EKONOMİ - 18 Eylül 2024 Çarşamba 00:10

Akdeniz’e ’Vira Bismillah’ diyerek açılan balıkçılar sezona bereketli başladı

A
A
A

Mersin'den 'Vira Bismillah' diyerek Akdeniz'de körfeze doğru açılan balıkçılar sezona bereketli başladı, çeşit çeşit balıklarla kıyıya döndü.

Doğu Akdeniz'de hava sıcaklığının Eğe ve Karadeniz'e göre yüksek olması nedeniyle sezonu her sene olduğu gibi bu yıl da balıkçılar 15 gün geç açtı. Mersin genelinden balıkçılar, tüm hazırlıklarını yapıp 15 Eylül'de 'Vira Bismillah' dedi. 321 kilometrelik denize kıyısı olan kentteki 7 balıkçı barınağından 441 teknenin bir çocuğu fırtına nedeniyle ilk gün açılamadı. Fırtınanın geçmesiyle birlikte denize açılan balıkçılar 2 gün süren avlarının ardından çeşit çeşit balıklarla kıyıya döndü. Sezonun ilk günlerinin bereketli geçtiği belirtilirken başta karides olmak üzere barbun, gümüş, istavrit, turna ve mercan gibi balıkların çıktığı ifade edildi. Avlanan balıklar, teknelerdeki tayfalar tarafından cins ve boylarına göre ayrıldıktan sonra yıkanıp, buzlanarak kıyıda bekleyen araçlara teslim edilerek piyasaya gönderildi.

"İlk avlar bereketli oluyor"

Teknede görev yapan tayfalardan Mehmet Güler, "Sezon yeni açıldığı için ilk avlar bereketli oluyor. Genelde 2 günde bir kıyıya dönüyoruz ancak mıntıkaya göre de değişebiliyor. Gittiğimiz bölge uzaksa 2 gün kalıyoruz, yakınsa bir gün kalıyoruz" dedi.

Mersin Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkan Yardımcısı Yalçın Sakın da, "Sezonu 15 Eylül'ü 16 Eylül'e bağlayan gece açtık. Bir de fırtına vardı. Fırtınaya rağmen zor bela arkadaşlar çalıştı. Dün ve bugün akşam gelmeye başladılar. Sezonun başı olduğu için iyi gözüküyor. Birkaç gün sonra da inşallah devam eder. Masraflar çok ağır, havalar da biraz sıcak gidiyor, balık fiyatları da nasıl olacak bilmiyoruz" dedi.

Avda çıkan balıklarla ilgili de bilgi veren Sakın," İlk avda karides, barbun, turna ve istavrit gibi balıklarımız var. Balıklarımız piyasaya pazarlanacak. İnşallah vatandaşlarımıza uygun şekilde yansır. Taze ve organik" ifadelerini kullandı.
Balıkçı arkadaşlarına rastgele diyen Sakın, ilk haftaların genel de bereketli olduğunu ilerleyen süreçte balık popülasyonunun azaldığını kaydetti.

Halil İbrahim Varlı-Hüseyin Yıldız

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Toplanmayan çöpler için Bilecik Belediyesi çalışanları sahaya indi Bilecik Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı çalışanlar tarafından şehrin birçok mahallesinde çöpler toplanmaya başlandı. Eskişehir’in Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerine ait çöp toplama kamyonlarıyla başlatılan çalışmayla ekipler, kent merkezindeki bütün noktalarda faaliyetlerini sürdürdü. Belediye Başkan Yardımcısı Güven Sönmez ve ilgili birim müdürleri de sahadaki çalışmaları takip ederek, son durum hakkında bilgi aldı. Eskişehir Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye başkanlarıyla ilgili birim çalışanlarına katkıları dolayısıyla teşekkür eden Başkan Yardımcısı Sönmez, ‘’Öncelikle belediye başkanlarımıza ve ilgili birim çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. Bugün maalesef ilgili ve sorumlu firmalar tarafından Bilecik halkının çöpleri toplanmadı. Konteynırlar çöp içinde kaldı. Yoğun bir çalışma içine girdik. Sabaha kadar çalışıp vatandaşlarımızı çöp ve çöp kokusundan kurtarmış olacağız" ifadelerini kullandı. Çöp toplama çalışmaları sabaha kadar devam etti Başkan Yardımcısı Sönmez, ekiplerin akşam saatleri itibariyle ana ve ara arterler üzerinde çöp toplamaya başladıklarını belirterek, çalışmaların sabah saatlerine kadar sürdüğü bilgisini verdi. Sönmez, çalışmaları Bilecik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü personelinin de kontrol amaçlı takip ettiği bilgisini verdi.
Samsun Zeytin fidan tırtılı uyarısı İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da toplam 952 dekar alanda zeytin üretimi yapıldığını hatırlatarak, üreticilere “zeytin fidan tırtılı(palpita unionalis)” uyarısında bulundu. Zeytin, Akdeniz iklim kuşağının hüküm sürdüğü bölgelerde üretilen önemli bir tarımsal ürün olmasına rağmen, Samsun’da da mikro klima bölgelerinde yüzyıllardır yetiştiriliyor. Osmanlı şeriye sicil defterlerinde Samsun’da zeytin yetiştiriciliği ile ilgili pek çok kayıt, yöreye has Samsun tuzlamalık ve Samsun yağlık çeşitlerin varlığı yer alıyor. Adını geçmişte zeytin ağaçlarının çokluğundan alan Zeytinlik Mahallesi de Samsun’da zeytin yetiştiriciliğinin önemini ortaya çıkarıyor. 952 dekar alanda zeytin üretimi Zeytin fidan tırtılı hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Son yıllarda il müdürlüğümüz ve diğer kamu kurumları ile yapılan çalışmaları sonucu Samsun’da toplam 952 dekar alanda zeytin üretimi yapılıyor. Önemli zeytin zararlılarından zeytin fidan tırtılının biyolojisi ve mücadelesi büyük önem arz etmektedir. Zeytin fidan tırtılı larvaları ilk yumurtadan çıktığı zaman sarı renkte olup beslenmeye başladığı zaman yeşil rengini almakta ayırıcı bir belirti olarak ilk üçüncü ve sondan üçüncü segmentinde bir çift siyah leke bulunmaktadır. Ergin kelebekleri iri yapılı görünümde olup kanatları kelebeğin aktif olmadığı dönemde kanatları gergin bir halde sabit durmaktadır. Zeytin fidan tırtılının zararını larvaları yapmaktadır. İlk dönem dölleri taze sürgün ve yapraklarla beslenmekte ve taze yapraklarda tül görüntüsü oluşturmaktadır. Meyvelerin yeşil döneminden renk değiştirdiği dönemine kadar olan zaman diliminde meyvelerin etli kısımlarını yiyerek zarar oluşturmaktadır” dedi. “Bulaşık sürgünler bahçelerden uzaklaştırılmalı, yakılarak yok edilmeli” Zeytin fidan tırtılı ile mücadelede entegre mücadelenin önemine değinen Sağlam, bu zararlının birçok doğal düşmanının olduğunu, gereksiz kimyasal mücadelenin zeytin fidan tırtılının doğal düşmanlarına zarar verebileceğini, bu durum göz önüne alınarak küçük alanlarda larvaların mekanik yolla toplanarak yapılacak mücadelenin popülasyon yoğunluğunu azaltacağını, zeytin fidan tırtılıyla bulaşık sürgünlerin bahçelerden uzaklaştırılarak, yakılarak yok edilmesi gerektiğini belirtti. Sağlam, “Kimyasal mücadelenin bahçelerde yapılacak yumurta ve larva kontrolünden sonra popülasyon yoğunluğuna göre BKÜ veri tabanında yayınlanan ruhsatlı ürünlerle yapılaması gerekmektedir. İlimizde zeytin bahçelerinde hastalık ve zararlılarına karşı bahçelerde kontrol çalışmaları ilgili teknik ekiplerimizce düzenli olarak devam etmekte olup, üreticilerimizin detaylı bilgi için il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat etmeleri önem arz etmektedir” diye konuştu.