EKONOMİ - 09 Ağustos 2024 Cuma 14:41

Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı

A
A
A
Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı

Kilis karası olarak bilinen, kentin adıyla da özdeşleşen ‘’Kilis horoz karası’ cinsi üzümün hasadına başlandı. Üzümün kilosu tarlada 16, marketlerde ise 40 TL’den alıcı buluyor.


Türkiye’de önemli bağcılık bölgelerinden biri olan sınır kenti Kilis’te, horoz karası cinsi üzümünün hasadına 42 dereceyi bulan sıcaklıkta başlandı. Hasat edilen üzümün kilosu tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerinden satılıyor. Üzüm üreticilerinin bir kısmı fiyatların düşük olması nedeniyle üzümlerini kurutmalık olarak değerlendirmek isterken Musabeyli ilçesi ve köylerinde daha fazla yetiştirilen üzümde, kuraklık ve afetlerden dolayı rekoltenin düşük olduğu bildirildi.



"Kilis horoz karası olmasın gönül"


Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 42 derece kavurucu sıcağın altında hasadın başladığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, iklim şartlarından dolayı düşük rekolte olan üzümde fiyatların yükselebileceğini dikkat çekti. Özdemir, "Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 160 bin dekar alanda üzüm üretimi yapmaktayız. Bu yıl Türkiye genelinde olduğu gibi Kilis’te de rekolte çok düşük, fiyat beklentimiz yüksek. Geçen yıl üzüm üreticileri zarar etti. Çiftçiler bu yıl en kötü hasatları yaptı ve tüm ürünlerde zarar etti. Bu bölgede yetiştirilen patlıcan, domates, biber, soğan ve fıstık olmak üzere zarar ederek çalışmalarına devam diyor. Hasadı yapılan üzüm tarlada 16 TL’den, marketlerde 40 TL ve üzerine alıcı bulurken kurutulmuş üzümde beklediğimiz fiyat ise 200 TL’’ dedi.



"Kavurucu sıcak altında hasat yapıyoruz"


Günün ilk ışıklarıyla birlikte tarım işçileriyle tarlaların yolunu tutarak 42 derece sıcaklıkta üzüm hasadı yaptıklarını söyleyen üretici Mustafa Aytekin, "Sabah erken kalkarak tarlaların yolunu tutuyoruz ve 42 derece sıcaklıkta çalışarak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu yıl hasadı yapılan üzümde açıklanan fiyat 16 TL ve bizim masrafımızı dahi karşılamıyor. Üzüm üreticileri olarak beklentimiz 20 TL ve üzüm fiyatlarının çok düşük olması bizim için büyük sıkıntı. Hasat yeni başladı. Fiyatlar yükselmez" diye konuştu.



Kilis’te sınırın sıfır noktasında üzüm hasadı başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı kutlandı Zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzun ardından’ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin siyasi ve diplomatik alanda kazandığı ilk zafer olan, uluslararası alanda kabul gören Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı etkinliklerle kutlandı. Mudanya Mütarekesi’nin imzalanmasının 102’inci yılı Mütareke meydanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, 102 yıllık barışa ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Dalgıç, “Cumhuriyet değerlerinin coşkuyla yaşandığı Mudanya’da barış ve kardeşliğe atılan imzayı 102 yıl sonra hep birlikte kutluyoruz. Çanakkale’de Yüzlerce şehit verip kazandığımız zafere rağmen yin düşman işgaline uğradık. Çünkü bu zaferi onaylayacak imzalarımız yoktu. Bu sebeple Mudanya’da Gerçekleşen ve 9 gün boyunca süren Mütarekeler sonunda zaferimizi tescil ettirerek yurdumuzda barışa giden yolu açmış olduk. Üstelik atılan bu imzalar 1. Dünya savaşının sona erdirilmesine sebep olduğundan Dünyada da barışı sağlamış olmanın zaferini ve haklı gururunu yaşadık. 102 yıl önce Mudanya Mütarekesi ile atılan barış ve kardeşlik imzasının ışığında, bugünden geleceğe, bizlere bu aziz vatanı emanet eden başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, büyük bir diplomasi zaferine imza atan İsmet İnönü’ye, sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Onların bıraktığı emanetleri canımız pahasına koruyacağımıza söz veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatacağız” diye konuştu. Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi ise, "19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla başlayan ve yaklaşık 3,5 yıl süren milli mücadelemiz 11 Ekim 1922 tarihinde Mudanya Ateşkes Antlaşması’yla fiilen sona ermiştir. 3 Ekim 1922 Salı günü saat 15.15’te görüşmelerine başlanıp 11 Ekim 1922 Çarşamba sabahı saat 06.00’da imzalanan Mudanya Mütarekesi, İsmet İnönü’nün askeri başarısının yanı sıra diplomatik alanda da göstermiş olduğu kararlı ve dik duruşuyla kazanılmış siyasi bir zaferdir. Mudanya Ateşkes Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı’nın askeri safhasını sona erdirmiş, hukuki sürecini başlatmış ve Lozan’da imzalanacak olan barış antlaşmasının zeminini hazırlamıştır. Mondros’tan Lozan’a giden yol Mudanya’ dan geçmiştir. İsmet Paşa bir asker olarak oturduğu masadan Lozan’da Türkiye’yi temsil edecek bir diplomat olarak kalkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, şehitlerimizin ve gazilerimizin bizlere en büyük armağanı ve emanetidir. Çok zor şartlar altında kahramanlık destanlarıyla kurulan Devletimizi, sonsuza kadar korumak ve yaşatmak hepimizin ortak sorumluluğumuzdur" dedi. Mudanya Mütarekesinin yıldönümü dolayısıyla düzenlenen sportif müsabakalarda müsabakalarında dereceye girenlere madalya ve kupaları takdim edildi. Tören Uludağ Üniversitesi Folklor Kulübünün halk oyunları gösterisi ile sona erdi. Tören sonrası protokol Mütareke evini gezerek görevliler tarafından bilgilendirildi.
İzmir Fashion Prime podyumunda kumaşların dansı Türkiye’de fuarcılığın merkezi İzmir; aynı anda üç önemli tekstil ve hazır giyim fuarına ev sahipliği yapıyor. Büyük ilgi gören fuarlar modaya yön verirken, düzenlenen defilelerde 2025 yılının trendleri görücüye çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen Fashion Prime - 7. Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı ile İZFAŞ - İzgi Fuarcılık ortaklığıyla gerçekleştirilen Fashion Tech - 3. Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Tekstil Makineleri, Tekstil Baskı Teknolojileri Fuarı ve ilk kez yapılan Fashion Home İzmir - Ev Tekstili Fuarı, büyük ilgi görüyor. Fuarlar, sektörün önde gelen katılımcılarıyla hem Türkiye hem de dünyanın farklı ülkelerinden gelen profesyonelleri buluştururken önümüzdeki yılın modasına da yön veriyor. Fashion Prime Fuarı kapsamında, ünlü mankenlerin katılımıyla dört defile gerçekleştirildi. Özel dantellerin ve kumaşların kullanıldığı 2025 yılının trendleri, ünlü manken Özge Ulusoy’un yanı sıra Duman Fashion Model Event’in 25 modeli tarafından sunuldu. 185 parçalık koleksiyon büyük beğeni topladı Kumaşlar dikilmeden, defile öncesi modellerin üstünde iğnelenerek tasarım kıyafetler hazırlandı. Organizasyonunu tasarımcı Erkan Yılmaz’ın yaptığı defilelerin koreografisini Serkan Duman ve Gökhan Duman gerçekleştirirken firmaların 2025 koleksiyonları, renkli görüntülere sahne oldu. Gün boyu süren defilelerde toplamda 185 parçalık koleksiyon yer aldı.
Balıkesir BAÜN KAGEM, Staj ve İstihdamda Öğrencilerin Yanında Balıkesir Üniversitesi Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAÜN KAGEM), öğrencilerin staj, istihdam ve kariyer yolculuklarında onlara destek olmaya devam ediyor. Bu amaçla, Balıkesir Üniversitesi ile Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri A.Ş. arasında bir iş birliği protokolü imzalandı. Protokol imza töreni, Rektörlük Yönetim Kurulu salonunda gerçekleştirildi. Törene, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Dekanı ve BAÜN KAGEM Müdürü Prof. Dr. Suat Kara, Uyumsoft Uyum Akademi Birim Sorumlusu Lokman Tarık Dağ, Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcıları Öğr. Gör. Özlem Erdil Toraman ve Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Tekin katıldı. İmzalanan protokol çerçevesinde, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında Balıkesir Üniversitesi bünyesinde bir staj okulu açılacak. Bu staj okulunda Bilgisayar, Yazılım, Matematik, İşletme, Endüstri ve ilgili bölümlerde okuyan lisans öğrencilerinin staj yapması planlanıyor. Ayrıca, Yaz Staj Okulu’na katılan Yazılım staj grubu öğrencilerine C#, ASP.NET ve SQL konularında eğitim verilecek; Endüstri staj grubu öğrencileri ise LioxERP’de Mali İşler, Malzeme Lojistik, Üretim ve İnsan Kaynakları yönetimi modüllerinde sertifikalı eğitim alacaklar. Protokol imza töreninde konuşan BAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, bu iş birliğinin üniversite-sektör ilişkilerini güçlendireceğini belirterek, protokolün Balıkesir ve kurumlar için hayırlı olmasını diledi. Prof. Dr. Suat Kara ise, açılacak staj okulunun Uyumsoft ile gerçekleştirilen ikinci yaz staj okulu olduğunu vurguladı. Kara, öğrencilerin sertifikalı eğitim alarak çalışma hayatına rakiplerinden bir adım önde başlayacaklarını ifade etti. Uyumsoft Uyum Akademi Birim Sorumlusu Lokman Tarık Dağ, staj okulunda başarılı olan öğrencilerin istihdamı konusunda gerekli desteklerin sunulacağını, ayrıca Balıkesir Üniversitesi bünyesindeki derslerde Uyumsoft’a ait LioxERP yazılımının lisanslı ve ücretsiz kullanımının protokol ile mümkün olacağını duyurdu.
Tekirdağ Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Bağcı: "Su stresi altında olan bir ülkede yaşıyoruz" Tekirdağ’da toplantıya katılan Bakan Yardımcısı Ahmet Bağcı, "Ülkemizin diğer bir sıkıntısı su kaynakları. Su olmayınca tarımın sürdürülebilirliği mümkün değil. Türkiye’nin etrafına baktığımızda, denizlerle çevrili ama bu bir yanılsama olabilir. Çünkü bizim ülkemiz su stresi altında olan bir ülkede yaşıyoruz" dedi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı’nın katılımıyla Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” toplantısında, Türkiye’nin su sorunu gündeme taşındı. Toplantıya, Tekirdağ Valisi Soytürk ve Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız da katıldı. “Su stresi altında olan bir ülkede yaşıyoruz” Bağcı yaptığı açıklamada, Türkiye’nin su stresi altında olan bir ülke olduğunu vurguladı. “Ülkemizin diğer bir sıkıntısı su kaynakları. Su olmayınca tarımın sürdürülebilirliği mümkün değil. Türkiye’nin etrafına baktığımızda, denizlerle çevrili ama bu bir yanılsama olabilir. Çünkü su stresi altında olan bir ülkede yaşıyoruz. Bu aslında bütün Akdeniz’de olan ülkelerde aynı. Eğer biz bununla ilgili gerekli tedbirleri almazsak, su kıtlığı çeken bir ülke konumuna geleceğiz” dedi. Bağcı, son 20 yılda yapılan barajlar ve sulama tesislerinin bu konuda önemli adımlar olduğunu belirtti. Ancak, bu tür yatırımların sıklaştırılması gerektiğini ifade edip tarımsal sulama ve hayvancılığın planlanması gerektiğini söyleyerek, “Bu Akdeniz’de olan ülkelerde de böyle. Buradaki amacımız arazilerin etkin kullanımı. Arazilerin etkin kullanımı içerisinde hem verimlilik hem de hangi arazide neyin daha iyi yetişebileceği var. Arazilerin etkin kullanımı, suyun etkin kullanımı ve üretim planlamasının hepsini birlikte hareket eden bir unsur olarak görüyoruz. Biz artık neyin nerede ve ne kadar üretileceğini planlayacağız. Bunu sadece bitkisel olarak düşünmeyelim. Bu hayvansalda da böyle. Bir besi veya süt işletmesinin nerede olması lazım? Bir kanatlı işletmesinin nerede olması lazım? Tarım, hayvancılık ve su ürünlerini içermekte. Tarımsal üretim planlamasında bizim yaklaşımımız daha çok yönlendirici, öngörülebilir, seçici, katılımcı, suyu ve toprağı merkeze alan bir planlama. Sürece öyle başladık" dedi. Bakan Yardımcısı ayrıca, üretim planlaması ve arazilerin etkin kullanımının su kaynaklarının korunmasında kilit rol oynadığını belirterek; tarım, hayvancılık ve su ürünleri alanında yönlendirici ve sürdürülebilir bir planlama yapılmasının önemine değindi.
Ankara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "OVP’de öngördüğümüz yüzde 1,7 hedefimize rahatlıkla ulaşmayı öngörüyoruz" Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Dış ticaret açığımızdaki iyileşme ve hizmet gelirlerimizin artmasıyla cari açığın azalmaya devam etmesini ve 2024 yılı sonunda cari açığın milli gelire oranı için OVP’de öngördüğümüz yüzde 1,7 hedefimize rahatlıkla ulaşmayı öngörüyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından azalan cari açığa ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yılmaz açıklamasında, "Dış ticaret açığındaki iyileşmeye hizmetler dengesinin de destek vermesiyle cari işlemler dengesindeki olumlu gidişatın 2024 yılı Ağustos ayında da korunduğunu görüyoruz. Cari işlemler dengesi 2024 yılı Haziran ve Temmuz aylarından sonra ağustos ayında da 4,32 milyar dolar fazla verdi. 2024 yılı Ağustos ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari açık 11,25 milyar dolara geriledi" dedi. "OVP’de öngördüğümüz yüzde 1,7 hedefimize rahatlıkla ulaşmayı öngörüyoruz" OVP’de yüzde 1,7 hedefine rahatlıkla ulaşmayı öngördüklerini belirten Yılmaz, açıklamasına şöyle devam etti: "Makroekonomik ve finansal göstergelerden aldığımız olumlu sonuçlar, uyguladığımız ekonomi programımızın etkinliğini göstermektedir. Dış ticaret açığımızdaki iyileşme ve hizmet gelirlerimizin artmasıyla cari açığın azalmaya devam etmesini ve 2024 yılı sonunda cari açığın milli gelire oranı için OVP’de öngördüğümüz yüzde 1,7 hedefimize rahatlıkla ulaşmayı öngörüyoruz."