ÇEVRE - 17 Aralık 2024 Salı 09:50

Yasa dışı ava suçüstü

A
A
A
Yasa dışı ava suçüstü

Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda yasa dışı av yapan 8 kişi yakalandı.


Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerinin Yahyalı, Kocasinan ve Pınarbaşı ilçelerinde hafta sonu yapmış olduğu koruma-kontrol esnasında; yasa dışı av yapan 8 kişi yakalandı. Şahısların av esnasında vurmuş oldukları 3 adet yabani tavşana el konulurken şahıslar hakkında Kara Avcılığı Kanunu çerçevesinde ceza uygulandı.



Yasa dışı ava suçüstü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Kadın sürücüler kavşakta çarpıştı : 2 yaralı Bursa’nın Orhangazi ilçesinde Yeniköy ışıklı kavşağında meydana gelen trafik kazasında 2 otomobil çarpıştı. Kazada iki otomobilin kadın sürücüleri yaralandı. Kazaya otomobillerden birisinin kırmızı ışıkta geçmesinin neden olduğu belirlendi. Kaza, saat 10.30 sıralarında Orhangazi’de Yalova-Bursa karayolu Orhangazi girişinde meydana geldi. Alınan bilgilere göre, Yeniköy istikametinden gelip Orhangazi istikametine doğru Yeniköy ışıklı kavşağından geçiş yapmak isteyen ve Orhangazi Gençlerbirliği Spor Kulübü ikinci başkanı Fatih Demir’in eşi olduğu belirlenen Hilal Demir’in (38) kullandığı 16 HD 142 plakalı otomobile, Yalova istikametinden gelip Bursa istikametine doğru gitmekte olan ve kırmızı ışıkta geçtiği ileri sürülen Ebru G. (31) idaresindeki 41HH 996 plakalı otomobil yandan çarptı. Metrelerce sürüklendiler Kaza sonrasında her iki araç da yaklaşık 30 metre sürüklendi. Hurdaya dönen iki otomobilin bayan sürücüleri yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevkedildi. Yaralı iki bayan sürücü ambulanslarla Orhangazi Devlet Hastanesine kaldırılarak burada tedavi altına alındı. Trafik tek şeritten sağlandı Kaza nedeniyle Yalova-Bursa karayolunda trafik bir süre tek şeritten sağlandı. Araçların kaldırılmasının ardından ise trafik normale döndü. Polis ekipleri kaza ile ilgili soruşturma başlattı.
Sivas Yapımı 5 saat süren asırlık tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor Sivas’ın yöresel tatlılarından birisi olan tel helva, zamana direniyor. Genellikle kış aylarında yapılan ve tamamlanması 5 saat süren tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor. Sivas’ın yöresel lezzetlerinden olan ve yapımı 5 saat süren tel helva, günümüzde de yaşatılmaya çalışılıyor. Şeker, su ve limon tuzu karışımı, en az 4 saat kaynatılıyor. Yeterli kıvama ulaşan şerbet, kar üstünde soğutularak uygun boyutlara getiriliyor. Geçmişi Osmanlı’ya dayanan ve kıvamı ustalık gerektiren asırlık tatlı, kavrulan un ile çekiliyor. 6 kişinin bir tepsi etrafında toplanarak çektiği tatlı, birlik ve beraberliğin sembolü olarak biliniyor. Yapımı uzun saatler süren tel helvası, lezzeti ile damak çatlatıyor. “Bu kültürler unutuldu” Tel helva ustası Murat Aygün, helvanın yapımının çok zahmetli olduğu için unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, " Sivas tel helvası unutulmaya yüz tutmuş tatlılardan birisidir. Bunu gün yüzüne çıkarmak için gerekli çabaları sarf ediyoruz. Sivas’ın eskiden kış geceleri ve sıra gezmeleri vardı. Telefon, internet, araba gibi etkenler yokken insanlar bir araya gelerek şarkılar ve türküler eşliğinde helva çekerlerdi. Kafelerin ve restoranların çıkmasıyla bu kültürler unutuldu. Tel helvası gerçekten çok zahmetli bir iştir ve yaklaşık yapımı 5 saat sürüyor. Yapımı ustalık isteyen ince bir iş olduğu için insanlar bunu bilmediği için helvayı tutturamıyor. Çünkü bunu yapmasının bir sevdası var. El lezzetini katarak bunu yapmak gerekiyor. Yapımında kullanılan malzemeler birinci sınıf malzemelerden yapılıyor. Yapımı çok zahmetli olduğu için unutulmaya yüz tutuyor. Bu helva marketlerde satılmıyor. Helvanın içerisinde kimyasal bir şey olmadığı için yaptıktan sonra hemen tüketilmesi gerekiyor” dedi. “Eski gelenekleri yaşatmaya çalıştık” Sivas Mahalle Muhtarları Başkanı Muhabbet Olgaç, tel helvasının unutulmuş bir gelenek olduğunu ifade ederek, "Bugün Sivas’ın Osmanlıdan gelen ve asırladır devam eden tel helvasını yaptık. Muhtar arkadaşlarımızla ve misafirlerimizle beraber o sıcaklığı burada yaşatmaya çalıştık. Tel helvası unutulmuş bir gelenektir. Çok az yerlerde yapılan bir etkileşimdir. Biz bu toplanmayı eskinin ruhunu yaşatmak için bir araya gelerek bu sıcaklığı yakaladık” diye konuştu.