ÇEVRE - 07 Nisan 2025 Pazartesi 12:05

Korna kabusu

A
A
A
Korna kabusu

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde liman sahasına gelen tırların oluşturduğu yoğunluk ve korna sesleri, yıllardır mahalleliye zor anlar yaşatıyor. Trafikte bekleyen bir tır şoförü, gürültü kirliliğini kayda alarak, "Burada korna çalmanın ne anlamı var? Çaldın da ne oldu? Yükledin mi konteyneri? Kaç yaşında adamlarsınız" sözleriyle duruma tepki gösterdi.


Özellikle DP World Yarımca Limanı’na gelen tırlar, bölgede yaşayan vatandaşların hayatını adeta kabusa çevirdi. Gemiler limana yanaştığında oluşan yoğunluk nedeniyle tırlar sokak aralarına kadar diziliyor, onlarca tırın aynı anda kornaya basması ise mahalleliyi isyan ettiriyor. Özellikle çocuklu ve hasta bireylerin yaşadığı evlerde bu gürültü büyük mağduriyet oluştururken, çevre sakinleri 10 yılı aşkın süredir bu soruna kalıcı bir çözüm bekliyor.



"Ayıptır"


Limana yükleme yapmak için gelen bir tır şoförü de yapılan gürültüyü cep telefonu kamerasıyla kayıt altına aldı. Durduk yere korna çalmanın yanlış olduğunu söyleyen tır şoförü, "Burada korna çalmanın ne anlamı var? Çaldın da ne oldu? Yükledin mi konteyneri? Kaç yaşında adamlarsınız, millet rahatsız oluyor. Senin hiç mi evin barkın yok? Şu evdekilere yazık. Başkası senin evinin yanında korna çalsa sen rahat eder misin? Liman sahibi zaten burayı istila etmiş ve yerleşim yerine liman kurmuş. Ayıptır, zevkine korna çalıyorlar" sözleriyle gürültü kirliliğine isyan etti.



"İki kez şikayetçi oldum"


Yaklaşık 10 yıldır DP World Yarımca Limanı’nın yakınında ikamet eden Çiydem Değer, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Değer, "Ben ilk geldiğimde burası yeni açılmıştı. Ses konusunda çok sıkıntılar yaşadık. Belirli günlerde gemi geldiği zaman aşırı yoğun olabiliyor ve bu zamanlarda bütün tırlar kornaya basarak çok fazla ses çıkarıyorlar. Bu durum evde çocukları, hastaları olan insanları çok rahatsız ediyor. Bu durumdan dolayı iki defa bende polise şikayette bulundum. Bu durum neden kaynaklanıyor bilemiyorum. Yolumuzun üzerinde de geçişler olduğu için trafikte de çok sıkıntılar yaşıyoruz. 10 yıla yakındır bu şikayetlerimiz var ve komple mahalle olarak bu şikayetlerimiz devam ediyor" diye konuştu.



"Yönetimde bir sıkıntı olduğu kesin"


Değer, bu soruna bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizerek, "Ben çok rahatsız olduğum bir dönemde polisi aramıştım. Polis, tırların yanına giderek onları uyardı. Ardından da bize dönüş yaparak, bunu tır şoförlerinin yaptığını söylediler. Bu neden oluyor bilemiyorum ama yönetimde bir sıkıntı olduğu kesin. Nasıl çözülür bilemiyorum ama kesinlikle buna bir çözüm bulunmalı. Düşünün, 100 tırın birden kornaya bastığını. Çok yüksek bir ses çıkarıyor ve bu durumda ister istemez bizleri rahatsız ediyor. Mahallede ara ara bazıları da şikayetçi oluyor. Kimisi çıkıp bağırıyor, kimisi kornaya basıyor. Evde olan herkes bu durumdan şikayetçi" ifadelerini kullandı.



Korna kabusu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Amasya Valisi, mesleki eğitim çalıştayına ilgi göstermeyen özel sektörü uyardı: "Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar" Özel sektörün nitelikli ara elemana ihtiyaç duyduğu Amasya’da sürdürülebilir eğitim, üretim ile istihdam döngüsüne katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi Çalıştayı, davet edilen sektör temsilcilerinden beklenen ilgiyi görmedi. Özel sektör temsilcilerine seslenen Amasya Valisi Önder Bakan, "Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar. Emin olun" sözleriyle uyarıda bulundu. Kimlerin katıldığını sorduğu çalıştaya gelen az sayıdaki özel sektör temsilcilerini yeterli bulmayan Amasya Valisi Bakan, "Buradaki meslek okullarında hangi bölümlerin devam edeceği, hangi bölümlerin iptal edileceğine aslında bir görüş oluşturulacak. Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar. Emin olun" dedi. Emekli nüfusun çalışan sayısını geçmesi öngörülen iller arasında olup 86 bin çalışana karşılık 84 bin emeklinin bulunduğu Amasya’da sürdürülebilir eğitim, üretim ile istihdam döngüsüne katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi Çalıştayı’na sanayi, tarım, hayvancılık ve turizm gibi farklı sektörlerden katılımın yeterli olmadığını belirten Vali Bakan, "Buradaki meslek okullarında hangi bölümlerin devam edeceği, hangi bölümlerin iptal edileceğine aslında bir görüş oluşturulacak. Yoksa bütün okullar robotik kodlama yapar. Emin olun" diye konuştu. Çalıştayın herkesin bir mesleği olmalı anlayışıyla gerçekleştiğini vurgulayıp sektör iş birlikleriyle mesleki eğitime erişimi ve kaliteyi artırarak öğrencilerin hayata ve istihdama hazırlanmalarına katkı sunmayı amaçladığına işaret eden Bakan, "Buradaki meslek okullarından gereksiz bazı bölümleri tutup hem öğrencilerimizi atıl ve işe yaramaz pozisyonda yetiştirmemiş olacağız hem de oradaki öğretmenlerimizi de atıl olarak hayatından bezgin bir halde sevemediği bir alanda iş yapar pozisyona getirmemiş olacağız. Hepsini doğru bir yerde meç etmemiz gerekecek" şeklinde konuştu. Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi ise şehirde ara eleman bulma konusunda sektörlerin ciddi sorunlar yaşadığını ifade ederek, "Bu çalıştayla birlikte ara eleman eksikliğiyle ilgili sorunları çözmeyi umut ediyoruz" ifadelerini kullandı. Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği çalıştaya, Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Yalçın, Amasya Esnaf Odaları Birliği Başkanı İsa Köse, SGK İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel ve daire amirleri de katıldı.
Samsun Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Karadeniz Bölgesi’ndeki oda ve borsaların katılımıyla "Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantıda bölgesel ekonomik gelişmeler, tarımsal sorunlar ve sektör talepleri ele alındı. TOBB merkezinde düzenlenen toplantıya Karadeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren oda ve borsaların yönetim kurulu başkanları katıldı. Ekonomide yaşanan gelişmelerin ve ticaret ilişkilerinin Türkiye ekonomisine etkilerinin değerlendirildiği toplantıda, iş dünyasının beklentileri ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Toplantının gündeminde özellikle Karadeniz Bölgesi’nin temel tarım ürünlerinden olan fındıkta yaşanan zirai don nedeniyle oluşan rekolte kaybı, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele yöntemleri ve bölge ekonomisine etkileri yer aldı. Katılımcıların talepleri dinlenerek not alındı. Toplantıda kamu bankalarının üreticilere yönelik destek paketleri sağlayacağı bilgisi de paylaşıldı. Toplantıya katılan Çarşamba Ticaret Borsası(ÇTB) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, Çarşamba bölgesinde tarım ürünlerinde ve özellikle fındık ihracatında yaşanan kayıpların boyutunu ifade ederek bölge çiftçisinin yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Toplantıya TOBB Başkan Yardımcısı ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da katıldı.