ÇEVRE - 02 Temmuz 2024 Salı 08:53

Yurtta hava durumu

A
A
A
Yurtta hava durumu

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurdun kuzey ve doğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Ordu çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.


Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre yağışların; Artvin, Erzurum, Kars, Ardahan, Ordu, Giresun çevreleri ile Trabzon ve Rize’nin iç kesimlerinde yerel olmak üzere kuvvetli olması bekleniyor.


Hava sıcaklıklarının batı bölgelerimizde mevsim normallerinin 3-6 derece üzerinde, diğer yerlerde normalleri civarında seyretmesi bekleniyor. Rüzgarın ise genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Anadolu’nun batısında yer yer kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.


Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:


Ankara: Az bulutlu 32


İstanbul: Az bulutlu ve açık 32


İzmir: Az bulutlu ve açık 36


Adana: Parçalı ve az bulutlu 36


Antalya: Az bulutlu ve açık 36


Samsun: Parçalı bulutlu 31


Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 26 (Yağışların, iç kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor.)


Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 19 (Yağışların, öğle saatlerinden sonra kuvvetli olması bekleniyor.)


Diyarbakır: Parçalı ve az bulutlu 36


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Gençlik spor personeline depremde arama kurtarma eğitimi verildi Denizli’de TDV Arama Kurtarma Ekibi tarafından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personellerine yönelik teorik ve uygulamalı ‘Depremde arama kurtarma’ eğitimi verildi. TDV Denizli Arama Kurtarma Ekibi tarafından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personellerine yönelik olarak teorik ve uygulamalı olarak ‘Depremde arama kurtarma’ eğitimi verildi. AFAD Başkanlığının Cumhuriyetin 100. yılında 100 bin arama kurtarma personeli yetiştirme hedefleri kapsamında AFAD İl Müdürlüğü tarafından organize edilen eğitim program kapsamında, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personeline eğitim verildiğini anlatan Ekip Lideri Hamidullah Ata, 24 - 29 Haziran tarihleri arasında yaklaşık 53 müdürlük personeline eğitim verildiğini söyledi. Ata, “53 gençlik spor il müdürlüğü personeline yönelik gerçekleştirilen eğitimde; ekip oluşumu, organizasyon, lojistik, intikal, güvenlik, olay yeri yönetimi ve koordinasyonu, olay yerinde personelin davranış prensipleri, TAMP-AYDES-İKAS bilgilendirme, raporlama ve geri bildirim, tahliye ve tahliye türleri, beton kırma, tahkimat uygulamaları, genel yapı bilgisi, genel hizmet bilgisi, kurtarma makinelerin kullanımı ve INSARAG bilgilendirmesi gibi konulara yer verildi” dedi. Eğitime katılanlara yönelik sınavda düzenlendiğini kaydeden Ata, “Teorik olarak verilen eğitimin akabinde uygulamalı eğitim, sınav ve tatbikat ile sona erdi. Türkiye ve Denizli’miz deprem bölgesinde muhtemel depremlere her zaman hazırlıklı olmalıyız. Bu eğitimler çok önemli. Eğitimler sayesinde hayatta kalabilir, birçok hayatın kurtulmasına vesile olabiliriz. Eğitim çalışmalarımıza devam edeceğiz. Toplumda depremle ilgili bilincin yükseltilmesi için hepimizin üzerine düşen görevler ve sorumluluklar var” diye konuştu.
Adana Dedesi ve abisine özenerek güreşe başladı, şimdi hedefi dünya şampiyonluğu Güreşçi dedesi ve abisine özenerek güreşe başlayan 17 yaşındaki Milli Güreşçi Fatih Aydın, Avrupa 3.’lüğünün ardından dünya şampiyonluğunu hedefliyor. Aydın ailesinin 3’üncü ve en küçük güreşçisi olan 17 yaşındaki Milli Güreşçi Fatih Aydın, dededen gelen güreş geleneğini başarıyla sürdürüyor. Karakucak güreşlerinde başpehlivanlık yapan abisi Sevket Aydın’ı televizyonda izleyerek güreş sporuna ilgi duymaya başladığını anlatan Aydın, ilk katıldığı Türkiye şampiyonasında da şampiyon olduğunu söyledi. Türkiye şampiyonluklarının ardından milli takıma seçilerek katılmaya hak kazandığı Sırbistan’da düzenlenen U17 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda bronz madalya elde eden Aydın, gelecek ay Ürdün’de düzenlenecek U17 Dünya Güreş Şampiyonası’nda dünya şampiyonu olmayı hedefliyor. "Abim ve dedem de güreşçiydi" Güreşin Aydın ailesinde bir gelenek olduğunu anlatan 17 yaşındaki Milli Güreşçi Fatih Aydın, "Abim ve dedem de güreşçiydi. Onlar teşvik ettiler beni. Ben de küçük yaşlardan bu yana onlara özendim. Sürekli abimi televizyondan izliyordum. Abim karakucak güreşlerinde başpehlivanlık yaparak güreşiyordu. Heves ederek başladım. İlk girdiğim Türkiye şampiyonasında şampiyon oldum. Hedefim Avrupa’da şampiyon olmaktı ancak 3’üncü oldum. Şimdi dünya şampiyonasında şampiyon olmak istiyorum" dedi. Fatih ile Türkiye Şampiyonasında tanıştıklarını anlatan Antrenörü Gökhan Yıldız, "Türkiye şampiyonasında göze batan bir başarı sergiledi. Ailesiyle iletişime geçtik ve Adana İsmet Atlı Güreş Merkezi’ne kayıt olmasını istedik. Sonrasında kademe kademe ilerleyerek başarı elde etti. Türkiye’deki başarılarının ardından Afyon Olimpiyat Hazırlık Merkezi’ni kazandı ve oraya yönlendirdik. Şu anda dünya şampiyonasına hazırlanıyor. Biz Fatih ile iletişimi kesmiyoruz. Sürekli iletişim halindeyiz. Milli takım antrenörlerine gerekli bilgileri vererek Fatih’in neler yapabileceği konusunda görüşmelerde bulunuyoruz. İnşallah dünya şampiyonasında şampiyonluk bekliyoruz kendisinden" şeklinde konuştu. Fatih’in abisi ve antrenörlüğünü üstlenen Şevket Aydın ise, "Fatih’i güreşe kazandırdık. Buradaki hocalarımız da sağ olsunlar burada kendisini geliştirmesine fayda sağladılar. Avrupa’da kendisinden şampiyonluk bekliyorduk ancak kısmet 3.’lükmüş. Ağustos ayında dünya şampiyonası var. İnşallah orada telafi ederek altın madalya getirecek ülkemize. Rahmetli dedem de güreşçiydi. Beni de güreşçi olmam için o yönlendirdi. Ben de aile mirası olan güreşçiliğe Fatih’i yönlendirdim. Gelenek bu şekilde devam ediyor. O da bundan sonraki nesillere yönlendirecek inşallah" ifadelerine yer verdi.
Adana Adana’nın çekirdeksiz karpuzu Avrupa sofralarını süslüyor Adana’da yaklaşık 10 bin 500 dönüm alanda ekilen çekirdeksiz karpuz, Avrupa ülkelerinin sofralarını süslerken ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Türkiye’nin en erkenci karpuzunun hasat edildiği Adana’da hasat devam ediyor. Bu sene yaklaşık 10 bin 500 dönüm alanda ekilen ve şuanda hasat edilen çekirdeksiz karpuz, özel kolilerle Avrupa, Balkan ve İskandinav ülkelerine ihraç ediliyor. Bu yıl 55 bin ton rekoltenin beklendiği karpuzun kilosu, 10-11 liradan işlem görüyor. “Çok fazla talep var” Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, son 3 yıldır çekirdeksiz karpuzun her geçen gün arttığını belirterek, “Karpuzun içerisi tam kırmızı ve içerisinde çekirdek yok. Karpuz küçük olduğu için evlere girdiğinde hemen tüketiliyor. Avrupa bu karpuzu çok seviyor. Avrupa’da bu karpuz üretiliyor ancak bizim ülkemizde üretilen karpuzun maliyetinin daha düşük olduğu gerekçesiyle bizden çok fazla talep var. Karpuzun büyük bir kısmı yurt dışına gitmekte” ifadelerini kullandı. “Her geçen gün çekirdeksiz karpuza ilgi artıyor” Karpuz üreticisi Ömer Pamuk, çekirdeksiz karpuzu Avrupa’nın çok sevdiğini söyleyerek, “Avrupa kupalarından kaynaklı bu sene ilgiden çok memnunuz. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Karpuzun tadı çok güzel. Şuanda karpuzun kilogram fiyatı 10-11 lira. ‘EURO 2024’ün Almanya’da düzenlenmesi siparişlerimizi arttırdı. Avrupa genelde çekirdeksiz karpuzu tüketiyor. Ülkemizde de bu karpuzun tanıtımı yapıldı ve her geçen gün çekirdeksiz karpuza ilgi artıyor” dedi.