GÜNDEM - 01 Kasım 2024 Cuma 17:55

Nar ekşisi bütçeye destek sofralara lezzet katıyor

A
A
A

Narı ve nar ekşisiyle meşhur İzmir’in Aliağa ilçesindeki Çıtak Mahallesi’nde nar hasadı başlarken, Türk ve dünya mutfağının önemli lezzetlerinden olan nar ekşisi, Çıtaklı kadınlar tarafından doğal yöntemlerle üretiliyor. Mahallede organik olarak yetiştirilen nar, daha sonrasında yine doğal yöntemlerle nar ekşisi yapımında kullanılıyor.

Ekim ayının son haftalarında başlayan nar hasadının büyük bölümünü tamamlayan Aliağa ilçesindeki Çıtak Mahallesi sakinleri, nar ekşisi yapımına başladı. Mahallede artık gelenekselleşen doğal nar ekşisi yapımı, yıllardır imece usulüyle yapılıyor. Mahallede sıraya göre nar toplanıyor ve nar ekşisi yapımına el birliğiyle yardım ediliyor.

Nar ekşisi bütçeye destek sofralara lezzet katıyor

Kesilen narlar sopa yardımıyla kabuğuna vurularak tanelerinin leğenlere düşmesi sağlanıyor. Ayıklanan nar taneleri daha sonra bidonlara alınıyor. Eskiden taşlarla yapılan ezme işlemi için günümüzde özel bir karıştırma aracı kullanılıyor. Ortalama 8 saat süren bir kaynatma işlemi başlıyor ve odun ateşinde kaynayan nar suları siyahlaştığında ekşi kıvamına gelmiş oluyor. Birkez daha süzülen nar ekşileri şişelere dolduruluyor ve alıcılarına ulaştırılıyor. Mahalle sakinleri birçok aşaması olan nar ekşisi yapımının zahmetli bir süreç olduğunu dile getiriyor.

Nar ekşisi bütçeye destek sofralara lezzet katıyor

Mahalledeki nar ekşisi üreticilerinden Hülya Sever, doğal Çıtak nar ekşisi yapımı hakkında şunları ifade etti:

“Nar ekşisi yapımı bizde dedelerimizden, nenelerimizden gelen bir gelenektir. Bizim nar ekşilerimiz; duru, tamamen organik, içinde hiçbir katkı maddesi yok. 5 kilo nar suyundan 1 kilo nar ekşisi çıkıyor. Ağaçlarımızı fidelerden büyütüyoruz, narlarımız aşılı değil. Nar ekşilerimizin kıvamı da markettekiler gibi koyu değil. Onlar zaten nar ekşisi değil sosu olarak geçiyor, ekşi gibi değil. Bizim ekşilerimiz direkt içilebilir haldedir.”

Nar ekşisi bütçeye destek sofralara lezzet katıyor

İsmail Hakkı Ergün - Nimet Ergün

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Pamukluk Barajı, hem içme suyu hem de sulama suyu sağlayacak DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, çalışmaların devam ettiği Mersin Pamukluk Barajı Projesi’nin tamamlanmasıyla 37 mahalledeki 181 bin 850 dekar arazinin sulanacağını, yıllık 127 milyon metreküp içme suyunun da Mersinlilerin hizmetine sunulacağını bildirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor. Mersin Pamukluk Barajı Projesi kapsamındaki ’Pamukluk Barajı Sulaması İkmali’ ve ’Pamukluk Barajı İçmesuyu İsale Hattı’ hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Balta, tamamlanmasıyla 181 bin 850 dekar araziyi sulama suyu ile buluşturacak ve Mersinlilere içmesuyu sağlayacak projelerin bir an önce faydaya dönüşmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. 37 mahalledeki 181 bin 850 dekar arazi sulanacak Projenin ayrıntılarına da değinen Balta, "Mersin’de 37 mahalleye sulama suyu sağlayacak olan proje kapsamında; Pamukluk Barajı’ndan alacağımız suyu iletecek olan CTP ve çelik borular döşenmeye devam ediyor. Yapımı tamamlanan ve su tutma süreci devam eden Pamukluk Barajı’ndan alınarak bu borular aracılığıyla sulamaya verilecek olan, yıllık 158 milyon metreküp su ile Mersin’in Tarsus, Akdeniz ve Toroslar ilçelerindeki 37 mahalledeki toplam 181 bin 850 dekar arazi suyla buluşturulup, ekonomimize katma değer ve çiftçilerimize istihdam sağlanacaktır" dedi. 127 milyon metreküp içmesuyu Mersinlilerin hizmetine sunulacak Pamukluk Barajı’nın içmesuyu faydasının da olduğunu ve bu alanda da çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Balta, "Pamukluk Barajı İçmesuyu İsale Hattı işi kapsamında barajımızdan aldığımız yıllık 127 milyon metreküp içmesuyu Mersinlilerin hizmetine sunulacak. Bu kapsamda 32 bin 128 metre uzunluğunda çelik boru döşenecek olup, bunun 6 bin 659 metrelik kısmı şantiye sahasına ulaştırılmıştır. Üretimler hız kesmeden devam etmektedir" diye konuştu.
Bursa Endüstriyel yemek sektöründen teknolojik dönüşüm için destek çağrısı Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, endüstriyel yemek sektöründe sürdürülebilir büyüme ve rekabet gücü elde edebilmesi için teknolojik dönüşümün zorunlu olduğunu ifade etti. Dönmez, maliyetlerin düşürülmesi ve üretim süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi için yeni nesil teknolojilere geçişin kritik öneme sahip olduğunu vurgularken, bu dönüşümün gerçekleştirilmesi için uygun finansman imkanlarına erişimin sektördeki firmalar için hayati önem taşıdığını, teknolojinin kaliteyi ve standartlaşmayı da beraberinde getireceğini belirtti. Başkan Coşkun Dönmez, sektörde buhar kazanları ve otomatik pişirme cihazları gibi yenilikçi ekipmanların giderek daha fazla tercih edildiğini belirtti. Ancak, bu teknolojilerin yüksek maliyetli olduğunu ve birçok firmanın finansman konusunda zorlandığını dile getirdi. Dönmez, "Bu yenilikçi teknolojiler, hem kaliteyi artırıyor hem de üretim süreçlerini daha verimli hale getiriyor. Ancak, bu yatırımlar için ciddi finansman gerekiyor. Firmalarımızın bu dönüşümü gerçekleştirebilmesi için devletin uzun vadeli, faizsiz ya da düşük faizli kredi imkânlarıyla sektöre destek olması şart. Devletin tasarrufta olduğu bir süreçteyiz ancak toplum sağlığını ilgilendiren konularda tasarruf olmaz" dedi. Başkan Dönmez, finansal desteklerin yalnızca firmaların yükünü hafifletmekle kalmayacağını, aynı zamanda Türkiye’nin endüstriyel yemek sektöründe ihracat potansiyelini artıracağını da söyledi. Bunun ülke ekonomisine önemli katkılar sunacağına vurgu yapan Başkan Dönmez, "Doğru yatırımlarla sektörümüz uluslararası arenada güçlü bir oyuncu haline gelebilir. Bu, hem yerli üreticilere hem de Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlar" diye konuştu. Başkan Dönmez, verilecek desteklerle sektördeki firmaların global pazarlarda daha etkin bir konuma gelebileceğini de ifade etti. Öte yandan, sektördeki teknolojik dönüşümün hızlanması, hizmet verilen kuruluşlara daha kaliteli ve ekonomik çözümler sunulmasını da mümkün kılacak. BUYSAD Başkanı Dönmez, bu sürecin yalnızca firmalar için değil, ülke ekonomisi için de stratejik önem taşıdığını belirterek şunları kaydetti: "Devlet tarafından verilecek olan teknolojik yatırımları kolaylaştıracak destekler sayesinde sektördeki firmalarımız hem iç pazarda hem de uluslararası arenada rekabet güçlerini artırabilir. Türkiye, yemek sanayisi alanında dünya çapında örnek bir model olabilir." Sektör temsilcileri, finansmana erişimin kolaylaştırılması ve teknolojik dönüşüm sürecinin hızlandırılmasının sektörde sürdürülebilir büyüme ve global rekabet için temel adımlar olduğunu vurguluyor. Bu adımların yalnızca firmaların değil, aynı zamanda Türkiye ekonomisinin uzun vadeli stratejik hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynayacağı ifade ediliyor.
Ankara Özel Arı Okulları’ndan Öğretmenler Günü’ne coşkulu kutlama Eğitim hayatında 41 yılı geride bırakan Özel Arı Okulları, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü anlamlı bir etkinlikle kutladı. Ankara’da bir Otel’de düzenlenen programda, öğretmenler gönüllerince eğlenirken geleneksel altın çekilişi de renkli anlara sahne oldu. Özel Arı Okulları Kurucusu ve Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp, Özel Arı Okulları Genel Müdür Yardımcıları Dr. Seva Demiröz ve Seda Tarman, Özel Arı Okullarının birbirinden seçkin akademik danışmanları ve eğitim öğretim kadrosunu bir araya getiren siyah sarı şölende, bu özel günün coşkusu doyasıya yaşandı. Kurumun başarılarla dolu 41 yıllık yolculuğu, öğretmenlerine özel düzenlediği anlamlı bir programla kutlandı. Kokteyl ve fotoğraf çekiminin ardından İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan kutlamanın açılış konuşmasını yapan Özel Arı Okulları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Seva Demiröz “Öğrencilerimizin, velilerimizin, mezunlarımızın öğretmenler gününe dair sevgi dolu, saygı dolu kutlamaları, teşekkürleri; bu anlamlı buluşmada öğretim kadrosu üyelerimizin kurumumuzdaki 10. yıllarından itibaren, kıymetli emekleri anısına plaketlerini alacak olmaları, Arı kültüründe öğretmen olmanın ne kadar değerli olduğunun göstergeleridir.” dedi. Arı Okulları Mezunlar Derneği, anlamlı bir mesajla bu özel günde öğretmenlerine duyduğu minnettarlığı dile getirdi: "Arı kültürü ile yetişen bireyler olarak öğretmenlerimizin emeklerini daima saygıyla hatırlıyor, Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz." 41. yılını yaşayan, kurulduğu günden bugüne aklı ve bilimi rehber edinerek öğrencilerinin mutlu, sağlıklı, başarılı ve çok yönlü bireyler olarak yetişmelerini sağlayan Özel Arı Okullarında; emek ve özverileriyle 10, 20 ve 35. hizmet yılını tamamlayan değerli eğitimciler plaketle onurlandırıldı. Kutlamada konuşan ve her zaman öğretmenleri ile paylaşımda bulunmaktan büyük mutluluk duyan Kurucu Sıtkı Alp; “Ülkenin geleceğinde söz sahibi olacak bireylerin yetişmesinde en önemli teminat öğretmenlerdir”. diye konuştu. Şölene dönüşen kutlama; Sak Odeon Orkestrasının performansı, gelenekselleşen altın çekilişi ve pasta töreni ile tamamlandı.