayıtsız işlem Şüphelilerin banka hesap hareketleri ve Vergi Dairesinden alınan bilgiler üzerinde yapılan incelemelerde; şüpheli şahıslar ve firmaların vergi suçu işledikleri, ticari işlem hacimlerinin yetersiz olmasına rağmen banka hesaplarından yaklaşık 6 milyar TL nakit para çekim işlemi yaptıkları tespit edildi. Şüphelilere operasyon yapıldı Birlikte hareket ederek örgütlü bir şekilde tefecilik suçunu işledikleri değerlendirilen 4’ü cezaevinde 1’i yurtdışında olan şüpheli şahıslara yönelik İstanbul merkezli 6 ilde (İzmir, Tekirdağ, Adana, Ordu, Yalova) yapılan eş zamanlı operasyon neticesinde 18 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Çok sayıda materyal ele geçirildi Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen 4 adet ruhsatsız tabanca, 60 bin dolar, 3 adet pos cihazı, 18 adet banka ve kredi kartı, 85 adet slip, 5 gram uyuşturucu olduğu değerlendirilen madde, 10 adet farklı şirketleri ait kaşe, 12 adet farklı şirketlere ait imzalı çek karneleri, 12 adet e-imza USB bellek, 12 adet hard disk, 4 adet tablet, 1 adet bilgisayar kasası ve 20 adet cep telefonu İstanbul Emniyet Müdürlüğünde sergilendi.