EKONOMİ - 02 Ekim 2024 Çarşamba 13:15

Bakan Bolat: “İhracatımız ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur"

A
A
A
Bakan Bolat: “İhracatımız ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye ilk 9 ayda 253 milyar dolar ithalat yaparken, ihracatımız da ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur. Böylece ilk 9 ayda 60 milyar dolar dış ticaret açığı vermiş bulunuyoruz. Dış ticaret açığımızda 9 ayda 31,5 azalma var” dedi.


Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eylül ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. Düzenlediği basın açıklamasında konuşan Bolat, 2024 yılının 9 aylık ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 azalış ile 22 milyar dolara gerilediğini kaydetti. Bakan Bolat, dış ticarette dengelenmenin devam ettiğini ve bundan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Bu anlamda ilk 9 ayın verilerinde de olumlu yönde ilerleme olduğunu görüyoruz ve bu durumdan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu durum ilk 9 ayın verileri de olumlu yönde ilerlediğimizi göstermektedir” açıklamasında bulundu.



"Türkiye’nin büyümesinin net ihracat katkısıyla olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz"


Türkiye ekonomisinin 2023 yılında dünyanın oldukça zayıf bir performans gösterdiği dönemde yüzde 5,1 büyüdüğünü ve kişi başına düşen milli gelirin 13 bin dolara yükseldiğini hatırlatan Bolat, “Bu trend 2024 yılında da devam etmekte. Birinci çeyrekte yüzde 5,3 büyürken bu Büyümenin 2 buçuk puanlık katkısı net ihracattan gelmektedir. Bu anlamda 2 çeyrekte büyümemizde bir miktar iç talepteki yavaşlama nedeniyle yavaşlama söz konusudur. Yüzde 2 buçuk büyüdük. Onun da yarısı yaklaşık 1,3 üç puanı net ihracatının katkısından gelmektedir. Bu sağlıklı ve istikrarlı bir büyümenin formülüdür. Bu anlamda da Türkiye’nin büyümesini net ihracat katkısıyla olmasından büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi.



“Eylül ayında 5 pazar günü olması negatif takvim etkisi oluşturdu”


Bakan Bolat, eylül ayındaki ihracat verilerine de değinerek, “Eylül ayında ihracatımız 22 milyar 7 milyon dolara ulaştı. İhracatçılarımızla birlikte çok büyük gayretler sarf ettik, bu rakam geçen yılın rakamına göre yüzde 1,8’lik küçük bir azalışı ifade etmekle beraber bunun en önemli sebebi takvim etkisi olmaktadır. Takvim etkisi bazen olumlu katkı da yapabiliyor bazen olumsuz katkı da yapabiliyor. Geçen yıl eylül ayında 5 cuma ihracatımız varken, perşembe, cuma günleri biz iki gün 2,4 milyar dolar ihracat yapabiliyoruz. İhracatımızın en az olduğu günler cumartesi ve pazar oluyor. Bu sene eylül ayı içinde 5 tane pazar günü gerçekleşti. Bunun negatif takvim etkisi 1 milyar dolara tekabül etti. Bir pazar eksik olsaydı biz 600 milyon dolar ihracat artışını sizlere müjdeliyor olacaktık” değerlendirmesinde bulundu.



“Altın ihracatında yüzde 66’lık bir gerilememiz söz konusu”


Altın ihracatına dair verileri de paylaşan Bakan Bolat, “Altın ihracatında yüzde 66’lık bir gerilememiz söz konusu. Altın ve enerjiyi çıkardığımızda ihracatımızdaki artış eylül ayında yüzde 3,3 yani 20,8 milyar dolara ulaşmış oldu. Son 14 ayın içinde biz 9 ay, aylık ihracat rekorları kırdık. İthalatımızda eylül ayında azalma trendini görmekten memnuniyet duyuyoruz. İthalatımızda eylül ayında yüzde 1,4’lük bir azalış söz konusu oldu” şeklinde konuştu.


Çeyreklik trendin önemine de değinen Bolat, 2023 yılının üçüncü çeyreği ile 2024 yılının üçüncü çeyreğinin performanslarına bakıldığında 2024 yılı üçüncü çeyreğinde geçen yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 4,4’lük artış olduğunu ve bunun 3 milyar dolar ihracat artışına tekabül ettiğini sözlerine ekledi.



“Çeyreklik bazda dış ticaret açığımızda yüzde 34’lük bir azalış söz konusu”


Son 14 ayın performans değerlendirildiğinde dış ticaret açığının 14 ayın 11’inde azaldığını vurgulayan Bakan Bolat, “Çeyreklik bazda dış ticaret açığımız bu yıl üçüncü çeyrek olan temmuz, ağustos, eylül toplamında 17,4 milyar dolara düşmüştü, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 26,3 milyar dolardı. Demek ki yüzde 34’lük bir azalış söz konusu. Üçüncü çeyrekte ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl yüzde 70.8 iken, bu yıl yüzde 79.2’ye yükselmiştir. Bu üçüncü çeyrekte ortalama yüzde 80’Lik bir ihracatın ithalatı karşılama oranını ihracatçılarımızın sayesinde başarmış durumdayız. Eylül ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 81,1 olarak gerçekleşti. Geçen yıl yüzde 81,5 idi" dedi.



“İhracatımız ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur”


Bakan Bolat, 9 aylık ihracatın 2023 yılının ilk 9 ayı ile mukayese edildiğinde mal ihracatında yüzde 3,2’lik artışın devam ettiğini vurguladı. İthalata bakıldığında ise yüzde 8’lik bir azalış söz konusu olduğunu kaydeden Bakan Bolat, “Bu yılın ilk 9 ayında 253 milyar dolara gerilemiş durumda. İthalatımızda net 21,6 milyar dolar azalış var. İhracatta net 5,9 milyar dolar artışımız var. Türkiye ilk 9 ayda 253 milyar dolar ithalat yaparken, ihracatımız da ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur. Bunun İlk 9 ayda 60 milyar dolar dış ticaret açığı vermiş bulunuyoruz. Dış ticaret açığımızdaki 9 ayda 31,5 azalma var, 87,7milyar dolardan 60,1 milyar dolara gerilemişiz. Bunun anlamı 27,6 milyar dolarlık dış ticaret açığını azalması işte ekonomi programımızın en önemli başarılarından biri bu olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı yılın 9 ayında yüzde 76,3’e yükselmiştir. 8,2 puanlık iyileşme söz konusu” ifadelerini kullandı.



Bakan Bolat: “İhracatımız ilk 9 ayda 193 milyar dolar olmuştur"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana KAAN 2025 yılı sonunda yoğun geliştirme uçuşlarına başlayacak Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, "KAAN, 2 test platformunda 2025 yılı sonunda hazır olacak. Esas yoğun geliştirme uçuşları o zaman başlayacak. ANKA-3’ün de görünmezlik geliştirmeleri devam ediyor" dedi. TEKNOFEST’in açılışının ardından Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu İhlas Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulundu. Demiroğlu, “Yarın ANKA-3, Hürjet ve Hürkuş kol uçuşlarını yapacaklar. ANKA-3 mühimmatlı atışlarını yaptı. Görünmezlik konusunda geliştirmeler devam ediyor. Görünmezliğini daha da arttıracağız. Test uçuşlarını bitirip bu sene sonlarında deneme amacıyla Türk Hava Kuvvetleri’ne vermeyi düşünüyoruz. Geliştirmeleri bitirdikten sonra seri üretimine geçeceğiz. Hem yurt dışı hem de yurt içinden çok ciddi ilgi var” dedi. “Herkes gelsin” Herkesi TEKNOFEST alanına davet eden Demiroğlu, “Gençlerimiz faaliyetlerini gösteriyorlar. Gerçekten bütün çocukların, kendisini genç hissedenlerin buraya gelmesi lazım. Buraya lütfen gelin. Uçaklara dokunun. Faaliyetleri görün, çocukların neler yapmaya kadir olduğunu görün” ifadelerini kullandı. “Planlamada değişiklik yok” Demiroğlu, Türkiye’nin önemli savunma projesi Milli Muharip Uçak ’KAAN’ hakkında ise şunları söyledi: “KAAN bizim mahallenin ağır abisi, büyüğü. 2025’deki uçuşunu 2 sene önce çektik. 2 test platformunda 2025 yılı sonunda hazır olacak. Esas yoğun geliştirme uçuşları o zaman başlayacak. 2028’e kadar da ilk teslimatı Türk Hava Kuvvetleri’ne yapmayı planlıyoruz. Planlamada bir değişiklik yok.”
Malatya Vali Yavuz, Malatya’da asayiş verilerini kamuoyu ile paylaştı Malatya Valisi Seddar Yavuz, kentte son 1 aylık yaşanan asayiş verilerini kamuoyu ile paylaştı. Vali Yavuz, kentte hırsızlık olaylarının yüzde 67 oranında düştüğünü belirterek, güvenli ve huzurlu bir kent için kararlılıkla çalıştıklarını söyledi. Malatya Valisi Seddar Yavuz, beraberinde İl Emniyet Müdürü Arif Çankal ve İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer ile birlikte kentteki asayiş verilerini kamuoyu ile paylaştı. Valilik Toplantı salonunda gerçekleşen açıklamada konuşan Vali Yavuz, Malatya’nın huzuru için tüm güvenlik güçleri ile birlikte gece gündüz demeden çalıştıklarını ifade etti. Son bir ay içinde 2 bin 127 asayiş olayının meydana geldiğini ifade eden Vali Yavuz, bu olaylarda bin 426 kişinin gözaltına alındığını dile getirdi. 2023 verileri üzerinden kıyas yapan Vali Yavuz, “2023 yılı Temmuz-Ağustos- Eylül aylarını kapsayan 3 ayda 8 bin 148 asayiş olayı meydana gelmiş, aynı dönem 2024 yılı içerisinde 7 bin 877 olay meydana gelmiş. Toplam asayiş olaylarında yüzde 3 azalış meydana gelmiş” dedi. Malatya’da mal varlığına karşı işlenen suçlarda 2024 yılında 331 olayın meydana geldiğini ifade eden Yavuz, kişilere karşı ise 674 olay meydana geldiğini söyledi. Geçen yıla oranla kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 19.18 azalmanın olduğunu ifade eden Vali Yavuz, Son bir ay içinde 184’ü kesinleşmiş hapis cezası olmak üzere toplam 716 kişinin yakalandığını da açıkladı. Trafik kazalarına ilişkin de verileri paylaşan Vali Seddar Yavuz, son bir ay için de 259 kazanın yaşandığını söyledi. Malatya’da geçen yıl 212 bin 261 araç olduğunu da belirten Yavuz, bu sayının bu yıl 230 bin 692’ye yükseldiğini ifade etti. Narkotik suçlarla mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğünü da belirten Vali Yavuz, son bir ay içerisinde 308 olayın yaşandığı kentte 434 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Terörle mücadele kapsamında 7 operasyonun yapıldığını ve 14 şüphelinin gözaltına alındığını da ifade eden Yavuz, yine göçmen kaçakçılığında da 7 operasyon ile 64 düzensiz göçmenin yakalandığını söyledi. Vali Yavuz siber suçlar, okul denetimleri gibi uygulamalar ile ilgili de basın mensuplarına detaylı bilgiler verdi.
Gaziantep Gaziantep ihracatı eylülde de düştü Son aylarda düşüş eğilimi gösteren Gaziantep ihracatı eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,9 düşerek 841 milyon 941 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren 6. İli Gaziantep, Ocak-Eylül döneminde ise 7,3 milyar Dolar’a ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan eylül ayı ihracat rakamlarına ilişkin bir değerlendirme yapan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Açıklanan verilere göre Gaziantep’imizin eylül ayı ihracatı 841 milyon 941 bin dolar olarak gerçekleşti. Maalesef ihracattaki düşüşümüz devam ediyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,9 düşen ihracatımız Ocak-Eylül döneminde ise 7,3 milyar dolar oldu. Binbir zahmet ve emekle kent ve ülke ekonomisine katkı sağlayan tüm ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum” dedi. “Rekabet gücümüz giderek azalıyor” GTO üyelerinin sorunlarını hazırladıkları kapsamlı raporlarla ele aldıklarını söyleyen ve Orta Doğu’da yükselen tansiyonun, Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunların dış talebi daha da azaltabileceğine değinen Başkan Yıldırım, “Hazırladığımız tüm raporlarda, bulunduğumuz tüm platformlarda dile getirdiğimiz gibi ihracatçı üyelerimizin artan maliyetleri, finansmana erişim sorunları, yatay seyreden döviz kurları gibi faktörler nedeniyle rekabet gücü giderek azalıyor. Bunun yanı sıra Orta Doğu’da tansiyonun bir hayli yüksek olduğu bu dönemde, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar dış talebi daha da azaltabilir. Dolayısıyla ihracatçılarımızın, iş insanlarımızın elini güçlendirebilmek için atılması gereken adımlar belli. GTO olarak tüm çözüm önerilerimizi çalmadık kapı bırakmayarak karar vericilerimize aktardık. Gerekli önlemlerin en hızlı şekilde alınacağını umut ediyorum” diye konuştu.
Gaziantep Ünverdi eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ilk 9 ayda Gaziantep’ten geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 oranında artışla 7 milyar 321 milyon 610 bin dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Adnan Ünverdi, eylül ayında Gaziantep’ten 841 milyon 942 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, Gaziantep’in aylık ve dönem ihracatında 6. sırada yer aldığını kaydetti. Ünverdi, “Özveriyle çalışarak şehrimiz ve ülkemize katma değer sağlayan tüm sanayicilerimize, ihracatçılarımıza, çalışanlarımıza ve emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. Açıklamasında, Avrupa’da yaşanan ekonomik yavaşlama ve AB pazarındaki daralmaya işaret eden Ünverdi, bu sebeple Afrika başta olmak üzere farklı pazarlarla sepetin çeşitlendirilmesine ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, “Maalesef en büyük pazarımız olan Avrupa’da ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Bunla birlikte ülkemizin etrafına baktığımızda, bölge ülkelerinde çok büyük sorunlar söz konusu. Böylesi bir dönemde mevcut pazarlarımızı genişletmek, yeni pazarlara ulaşmak ve alternatif pazarlardaki ağırlığımızı artırmak ihracatımızın devamlılığına imkan sağlayacaktır. Kamu tarafından da hedef pazarlarımızda rakiplerimiz karşısında rekabetçi olabilmemiz için kur politikasının yeniden gözden geçirilmesi ve daha rekabetçi hale gelmesi, maliyetlerin arttığı bir dönemde ihracatçıya lojistik desteği sağlanması, Eximbank, KGF ve benzeri destek enstrümanları aracılığıyla sağlanması öngörülen uygun şartlara sahip finansman imkanlarına erişmekte halen devam eden sorunların giderilmesi bu sürecin aşılmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.