EKONOMİ - 07 Ocak 2025 Salı 13:37

Başkan Altay: “Tarımsal kalkınma için çiftçimize 808 milyon lira destek verdik”

A
A
A
Başkan Altay: “Tarımsal kalkınma için çiftçimize 808 milyon lira destek verdik”

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılında da Konyalı çiftçiye ve üreticiye desteğini sürdürdü.


Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden birisi olduğunu vurgulayarak, tarımsal üretimin artırılması, üreticilerin yaşadıkları yerlerde refah seviyelerinin yükseltilmesi amacıyla yoğun bir gayret içerisinde olduklarını söyledi.



406,4 milyon lira fidan, fide ve ekipman desteği


Konyalı üreticilerin her zaman yanında olduklarını kaydeden Başkan Altay, “31 ilçemizdeki çiftçilerimize her sene yaptığımız gibi 2024 yılında da desteklerimiz devam etti. 2024 yılı içinde üreticilerimize 211 bin adet fide, 85 bin adet fidan ve 128 bin metrekare balık ağı desteği sağladık. 2018 yılından bu yana çiftçimize sağladığımız fidan ve fide desteği tutarı 23 milyon 88 bin adet oldu. Bu süreçte yaptığımız fidan ve fide desteği tutarı güncel bedelle 151 milyon 600 bin lira. Bunlarla birlikte hayvancılıkta kaba yem açığının giderilmesine katkı sağlamak amacıyla tohum desteği, arıcılık desteği, tarımsal makine ve ekipman, hayvancılık, malzeme ve proje desteği olarak 2018 yılından bu yana 254,8 milyon lira destekte bulunduk. Böylece 2018 yılından bu yana tarımsal destekleme için çiftçimize sağladığımız katkı 406,4 milyon lira oldu. Ayrıca, modern tarım tekniklerini yaygınlaştırmak ve verimliliği artırmak için çiftçilerimize tarımsal eğitimler de veriyoruz. 2018 yılından bu yana 75 bin çiftçimize tarımsal eğitim katkısında bulunduk” ifadelerini kullandı.



Tohum desteği hayvancılığa katkı sağlıyor


Tohum desteklerinin özellikle hayvansal üretimin önemli bir parçası olduğuna değinen Başkan Altay, “2024 yılında yaklaşık 111 bin kilogramın üzerinde çiftçimize tohum desteği sağladık. 2020 yılından bu yana yaptığımız tohum desteklemelerimizin miktarı ise 1 milyon 117 bin 225 kilograma ulaşmış durumda. Yerli ve milli tohum desteğimiz önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek inşallah. Tarımsal desteklerimiz hem Konya tarımının gücüne güç katıyor hem de üreticilerimizin daha sürdürülebilir bir geleceğe yürümelerini sağlıyor” dedi.



Sulama yatırımları 2024’te de hız kesmedi


Konya’nın küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklıktan en fazla etkilenen şehirlerin başında geldiğine dikkati çeken Başkan Altay, bu kapsamda sulama yatırımlarına da büyük önem verdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:


“2024 yılı yatırımlarımız kapsamında ise Seydişehir ilçemizin Tol Mahallesi’ndeki hayvan içme suyu göleti yenilenerek kapasitesi üç katına çıkarıldı. 15 bin metreküpe ulaşan gölete dipsavak sistemi eklenirken, 650 metrelik yeni bir su hattı da inşa edildi. Yunak ilçemizin Koçyazı, Kurtuşağı ve Yeşilyayla mahallelerinde hayvan içme suyu (HİS) tesisleri kuruldu. Ayrıca Ilgın ilçemizin Harmanyazı Mahallesi’nde yapımına devam edilen pompajlı kapalı sistem sulama tesisi, bölge tarımına büyük katkı sağlayacak. 16.5 kilometrelik hattın döşeneceği ve 1.000 tonluk deponun yapılacağı tesisin 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Projenin şu ana kadar yüzde 70’i tamamlandı. Sadece 2024 yılında sulama yatırımlarına harcadığımız rakam yaklaşık 49 milyon lirayı buldu.”



Tarımsal sulamaya toplamda 402 milyon TL milyon destek


Göreve geldikleri 2018 yılından bu yana KOP desteğiyle 64 adet küçük ölçekli sulama yatırımı yaptıklarını kaydeden Başkan Altay, bu süreçte sulama yatırımlarının tutarının güncel bedelle 402 milyon lira olduğunu vurguladı.



Tarımsal kalkınma için 808 milyon lira destek


Konya Büyükşehir Belediyesi olarak 2018 yılından bu yana yaptıkları fidan, fide, tohum, tarımsal ekipman desteği ve küçük ölçekli sulama yatırımı tutarının toplamda 808,4 milyon lira olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Üreticilerimizin alın teri, şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasında kritik bir öneme sahip. Onların yükünü hafifletmek, üretim süreçlerini daha verimli hale getirmek ve kırsal kalkınmayı desteklemek bizim öncelikli görevimizdir. Büyükşehir Belediyesi olarak, tarım ve hayvancılığı desteklemeye her zaman devam edeceğiz" diye konuştu.



Başkan Altay: “Tarımsal kalkınma için çiftçimize 808 milyon lira destek verdik”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya KSO’dan enerjiye hayati dokunuş: 178 milyon liralık enerji tasarrufu Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, oda olarak Türkiye’nin enerjisinin daha verimli hale gelebilmesi için önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, 2024 yılında 70 sanayi işletmesi ve kurumumuzda enerji verimliliği ölçümleri yaptık. Bu kurumlarımıza 178 milyon lira tutarında enerji tasarrufu imkanı sunduk” dedi. KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. Büyükeğen, Türk sanayisinin enerji verimliliği konusunda önemli bir açığı olduğunu ve bunun sanayide maliyetleri artırdığını söyledi. Büyükeğen, oda olarak sanayide ve kurumlardaki bu enerji açığını ortadan kaldırarak milli ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini, bu çalışmalardan birinin KOP Bölge Kalkınma İdaresi ve Konya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdikleri Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı olduğunu ifade etti. Enerji verimliliği odaklı çalışmalar uluslararası ödül getirdi KSO Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracı ile talep eden sanayi işletmelere, kurum ve kuruluşlara giderek enerji verimliliği ölçümleri yaptıklarını aktaran Büyükeğen, şunları söyledi: “Bugüne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, KTO Karatay Üniversitesi gibi kurumların yanı sıra TÜMOSAN, Kırşehir Şeker Fabrikası, Arıkbey Tekstil, BİFA Gıda, Şimşek Bisküvi, Erkon Döküm, Akış Asansör, Kontensan, Ulusan Alüminyum, Orweld gibi pek çok sanayi işletmemizde enerji verimliliği etüt çalışmaları gerçekleştirdik. Ayrıca TÜBİTAK MAM ile yaptığımız iş birliği kapsamında, Konya’daki 10 döküm tesisimizde enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz. Sadece geçtiğimiz yıl, 70 firma ve kuruluşumuza ait 111 lokasyonda enerji ölçümleri yaparak, 178 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 7 bin 48 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. Enerji verimliliği alanında yaptığımız bu çalışmalarla, uluslararası düzeyde önemli bir başarıya imza atarak Startup Ecosystem Stars (SES) tarafından verilen Yükselen Yıldızlar Ödülü’nü almaya hak kazanan Türkiye’deki tek sanayi odası olduk.” Büyükeğen’den enerji verimliliği çağrısı Türkiye’de Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) yetkisi alan öncü kurumlardan biri olduklarını hatırlatan Büyükeğen, bugüne kadar Konya, Karaman, Aksaray, Ankara, Uşak, Tokat, Aydın gibi 12 ilde faaliyet gerçekleştirdiklerini, hedeflerinin 81 ilin tamamına hizmet vermek olduğunu vurguladı. Açıklamasında Enerji Verimliliği Haftası’nı kutlayan Büyükeğen, tüm firmaları, kurum ve kuruluşları enerjide daha verimli olmaya davet etti.
Balıkesir Burhaniye’de üniversitelilerden ihtiyaç sahiplerine anlamlı destek Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi (BUBFA), anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine daha imza attı. Fakülte Dekanı Prof. Dr. M. Oğuzhan İlban’ın verdiği Takım Çalışması dersi kapsamında, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri Buse Nur Ersoylu, Seçkin Onur Bayrak, Azra Kaynarca, Taner Çakar, Ece Nur Kalaycık ve Halil İbrahim Erdoğan tarafından hayata geçirilen proje ile ihtiyaç sahibi bireylere sıcak yemek ulaştırılması amaçlandı. Yemeklerin hazırlık süreci, üniversitenin modern eğitim mutfağında büyük bir özveriyle yürütüldü. Öğrenciler, yemeklerin pişirilmesinden paketlenmesine kadar tüm aşamalarda aktif rol aldı. Projede bizzat paketleme çalışmasında yer alarak katkı sağlayan Fakülte Dekanı Prof. Dr. M. Oğuzhan İlban; “Diğer projelerde olduğu gibi sosyal sorumluluk projesine de büyük önem veriyoruz. Bizim için çok anlamlı bir çalışma oldu. Öğrencilerimizi böyle bir projede yer alırken daha istekli gördüm. Bir an önce hazırlanan paketleri yerlerine ulaştırmak için büyük bir şevkle çalıştılar. Biz de onlara katkı sunmaya çalıştık. Projede yer alan bütün öğrencilerimi bu vesileyle kutluyorum. Böylesine kıymetli sosyal sorumluluk projelerimiz devam edecek.” dedi. Hazırlanan yemekler, belirlenen adreslere tek tek dağıtıldı. Proje kapsamında 37 haneye toplamda 151 porsiyon yemek teslim edildi. Dağıtım sürecinde yaşanan sıcak ve anlamlı anlar hem öğrencilere hem de ihtiyaç sahiplerine duygusal anlar yaşattı. Projenin görünürlüğünü artırmak ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla, çekilen içerikler “bubfaileyemekihtiyacigiderme” adlı Instagram hesabında paylaşıldı. Bu paylaşımlar üniversite öğrencileri ve toplumun farklı kesimleri tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi, toplumsal sorumluluk bilinciyle yürüttüğü bu tür projelerle hem öğrencilerin gelişimine katkı sağlamaya devam ediyor hem de bölge halkının ihtiyaçlarına çözüm üretme misyonunu sürdürüyor.
İstanbul CEMAR Genel Müdürü Yusuf Yalçın: “Ekonomide hükümetin iradesine güveniyoruz” CEMAR Mermer ve Traverten Genel Müdürü Yusuf Yalçın, “2025 yılında ekonomik sorunların çözüleceğine inanıyor, hükümetimizin iradesine güveniyoruz” dedi. İstanbul’da Ekonomide 2024 Yılı Değerlendirme ve 2025 Yılı Beklentileri Toplantısı’na katılan CEMAR Mermer ve Traverten Genel Müdürü Yusuf Yalçın, ekonomiye dair açıklamalarda bulundu. Yalçın, ekonominin bir memleket meselesi olduğunu belirterek, “Ekonomi memleket meselesi hepimizin meselesi. Elimizden geldiği sürece katkıda bulunuyoruz. Bu süreçte 2024 yılında karşılaştığınız güzellikler arzu etmediğimiz sonuçlar nelerdir, 2025’ten beklentilerimiz arzularımız sıkıntılarımız nelerdir? Bunları kendi aramızda istişare ettik. İzmir Şube başkanımız Gokhan başkanımızla birlikte istişare ettik. Bu istişareleri mümkün olduğu kadar buraya yansıtacağız" diye konuştu. "Devletimize güveniyoruz" Yaşanan ekonomik sorunların çözüleceğine inandıklarını ve hükümetin ekonomi politikalarına güvendiklerini belirten Yalçın, “Biz devletimize güveniyoruz. Hükümetimizin de iradesine güveniyoruz. Bu ekonomik sorunların önceden olduğu gibi çok daha güzel bir şekilde çözüleceğini en azından uğraşıldığına dair inancımız var. Başarı da elde edileceğini dair işaretler var. Bu işaretlerin pozitif neticede sonuçlanacağına inanıyoruz. O maksatla buradayız, o niyetle buradayız, ona gayret ediyoruz. İnşallah bu toplantının hayırlı geçmesini ve hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. "Biz taşın altına elimizi değil başımızı koymaya hazırız" 2025 yılında ekonomi alanında beklenen sıkıntıların belli olduğunu dile getiren Yalçın, “2025 yılında tabii bizim makro ve mikro düzeyde sıkıntılarımız aşağı yukarı belli. Enflasyonu söylemeye gerek yok. Çarşı pazarda çekilen sıkıntıyı her kesimden her insan biliyor ama bizim iş adamları olarak sıkıntılarımız başka. Farklı boyutlarda sıkıntılarımız var. Özellikle döviz ve istihdam ile ilgili sıkıntılarımız var. Faiz oranları ile ilgili sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları sayın bakanımız başta olmak üzere zaten ilgili kişiler biliyor ve mücadele ediyorlar. Bu mücadelenin 2025 yılında biraz daha somutlaşacağını düşünüyorum. Biz de elimizden geldiği kadar çalışacağız. Elimizi değil başımızı taşın altına koymaya hazırız” diye konuştu.