KÜLTÜR SANAT - 08 Kasım 2024 Cuma 13:18

Gençler bu programda edebiyat yolculuğuna çıktı

A
A
A
Gençler bu programda edebiyat yolculuğuna çıktı

Sakarya Büyükşehir Akademi’de Yazarlık Atölyesi’nin son dersinde gençlerle buluşan edebiyatçı Güray Süngü, yazı yeteneğini geliştirmek için öneriler verirken ‘Kalemi vücudunuzun bir parçası olarak taşıyın’ vurgusu yaparak, “Yazmak, sadece bir ilham meselesi değil, hayatın her anında gözlem yapmak, düşünmek ve hissetmekle beslenen bir süreçtir” ifadelerine yer verdi.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Yazarlık atölyesi dersinde katılımcılar Yazar Güray Süngü’nün rehberliğinde edebiyat yolculuğuna çıktı. Süngü, gençlere yazarlığın gözlem, düşünme ve hissetme ile beslenen bir süreç olduğunu anlatırken, bir meslek olmadığına değindi. Eğitimci ve edebiyatçı Süngü, inatçıların bıkmadan usanmadan bir şeyler yazıp, yazılan denemelerinde keşfedilmesi için zamanını beklemesi gerektiğini ifade etti.


Güray Süngü, yazarlığın bir ilham meselesi olduğunu söyleyerek kalemin yazarın ruhunda taşınması gerektiğini vurguladı ve “Kalem taşıyın, o artık sizin bir parçanız olsun” diyerek aklımıza gelen fikirlerin kaçırılmaması gerektiğine değindi. Süngü, “Sanal alemde kaybolmamak için not alın, biriken fikirler yazarın gücüdür” sözleriyle not almanın önemine değindi.


“Kitap taşımak, beyaz giymek gibidir” diyen Süngü, bu basit alışkanlığın bile yazarlık yolculuğunda önemli bir rol oynadığını belirterek, “Kitaplar sadece hikaye değil, düşünce ve bakış açısı sunar, iyi bir kitap insana derinlik katar. Her dil kendine özgü bir dünya sunar ve bu çeşitlilik hayranlık vericidir Dil bizim mirasımız; onu iyi kullanmak yazarlığın özüdür” şeklinde konuştu. Süngü, ders sonunda öğrencilerin sorularını cevapladı.



Gençler bu programda edebiyat yolculuğuna çıktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Aras: “Ata’mıza olan özlemimiz, gururumuz ve borcumuz sonsuz” Atatürk’ü anlamanın en önemli sorumluluğumuz olduğuna dikkat çeken Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras; “Ata’mıza olan özlemimiz, gururumuz ve borcumuz sonsuz” dedi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 86. yılında bir mesaj yayımladı. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras mesajında; “Her daim bizimle olan, her anımızda varlığını hissettiğimiz Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete intikalinin 86. yılında saygıyla anıyorum. 10 Kasım bir yas günü değil; aksine, içtenlikle bağlı olduğumuz değerlerimize yeniden söz verdiğimiz, kararlılığımızı ilk günkü gibi tazelediğimiz özel bir gündür. Bugün, Atamızı ve bize bıraktığı emaneti tüm gücümüzle yaşatma azmimizi yeniden hatırladığımız gündür. Atatürk, ‘Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir’ diyerek, onunla yan yana olmanın yolunun O’nu anlamak ve hissetmek olduğunu göstermiştir. İşte bu, bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamak, bize gösterdiği yoldan sapmadan yürümek ve Cumhuriyet’in ilkelerine her şartta sadık kalmak. Cumhuriyeti, Atatürk’e ve onunla birlikte canları pahasına bu ülkeyi kuran kahramanlara borçluyuz. Nesilden nesile aktaracağımız bu sonsuz borç, bizim en kıymetli mirasımızdır. Bu borcu ödemenin tek yolu, yılmadan çalışmak, yetinmemek ve her yeni günde Atatürk’ün ışığında daha büyük bir azimle ilerlemektir. Eşsiz lider, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha minnet ve özlemle anıyor; özlemimizin, gururumuzun ve ona olan borcumuzun sonsuz olduğunu yineliyorum” ifadelerine yer verdi.
Kayseri Uzmanlar öğrencilere ‘organ bağışını’ anlattı Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Sümeyra Koyuncu ve ekibi, öğrencilerle buluşarak organ bağışının önemini anlattı. Koyuncu; “Organ bağışı bizim ülkemizde istenilen seviyelerde değil” dedi. Kayseri Şehir Hastanesi tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla anlamlı bir etkinliğe imza attı. Kayseri Şehir Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Sümeyra Koyuncu ve ekibi, Osman Ulubaş Fen Lisesi’nde öğrencilerle buluşarak, organ bağışının önemini anlattı. “Organ bağışı bizim ülkemizde istenilen seviyelerde değil” Koyuncu, Türkiye’de organ bağış oranının istenilen seviyelerde olmadığını söyleyerek, ”Organ bağışı bizim ülkemizde istenilen seviyelerde değil. Organ nakli sağlıklı bir organın fonksiyonlarını yerine getirmeyen başka bir insana nakledilmesi olayıdır. Nakil sadece böbrekte değil, karaciğer, akciğer ve pankreas nakli de başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Organ nakli canlı donörden veya kadavradan yapılır. Canlı nakil için akraba olması gerekir. Ülkemizde en çok yapılan canlı nakildir. Çünkü bizde eş, dost ve akraba düşkünlüğü çok fazladır. Tüm dünyada kadavra nakil sayısı fazla olurken, bizim ülkemizde canlı nakillerdir. Kadavra nakilde bir kişinin beyin ölümü gerçekleştikten sonra sağlık organlarının bağışlanmasıdır. Kadavra listesindeki hastalara nakledilir. Bu liste Sağlık Bakanlığı kontrolündedir ve son dönem böbrek yetmezliğinin geliştiği hastaların sıraya alındığı bir liste. Bu toplantıları yapmamızın amacı hem sizi bilgilendirmek hem de sizler vasıtasıyla ailelerinizi bilgilendirmek. Bizim sizden beklediğimiz, ailelerinizle bu konuları konuşmanız ve gündeme getirmeniz. Bizim organ nakli bağış oranlarını artırmamız gerekiyor. Şuan hiçbirimizin ihtiyacı olmasa bile bir gün hepimizin ihtiyacı olabilir” ifadelerini kullandı. Öğrencilerde organ bağışı ve nakli konusunda merak ettikleri soruları uzmanlara sordu.