EKONOMİ - 03 Temmuz 2024 Çarşamba 21:41

Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul’da gerçekleşti

A
A
A
Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu, İstanbul’da gerçekleşti

Suudi Arabistan İnşaat Forumu; Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’nun katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.



Dünyanın en büyük inşaat pazarı olmayı hedefleyen Suudi Arabistan’ın kamu ve özel sektör temsilcileri, yol, atık yönetimi ve geri dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi için Türk müteahhitler ile bir araya geldi. ‘Türkiye-Suudi Arabistan İnşaat Forumu’nda, yol ve geri dönüşüm projelerinde uzmanlaşan 35 Türk müteahhitlik firmasının temsilcileri, bu konularda işbirliği için gelen 23 Suudi firma temsilcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.



Forum kapsamında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail, "İki ülke liderlerinin iradesi ve yetkililerin çalışması sayesinde Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkiler gelişmeye devam ediyor" dedi.



Al-Hogail, "Bu ziyaretimizde ticari ilişkilerimizi büyütmek için bize eşlik eden Suudi şirketlerimiz de oldu. Onların yüzünün güldüğünü görüyorum. Onların bu ziyarete katılmalarından ötürü gurur duyuyorum. Her iki ülkenin de karşılıklı yatırımlarda avantajları bulunuyor. Birlikte çalışmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyor ve diyaloğun devamı için şirketlerimizi cesaretlendiriyorum" şeklinde konuştu.



Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ise "Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ticari ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesine büyük önem veriyoruz. Son 1,5 yıldır iki ülkenin ticaret hacmi artış eğiliminde. Sadece inşaat alanında değil birçok sektörde ticaret artıyor. Ülke liderlerince ortaya konulan hedeflere ulaşmak için emin adımlarda ilerliyoruz" diye konuştu.



Tuzcu, "Suudi Arabistan çok önemli projeleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Oradaki projeler ilgi çekici ve cezbedici, ayrıca son zamanlarda bu projelerin daha fazla ilgi çektiğini de görüyoruz. Bu noktaya liderlerimizin vizyonu sayesinde ulaştık. Türkiye’nin Suudi Arabistan’daki müteahhitlik hizmetlerinde 2023 yılında 16 proje ile yaklaşık 3 milyar dolara ulaştı" dedi.



Forum kapsamında, yol ve geri dönüşüm projelerinde uzmanlaşan 35 Türk müteahhitlik firmasının temsilcileri ile bu konularda işbirliği için gelen 23 Suudi firmanın temsilcileri ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Çöp evden 42 kamyon çöp çıkardı Düzce Belediyesi, 5 kişilik ailenin yaşadığı ve yaklaşık 20 yıldır çöp biriktirilen bir evin temizlenmesini sağladı. 5 günlük çalışma sonunda 42 kamyon dolusu çöp çıkan evde hijyen ve yaşam şartlarının sağlanması için çalışmalar başlatılırken, hayvanlarla iç içe yaşayan aile bireylerine ise sosyal ve psikolojik desteğin yanı sıra öz bakım hizmeti verileceği açıklandı. Düzce Belediyesi hizmet alanına yeni dahil olan Gökçe Mahallesi’nde 20 yıldır sorun oluşturan ve şikayet konusu olan çöp ev, Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün girişimleri ile boşaltıldı. Düzce Belediyesi Beyaz Masa hattına yapılan ihbar sonrası Zabıta ekipleri tarafından evde yapılan incelemede, anne baba ve 3 çocuktan oluşan bazıları zihinsel engelli 5 kişilik ailenin, çöplerle ve hayvanlarla iç içe sağlıksız şartlar altında yaşadığı tespit edildi. Trajik durum üzerine Başkan Faruk Özlü’nün girişimleriyle, Sağlık Müdürlüğü’nden inceleme yapılması talep edildi. Halk sağlığına aykırı durumların belirlenerek raporlanması sonrası Zabıta Müdürlüğü’nün takibini sürdürdüğü yaklaşık iki aylık süreç sonunda Düzce Valiliği Hıfzıssıhha Kurulu’ndan evin boşaltılması kararı çıkarıldı. Çöp evin temizlenmesi için Düzce Belediyesi’ne bağlı Temizlik İşleri Müdürlüğü, İmar Müdürlüğü, Sosyal İşler Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü’nün yanı sıra, Düzce Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile jandarma ekipleri görevlendirildi. Eve giden ekipler, öncelikle evdeki aileyi, 11 köpeği, 20’ye yakın kediyi, çok sayıdaki tavuk ve civcivi ev dışına çıkardı. Ardından da maskeler ve eldivenler takarak temizlik çalışmalarına başlayan ekipler, 5 gün boyunca süren çalışmalar sonunda 2 katlı evden ve bahçesinden 42 kamyon dolusu çöp çıkardı. Aile ile iç içe yaşayan köpekler ise Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerince alınarak genel kontrolleri yapılmak üzere Düzce Belediyesi Hayvan Konukevi’ne götürüldü. 11 köpeğin yeni bir düzen kurulana kadar konukevinde bakım altında olacağı, ardından ise aileye geri verileceği açıklandı. Çöpten arındırılan evde, hijyen ve yaşam şartlarını sağlamak üzere tadilat ve temizlik çalışmaları başlatıldı. Öz bakım, düzenli temizlik ve günde 2 öğün sıcak yemek hizmetlerinden yararlandırılacak 5 kişilik aile bireylerine, sosyal ve psikolojik destek verileceği de açıklandı. 20 senedir çöp biriktirilen ve etrafa kötü koku yayan evin temizlenmesi çalışmalarından büyük memnuniyet duyan mahalle sakinleri, başta Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü olmak üzere belediye ekiplerine teşekkürlerini ilettiler
Ankara Palandöken: “Vergilerde ve kiralarda adalet tesis edilmeli” Yapılan zamlarla enflasyonun düşmesinin mümkün olmadığını dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son yapılan zamlarla enflasyonun düşmesini beklemek mümkün değil. Mevsimin yaz olması ama zamların peş peşe gelmesi ile hem tarla bitkilerinin hem de sebze meyve vs. gibi diğer ürünlerin düşmesini beklemek mümkün değil. Çünkü akaryakıta gelen zam var. Elektriğe gelen zam bildiğiniz üzere yüzde 38. Daha arkasından doğalgaz zamlarını ilave edince hizmet sektöründe fiyatların geri gelmesi mümkün değil” dedi. “Piyasanın güven ortamına ihtiyacı varken zam çözüm değil” Piyasaya güven ortamının gelebilmesi için zamların durdurulması gerektiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyonun düşmesi için piyasalara bir güven verilmesi yani zam yapılmaması lazım. Hem hizmet sektöründe hem de zorunlu kullanılması gereken elektrik, doğal gaz akaryakıt zamları üst üste geldi. Kamyon gelecek neyle gelecek? Vatandaş otobüse binecek seyahat edecek ve dolayısıyla bu zamları siz de yapmayın demek mümkün olmayacak. Bunun için yapılması gereken evvela piyasalara güven vermek. Artık ekonomi düzeldi sinyali ile vatandaş ancak bu yapılan zamları aynı şekilde almış oldukları ücretlerle karşılaması da mümkün değil. Bildiğiniz üzere sigara ve alkollü içeceklere yapılan zamlar paket başına 10 TL’yi buluyor bir de ÖTV geliyor aynı şekilde bunlar ilave edildiğinde kullanılan diğer malzemelere de aynı şekilde intikal ediyor. Yani temel gıda maddesinden konfeksiyon sektörüne elektrik kullanacak ki üretim yapsın. Doğal gaz kullanacak ki üretim yapsın, akaryakıt kullanacak ki ürünün sevkiyatını yapsın” diye konuştu. “Lokomotif ürünlere yapılan zam vatandaşa 10 kat yansıyor” Üretimin artması ve temel girdi maliyetlerinde düşüş sağlanması gerektiğini belirten Palandöken, “Dolayısıyla zamları bir çare gibi görüp ekonominin düzelme noktasındaki sağlanan başarı bence bu sıkıntıdan daha büyük. Yapılması lazım gelen üretimin artışının sağlanması ve temel girdi maliyetlerinde düşüş sağlanması. Kiralardaki ve vergilerdeki adaletin tesis edilmesi bu açığı ancak kapatır yoksa günlük tüketilen ürünlere, günlük malzemelere zam yapmayla hepsini ilgilendirir. Biz çiklette 1 gramlık şeker var ama şekerin maliyetindeki 1 liralık lokomotif ürünlere yapılan zam vatandaşa 10 TL olarak geri dönüyor. Dolayısıyla tedbir olarak düşünülen, ekonominin düzelmesi için çabalar sıkıntı doğuruyor. Zamları durdurun artık” şeklinde konuştu.
Kocaeli Diliskelesispor Tesisi Hizmet Binası’nda ilerleme yüzde 90 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklar ve gençlere spor yapma alışkanlığı kazandırmak amacıyla projelendirdiği Diliskelesispor Tesisi Hizmet Binası’nın yapım işinde ilerleme oranı yüzde 90 seviyesine ulaştı. Eğitim kurumlarına spor salonları, amatör kulüplere saha ve malzeme desteği, kentin farklı noktalarına tesisler kazandıran Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sporcuya olan desteğine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda büyükşehir, Dilovası Diliskelesi Mahallesinde bulunan mevcut halı sahanın yanına hizmet binası kazandırıyor. Proje kapsamında Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan mevcut halı sahanın yanındaki parsele 114 metrekarelik prefabrik yapı inşa edildi. Yapı içerisinde 12 metrekarelik idari ofis, 18 metrekarelik sınıf ve 54 metrekarelik salon bulunuyor. Yapı Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın gözetiminde devam eden Diliskelesispor Tesisi Hizmet Binası yapım işinde ilerleme oranı yüzde 90 seviyesine ulaştı. Prefabrik dışında kalan alana saha betonu dökerek çevre düzenleme imalatını tamamlayan ekipler, saha betonları ve dış merdivenlerin kaplama imalatlarını da bitirdi. Zemin tesviyesinin yapıldığı projede son olarak çevre topuk betonu çitleri ile sahaya giden merdivenler yapıldı. Ekipler şu an yapı içerisinde elektrik imalatlarını yerine getiriyor. Çocuklar ve gençleri spor yapmaya yönlendirmek gibi önemli görev üstlenecek “Diliskelesispor Tesisi Hizmet Binası” yakın zamanda kapılarını açacak.
Kocaeli Ödülünü geri aldılar, sanata daha sıkı sarıldı Kocaeli’de 2005 yılında katıldığı resim yarışmasında kazandığı ödül üniversite öğrencisi olmadığı gerekçesiyle geri alınan Serdar Bayır, daha da hırslanarak kendini geliştirdi ve bugüne kadar 500’den fazla eser üretti. Eserleri yurt içi ve yurt dışında alıcılar tarafından ilgi gören Bayır, "O zaman tablom kuruldan geri iade edilmişti. Tabloyu ödeyecek param olmadığı için kargocuya hediye ettim. Kargocu ücreti ödedi ve o şekilde tablo gitti. Öyle bir olay yaşamıştım. Hiç unutmam" dedi. Kocaeli’de yaşayan Serdar Bayır (45), çocukluk dönemlerinde ilgi duyduğu resim sanatını 2000’li yıllarda icra etmeye karar verdi. Yakınlarının da desteğiyle resim yapmaya başlayan Bayır, çeşitli eğitimler de aldı. 2005’de ulusal bir resim yarışmasına katılarak ödül kazanan ancak üniversite öğrencisi olmadığı gerekçesiyle ödülü geri alınan Bayır, bu olayın ardından daha da hırslanarak, beceresini ilerletti. 500’ü aşkın eser üreten, çalışmaları yurt içi ve yurt dışında ilgi gören ve Bayır, zaman zaman yaptığı eserleri satarak gelir de elde ediyor. 2020’de İzmit’te açtığı küçük atölyesinde resim yapan Bayır’ın, yaklaşık 200 bin pulu da bulunuyor. "Bob Ross’u izliyordum" Çocukluk yıllarında Bob Ross’un TRT’de yayınlanan "The Joy of Painting (Resim Sevinci)" programını izleyerek resime ilgi duyduğunu ifade eden Bayır, çevresinin de teşvikiyle resim sanatına yöneldiğini belirtti. Bayır, "Kendi çalışmalarımı önceden evimin köşelerine, duvarlara asıyordum. Kara kalem, renkli Atatürk portesi çalışıyordum. Evimize gelen misafirler yeteneğimin olduğunu, resim yapmam gerektiğini söylediler ve teşvik ettiler. Dediğim gibi zaten içimde de vardı. O şekilde başladım" dedi. "Hala kendimi ressam olarak görmüyorum" Resim yapma sürecinde ressam Turgut Fethi ile tanıştığını anlatan Bayır, onun sayesinde teknik anlamda kendini geliştirdiğini ve özel eğitim aldığını ifade etti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin resim kurslarına katılarak da sanatsal becerilerini ilerlettiğini söyleyen Bayır, bu zamana kadar 500’den fazla resim yaptığını dile getirdi. Bayır, "Hala kendimi ressam olarak görmüyorum ama uzun yılların verdiği birikimle geldiğim noktada, yaptığım resimler beğeniliyor ve satıyorum. Kendime ayırdıklarım da oluyor" diye konuştu. "Tabloyu ödeyecek param olmadığı için kargocuya hediye ettim" 2005 yılında katıldığı bir resim yarışmasında ödül kazandığını ancak ödülün sadece üniversite öğrencilerine verildiği gerekçesiyle geri alındığını aktaran Bayır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben eseri gönderdim ve oylama gününde beni aradılar. Kuruldan bir görevli, rektörün eseri çok beğendiğini söyledi. Tabii ki çok mutlu oldum. Daha sonra yine telefon geldi ve ödülümün iptal edildiği söylendi. İptal nedeni ise rektörlük ödülünü sadece üniversite öğrencilerinin alabildiğini söylediler. O şekilde bir geçmişim var. Mutluluk ve hüznü bir arada hissetmiştim. Belki alsaydım o zaman gençtim, eğitimime devam edebilirdim. Çünkü maddi ödüller vardı. Bu durum beni hırslandırdı. Ondan sonra akademik çevreyle hiçbir şekilde çalışmadım. Kendi başıma hırs yaptım ve iki tane kişisel sergi açtım. Şu an mutluyum. Resme devam ediyorum. Siparişler alıyorum. Yurt içi ve yurt dışı satışlarım oluyor. Şöyle de bir olay gerçekleşti. O zaman kuruldan geri iade edilen tablom vardı. Tabloyu ödeyecek param olmadığı için kargocuya hediye ettim. Kargocu ücreti ödedi ve o şekilde tablo gitti. Öyle bir olay yaşamıştım. Hiç unutmam" ifadelerini kullandı. "İki saatte yaptığım bir resim bugüne kadar sattığım en pahalı eser oldu" Bayır, en çok etkilendiği eserlerinden birinin palyaço resmi olduğunu, Cumhuriyetin 100. yılı için özel olarak hazırladığı tablonun da kendisi için çok değerli olduğunu vurguladı. Resimlerinin beğenildiğini ve çeşitli fiyat aralıklarında alıcı bulduğunu belirten Bayır, şu an Cumhuriyetin 100. yılına özel teklif aldığını ve fiyatların 5 bin ile 10 TL arasında değiştiğini kaydetti. Serdar Bayır, "Bazen sizin çok beğendiğiniz bir resmi insanlar beğenmeyebiliyor. Mesela iki saatte yaptığım bir resim bugüne kadar sattığım en pahalı eser oldu. Galata resmi yapmıştım. İki saatte artan boyaları değerlendirmek için yaptım. Çok talep gördü ve yüksek fiyata satıldı, bu beni şaşırttı. 3 bin TL civarında satmıştım. Şu an Cumhuriyet’in 100. yılına mesela teklif alıyorum" şeklinde konuştu. "Resim sanatı ailenin bir ferdi gibidir" Sanat hayatında karşılaştığı zorluklara rağmen resim yapmaya olan tutkusunu hiç kaybetmeyen Bayır, "Resim, sanatçının içinde tutkudur. Resim sanatı ailenin bir ferdi gibidir. Yokluk zamanında da devam edersiniz, bırakamazsınız. Bu bir aşk gibidir. Bende yıllardır böyle devam ediyorum" diyerek sözlerini tamamladı.
Adana Adana’ya tatile geldi, kardeşine kötü davranan eniştesini öldürdü Adana’ya tatile gelen bir kişi kardeşine kötü davrandığını öne sürerek tartıştığı eniştesini tabanca ile vurarak öldürdü. Cinayet ekiplerince yakalanırken ifadesinde, "Konuşmak için buluşmuştuk, kavga çıkınca olan oldu. Pişmanım” dediği öğrenildi. Olay, 4 Temmuz günü Yüreğir ilçesine bağlı Pekmezli Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Faruk Soyyiğit (33) ve eşi T.S.’ye şiddet uyguladı. Bu sebeple T.S. babasının evinde kalmaya başladı. “İstanbul’dan tatile geldi, enişte katili oldu” İstanbul’dan Adana’ya tatile gelen Mehmet Kuş, kız kardeşine kötü davranan eniştesi Faruk Soyyiğit ile konuşmak için mahalledeki bir sokakta buluştu. İkili arasında çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Kavga sırasında Mehmet Kuş, eniştesi Soyyiğit’i tabanca ile vurarak kaçtı. Yaralanan Soyyiğit kanlar içerisinde yere yığıldı. İhbar üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri Soyyiğit hastaneye kaldırdı, ancak yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Cinayet Büro Amirliği ekipleri, söz konusu şüpheliyi yakalamak için yaptığı çalışmalarda Seyhan ilçesine bağlı Ziyapaşa Mahallesi’nde bir ikamette saklandığını belirledi. Ekipler bunun üzerine eve operasyon yaparak Mehmet Kuş’u yakaladı. Kuş emniyetteki ifadesinde,” Ablama kötü davranıyordu, konuşmak için buluşmuştuk. Kavga çıkınca olan oldu, pişmanım” dediği öne sürüldü. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.