YEREL HABERLER - 10 Nisan 2012 Salı 11:56

HİSARCIK`TA ``YENİ ANAYASA İÇİN BİR YOL HARİTASI`` KONULU PANEL

A
A
A
HİSARCIK`TA ``YENİ ANAYASA İÇİN BİR YOL HARİTASI`` KONULU PANEL

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Hisarcık Meslek Yüksekokulu tarafından ``Yeni Anayasa için Bir Yol Haritası`` konulu panel düzenlendi.
Hisarcık Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu`nda düzenlenen ``Yeni Anayasa için Bir Yol Haritası `` Konulu panele konuşmacı olarak Kütahya Dumlupınar Üniversitesinden (DPÜ) Prof.Dr. İstiklal Yaşar Vural, Yrd. Doç.Dr. Fatih Demirci, Yrd. Doç.Dr. Hasan Duran ve Afyon Kocatepe Üniversitesinden Doç.Dr. Ahmet Kemal Bayram katıldılar.
Panelin açılışında bir konuşma yapan Hisarcık Meslek Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç.Dr. Aykut Acar, `` Yeni Anayasa hemen hemen hepimizi ilgilendiren önemli ve hassas bir konudur. Bunun dışında Anayasaların şöyle bir özelliği var. Herhalde bunu ihmal etmemeliyiz diye düşünüyorum. Bir devletin temel felsefesi üzerinde yükseldiği temel değerler. Devletin temel organları bunların birbirleriyle münasebetlerini olduğu kadar aslında bizim farkında olduğumuz veya olmadığımız çok önemli bir yönü daha var. Birey ve devlet ilişkileri. Devlet ve birey münasebetlerinde devletin nerde durduğu, bireyin nerede durduğu, bu ikisinin birbiriyle ilişkilerinde konumlarının ne olduğuyla alakalı da çok ciddi ve önemli bir metindir Anayasa. Bununla bağlantılı olarak temel hak ve özgürlükler denilen yine sadece toplumların değil, bütün dünyanın önemle üzerinde durduğu adeta evrensel bir değer haline gelmiş olan temel hak ve özgürlükler noktasında da Anayasa metinleri çok önemli metinlerdir. Kıymetli hocalarımız bizlerle tabiî ki bu konuya yakın olanlar için belki daha farklı zihinlerinde pencere açılabilmesine yönelik olarak değerli bilgiler ve görüşler paylaşacaklar veya konuya yakın olmayanlar için de bu konuya biraz daha yakın olabilmenin belki kapılarını aralayacaklar. Bu anlamda bu paneli çok önemli buluyorum kendi adıma, sizler içinde faydalı olacağını düşünüyorum. Bunun dışında Anayasaların mutabakat kavramıyla alakalı da çok ciddi bir önemi olduğunu düşünüyorum. Yani Anayasa metinlerini kim üretir? Kim yazar? Kim çizer? Kim ortaya koyar? Bu Anayasa metinleri üzerinde bir mutabakat var mıdır? Varsa ne düzeydedir? Yani bir fikir birliği, bir görüş birliği, herkesin katılımıyla ortaya çıkmış metinler midir bunlar? Bu konularla alakalı ciddi bilgiler alabileceğimizi düşünerek sözü değerli hocalarımıza bırakıyorum.`` Dedi.
Panelin moderatörü Yrd. Doç.Dr. Hasan Duran, `` Ülkemizin gündemini son dönemlerde yoğun bir şekilde meşgul eden Yeni Anayasa ya da Sivil Anayasa konusunda bir farkındalık yaratmak için buraya geldik. Anayasa hareketleri ya da yazılı Anayasa uygulamaları çok eskilere dayanan bir geçmişe sahip değil. Modern anlamda ilk yazılı Anayasa 1787 yılında ABD ortaya çıkıyor. Amerika`nın kuruluş belgesi niteliğinde ve o günden bu güne yaklaşık 200 yılı aşkın bir süredir geçerliliğini koruyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak 90 yıllık bir geçmişe sahibiz. Kaçıncı Anayasamız biliyorsunuz. En son 1982 Anayasasıyla ülke sorunlarını ve sıkıntılarını gidermeye çalışıyor. Ama ülkenin içinde bulunduğu tablo bu Anayasayla çözülecek bir görüntüye de sahip değil. Çünkü toplum gelişiyor, ülke gelişiyor, burada şuna vurgu yapmak lazım. Toplumsal hayatı düzenleyen kurallar içersinde hukuk kuralları var ve hukuk hiyerarşisi içerisinde de Anayasa en üst sırada. Toplumun dinamik yapısı kuralların da dinamik bir yapıda olmasını beraberinde getiriyor. Toplum değiştikçe kurallarında güncellenmesi toplumun değişimine ayak uydurması gerekiyor. Türkiye`deki temel sıkıntı burada karşımıza çıkıyor. Toplum değişti ama mantık ve toplumsal hayatı düzenleyen kuralların içerisinde önemli olarak karşımıza çıkan hukuk kurallarındaki değişimin toplumdaki dinamizme ayak uyduramadığını ve gelişime destek olmadığını görüyoruz. Toplumu bu noktada daha ileriye gitmesi için destekleyecek ve önünü açacak düzenlemelere ihtiyaç var. İşte Sivil Anayasa bu tartışmalar içerisinde ön plana ağırlıklı çıkmaya başladı.`` Diye konuştu.
Panele katılan konuşmacılar 15`er dakika konuşma süresinin verilmesinin ardından, panelin soru cevap kısmına geçildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt’ta feci kaza... Tırın altında kalan otomobil hurdaya döndü: 1 ağır yaralı Esenyurt’ta kontrolden çıkan otomobil, trafik ışıklarından dönüş yapan tırın dorsesinin altına girdi. Dorsenin altında kalan otomobildeki sürücü araçta sıkıştı. Yaklaşık 1 saat yaşam savaşı veren sürücü, itfaiye ekiplerince kurtarıldı. Kaza, saat 03.30 sıralarında Esenyurt Osmangazi Mahallesi Hadımköy Yolu Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, trafik ışıklarından dönüş yapan M.K. idaresindeki 41 U 2665 plakalı tırın dorsesine, seyir halindeki 34 CFR 896 plakalı otomobil çarptı. Çarpmanın etkisiyle otomobil, dorsenin altına girdi. Tırın dorsesinin altında kalan otomobilde sürücü araçta sıkıştı. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çeverde güvenlik önlemi alırken itfaiye ve sağlık ekipleri, araçta sıkışan sürücüyü çıkarmak için çalışma başlattı. Sürücü yaşam savaşı verdi İtfaiye ekipleri, sürücüyü kurtarmak için tırın altında kalan aracı parçalara ayırdı. Yaklaşık 1 saat süren çalışmaların ardından otomobilin sürücüsü sıkıştığı yerden kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Yaralı sürücü ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye kaldırıldı. Tır şoförü M.K. ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Dorsenin altında kalan otomobil çekici yardımıyla bulunduğu yerden çıkarıldı. Polis ekipleri kazanın nedenine ilişkin çalışma başlattı.