KÜLTÜR SANAT - 08 Kasım 2024 Cuma 11:19

Seka Kağıt Müzesi’ne 8 yılda 1 milyon ziyaretçi

A
A
A
Seka Kağıt Müzesi’ne 8 yılda 1 milyon ziyaretçi

Kağıt üretim sürecinde kullanılan makine ve teçhizatların sergilendiği Seka Kâğıt Müzesi’ni 2016’dan bu yana 1 milyon 11 bin 787 kişi ziyaret etti.


Temeli 1934 yılında atılan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sanayi kuruluşlarından SEKA Kağıt Fabrikası, restore edilmesinin ardından 2016’da müze olarak hizmete açıldı. Kağıt üretim sürecinde kullanılan makine ve teçhizatların sergilendiği müze, 8’inci yılını özel bir programla kutladı.


Programda "Hikayelerin Dönüştüğü An: Sayfalardan Gerçeğe" adlı sergi açılışı da gerçekleştirildi. Sergi, izleyicilere bir çocuk kitabı okumanın dışında kitabın dünyasına aktif şekilde katılma imkanı sunuyor. Ses, hareketler ve dokunmatik etkileşim sağlayan sergi, eğlenerek öğrenmenin gücünü yansıtıyor.


Ayrıca, 12 bin 345 metrekare büyüklüğe sahip müze, 18 salonu, 115 vitrin, 443 belge, 337 objesiyle yurt içi ve yurt dışından ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzeyi açıldığı 6 Kasım 2016’dan bu yılın ekim ayı sonuna kadar 1 milyon 11 bin 787 ziyaretçi gezdi. El yapımı kağıt, kağıt sanatları, sanat ve ahşap atölyeleri de 45 bin 678 kişiye hizmet verdi. Ayrıca müze 36 süreli sergiye ev sahipliği yaptı.



Seka Kağıt Müzesi’ne 8 yılda 1 milyon ziyaretçi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul 2026 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’na Türkiye ev sahipliği yapacak Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV), 2026 yılında düzenlenecek Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’na Türkiye’nin ev sahipliği yapacağını açıkladı. Türkiye, 2026 Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’na Azerbaycan, Çekya ve İsveç ile birlikte ev sahipliği yapacak. Şampiyonanın bir grup etabı, 8’li finaller, çeyrek final, yarı final, üçüncülük ve final müsabakaları Türkiye’de oynanacak. Türkiye, daha önce 1967, 2003 ve 2019 yıllarında Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’nı düzenlemişti. Mehmet Akif Üstündağ: "Avrupa voleybolunun kalbinde yer almaktan heyecan duyuyoruz" Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ ev sahipliği ile ilgili yaptığı açıklamada, "2019’da düzenlenen unutulmaz organizasyonun ardından, ev sahibi olarak bir kez daha Avrupa voleybolunun kalbinde yer almaktan heyecan duyuyoruz. Turnuvaya son Avrupa şampiyonu olarak katılıyoruz ve taraftarlarımızın tutkulu desteğiyle kendi topraklarımızda başarımızı tekrarlamayı dört gözle bekliyoruz" dedi. A Milli Kadın Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem Dündar ise, "Son Avrupa şampiyonu olarak bir kez daha Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapıyoruz. Bu organizasyon, 2026 yılında güzel ülkemizde düzenlenecek. Voleybol tutkumuzu tüm ülkeyle birlikte kendi evimizde paylaşmak için sabırsızlanıyoruz" diye konuştu. 2026 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’na şimdiye kadar katılmayı garantileyen ülkeler şu şekilde: Türkiye (Ev Sahibi) Azerbaycan (Ev Sahibi) İsveç (Ev Sahibi) Çekya (Ev Sahibi) Sırbistan (2023 Avrupa Şampiyonası derecesi) Hollanda (2023 Avrupa Şampiyonası derecesi) İtalya (2023 Avrupa Şampiyonası derecesi) Polonya (2023 Avrupa Şampiyonası derecesi) Fransa (2023 Avrupa Şampiyonası derecesi) Bulgaristan (2023 Avrupa Şampiyonası derecesi) Ukrayna (2023 Avrupa Şampiyonası derecesi) Slovakya (2023 Avrupa Şampiyonası derecesi) 2026 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’na katılacak diğer 12 takım ise 2025 yılında oynanacak Avrupa Şampiyonası Elemeleri’nin ardından belli olacak.
Sakarya Gençler bu programda edebiyat yolculuğuna çıktı Sakarya Büyükşehir Akademi’de Yazarlık Atölyesi’nin son dersinde gençlerle buluşan edebiyatçı Güray Süngü, yazı yeteneğini geliştirmek için öneriler verirken ‘Kalemi vücudunuzun bir parçası olarak taşıyın’ vurgusu yaparak, “Yazmak, sadece bir ilham meselesi değil, hayatın her anında gözlem yapmak, düşünmek ve hissetmekle beslenen bir süreçtir” ifadelerine yer verdi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Yazarlık atölyesi dersinde katılımcılar Yazar Güray Süngü’nün rehberliğinde edebiyat yolculuğuna çıktı. Süngü, gençlere yazarlığın gözlem, düşünme ve hissetme ile beslenen bir süreç olduğunu anlatırken, bir meslek olmadığına değindi. Eğitimci ve edebiyatçı Süngü, inatçıların bıkmadan usanmadan bir şeyler yazıp, yazılan denemelerinde keşfedilmesi için zamanını beklemesi gerektiğini ifade etti. Güray Süngü, yazarlığın bir ilham meselesi olduğunu söyleyerek kalemin yazarın ruhunda taşınması gerektiğini vurguladı ve “Kalem taşıyın, o artık sizin bir parçanız olsun” diyerek aklımıza gelen fikirlerin kaçırılmaması gerektiğine değindi. Süngü, “Sanal alemde kaybolmamak için not alın, biriken fikirler yazarın gücüdür” sözleriyle not almanın önemine değindi. “Kitap taşımak, beyaz giymek gibidir” diyen Süngü, bu basit alışkanlığın bile yazarlık yolculuğunda önemli bir rol oynadığını belirterek, “Kitaplar sadece hikaye değil, düşünce ve bakış açısı sunar, iyi bir kitap insana derinlik katar. Her dil kendine özgü bir dünya sunar ve bu çeşitlilik hayranlık vericidir Dil bizim mirasımız; onu iyi kullanmak yazarlığın özüdür” şeklinde konuştu. Süngü, ders sonunda öğrencilerin sorularını cevapladı.