POLİTİKA - 23 Mart 2025 Pazar 14:44

Başkan Balaban Osmancalı’da vatandaşlarla buluştu

A
A
A
Başkan Balaban Osmancalı’da vatandaşlarla buluştu

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban Osmancalı’da kurulan iftar sofrasında vatandaşlarla bir araya geldi.


Yunusemre Belediyesi, Osmancalı Mahallesi’nde iftar sofrası kurdu. Osmancalı Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen iftar programına Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Eşi Serap Balaban, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri, muhtarlar ve mahalle halkı katıldı. Programda halka seslenen Başkan Balaban, Yuntdağı’na hizmet etmeye devam edeceklerini söyledi. Başkan Semih Balaban konuşmasında, "Yuntdağı’nın güzel insanlarına ne söz verdiysek, beş yıllık görev süremiz boyunca bunları hayata geçireceğiz. Elbette her şey bir yılda, iki yılda tamamlanmıyor. Ancak biz, süreç içinde verdiğimiz sözleri yerine getirmek için kararlıyız. En büyük taleplerinizden biri kırsal mahalle statüsüydü ve biz, Yuntdağı’ndaki 31 köyü tekrar kırsal mahalle olarak düzenledik. Bu, bizim için önemli bir adımdı ve tüm muhtarlarımızın talebiydi. Belediye olarak üzerimize düşeni yaptık, sağ olsun Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek de onayladı. Şimdi ise hep birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz" diye konuştu. İftarın ardından semazen gösterimi yapıldı.



Başkan Balaban Osmancalı’da vatandaşlarla buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da Ticaret Merkezi Projesi’nde sona gelindi Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) tarafından inşa edilen Belediye Ticaret Merkezi Projesi’nde yürütülen çalışmalarda sona yaklaşıldı. SBB, Belediye Ticaret Merkezi Projesi ile Saathane Meydanı’na yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. Kullanım ömrünü tamamladığı için yıkılan 5 katlı belediye hizmet binasının yerine inşa edilen projede çalışmalar tamamlanmak üzere. Projeyi yerinde inceleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, tarihi dokuya uygun olarak şehre hizmet verecek bir merkezin hayata geçirileceğini vurguladı. Belediye, Ticaret Merkezi Projesi ile bölgenin asırlık dokusunu ve ticari kültürünü korumayı ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamayı hedefliyor. Çalışmalar kapsamında arşivler taranarak tarihi çarşının mevcut alanda bulunan bir asır önce çekilmiş fotoğrafları bulundu. Fotoğraflardan yararlanılarak tarihi dokuya uyumlu, göz kamaştıracak konseptteki proje tasarlanarak inşaat çalışmaları başladı. Tarihi ve turistik bir çarşı olacak 2 katlı 19 mağaza, 5 restoran ve 139 araçlık otoparktan oluşurken projenin yakın zamanda tamamlanarak hizmete girmesi planlanıyor. "Saathane Meydanı’na yeni bir ahenk katacak" Proje hakkında bilgi veren Başkan Halit Doğan, "Samsun’umuz tarihi, coğrafyası ve değerleri ile çok zengin bir kent. Biz de mümkün olduğunca bu zenginlikleri yansıtacak çalışmaları önceliyoruz. Belediye Ticaret Merkezi projesi ile de o alanda önceden var olan tarihi çarşıyı yeniden gün yüzüne çıkarıyoruz. İnsanımızın anılarında önemli bir yere sahip Saathane Meydanı’na bu tarihi dokunuş ile de yepyeni bir ahenk katacağız. Proje inşaatımız hızla devam ediyor. İnşallah yakın zamanda tamamlayarak hizmete açmayı planlıyoruz" dedi.
Van Uzmanlardan bayramda beslenme önerileri Lokman Hekim Van Hastaneleri uzmanları, bir aylık Ramazan ayından sonra vatandaşların beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundular. Ramazan Bayramı’nda yapılması gereken beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Lokman Hekim Van Hastaneleri Diyetisyeni Funda Budak, dengeli beslenmenin hayatın her döneminde ilke edinilmesi gerektiğini ifade etti. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan sindirim sistemine ve metabolizmaya aniden yüklenmenin mide ve bağırsaklarda birçok hastalığa neden olabileceğinin altını çizen Budak, "Genellikle safra kesesi veya mide rahatsızlıklarının ortaya çıkışı ya da rahatsızlıklarının artışı bu dönemlere denk gelebilir. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan sindirim sistemine ve metabolizmaya aniden yüklenmek mide ve bağırsaklarda gaz sıkıntısına, diyareye (ishal), midede reflüye, safra kesesi hastalıklarının ortaya çıkışına, tansiyon yüksekliğine, şeker insülin metabolizmalarının bozulmasına sebep olabilmektedir. Bayram sabahı aileyle yapılacak o güzel kahvaltılarda hafif, doğal, sağlıklı ve yeterli miktarda ilkelerine dikkat edilmelidir. Eğer yağlı, fazla şekerli, fazla miktarda yiyerek güne başlarsak bayramınızın ilk gününü midenizden, bağırsaklarınızdan dert yanmakla geçirirsiniz" dedi. Bayramda da her zamanki gibi 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde beslenmenin ötesine geçilmemesi gerektiğini belirten Budak, "Ancak Ramazan sonrası birden 6 öğün yapmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle ilk gün 3 öğün tüketmek yeterli gelebilir. Sonrasında ara öğünlerle 6 öğüne ulaşmak daha sıkıntısız olacaktır. Her ana öğünde besin gruplarının her birinden azar azar da olsa bulundurmaya çalışılması gerekir. Yine bayramların vazgeçilmezi olan tatlılar zaman zaman zor durumda kalmanıza sebep olabilir. Bu nedenle varsa sütlü ve hafif tatlıları tercih etmeye çalışın" ifadelerini kullandı. Vatandaşların mümkün olduğunca hareket etmelerinin kendileri için faydalı olacağına değinen Budak, "Hareket ederek aldığınız fazla kalorileri yakmaya çalışın, ancak oruç tutulan bir aylık bir sürenin ardından bu sıcak günlerde hareket yapmak adına sağlığınızı bozmayın, dozu iyi ayarlayın. Günlük sabah 30, akşam 30 dakikalık yürüyüşler size destek olacaktır. Bunun yanında sebze ve meyve tüketiminizi arttırarak tatlı eğiliminizi azaltabilirsiniz. Her öğünde salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri tüketmeye çalışın, aralarda meyve tercih edin. Sindirim sorunlarınız yok ise domates, salatalık gibi sebzeler ve kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu yemekte fayda vardır. Bol tahıllı ekmek, tam tahıllı ekmek tüketin. Bayramın gelişi ile günlük 2,5 -3 litrelik su ihtiyacınızı karşılamaya çalışın. Bu duygularla tüm vatandaşlarımıza sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmelerini diliyorum" şeklinde konuştu.
Muğla Minikler diş sağlığını eğlenerek öğrendi Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Diş Hekimleri Odası iş birliğiyle Emin Eller Gündüz Bakımevi’nde miniklere ağız ve diş sağlığı eğitimi verildi. Eğitimde çocuklara erken dönemde diş sağlığının önemi anlatılırken, doğru diş fırçalama teknikleri uygulamalı olarak gösterildi. Minik öğrencilerle bir araya gelen diş hekimleri, ağız ve diş sağlığının önemini eğlenceli ve öğretici bir şekilde anlattı. Etkinliğin sonunda miniklere, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Diş Hekimliği Odası ile birlikte hazırlanan hikâye kitapları, diş fırçası ve diş macunu hediye edildi. Çocukların erken yaşta bilinçlenmesini sağlamak ve ebeveynlerini de bilgilendirmek amacıyla verilen bu kitapla ailelerin de sürece dahil olması hedefleniyor. Toplumun her kesiminde ağız ve diş sağlığı bilincinin oluşması için çalışmalarına devam edeceklerini belirten Muğla Diş Hekimleri Odası Şube Başkanı Doruk Alp, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Diş Hekimleri Odası Emin Eller Gündüz Bakımevi’nde sağlıklı nesillerin yetişmesi için küçük yaşlardan itibaren eğitim ve farkındalığın önemini vurguladıklarını ve geleceğin sağlıklı gülüşlerine katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduklarını açıkladı. Başkan Aras: "Halkımızın sağlığını korumaya yönelik projeler üretmeye devam edeceğiz" Erken çocukluk döneminde edinilen alışkanlıkların önemine değinen Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, "Halkımızın sağlığı için meslek odalarıyla iş birliğimizi sürdürüyoruz. Diş Hekimleri Odamız erken çocukluk döneminde olan miniklerimize diş sağlığıyla ilgili farkındalık oluşturacak eğlenceli bir eğitim verdi. Erken yaşta kazanılan sağlık bilinci, hayatın ilerleyen dönemlerinde sağlıklı bireyler olarak yaşamlarını sürdürmeleri açısından son derece kıymetli. Çünkü okul öncesi dönem, birçok temel alışkanlığın şekillendiği kritik bir süreçtir. Bu dönemde oluşacak her farkındalık onların sonraki yaşamını olumlu etkiler. Bu bilinçle, çocuklarımızın sağlık bilincini artıracak eğitimlere devam edeceğiz. Aynı zamanda Diş Hekimleri Odamız ile yaptığımız protokol kapsamında, halk sağlığını korumaya yönelik ortak projeler yürütmeyi sürdüreceğiz" dedi.
Samsun Samsunlu demirciler eski günlerini arıyor Samsun’da tütün üretiminin yaygın olduğu dönemlerde altın çağını yaşayan demirciler, üretimin azalmasıyla eski günlerini arar hale geldi. Bir zamanlar şehrin en büyük gelir kaynağından biri olan tütün, yalnızca üreticilere değil, demirciler, kaynakçılar ve tarım malzemesi üreten esnafa da önemli kazanç sağlıyordu. Ancak günümüzde ilginin azalmasıyla birlikte demircilik mesleği de zor günler yaşıyor. Meslekte 50 yılı geride bırakan usta İbrahim Mırık, tütün üretiminin yoğun olduğu dönemlerde elde ettikleri gelirle her yıl bir ev ya da arsa alabildiklerini ancak artık bu durumun imkânsız hale geldiğini belirterek, eski günleri mumla aradıklarını vurguladı. "Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir" Samsun’da demircilik mesleğini yarım asırdır sürdüren İbrahim Mırık, tütün üretiminin azalmasıyla birlikte işlerin giderek zorlaştığını belirtti. Meslek hayatına 12 yaşında başlayan Mırık, zamanla tornacılık, kaynakçılık ve demircilik alanlarında ustalaştığını, torunlarını yetiştirip usta yaptıktan sonra sanatını bırakacağını söyledi. Eskiden römork, tanker, tırmık ve saban üretiminin yoğun olduğunu ancak tarım sektöründeki değişimle birlikte bu ürünlere ilginin azaldığını ifade eden Mırık, "Tütün üretimi Samsun’da durma noktasına gelince bizim sanatımız da zarar gördü. Gençler bu mesleğe sıcak bakmıyor, oysa eğitimli ustalardan meslek öğrenseler onlar için daha faydalı olur" dedi. Eskiden tütün sezonunda her yıl ev veya arsa alabildiğini belirten Mırık, günümüzde ise geçim sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti. "Bizim sanatımız peygamber mesleğidir ve ölmemesi gerekir" diyen Mırık, mesleğin geleceği konusunda endişeli olduğunu vurguladı. Demircilik ürünlerinin fiyatlarına da değinen usta, el yapımı bel küreğini 650 TL, kısa baltayı 350 TL, hayvan tırmığını 200 TL, diken oraklarını 300 TL, kürekleri 300-500 TL arasında sattıklarını, ayrıca küçük bıçakları 30 TL, döner bıçaklarını 50 TL’ye bilediklerini, sap takma işlemini 30 TL, kaynak aç-kapa hizmetini ise 100 TL’ye yaptıklarını söyledi. Kaynakçılığın eskisine göre daha pahalı hale geldiğini anlatan Mırık, "Pek usta kalmadı, biz de yaşlandık. Sanatımız yavaş yavaş değer kazansa da eski kazançlarımızın yanına bile yaklaşamıyoruz" diye konuştu.