KÜLTÜR SANAT - 02 Ekim 2024 Çarşamba 10:43

Türk Telekom Dünya Yaşlılar Günü’nde Darülaceze sakinlerini AKM’de ağırladı

A
A
A
Türk Telekom Dünya Yaşlılar Günü’nde Darülaceze sakinlerini AKM’de ağırladı

Türk Telekom, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) kültür, sanat ve eğlence etkinliklerini sürdürüyor. Şirket, Dünya Yaşlılar Günü’nde AKM Türk Telekom Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleştirilen Kıraç konserinde Darülaceze sakinlerini ağırladı. Darülaceze sakinleri Türk Telekom Opera Salonu’nu ve ünlü sanatçıların sergilerini gezdi.



Türk Telekom, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere hayata geçirdiği Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında 28 Eylül - 6 Ekim tarihlerinde düzenlenen İstanbul Kültür Yolu Festivali’nde renkli etkinlikleri sanatseverlerle buluşturmayı sürdürüyor. “Herkes için erişilebilir” sanat anlayışıyla AKM’de birçok farklı proje yürüten şirket, Dünya Yaşlılar Günü kapsamında Türk Telekom Gönüllüleri ile anlamlı bir çalışmaya imza attı. “Türkiye’ye Değer” projeler üreterek hayatın her alanında fırsat eşitliğini amaçlayan Türk Telekom, 1 Ekim’de Türk Telekom Açık Hava Sahnesi’ne gerçekleştirilen Kıraç konserinde Darülaceze sakinlerini ağırladı. Refik Anadol ve Andy Warhol sergilerini gezen Darülaceze sakinleri, konser öncesi Kıraç ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Darülaceze sakinleri, daha sonra kendilerine ayrılan özel bölümde konseri takip etti.



Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Arif Sancaktaroğlu, “İnsanı merkeze alan yaklaşımımızla Türkiye’ye Değer katan öncü çalışmalar yürütüyoruz. Kültür sanatı, teknoloji ile harmanladığımız AKM’de erişilebilir sanat uygulamalarımızla toplumsal hayata eşit katılımı destekliyoruz. İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında etkinliklerimiz devam ederken, bu anlamlı günde Darülaceze sakinlerini Türkiye’nin kültür ve sanat belleğinde iz bırakan AKM’de ağırladık. Ünlü sanatçıların sergilerini, sanatın kalbinin attığı Türk Telekom Opera Salonu’nu ve bu mekânın ruhunu yansıtacak şekilde özel olarak tasarlanan Türk Telekom Lounge alanını gezdik. Birlikte keyifli bir konseri deneyimi yaşadık. Toplumun her kesimine dokunan bir kurum olarak sosyal farkındalığı artıran çalışmalarımızla değer oluşturmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.



Darülaceze Başkanı Esra Ceceli İslam ise “Darülaceze olarak sakinlerimizin sosyal hayata katılımını artırmayı önemsiyoruz. İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında Türk Telekom’un ev sahipliğinde gerçekleşen Kıraç konserinde büyüklerimizin kültür ve sanatla buluşmasına vesile olmak bizler için büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Darülaceze’nin sıcak yuvasında, sevgi ve saygıyla hizmet verdiğimiz sakinlerimizin yüzündeki tebessüm her şeyden değerli. Bu tür anlamlı etkinliklerle onların hayatlarını zenginleştirmeye devam edeceğiz” dedi.



6 Ekim tarihine kadar devam eden İstanbul Kültür Yolu Festivali’nde; Ekin Uzunlar&İmera, Ferhat Göçer, Haluk Levent Türk Telekom Açık Hava Sahnesi’nde sevenleriyle buluşacak. Türk Telekom Açık Hava Sahnesi’nde festival boyunca? film gösterimlerinin yanı sıra Baturay Özdemir’in stand-up şovu ve çeşitli sürpriz etkinlikler de gerçekleştirilecek. Dijital sanatın önemli temsilcilerinden Refik Anadol ile dünyaca ünlü sanatçılar Pablo Picasso ve ?Andy Warhol sergileri festival süresi boyunca AKM’de ziyaret edilebilecek. “Fotomaraton Yaay ile Kadrajımda İstanbul Sergisi” Türk Telekom Ventures Girişimcilik Merkezi’nde katılımcıların ziyaretine açık olacak. Türk Telekom Opera Salonu’nda ise dünyaca ünlü opera sanatçıları ve müzikaller, sanat severlerle buluşacak.



Türk Telekom Lounge sohbetleri


Festival kapsamında AKM’de yer alan Türk Telekom Lounge alanında sanat dünyasının kıymetli isimleri ile atölyeler ve sanat sohbetleri gerçekleştiriliyor. Prof. Dr. Hayati İnanç ile Söyleşi, İnteraktif Fotoğraf Atölyeleri, Remzi Buharalı moderatörlüğünde Sanat Sohbeti, Coşkun Aral ile Fotoğraf Söyleşisi katılımcıları bekliyor.



Türk Telekom Açık Hava Sahnesi programı:


2 Ekim Çarşamba - Lohusa (Film Gösterimi)


3 Ekim Perşembe - Baturay Özdemir


4 Ekim Cuma- Ekin Uzunlar & İmera


5 Ekim Cumartesi - Ferhat Göçer


6 Ekim Pazar - Haluk Levent



Türk Telekom Lounge programı:


2 Ekim Çarşamba - Prof. Dr. Hayati İnanç ile Söyleşi


3 Ekim Perşembe / 5 Ekim Cumartesi - İnteraktif Fotoğraf Atölyesi


5 Ekim Cumartesi - Remzi Buharalı Moderatörlüğünde Sanat Sohbeti


6 Ekim Pazar - Çoşkun Aral ile Fotoğraf Söyleşisi



Türk Telekom Dünya Yaşlılar Günü’nde Darülaceze sakinlerini AKM’de ağırladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Osmaniye Osmaniye itfaiyesinden, kazada yaralı kurtarma ve yangın tatbikatı Osmaniye Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından düzenlenen trafik kazasında yaralı kurtarma tatbikatı gerçeği aratmadı. Yangın söndürme çalışması ve itfaiye erlerinin yangın merdiveninden halatla inişleri de öğrenci ve vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. 25 Eylül-1 Ekim İtfaiye Haftası dolayısıyla Osmaniye Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. Ekipler, hafta boyunca okullarda düzenlenen eğitim seminerlerine katılarak öğrencilere itfaiyecilik konularında bilgiler verip, yangın söndürme, kurtarma ve ilk yardım konularında eğitimler verdi. Programların devamında, Fakıuşağı Mahallesi’ndeki İtfaiye Müdürlüğünden çıkış yapan itfaiye araçları, farkındalık oluşturmak adına sirenler çalarak şehir merkezinde tur attı. Devlet Bahçeli Meydanı’ndan Atatürk Caddesi istikametini takip edip Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam eden kortej yürüyüşüne Belediye Başkanı İbrahim Çenet, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Guddusi Arık, Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdür ve amirler ile itfaiye erleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Başkan Çenet, yürüyüş esnasında esnaf ve vatandaşları selamlayıp, itfaiye haftalarını kutladı. Daha sonra, itfaiye ekiplerince gerçekleştirilen kazazede kurtarma tatbikatı ise gerçeğini aratmadı. Senaryo gereği takla atan otomobil içerisinde sıkışan sürücü itfaiye ekiplerinin çalışması sonucu çıkartılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Sedyeyle taşınıp ambulansa alınan yaralı hastaneye sevk edildi. Köpüklü ve kuru tozlu yangın söndürme tatbikatının ardından, iki itfaiye erinin yangın merdiveninden halatlar yardımı ile Türk bayrağı açarak inişleri ilgiyle izlenip, büyük alkış aldı. Başkan İbrahim Çenet, itfaiye erlerinin günlerini kutlayıp başarılı tatbikatlarının dolayı tebrik etti. Başkan Çenet, “Trafik kazası, yangın veya suda boğulma vakası yaşandığında itfaiye ekiplerimiz gece demeden gündüz demeden 7 gün 24 saat Osmaniyeli hemşehrilerimizin emrindeler. İtfaiye ekiplerimizi ayrıca sunmuş oldukları başarılı tatbikattan dolayı tebrik ediyorum. Başarılı çalışmalar diliyorum” dedi.
Giresun Kahverengi Kokarca ile mücadele zamanı Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali, Batı Karadeniz bölgesinde hızla yayılan ve fındık üreticilerine zarar veren Kahverengi Kokarca böceği popülasyonunun ilaçlamaya karşı bağışıklık kazanmadan kontrol altına alınmasının önemine dikkat çekti. Gedikali, Ordu’ya komşu Giresun’un Piraziz ilçesinde de Kahverengi Kokarca’nın yoğun olarak görülmeye başlandığını belirterek "Eğer gerekli mücadele yapılmazsa, gelecek yıl üreticiler ciddi zarar görecektir" uyarısında bulundu. Popülasyon hızla artıyor Kahverengi Kokarca böceğinin her yıl popülasyonunun yayıldığı alanların genişlediğini ifade eden Gedikali, "Bu yıl, özellikle Ordu ve Samsun’daki bazı bölgelerde fındık üreticileri büyük zarar gördü. Piraziz’in Maden mahallesinde de yoğun olarak görülmeye başlandı. Giresun’da bu yıl hasat sezonunda büyük bir zarar yaşanmadı, ancak gelecek yıl önlem alınmazsa bu durum değişebilir. Çiftçilerimizin dikkatli olması ve önlem alması gerekiyor" dedi. Kokarca evlerde görülmeye başladı Gedikali, Kahverengi Kokarca’nın şu an bahçelerden çok evlerde ve depolarda görüldüğüne işaret ederek "Soğuk hava nedeniyle böcekler sığınacak yer arıyorlar. Evlere, ahırlara ve depo gibi yapılara giriyorlar. Şu an hareket kabiliyetleri kısıtlı. Bu yüzden ev ilaçlamalarına ağırlık vermemiz gerekiyor. Aksi takdirde, bahar aylarında ciddi sorunlar yaşayacağız" diye konuştu. Kahverengi Kokarca ile mücadelede yanlış bilgilere karşı çiftçileri uyaran Gedikali, "Çiftçilerimiz, ’Bahçemi ilaçlarım ama komşum ilaçlamazsa hiçbir anlamı yok’ diye düşünüyorlar. Bu yanlış bir bilgi. Herkes kendi bahçesinden sorumludur ve ilaçlama yapan çiftçiler daha az zarar görüyor. Ayrıca, ilaçların etkisiz olduğuna dair yanlış bir inanış da var. Bu doğru değil. Ruhsatlı ilaçlar kokarca böceğiyle mücadelede oldukça etkili. Şu an böceklerin ilaçlara karşı bağışıklık kazanmamış olması bizim için büyük bir avantaj. Ancak çiftçilerimiz ev ve kapalı alan ilaçlamalarını zamanında yapmaları gerekiyor. Bu aylarda yapılacak ilaçlamalar, gelecek yıl bahar aylarında karşılaşılabilecek olası sorunları önlemede çok etkili olacaktır" ifadelerini kullandı.
Osmaniye Alışveriş kartı dağıtarak 12 bin 500 vatandaşın kimlik bilgileriyle banka hesabı açan 8 kişi tutuklandı Osmaniye’de alışveriş kartlarını dağıtarak vatandaşların kimlik bilgileri ve video kayıtlarını alarak çeşitli bankalardan hesap açılması olayıyla ilgili gözaltına alınan 9 kişiden 8 tutuklandı. Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, Osmaniye’de bir zincir marketine ait 500 Türk Lirası yüklü alışveriş kartlarını dağıtarak yaklaşık 12 bin 500 vatandaşın, kart teslimi sırasında kimlik bilgileri ve video kayıtlarını alarak adına izinsiz olarak çeşitli bankalardan hesap açılması olayı ile ilgili gözaltına alınan 9 kişiden 8’i tutuklandı. Çeşitli adreslere yapılan operasyonda gözaltına alınan Volkan Ö., Mert B., Nazlıcan İ., Haşim İ., Ufuk Ö., Ezgi B., Tuğçe Nur T. ve Sultan B. isimli 8 şahıs tutuklanarak cezaevine gönderilirken, Filiz A. Ö. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Osmaniye Valiliği açıklama yaptı Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Osmaniye Valiliği, “Mersin merkezli Turpak (Türkiye Pakistan İş İnsanları Platformu) isimli yardım kuruluşunun Akdeniz sorumlusu olduğunu iddia eden V.Ö. aracılığıyla ilimiz Osmaniye merkeze bağlı mahallelerde son 1 ayı kapsayacak şekilde bir marketler zincirine ait 500 TL yüklü alışveriş kartlarının muhtarlıklar aracılığıyla yardıma muhtaç kişilere dağıtıldığı, kart dağıtılan kişilerin kimlik bilgileri ve video kayıtları, açık kimlik bilgileri, tespit edilemeyen şahıslar tarafından yardım kartının teslimi öncesi alındığı ve akabinde bu verilerle müştekilerin bilgisi olmadan çeşitli bankalardan hesap açıldığı vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine tespit edilmiştir. Konuyla ilgili şu ana kadar ilimiz polis merkezi amirlikleri ve merkez jandarma karakoluna müracaat eden 5 bin 192 şahsın müşteki olarak ifadesi alınmış olup bu aşamada vatandaşlarımızın herhangi bir maddi zararları bulunmamaktadır. Şikayetler üzerine kişisel verilerin usulsüz şekilde ele geçirilmesi iddiaları açısından Cumhuriyet Başsavcılığımız koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğümüzce adli tahkikat başlatılarak konu Valiliğimizce hassasiyetle takip edilmektedir” denildi.
Ankara Bakan Bolat: “İhracatımız ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur" Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye ilk 9 ayda 253 milyar dolar ithalat yaparken, ihracatımız da ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur. Böylece ilk 9 ayda 60 milyar dolar dış ticaret açığı vermiş bulunuyoruz. Dış ticaret açığımızda 9 ayda 31,5 azalma var” dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Düzenlediği basın açıklamasında konuşan Bolat, 2024 yılının 9 aylık ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 azalış ile 22 milyar dolara gerilediğini kaydetti. Bakan Bolat, dış ticarette dengelenmenin devam ettiğini ve bundan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Bu anlamda ilk 9 ayın verilerinde de olumlu yönde ilerleme olduğunu görüyoruz ve bu durumdan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu durum ilk 9 ayın verileri de olumlu yönde ilerlediğimizi göstermektedir” açıklamasında bulundu. "Türkiye’nin büyümesinin net ihracat katkısıyla olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz" Türkiye ekonomisinin 2023 yılında dünyanın oldukça zayıf bir performans gösterdiği dönemde yüzde 5,1 büyüdüğünü ve kişi başına düşen milli gelirin 13 bin dolara yükseldiğini hatırlatan Bolat, “Bu trend 2024 yılında da devam etmekte. Birinci çeyrekte yüzde 5,3 büyürken bu Büyümenin 2 buçuk puanlık katkısı net ihracattan gelmektedir. Bu anlamda 2 çeyrekte büyümemizde bir miktar iç talepteki yavaşlama nedeniyle yavaşlama söz konusudur. Yüzde 2 buçuk büyüdük. Onun da yarısı yaklaşık 1,3 üç puanı net ihracatının katkısından gelmektedir. Bu sağlıklı ve istikrarlı bir büyümenin formülüdür. Bu anlamda da Türkiye’nin büyümesini net ihracat katkısıyla olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi. “Eylül ayında 5 pazar günü olması negatif takvim etkisi oluşturdu” Bakan Bolat, eylül ayındaki ihracat verilerine de değinerek, “Eylül ayında ihracatımız 22 milyar 7 milyon dolara ulaştı. İhracatçılarımızla birlikte çok büyük gayretler sarf ettik, bu rakam geçen yılın rakamına göre yüzde 1,8’lik küçük bir azalışı ifade etmekle beraber bunun en önemli sebebi takvim etkisi olmaktadır. Takvim etkisi bazen olumlu katkı da yapabiliyor bazen olumsuz katkı da yapabiliyor. Geçen yıl eylül ayında 5 cuma ihracatımız varken, perşembe, cuma günleri biz iki gün 2,4 milyar dolar ihracat yapabiliyoruz. İhracatımızın en az olduğu günler cumartesi ve pazar oluyor. Bu sene eylül ayı içinde 5 tane pazar günü gerçekleşti. Bunun negatif takvim etkisi 1 milyar dolara tekabül etti. Bir pazar eksik olsaydı biz 600 milyon dolar ihracat artışını sizlere müjdeliyor olacaktık” değerlendirmesinde bulundu. “Altın ihracatında yüzde 66’lık bir gerilememiz söz konusu” Altın ihracatına dair verileri de paylaşan Bakan Bolat, “Altın ihracatında yüzde 66’lık bir gerilememiz söz konusu. Altın ve enerjiyi çıkardığımızda ihracatımızdaki artış eylül ayında yüzde 3,3 yani 20,8 milyar dolara ulaşmış oldu. Son 14 ayın içinde biz 9 ay, aylık ihracat rekorları kırdık. İthalatımızda eylül ayında azalma trendini görmekten memnuniyet duyuyoruz. İthalatımızda eylül ayında yüzde 1,4’lük bir azalış söz konusu oldu” şeklinde konuştu. Çeyreklik trendin önemine de değinen Bolat, 2023 yılının üçüncü çeyreği ile 2024 yılının üçüncü çeyreğinin performanslarına bakıldığında 2024 yılı üçüncü çeyreğinde geçen yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 4,4’lük artış olduğunu ve bunun 3 milyar dolar ihracat artışına tekabül ettiğini sözlerine ekledi. “Çeyreklik bazda dış ticaret açığımızda yüzde 34’lük bir azalış söz konusu” Son 14 ayın performans değerlendirildiğinde dış ticaret açığının 14 ayın 11’inde azaldığını vurgulayan Bakan Bolat, “Çeyreklik bazda dış ticaret açığımız bu yıl üçüncü çeyrek olan temmuz, ağustos, eylül toplamında 17,4 milyar dolara düşmüştü, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 26,3 milyar dolardı. Demek ki yüzde 34’lük bir azalış söz konusu. Üçüncü çeyrekte ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl yüzde 70.8 iken, bu yıl yüzde 79.2’ye yükselmiştir. Bu üçüncü çeyrekte ortalama yüzde 80’Lik bir ihracatın ithalatı karşılama oranını ihracatçılarımızın sayesinde başarmış durumdayız. Eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 81,1 olarak gerçekleşti. Geçen yıl yüzde 81,5 idi" dedi. “İhracatımız ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur” Bakan Bolat, 9 aylık ihracatın 2023 yılının ilk 9 ayı ile mukayese edildiğinde mal ihracatında yüzde 3,2’lik artışın devam ettiğini vurguladı. İthalata bakıldığında ise yüzde 8’lik bir azalış söz konusu olduğunu kaydeden Bakan Bolat, “Bu yılın ilk 9 ayında 253 milyar dolara gerilemiş durumda. İthalatımızda net 21,6 milyar dolar azalış var. İhracatta net 5,9 milyar dolar artışımız var. Türkiye ilk 9 ayda 253 milyar dolar ithalat yaparken, ihracatımız da ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur. Bunun İlk 9 ayda 60 milyar dolar dış ticaret açığı vermiş bulunuyoruz. Dış ticaret açığımızdaki 9 ayda 31,5 azalma var, 87,7milyar dolardan 60,1 milyar dolara gerilemişiz. Bunun anlamı 27,6 milyar dolarlık dış ticaret açığını azalması işte ekonomi programımızın en önemli başarılarından biri bu olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı yılın 9 ayında yüzde 76,3’e yükselmiştir. 8,2 puanlık iyileşme söz konusu” ifadelerini kullandı.
Ankara Ankara İtfaiyesi’nden ABB’nin Emekli Lokali üyelerine eğitim ve tatbikat Ankara İtfaiyesi Merkez İstasyonu’nda İtfaiye Haftası ve 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla bir program düzenlendi. Programda Batıkent ve Sincan Emekli Lokali üyeleri, yangın tatbikatı ve arama kurtarma ekiplerinin araçtan kurtarma operasyonunun eğitimine katılara teorik ve pratik bilgiler edindiler. Her yıl 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kutlanan “İtfaiye Haftası” ve “1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü” dolayısıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Ankara İtfaiyesi Merkez İstasyonu’nda program düzenlendi. Programda itfaiye ekipleri, Batıkent ve Sincan Emekli Lokali üyelerine yangına nasıl müdahale edilmesi gerektiğini hem teorik hem de pratik bilgilerle anlattı. Tatbikata ilgi gösteren Emekli Lokali üyeleri, Ankara İtfaiyesi Merkez İstasyonu Konferans Salonu’nda verilen teorik bilginin ardından yangın söndürme tatbikatı ve arama kurtarma ekiplerinin araçtan kurtarma operasyonunun eğitimine katıldı. Programda konuşan İtfaiye Daire Başkanı Levent Çeri, “İtfaiye Haftası kapsamında sizleri ağırlamaktan şeref duyuyoruz. Küçük bilgiler ve küçük hareketlerle sevdiklerimizi kurtarma ihtimalimiz var. Bu konuda bilgilendirmeler yapılacak. Güzel bir program gerçekleştireceğiz” diye konuştu. Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Önder Yanmaz ise, “Sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında Emekli Lokallerimizle aktif çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Kurum ziyaretlerimize de ilk olarak Ankara İtfaiyesi’nden başladık. İtfaiye Haftalarını kutluyorum. Sağlıklı, kazasız, belasız bir yıl diliyorum” dedi.