TEKNOLOJİ - 12 Aralık 2024 Perşembe 09:34

YTÜ’lü Öğrencilerden Norveç’e özel gemi tasarımı

A
A
A
YTÜ’lü Öğrencilerden Norveç’e özel gemi tasarımı

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) genç mühendisleri tarafından geliştirilen yenilikçi ve sürdürülebilir projeler, Türkiye’nin ‘Balıkçı Gemisi’ ihracatına katkı sağlıyor. Yarışma kapsamında Norveç’e özel gemi tasarımı yapan YTÜ’lü öğrenciler, özel ödül dahil tüm ödüllerin sahibi oldu.


Dünyada balıkçılığın merkezi olarak bilinen Norveç için hazırlanan projeler Türkiye’yi dünyada temsil edecek. Birbirinden farklı tasarımların yer aldığı Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin (GYHİB) düzenlediği ’13. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’nda 35 öğrenci 14 proje ile yer aldı. ‘Balıkçı Gemisi’ dalında düzenlenen yarışmada YTÜ’lü öğrenciler, özel ödül dahil tüm ödüllerin sahibi oldu. Öğrencilerinin projeleri yenilikçi, “0” karbon, çevre dostu ve otonom özellikleriyle tüm rakiplerini geride bıraktı.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye, 923 milyon 516 bin dolara ulaşan gemi yat ve hizmetleri ihracatında dünyada lider. En çok ihracat yapılan ülkeler arasında başı çeken Norveç’e özel genç mühendisler tarafından tasarlanan gemiler ise oldukça dikkat çekiyor. Sürdürülebilirlik çercevesinde hazırlanan ve dereceye giren projeler şu şekilde oldu:



Birincilik ödülü “Freyr” projesine


Birincilik ödülünü Yıldız Teknik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği “Freyr” projesi kazandı. Norveç’in çevreci balıkçılık politikalarına uygun olarak YTÜ öğrencilerinden Furkan Arıkan, Ramazan Toprak ve Nurseli Bayram tarafından tasarlanan ‘Freyr’ projesi, 2 bin 500 metreküplük geniş saklama kapasitesiyle dikkat çekiyor. Norveç somonu avcılığı ve işleme süreçlerinde verimliliği arttıran geminin temel işlevi ise somonların doğal ortamlarından modern ve yenilikçi balıkçılık yöntemleriyle avlayarak fabrikasında işleyip hazır hale getirmek. Karbon emisyonu sıfıra yakın düzeye indirildiği tasarım aynı zamanda yenilikçi ve balık dostu bir avlanma sistemine sahip. Tasarımıyla dalga direncini azaltarak yakıt tüketimini minimuma indiren gemi, çevre dostu teknolojileriyle bir adım öne çıkıyor.



Balıkların taşınma süreci tamamen otonom


Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri sadece birincilikle değil, ikincilik ödülü ile de başarılarını ortaya koydu. ‘Aurora’ isimli projeleriyle YTÜ öğrencilerinden Furkan Kara, Furkan Coşkun ve Abdulkadir Turhan ekibi de ödüle layık görüldü. ‘Aurora’ projesi, LNG yakıt sistemi ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla donatılmış bir balıkçı gemisi olarak ön plana çıkıyor. Gemi üzerindeki rüzgâr türbini, güneş panelleri ve termoelektrik jeneratörler enerji verimliliğini artırırken işlenen balıkların dondurucu ambarlara taşınması süreci tamamen otomatik hale getiriliyor. Liman operasyonlarında kullanılan otonom robotlardan esinlenerek tasarlanan robotik sistemler, balıkları fabrika alanından dondurucu ambarlara asansörlerle taşıyor.



Samandağ, operasyonel verimliliği artırıyor


Operasyonlarının her aşamasında planlı avcılık yöntemlerini benimseyerek ekosistemi koruma misyonunu bir adım öteye taşıyan ‘Samandağ’ isimli proje ise yarışmanın üçüncüsü oldu. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi öğrencileri Mert Demirkoparan, Ali Fuat Bayram ile Yunus Emre Şenyurt tarafından geliştirilen tasarımda; balıklar güverteden alınarak tür ve boyutlarına göre ayrıştırılarak işlenip donduruluyor ve saklama için uygun hale getiriliyor. Operasyonel verimliliği arttıran özelliğiyle dikkat çeken proje, güvertenin her iki tarafında kullanılabilen hareketli kreyn ve su altı rovları, planlı avcılığın her aşamasında çevreye duyarlı bir yaklaşım sergiliyor. Otonom modüler kompakt raf sistemi ise ambarın baştan sona kadar depolama sürecini otomatikleştirerek operasyonel sürekliliği sağlarken iş gücünü en verimli şekilde kullanılmasına imkan tanıyor.



Günlük 60 ton balık işleme kapasitesine sahip gemi


Türk Loydu Özel Ödülü’ne “Dalay” isimli projesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi ile Maltepe Üniversitesi öğrencileri Berat Yağmur, Asena Çataloluk, Meliha Nida Güler ve Sevcan Nur Karabıyık’a ödülleri takdim edildi. Gemi tasarımınında X-Bow gövde yapısı, su direncini azaltarak enerji verimliliğini artırırken dizel ve elektrikli 6 modlu hibrit motor sistemiyle sıfır emisyon hedefleniyor. Güneş enerjisinden elektrik üretmeye imkantanıyan özel cam panellerle donatılan gemi, trol avcılığında yenilikçi bir özellik taşıyor. Dalay, sahip olduğu entegre balık işleme fabrikasıyla da diğer gemilerden ayrışıyor. Günlük 60 ton balık işleme kapasitesine sahip olan bu fabrika, avlanan balıkları en son teknolojiyle işleyerek balıkların fabrika içinde modern şok cihazlarında hızla şoklanarak taze kalmasını sağlıyor.


Yarışmada dereceye giren tasarımcılara, birincilik için 150 bin lira, ikincilik için 100 bin lira ve üçüncülük için 80 bin lira tutarında para ödülleri verilirken 2025 yılında gerçekleşecek tasarım yarışmasının konusu “24 Metre Altı Motorlu Yelkenli (Motorsailor) Tekne Tasarımı” olarak belirlendi.



YTÜ’lü Öğrencilerden Norveç’e özel gemi tasarımı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Bu mahalleye ambulans bile giremiyor Zonguldak’ta heyelan nedeniyle yolları kapanan mahalle sakinleri, her gece aynı korkuyu yaşıyor. Heyelanın büyüme riskine karşı uyuyamadıklarını ifade eden vatandaşlar, "İki ay oldu. Hava şartlarının iyi olduğu günler oldu. Gelip yapmadılar" diye tepki gösterdiler. Zonguldak’ın Karaelmas Mahallesi’ne bağlı Albayrak Sokak’ta yaklaşık iki ay önce meydana gelen heyelan, mahalle sakinlerinin hayatını olumsuz etkiliyor. Heyelan sonrası Zonguldak Belediyesi yetkilileri ile AFAD ekipleri inceleme yaptı. Belediyenin yolu onararak heyelana karşı önlem alması gerektiği belirlendi. Ancak bölgedeki evler için risk oluşmadığı gerekçesiyle tahliye kararı alınmadı. "Mahallemize ambulans, dolmuş gelemiyor" Mahalle sakinlerinden Yaşar Ar (53), yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi: "Sağanak yağmurlar etkili oldu. Felaket ortaya geldi. Biz de yetkililere durumu ilettik. Geldiler, baktılar. Gerekenin yapılacağını söylediler. Ama hiçbir şey yapılmadı. Biz devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Heyelan sebebiyle mahallemize dolmuş gelmez oldu. Allah korusun hastamız olsa ambulans gelemiyor. Her türlü mağdur oluyoruz. Valilik tarafından evlerin boşaltılmasını söylediler ama biz bu karda yağmurda nereye gideceğiz? Ne yapacağız? Buraya yolumuz yapılsın. Başka bir şey istemiyoruz. Doğalgaz boruları da hep ortaya çıktı." “Evimiz çökme tehlikesi altında” Bir başka mahalle sakini Azmi Çelik (79) ise heyelanın oluşturduğu tehlikeye dikkat çekerek şunları söyledi: "Heyelan sebebiyle tehlike oluştu. Dolmuşlarımız mahallemize gelemiyor. İlgililerden yardım bekliyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Heyelanın meydana geldiği bölgenin yakınında evimiz var. Evde 6 kişi yaşıyoruz. Heyelan böyle artarsa evimizin çökme tehlikesi de var. Korkuyoruz. Gece kalkıp heyelanın artıp artmadığına bakıyoruz. Burası yaklaşık 2 aydır böyle devam ediyor. Hava şartlarının iyi olduğu günler oldu. Gelip yapmadılar." Mahalle sakinleri, heyelanın oluşturduğu risklerin bir an önce ortadan kaldırılmasını ve yollarının onarılmasını talep etti. Vatandaşlar, heyelanla birlikte doğalgaz borularının da açıkta kalması nedeniyle yaşanabilecek tehlikelere de dikkat çekti. Öte yandan belediye yetkilileri mahallenin girişine toprak yığını döküp, tahtadan barikat yaparak araç girişlerine izin vermedi. Heyelan bölgesi dron ile havadan görüntülendi.
Tunceli Tunceli’de, 223 işletme ve bin 65 ürün denetlendi Tunceli Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından kasım ayı boyunca 223 işletme ve bin 65 ürün denetimi gerçekleştirildi. Denetimlerde 2 işletmeye idari yaptırım uygulanırken 13 işletme de uyarıldı. Tunceli Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri kasım ayı içerisinde Haksız Fiyat Artışı (HFA) sisteminden gelen şikayetlerin yanı sıra sahada gerçekleştirdikleri denetim programlarıyla vatandaşların mağduriyet yaşamaması için çalışmalarını sürdürüyor. Çemişgezek, Hozat, Pertek, Pülümür ve Mazgirt ilçelerinin yanında merkezde özellikle zincir marketlerde denetimlere yoğunluk verildi. Tunceli genelinde kasım ayında toplamda 223 işletme ve bin 65 ürün denetlediklerini ifade eden Ticaret İl Müdürü Kayahan Topal, bakanlığın ve valiliğin talimatları doğrultusunda 6502 sayılı kanun kapsamında 2 işletmeye idari yaptırım, 13 işletmeye de uyarıda bulunduklarını söyledi. Topal, “Kasım ayını yoğun bir şekilde geride bırakarak belirli bir program dahilinde ekiplerimiz denetimlerine ara vermeden devam ediyorlar. Bu vesileyle halkımızın sorun yaşamaması adına özveriyle mesai yapan il müdürlüğümüz denetim ekiplerine teşekkür ediyorum. Bizler hem vatandaşlarımızın hem de kurallara uyan ve buna göre hareket eden esnaflarımızın mağdur olmaması için özenle hareket ediyoruz. Sadece il merkezinde değil tüm ilçelerimizde sahadayız. Kasım ayında olduğu gibi yeni yıl öncesi aralık ayında da denetimlerimizi artırarak devam ettireceğiz” diye konuştu.
İstanbul Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’na PERYÖN’den ödül Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’nun, sağlıklı bir çalışma kültürünü hakim kılmak ve çalışanlarını merkeze alarak operasyonel verimliliği artırmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Öğrenen Organizasyon’ uygulaması, PERYÖN tarafından düzenlenen İnsana Değer Ödülleri’nde ‘Değer Yaratan Uygulamalar’ kategorisinde ödüle layık görüldü. İnsan kaynakları alanındaki yenilikçi, üretici ve başarılı uygulamaları tanıtmak ve örnek teşkil eden çalışmaları iş dünyasında yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından düzenlenen İnsana Değer Ödülleri 16’ncı kez sahiplerini buldu. 2008 yılından bu yana iş dünyasında sürdürülebilir uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen İnsana Değer Ödülleri Programı, iş dünyası liderlerini ve çok sayıda insan kaynakları profesyonelini bir araya getirdi. Törende Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, sürekli öğrenen ve gelişen bir kurum kültürü oluşturmak hedefiyle sürdürdüğü çalışmaları ile ‘Değer Yaratan Uygulamalar’ kategorisinde ‘Öğrenen Organizasyon ve Öğrenme Çevikliği’ ödülünü almaya hak kazandı. Şirket adına ödülü Batı Anadolu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş aldı. 2.3 milyon dolar kazanç sağlandı Yapılan açıklamaya göre, 2021 yılında yaşanan hissedar ve yönetim değişimi sonrası organizasyonel verimlilik konusunu gündemine alan Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, tüm çalışanların katılımı ve gelişimini destekleyen ‘Öğrenen Organizasyon’ uygulamasını 2023’ün Ekim ayında devreye aldı. 1000’den fazla kişiye istihdam sağlayan şirketler topluluğu, öğrenen organizasyon uygulamaları ile çalışanların gelişimini, süreçlere aktif katılımını, karşılıklı saygı ve güven ortamı oluşturmayı önceliklendirdi. Sürdürülebilirlik prensipleri paralelinde bölgenin geleceğine değer katan Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, uygulamayı devreye aldıktan sonra stok yükünü yüzde 24 azaltarak 1.3 milyon dolar; çabuk kazanımlardan ise 1 milyon dolar kazanç elde ederek toplamda 2.3 milyon dolar kazanç sağladı. Sürdürülebilir büyüme ile gelir oluşturarak kârını artırmayı hedefleyen topluluk, 2025 yılının Haziran ayında stok yükünü yüzde 35’e düşürmeyi hedefliyor.