TEKNOLOJİ - 26 Haziran 2024 Çarşamba 10:03

Lazer silahlarına karşı hava araçlarını koruyacak kompozit madde geliştirildi

A
A
A
Lazer silahlarına karşı hava araçlarını koruyacak kompozit madde geliştirildi

Malatya’da akademisyen çift, hava araçlarını lazer silahlarına karşı koruyacak kompozit bir madde geliştirdi. Dünyada benzeri bulunmayan maddenin havacılık sektöründe standartları değiştirmesi bekleniyor.


Malatya İnönü Üniversitesinde görev yapan akademisyen çift tarafından, insanlı ve insansız hava araçları ile füze ve roket gövdelerini lazer silahlarına karşı koruyacak kompozit malzeme geliştirildi. Geliştirilen ileri fonksiyonel malzeme sudan iki kat hafif, 2 bin 600 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre koruma kalkanı sağlayacak.


Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar sonrasında Kimya Mühendisi Doktor Yeliz Toptaş ile İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Türkiye’de lazer silahlarına karşı uçakları, insansız hava araçlarını koruyacak kompozit bir madde geliştirdi. Patent için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması beklenen nano partiküller, metal oksitler, bor katkılı birtakım minerallerin bulunduğu kompozit madde, lazer ışınları şeklinde hava aracına ulaşan yüksek ısı enerjisinin malzeme tarafından emilerek tüm yüzeye yayıp hızlı bir şekilde soğutarak hava araçlarını koruyabilecek.



“2 bin 600 derece üzerindeki sıcaklıklara kadar dayanabiliyor”


Kompozit malzemenin kimyasal erozyona ve korozyona karşı da oldukça dayanıklı bir malzeme olduğunu kaydeden Dr. Yeliz Toptaş,” Lazer silahlarına karşı hava araçlarını koruyacak kompozit malzeme geliştirdik. Ürettiğimiz malzeme oldukça hafif bir malzeme bu kadar hafif olmasının yanı sıra 2 bin 600 derece üzerindeki sıcaklıklara kadar dayanabilmektedir. Kompozit malzeme lazer silahlarından gelen ısıyı noktasal olarak tutmayarak tüm yüzeye yaymaktadır. Bu sayede hava araçların zarar görmesi minimum seviye indirilmektedir. Su da iki kat daha hafif olan malzememiz neme ise oldukça da dayanaklı olup ilk üretim aşamasında sıvı şeklinde olan malzeme daha sonra hava ile kürlendikçe katı forma geçmektedir. Bu sayede istediğimiz şekilde kalıplaya bilir ve tüm hava araçlarına uyarlanabilir. Ürettiğimiz malzeme havacılık standartlarını oldukça karşılayan bir malzemedir. Havacılık sektöründe kullanılan başka malzemelerde mevcuttur, örneğin aerojel gibi fakat bu aerojeller oldukça kırılgandırlar ve havacılıkta kullanım alanları oldukça kısıtlıdır. Ancak bizim üretmiş olduğumuz malzeme oldukça dayanıklı bir malzemedir ve bu şekilde bu malzemenin kimyasal içeriği havacılık endüstrisindeki güvenlik dayanıklılık ve performans gibi kriterleri oldukça iyileştirme özelliğindedir” dedi.



Türkiye’de ilk kez üretiliyor


Türkiye’de ilk kez üretilen kompozit malzemenin makro ve mikro gözeneklerden oluştuğunu gözenekli yapıların lazer silahlarından gelen ısıyı tüm yüzeye yayıp noktasal olarak hava araçlarında aşırı ısınma sonucunda oluşacak tahribatı engelleyecek şekilde tasarlandığını da aktaran Toptaş, “Havacılık sektörü göz önüne alındığında üretilen malzemeler oldukça pahalı ve yurtdışından temin edilen ürünler oluyor. Üretmiş olduğumuz yüksek sıcaklığa dayanıklı yanmaz kompozit malzeme tamamen yerli ve üretim maliyeti de diğer havacılık malzemelerine göre oldukça düşük. Bu durum malzemeyi ekonomik kılıyor. Ayrıca yapısına kattığımız bor bileşikli malzeme sayesinde malzemeye 2 bin 600 derecenin üzerinde bir ısı uygulamamıza rağmen malzeme çok hızlı bir şekilde soğuyor bu da bor bileşenlerinin sayesinde oluyor” ifadelerini kullandı.



“Bir yıl gibi bir sürede üretimi gerçekleştirdik”


İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Murat Toptaş ise ABD’nin Wichita State Üniversitesi’nde görevli, aynı zamanda Boeing Havacılığa da danışmanlık yapan hocaları Prof. Dr. Ramazan Asmatülü’nün savunma sanayisinde ihtiyaç olunacak fikri ve yönlendirmesi ile hava araçlarını lazer silahlarına karşı koruyabilecek bir malzeme için çalışmalara başladıklarını ve 1 yıl gibi bir sürede başarılı olduklarını ifade ederek, “Mevcut hava araçlarımız roket sistemleri ve füzeler içerisinde yüksek sıcaklık üreten elemanlara sahipler. Bu yüksek sıcaklığın üst sistemlere geçmesini engelleyecek bazı malzemelere ihtiyaç var. Bu malzemelerin büyük bir kısmı ithal edilmekte özellikle bu sıcaklıklara dayanacak bir malzemenin üretimi ise kendi literatür araştırmamızda yok genelde seramikler kullanılmakta ancak bu malzeme bir seramik değil yani toprak ürünü herhangi bir şey ihtiva etmiyor kompozit bir malzeme. Malzeme su dan iki kat daha hafif bir malzeme. Bu malzeme hava araçlarında kullanıldığında araçlara ek yük getirmeden lazer silahları benzeri araçlara karşı koruyarak sıcaklıkların iç sistemlere aktarılmasına engel olacak. Malzemenin hammaddesi ve üretimi tamamen yerli ve milli olup bizi dış bağımlıktan kurtaracak bir malzeme. Daha önce benzer çalışmalar yapılmış ama böylesi yapılmamış dünyada tek olan bir çalışma” diye konuştu.



Lazer silahlarına karşı hava araçlarını koruyacak kompozit madde geliştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Gökhan Tombak cinayetinin 8. duruşmasında da karar çıkmadı Burdur’da evinin önünde kimliği belirsiz kişilerce öldürülen Gökhan Tombak cinayeti davasının 8’inci duruşmasında da karar çıkmadı. Mahkeme heyeti, sanıkların tutuksuz yargılanmalarının devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Bucak ilçesine bağlı Karaaliler köyünde 1 Aralık 2022 tarihinde yaşanan olayda, Gökhan Tombak, kimliği belirsiz kişilerce tüfek ile öldürülmüştü. Jandarmanın yaptığı incelemeler sonucu gözaltına alınan Hasan U. (56) ve Emrah T. çıkarıldığı mahkemenin ardından kasten öldürme tutuklanmıştı. Bir süre cezaevinde kalan iki şüpheli, delil yetersizliğinden tahliye edilmişti. Olayla ilgili süren davanın 8’inci duruşması bugün Burdur 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuksuz yargılanan sanıklardan Hasan U., Emrah T. (28), Ahmet U. (28), Ahmet S. (28), Muhammet A. (22), Selahattin A. ile maktul Gökhan Tombak’ın eşi Asuman Tombak, annesi Fatiha Tombak, kardeşi Gürel Tombak, oğlu Kemal Tombak ve taraf avukatları salonda hazır bulundu. Duruşmada tanıklar Osman K., Hakkı Ö., Mustafa T., Ahmet G. dinlendi. Tombak ailesi avukatları sanıkların tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanmasını talep etti. Maktul Gökhan Tombak’ın oğlu Kemal Tombak, annesi Fatiha Tombak, kardeşi Gürel Tombak da sanıkların tutuklanmalarını isterken eşi Asuman Tombak, "Eşim mezarda, öldürenler dışarıda. Çocuklarım mağdurken sanıkların gezmesini kendime yediremiyorum. Adaletin yerini bulmasını ve sanıkların tutuklanmasını talep ediyorum" dedi. Sanık avukatları ve sanıklarda beraat kararı çıkmasını talep etti. Duruşmaya bir süre ara veren mahkeme heyeti dosyadaki eksik hususların giderilmesini ve sanıkların tutuksuz yargılanmalarının devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Muğla Uluslararası uyuşturucu sevkiyatında sanıklara 30’ar yıl hapis cezası Muğla’nın Bodrum ilçesi açıklarında 2022 yılında film sahnelerini aratmayan bir operasyonla durdurulan yatta, ticari gemide ve denizde yapılan aramada ele geçirilen toplam 86 kilogram uyuşturucuyla ilgili hakim karşısına çıkan 10 sanık hakkında 30’ar yıl hapis cezası verildi. 26 Temmuz 2022’de Güllük Limanı’na yönelen Vanuatu bayraklı 92 metrelik ’Ocean Blue’ isimli ticari gemi, istihbarat birimlerinin radarına takıldı. Gelen sinyaller üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı alarma geçti, düğmeye basıldı. Operasyonun seyri, Güllük Körfezi’nde gizemli bir buluşmayı ortaya koydu. ABD bayraklı ’Belgor’ isimli lüks motor yatın, Ocean Blue’ya yanaşıp hızla uzaklaştığı tespit edilince, iki deniz aracı da yakın takibe alındı. Ticari gemi kısa sürede durdurulurken, motor yatın kaptanı yapılan uyarıları dikkate almayınca kovalamaca başladı. Havadan ve denizden nefes kesen takip saatler sürdü. 4 sahil güvenlik botu, 1 dalış timi, 1 sahil güvenlik uçağı ve Emniyet’e ait 1 helikopterle kıskaca alınan yat, önleme manevralarıyla etkisiz hale getirildi. Yat içinde bulunan 4 kişi gözaltına alındı. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararıyla başlatılan aramalarda hem motor yatta hem de Ocean Blue isimli ticari gemide inceleme yapıldı. Denize atılmış halde bulunan 60 kilo kokainin yanı sıra kıyıya vuran 22 kilo daha ele geçirildi. Ticari gemide de 4 kilo skunk bulundu. Toplamda yaklaşık 86 kilo uyuşturucu, mavi derinliklerden çıkarıldı. 10 kişiye 30 yıl hapis 30 Temmuz 2022’de adliyeye sevk edilen motor yattaki Ali Korman E., Metin Ş., Atilla O. ve İbrahim Ç. tutuklandı. 3 Ağustos 2022’de ise Ocean Blue’daki 14 kişilik mürettebattan tamamı hakim karşısına çıkarıldı ve tutuklama kararı verildi. Bodrum 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 18 sanık tam 12 kez hakim karşısına çıktı. Son duruşma iki gün sürdü. Mahkeme heyeti, aralarında her iki teknenin kaptanlarının da olduğu 10 sanığa, ’uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti’ suçundan 30’ar yıl hapis ve 375 bin lira adli para cezası verdi. 8 sanık hakkında ise beraat kararı verildi.