KÜLTÜR SANAT - 17 Aralık 2024 Salı 10:52

Yapımı 5 saat süren asırlık tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor

A
A
A
Yapımı 5 saat süren asırlık tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor

Sivas’ın yöresel tatlılarından birisi olan tel helva, zamana direniyor. Genellikle kış aylarında yapılan ve tamamlanması 5 saat süren tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor.

Sivas’ın yöresel lezzetlerinden olan ve yapımı 5 saat süren tel helva, günümüzde de yaşatılmaya çalışılıyor. Şeker, su ve limon tuzu karışımı, en az 4 saat kaynatılıyor. Yeterli kıvama ulaşan şerbet, kar üstünde soğutularak uygun boyutlara getiriliyor. Geçmişi Osmanlı’ya dayanan ve kıvamı ustalık gerektiren asırlık tatlı, kavrulan un ile çekiliyor. 6 kişinin bir tepsi etrafında toplanarak çektiği tatlı, birlik ve beraberliğin sembolü olarak biliniyor. Yapımı uzun saatler süren tel helvası, lezzeti ile damak çatlatıyor.

Yapımı 5 saat süren asırlık tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor

“Bu kültürler unutuldu”

Tel helva ustası Murat Aygün, helvanın yapımının çok zahmetli olduğu için unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, " Sivas tel helvası unutulmaya yüz tutmuş tatlılardan birisidir. Bunu gün yüzüne çıkarmak için gerekli çabaları sarf ediyoruz. Sivas’ın eskiden kış geceleri ve sıra gezmeleri vardı. Telefon, internet, araba gibi etkenler yokken insanlar bir araya gelerek şarkılar ve türküler eşliğinde helva çekerlerdi. Kafelerin ve restoranların çıkmasıyla bu kültürler unutuldu. Tel helvası gerçekten çok zahmetli bir iştir ve yaklaşık yapımı 5 saat sürüyor. Yapımı ustalık isteyen ince bir iş olduğu için insanlar bunu bilmediği için helvayı tutturamıyor. Çünkü bunu yapmasının bir sevdası var. El lezzetini katarak bunu yapmak gerekiyor. Yapımında kullanılan malzemeler birinci sınıf malzemelerden yapılıyor. Yapımı çok zahmetli olduğu için unutulmaya yüz tutuyor. Bu helva marketlerde satılmıyor. Helvanın içerisinde kimyasal bir şey olmadığı için yaptıktan sonra hemen tüketilmesi gerekiyor” dedi.

Yapımı 5 saat süren asırlık tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor

“Eski gelenekleri yaşatmaya çalıştık”

Sivas Mahalle Muhtarları Başkanı Muhabbet Olgaç, tel helvasının unutulmuş bir gelenek olduğunu ifade ederek, "Bugün Sivas’ın Osmanlıdan gelen ve asırladır devam eden tel helvasını yaptık. Muhtar arkadaşlarımızla ve misafirlerimizle beraber o sıcaklığı burada yaşatmaya çalıştık. Tel helvası unutulmuş bir gelenektir. Çok az yerlerde yapılan bir etkileşimdir. Biz bu toplanmayı eskinin ruhunu yaşatmak için bir araya gelerek bu sıcaklığı yakaladık” diye konuştu.

Yapımı 5 saat süren asırlık tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor

Rahmi Meyveci - Yunus Çiftci

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya Belediyesi’nden çevre ve iklim politikaları için akademik iş birliği Alanya Belediyesi çevre bilincine dikkat çekmek amacıyla Alanya Üniversitesi ile akademik iş birliği yapacak. İş birliği kapsamında; kentsel dönüşüm, kent estetiği, su, atık, enerji yönetimi, görüntü ve gürültü kirliliği, ulaşım, deniz, kıyı yönetimi, yeşil alanlar ile afetler özelinde pek çok konu ele alınıyor. Alanya Belediyesi sürdürülebilir çevre çalışmalarına hız vermek amacıyla kentin çevre politikalarının oluşturulması için odak gruplar ile bir araya gelinmesi, çevre sorunlarının bütüncül olarak tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için bir dizi arama konferansı ve çalıştay planladı. Söz konusu akademik çalışmaların raporlanması ve modere edilmesi sürecinde Alanya Üniversitesi ile akademik iş birliği yapılması kararı alındı. Uzman akademisyenler ile yürütülecek çalışmaların başlangıcı olan “Alanya Belediyesi Odak Toplantısı” Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik ile Birim Müdürleri ve teknik personel katıldı. Alanya çevre sorunlarına dair oluşturulan konu başlıkları, görev, yetki ve sorumluluklar çerçevesinde tüm yönleriyle ele alınırken, belirlenen çevre sorunları hem teknik hem de sosyolojik etkileri açısından değerlendirildi. Ön hazırlıklar tamamlandı Kamu kurum ve kuruluşları, odalar, sivil toplum kuruluşları ile gerçekleştirilecek olan Çalıştay Arama Konferansı için ön hazırlıklar tamamlandı. İlk toplantıda; kentsel dönüşüm, kent estetiği, su yönetimi, atık yönetimi, enerji yönetimi, görüntü kirliliği, gürültü kirliliği, ulaşım, deniz ve kıyı yönetimi, yeşil alanlar ve afetler özelinde pek çok alt başlık ele alındı. Başkan Özçelik: "Yol haritamız için önemli rol oynayacak" Çalıştayın önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik şunları söyledi: “Kentimiz için oluşturulacak çevre politikalarının başlangıcı olan odak grup toplantılarımız ve çalıştaylarla ortaya çıkacak sonuçlar yol haritamızın belirlenmesinde önemli rol oynayacak. Paydaşların katılımıyla tespit edilecek çevre sorunları ve çözüm önerileri iklim değişikliği ile mücadelenin üst başlığında değerlendirilecek.”