- 19 Ağustos 2018 Pazar 11:57

EÜ’ye 3 milyon dolarlık sanal fabrika

A
A
A
EÜ’ye 3 milyon dolarlık sanal fabrika

Türkiye’nin tek PLM (Product Lifecycle Management-Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi) Merkezi olma özelliğini taşıyan Ege Üniversitesi (EÜ) Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGE PLM), imzaladığı protokolle altyapısı uygun bir fabrikanın dijital veya karanlık fabrikaya dönüştürülmesini sağlayabilecek PTC PLM Windchill programını tüm ekleriyle edindi.

Türkiye’nin tek PLM (Product Lifecycle Management-Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi) Merkezi olma özelliğini taşıyan Ege Üniversitesi (EÜ) Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGE PLM), imzaladığı protokolle altyapısı uygun bir fabrikanın dijital veya karanlık fabrikaya dönüştürülmesini sağlayabilecek PTC PLM Windchill programını tüm ekleriyle edindi. Yaklaşık 3 milyon dolar değerindeki programın üniversite sanayi işbirliği açısından da önemli olduğunu vurgulayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, programın kurulmasıyla EÜ bünyesinde oluşturulacak sanal fabrikada, yüksek lisans ve doktora programlarıyla yetiştirilecek öğrencilerin, fabrikaların entegrasyonunda etkin rol alacağını söyledi.



Endüstri ile işbirliği içinde araştırma ve eğitim faaliyetleri yoluyla PLM’nin geliştirilmesi ve uygulanmasını teşvik edip destekleyen EÜ Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Araştırma ve Uygulama Merkezi, bugün halen Türkiye’de tek olma özelliğine sahip. EÜ bünyesinde sanal mühendislik ortamında ürün geliştirmek, mühendis ve tasarımcılar yetiştirmek, sanal ürün ve proses geliştirme araçlarını ve uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren EGE PLM, önemli bir protokole imza attı. EGE PLM Merkezi Müdürü Prof. Dr. Semih Ötleş ve ekibi bir süre önce altyapısı uygun bir fabrikanın dijital veya karanlık fabrikaya dönüştürülmesini sağlayabilecek PTC PLM Windchill programını tüm ekleriyle birlikte edinmek üzere çalışma başlattı. Girişimler sonucunda, yaklaşık 3 milyon dolar değerindeki programın tüm eklentileriyle kullanılmasını içeren protokol imzalandı. PTC adlı yurtdışı merkezli dijital mühendislik yazılımları ve platformları geliştiren firmanın Türkiye çözüm ortağı Mechanica IRev ile EGE PLM işbirliğinde programın kurulum çalışmalarına başlandı.



“Üniversite sanayi işbirliği açısından önemli bir çalışma”


EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, çalışmalarla ilgili bilgi almak üzere EGE PLM Merkezini ziyaret etti. Merkez müdürü Prof. Dr. Semih Ötleş ile firma satış müdürü İrfan Çolak’tan bilgi alan Rektör Budak, programın üniversite sanayi işbirliği açısından önemine değindi. Çalışmalarından dolayı Merkez Müdürü Prof. Dr. Ötleş ve ekibini tebrik eden Rektör Budak, “EGE PLM, özellikle Sanayi 4.0 anlamında özel sektöre hitap edecek ve araştırıcı yetiştirecek önemli bir merkezimiz. Merkezimiz, çok özel bir programı kendi bünyesine katmış durumda. Program sayesinde üniversite sanayi işbirliğinde çok önemli bir adım atılmış oluyor. Bir anlamda üniversitemize sanal fabrika kurulacak, bir fabrikanın yönetimi ve üretimi aşamasındaki her türlü safhada nasıl kullanıldığını ve nasıl tasarımların söz konusu olduğu bilgisayar ortamında bu program sayesinde görülebilecek” diye konuştu.



Fabrikalar endüstri 4.0’a entegre edilebilecek


Üniversite sanayi işbirliğinde Endüstri 4.0’ı fabrikalara en iyi şekilde entegre edebilecek olanakları sağlamak istediklerini söyleyen Merkez Müdürü Prof. Dr. Ötleş, “Şu an 32 yüksek lisans öğrencimiz var, tamamı özel sektörde büyük fabrikalarda çalışan kişilerden oluşuyor. Öğrencilerimiz ‘PLM Uzmanı’ unvanı almak, burada o vizyonu ve misyonu kazanmak için yer alıyor. Merkezimizde sisteme kurduğumuz alt yapıyla PLM nedir, özellikleri nelerdir, Endüstri 4.0 için neden olmazsa olmaz ve fabrikaların nasıl entegre edilebilecekleri, PLM uygulamalarının sağlayacağı avantajları öğretmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda yapacağımız TÜBİTAK ve benzeri projelerle bu sistemleri kendi fabrikalarına entegre etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Türkiye’de halen tek PLM merkezi olarak bizler yer alıyoruz. PTC firmasının PLM Windchill programını tüm ekleriyle birlikte edindik. Oldukça büyük bir yazılım ve yüklemesi bile ciddi bir zaman alıyor. Bu yazılım, fabrikanın her hangi bir noktasında, fabrika yönetimi ve üretimiyle ilgili her şeyin yapılmasına olanak sağlıyor. Özel bir yazılım ve öğrencilerimize iyi bir fırsat sunmuş oluyoruz. Bu programları kullanan öğrencilerimiz, hatasız bir fabrika yönetimi ve üretiminin nasıl gerçekleştirilebileceğini öğreniyor, ayrıca kendi sektörlerinde de uygulama şansına sahip olabilecekler” dedi.



Ege’ye sanal fabrika kuruluyor


Ege Üniversitesi’nin hiçbir ücret ödemeden edindiği programın kurulumu ve ilerleyen süreçlerde yapılacak çalışmalarda yer alacak olan İzmir Merkezli Mechanica IRev adlı firmanın satış müdürü İrfan Çolak, PTC PLM Windchill programının alt yapısı uygun fabrikayı, dijital ve karanlık fabrikaya dönüştürebilecek yapıda olduğunu söyledi. Dünyadaki üniversiteler arasında yalnızca EÜ’nün programın bütün ürünlerine sahip olacağını hatırlatan Çolak, “Ekibimiz, merkezimizde PTC PLM Windchill adlı programın kurulumunu gerçekleştiriyor. 3 ay içinde burada sanal bir fabrikayı oluşturmayı planlıyoruz. Bu fabrika, data kartlarının yatırılması, data kartlarının yönetilmesi, aynı zamanda departmanlar arasındaki iletişimi kapsıyor. 5 ve 6. aylarda yine hedeflerimiz arasında, endüstriyel tesisler için geliştirilmiş nesnelerin internetini hayata geçirmek var. PLM & ERP & IoT ile sanallaştırdığımız makinalardan topladığımız verileri EGE PLM içinde önce işleyeceğiz sonra yönetmeye başlayacağız. Böylelikle sistem fabrikaların üzerindeki ikinci gözmüş gibi çalışacak. Yapay zeka entegrasyonuyla da depoda, üretim hattında, satın almalarda kritik noktalardaki kararları insanlardan alarak yapay zekaya yaptırmayı hedefliyoruz. Amaçlanan şey, ürünün fikir aşamasından müşteriye teslim ettikten sonraki Ar-Ge için geri bildirim (Feedback) toplama aşamasına kadar getirmek. Hangi süreçlerden geçecek, taslak, tasarım, imalat öncesi, imalat sonrası, departmanlar arası iletişim ürünün sahaya inmesi, müşteride kullanılması, kullanırken karşılaşılan hatalar gibi bilgiler toplanıp Ar-Ge departmanının ekranına, ürün geliştirme verisi olarak düşürmeyi planlıyoruz” bilgisini verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Bakan Tunç: "Yeni Adliye binası, hızlı ve etkin hizmetin teminatı olacak" Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Kütahya’da yapımı tamamlanan Adliye Sarayı’nın açılış törenine katıldı. Açılışta yaptığı konuşmada hem şehrin adalet altyapısına hem de Türkiye genelindeki yargı reformlarına dair kapsamlı açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, modern adliye binaları, insan kaynağındaki artış ve teknolojik dönüşümle adalet sisteminde devrim niteliğinde ilerlemeler sağlandığını belirtti. Yeni adliye binasının hizmete girmesiyle birlikte Türkiye’deki müstakil adalet sarayı sayısının 382’ye yükseldiğini ifade eden Tunç, 2002 yılında yalnızca 78 adalet binasının bulunduğunu hatırlattı. O dönemde apartman dairelerinde hizmet verildiğini, avukatlardan fotokopi kâğıdı istendiğini belirterek, bugün gelinen noktada vatandaşların çağın gereklerine uygun adalet hizmeti alabildiğini vurguladı. Tunç, adalet sisteminin dijitalleşmesiyle hız ve verimliliğin arttığını da belirtti. UYAP sistemi, elektronik duruşmalar ve elektronik tebligat uygulamaları sayesinde hem zaman hem maliyet açısından büyük kazanımlar elde edildiğini söyledi. Elektronik tebligatla 276 milyon gönderim yapıldığını belirten Bakan, bu sistemin çevreye ve bütçeye önemli katkı sağladığını dile getirdi. 2002 yılında 9.349 olan hâkim ve savcı sayısının bugün 25.695’e ulaştığını açıklayan Bakan Tunç, sadece son iki yılda 3.369 yeni hâkim ve savcının göreve başladığını ifade etti. Ayrıca, yeni dönemde hâkim-savcı yardımcılığı sistemine geçildiğini duyurarak, daha nitelikli bir yargı kadrosu hedeflediklerini belirtti. "Mahkemeler artıyor, ihtisaslaşıyor" Yargı süreçlerinin hızlanması adına son bir yılda 2.623 yeni adli ve idari mahkemenin kurulduğunu ve toplam mahkeme sayısının 8.632’ye çıktığını söyleyen Tunç, ihtisaslaşma ile yargının daha etkin çalışacağını kaydetti. Hukuk fakültelerine giriş için başarı sıralaması şartı getirileceğini belirten Bakan Tunç, ikinci öğretimin kaldırılacağını ve meslek lisesinden geçişlerin sonlandırılacağını açıkladı. Bu düzenlemelerin, hukuk eğitiminin kalitesini artırmaya yönelik önemli adımlar olduğunu söyledi. 2013’te başlayan arabuluculuk sisteminin bugüne kadar 7 milyondan fazla dosyada uygulandığını söyleyen Tunç, 4.5 milyon dosyada uzlaşma sağlandığını ve sistemin yüzde 65 başarı oranına ulaştığını açıkladı. Kütahya Adalet Sarayı’nın açılışı, dualar eşliğinde Bakan Tunç tarafından kurdele kesilerek yapıldı. Açılışın ardından yeni binayı gezen Bakan ve protokol üyeleri, yapının modern altyapısını inceledi.
Muğla Marmaris’te turizm acenteleri turizm sezonu öncesi bir araya geldi Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), yaklaşan yaz sezonu öncesinde Muğla’nın Marmaris ilçesinde faaliyet gösteren acentelerle bir araya gelerek, sektörün güncel sorunları ve çözüm önerilerini görüştü. Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, TÜRSAB Genel Başkanı Firuz Bağlıkaya ve TÜRSAB Marmaris BTK Başkanı Suat Esin’in yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşların yetkililerinin katıldığı toplantıya çok sayıda acente temsilcisi iştirak etti. "Biz sadece tur satıyoruz, ama bizim işimizi herkes yapıyor" Toplantıda konuşan TÜRSAB Marmaris Bölge Temsil Kurulu Başkanı Suat Esin, sektörün uzun süredir çok yönlü bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti. Pandemi, orman yangınları, savaşlar ve ekonomik dalgalanmanın etkisinin derin olduğunu söyleyen Esin, "Pandemi sonrası toparlanmaya çalışırken büyük yangınlar oldu, ardından savaş patladı. Döviz kuru sürekli değişiyor, fiyatlar birkaç günde artıyor. Biz kendi işimizi yapmaya çalışırken sahildeki stantlar, restoranlar bizim işimizi yapıyor. Yüksek kiralar ödüyoruz ama izinsiz satış yapanlar bedavaya tur satıyor. Bu haksızlığa karşı önlem alınmalı" dedi. "Marmaris keyifli ama kurallı bir şehir olacak" Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya da toplantıda yaptığı konuşmada kamu düzenine vurgu yaptı. Kaya, "Kural tanımazlık, gürültü, korsan faaliyetler artık görmezden gelinmeyecek. Geçen yıl ciddi yaptırımlar uyguladık. EDS kameralarıyla şehir anlık izleniyor. Kimsenin referansı fark etmez, gerekli işlem yapılacak. Herkes kendi işini dürüstçe yapmalı" diyerek kentin huzurunu tehdit eden sorunlara müdahale ettiklerini, bu sezon denetimlerin artırılacağını ifade etti.