GÜNDEM - 23 Ekim 2024 Çarşamba 14:59

Başkan Altay: “İsrail’in Filistin’de ve Lübnan’da yaşattıkları, sadece bir bölgesel çatışma değil, uluslararası bir vicdan sorunudur”

A
A
A
Başkan Altay: “İsrail’in Filistin’de ve Lübnan’da yaşattıkları, sadece bir bölgesel çatışma değil, uluslararası bir vicdan sorunudur”

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu Toplantısı ve Konsey Ortak Toplantısı’na katıldı.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde “Yerel Diplomasi: “Kentsel Geleceğin İnşası” teması ile düzenlenen toplantı, saygı duruşu ve İsrail zulmü altındaki Filistin için dua ile başladı. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, burada yaptığı konuşmada, yerel ve bölgesel yönetimlerin barışın inşasında aktif bir rol oynamaları gerektiğini vurgulayarak, “Bugün, Filistin’de ve Lübnan’da yaşanan insanlık dışı saldırılar ve İsrail’in masum insanlara yönelik sürdürdüğü sistematik soykırım karşısında sessiz kalmamız mümkün değildir. Filistin’deki bu dram, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçmektedir ve bizler bu zulme karşı birlikte durmalıyız. Terör devleti İsrail’in Filistin’de ve Lübnan’da yaşattıkları, sadece bir bölgesel çatışma değil, uluslararası bir vicdan sorunudur. İsrail, durdurulamadığı için her geçen gün soykırımının alanını genişletiyor” dedi.



“Yerel yönetim noktalarını vuracak kadar alçalmış katillere sesimizi yükseltmeliyiz”


İsrail’in birkaç gün önce Lübnan’ın Nebatiye şehrinin belediye binasını meclis toplantısı esnasında kasıtlı olarak vurup, Belediye Başkanı Ahmed Kahil ile meclis üyelerini şehit ettiğini hatırlatan Başkan Altay, konuşmasına şöyle sürdürdü: “Katil İsrail’in yerel yönetimlere ve demokrasiye olan düşmanlığını ve sınır tanımazlığını bir kez daha görmüş olduk. UCLG olarak, eğer yerel yönetimlerin gücü ve öneminden bahsedeceksek, önce yerel yönetim noktalarını vuracak kadar alçalmış katillere sesimizi yükseltmeliyiz. Zira doğrudan yerel yönetimleri hedef alan katliamlar karşısında susarsak, bütün bu konuşmalarımız ve toplantılarımız anlamını yitirmiş demektir. Bu sebeple bir kez daha yüksek sesle ifade etmek istiyorum. Yerel yönetimler olarak, bu tür trajediler karşısında sesimizi daha güçlü bir şekilde duyurmak, adaleti ve barışı savunmak zorundayız.”



“Yerel yönetimler olarak uluslararası arenada daha güçlü yer edinmemiz gerekmektedir”


İsrail’in politikalarına karşı durmanın ve Filistin halkının yanında olmanın, insanlık onurunu müdafaa etmenin en önemli adımlarından biri olduğunu ifade Başkan Altay, “Geçtiğimiz günlerde şehit olan meslektaşım Ahmed Kahil başta olmak üzere Filistin ve Lübnan’da şehit edilen tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yerel yönetimler olarak uluslararası arenada daha güçlü yer edinmemiz gerekmektedir. UCLG Başkanlığım boyunca bunun için çaba sarf ettim ve etmeye devam ediyorum” şeklinde konuştu.



“Sürdürülebilir kalkınma amaçlarını 2030 yılına kadar hayata geçirmemiz gerekmektedir”


Başkan Altay, UCLG’nin 20 yıllık hareketinde her geçen sene, yerel ve bölgesel yönetimler için yeni fırsatlar doğurduğunu belirterek, “Sürdürülebilir gelecek, yeşil dönüşüm ve eşitsizliklerin önlenmesi gibi konuların yerel yönetimler olmadan çözülemeyeceğini artık herkes kabul etmiş durumdadır. Sahip olduğumuz bu önemli konum, yalnızca şehirlerimizin kendi sorunlarına değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel sorunlara da çözüm üretebilme kapasitesine odaklanmayı gerektirmektedir. Bu doğrultuda, gerçekleştireceğimiz tematik toplantılar, şehirlerimizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Yerel diplomasi, şehirlerarası iş birliği ve yerel yönetimlerin uluslararası düzeyde daha etkili roller üstlenmesi, şehirlerimizi daha dirençli ve sürdürülebilir hale getirecektir. Bu kapsamda, sürdürülebilir kalkınma amaçlarını 2030 yılına kadar hayata geçirmemiz gerekmektedir. Bu görev, sadece yerel yönetimlerin değil, aynı zamanda tüm toplumun birlikte çalışmasını gerektirmektedir. Şehirlerimiz, bu hedeflere ulaşmada öncü bir rol üstlenmeli, kaynakları verimli kullanmalı ve çevreyi koruma adına yenilikçi adımlar atmalıdır. Bugün burada gerçekleştireceğimiz tartışmaların, bölgemizdeki ve dünya genelindeki şehirler için yeni iş birliği fırsatı oluşturacağına ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmamıza katkı sağlayacağına olan inancım tamdır” diye konuştu.


Toplantıda UCLG-MEWA Başkanı olan Filistin El Halil Belediye Başkanı Tayseer Abu Sneineh, İsrail tarafından toplantıya katılmasına izin verilmediği için canlı bağlanarak görüşlerini yönetim kurulu üyeleriyle paylaştı.



Başkan Altay: “İsrail’in Filistin’de ve Lübnan’da yaşattıkları, sadece bir bölgesel çatışma değil, uluslararası bir vicdan sorunudur”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun TSO’dan “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” eğitimi Samsun TSO’nun Karadeniz Bölgesi koordinatörlüğünü yürüttüğü Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) Karadeniz Projesi kapsamında, iş dünyasının temsilcilerine yönelik, “KOBİ’lerin Yol Haritası” başlığı adı altında "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması" konulu eğitim düzenlendi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) koordinatörlüğünde faaliyetlerini sürdüren Avrupa İşletmeler Ağı (AİA) Karadeniz Projesi kapsamında oda üyelerine yönelik eğitimler devam ediyor. Program kapsamında Prof. Dr. Cengiz Türe tarafından, “KOBİ’lerin Yol Haritası” başlığı adı atlında "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması" konulu eğitim düzenlendi. Türe, bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Firmaları doğrudan ilgilendiriyor Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, işletmelerin rekabet gücünü geliştirmeye destek vermek adına belirli aralıklarla birçok konuda eğitimler vermeye devam ettiklerini belirtti. Düzenlenen eğitimin önemine işaret eden Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Bilindiği gibi odamız, Avrupa İşletmeler Ağı Projesi’nin koordinatörlüğünü yürütmekte. Proje kapsamında da sık sık eğitimler düzenleyerek, üyelerimizle bir araya geliyoruz. Bu eğitim de bunlardan biri. Hepimizin bildiği gibi, Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çevresel hedeflerine ulaşmak amacıyla devreye aldığı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, firmalarımızı doğrudan ilgilendiren önemli bir düzenlemedir. Bu düzenleme birçok sektörü etkileyerek ticaret süreçlerinde yeni düzenlemeleri beraberinde getirmiştir. Bu çerçevede, firmalarımızın yeni düzenlemelere uyum sağlamaları ve süreçlerle ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla böyle bir eğitim düzenledik” dedi.
Hatay Hatay’da ayakkabıcılar ortak kullanım, üretim tesisinin temeli atıldı Hatay’da Romanya devleti tarafından inşa edilecek ’ayakkabıcılar ortak kullanım, üretim tesisi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi. Depremin ağır yıkım yaptığı Hatay’da asrın felaketinin yaraları sarılmaya devam ediyor. Depremden etkilenen illerde tekstil, deri ve ayakkabı sektörlerinin desteklenmesi projesi kapsamında Antakya ilçesi Kisecik Mahallesi’nde inşa edilen Ayakkabıcılar İhtisas Küçük Sanayi Sitesi’nin inşaatı hızla devam ediyor. Sanayi sitesi içerisine Romanya devleti tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı iş birliğinde Ayakkabı İmalat ve Eğitim Ortak Kullanım Merkezi’nin temel atma töreni gerçekleştirdi. Temel atma törenine; Romanya’nın Türkiye Büyükelçisi Stefan Alexandru Tınca, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vınton, Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, SGK İl Müdürü Hamit Bal, Hatay Ticaret İl Müdürü Halit İmrek, ayakkabı üreticileri ve çeşitli STK temsilcileri katıldı. Programda konuşan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, bölgede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Ekonomik ve sosyal altyapıyı bütünüyle ele alan topyekûn yeniden yapılanma süreci içerisindeyiz. Bir ülkenin, bir ekonominin yürüttüğü en büyük inşa ve ihya süreçlerinden biri olan yapılanmada DOĞAKA olarak deprem öncesinde başlattığımız kalkınma odaklı projelerin yanı sıra depremden sonra da ekonomik ve sosyal altyapının öncekinden daha iyi tesis edilmesi amacıyla çeşitli projeler yürütmekteyiz. Bölgemizdeki ekonomik olgulardan bir tanesi de ayakkabıcılıktır. 600’den fazla işletmenin yer aldığı ayakkabıcılık sektörü iç ve dış ticarete yönelik üretim hacmi oluşturduğu istihdam kapasitesiyle Hatay ekonomisinin en önemli sektörleri arasındadır. Önceki yıllarda makine ve ekipman desteği fuar organizasyonları, istihdama yönelik mesleki gibi alanlarda gerçekleşen bu iş birlikleri ayakkabı imalatçılarının yer aldığı Reyhanlı Küçük Sanayi Sitesi’nin altyapısının iyileştirilmesi ve ortak üretim tesislerinin kurulması ve istihdam odaklı mesleki eğitimlerin düzenlenmesi şeklinde depremden sonraki süreçte de devam etmektedir. İçerisinde bulunduğumuz alan özel olarak ayakkabı imalatçılarımız için inşa edilmekte olan Antakya Ayakkabıcılar İhtisas Küçük Sanayi Sitesidir. Deprem öncesi ve sonrası süreçte Antakya içinde ve farklı il ve ilçelerde dağınık biçimde bulunan ayakkabıcıları bir araya getirerek kümelenme modeli içerisinde çok daha güçlü ayakkabıcılık sektörünü amaçlayan bir yatırımdır. Bu yatırım Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından desteklenmektedir. Ayakkabıcılar İhtisas Küçük Sanayi Sitemiz içerisinde siz değerli paydaşlarımız ile geliştirilen ortak üretim tesisi tasarım odaklı üretim altyapısının geliştirilmesine ve nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine önemli katkılar sağlayacaktır" dedi.