ASAYİŞ - 04 Temmuz 2024 Perşembe 19:30

Sarıyer’de kiliseye silahlı saldırı olayına ilişkin soruşturma tamamlandı

A
A
A

Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi’nde 1 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırı olayına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, aralarında kar maskeli 2 saldırganın da bulunduğu 42 şüphelinin 7 yıl 6 ay ile 349 yıl 6 ay arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Sarıyer’de bulunan Santa Maria Kilisesi’nde 28 Ocak’ta ’Pazar Ayini’ sırasında kar maskeli 2 şüpheli olan Tacikistan uyruklu Amirjon Kholikov ve Rusya uyruklu David Tanduev, dua edenlerin üzerine silahla ateş açmış, kurşunların hedefi olan 52 yaşındaki Tuncer Cihan kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Olaya ilişkin yürütülen soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Tuncer Cihan’ın ’maktul’ sıfatıyla, kilisenin rahibi Anton Bulai’nin de arasında bulunduğu 11 kişi ’müşteki’ sıfatıyla, 42 kişi ise ’şüpheli’ sıfatıyla yer aldı.

Sarıyer’de kiliseye silahlı saldırı olayına ilişkin soruşturma tamamlandı

4 şüpheliye 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 349 yıl 6’şar aya kadar hapis talebi

Hazırlanan iddianamede, şüpheliler David Tanduev ve Amirjon Kholiqov ile bu şüphelilerle bağlantılı oldukları tespit edilen şüpheliler Edelkhan Inazhaev ve Zharaidat Esmurzieva’nın ’cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ’silahlı terör örgütüne üye olmak’, ’tasarlayarak kasten öldürme’, 11 kişiye karşı ’tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs’ ve ’ateşli silah ve mermi bulundurmak’ suçlarından toplamda 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 218 yıl 7’şer aydan 349 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Sarıyer’de kiliseye silahlı saldırı olayına ilişkin soruşturma tamamlandı

20 şüphelinin de benzer suçlardan 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 217 yıl 1’er aydan 345’er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasının talep edildiği iddianamede, şüphelilerden Inazhaev’in ayrıca ’resmi belgede sahtecilik’ suçundan 3 yıldan 7 yıl 6 aya kadar hapsi istendi.

Sarıyer’de kiliseye silahlı saldırı olayına ilişkin soruşturma tamamlandıİddianamede ayrıca, 18 şüphelinin ’silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 7 yıl 6’şar aydan 15’er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne değerlendirilmek üzere gönderilen iddianame kabul edilirse şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Sema Demir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Meyvesi yok ama yapraklarının faydası duyanları şaşırtıyor Uzun yıllar yaşaması ve Osmanlı Devleti’nin simgesi olarak bilinen çınar ağacının yapraklarının antimikrobiyal özellikler taşıdığı belirlendi. Ege Bölgesi’ndeki doğal ve endemik bitkiler üzerinde çalışmaları ile tanınan Karya Farma HBX Ar-Ge en uzun yaşayan ağaçlardan biri olan çınar ağacı yaprağını inceledi. Çınar ağacı yapraklarının bu özelliği ile askeri alanda kullanılabileceği belirtildi. Çalışmalarını Adnan Menderes Üniversitesi Teknokent’te sürdüren Karya Farma HBX Ar-Ge (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi Koordinatörü Hakan Başlık, “Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar, asırlık çınar ağaçlarının yapraklarının önemli antimikrobiyal özellikler taşıdığını ortaya çıkardık. Askeri sahada kullanılmak üzere geliştirmeyi planladığımız bu buluş ile yeni biyolojik savunma stratejilerinde çınar yapraklarına olan ilgiyi artıracak” dedi. Yaptıkları çalışmanın sonuçlarına ilişkin açıklama yapan Başlık, “Karya Farma HBX Ar-Ge tarafından yapılan araştırmada, çınar ağacı yapraklarının çeşitli bakterilere karşı güçlü antimikrobiyal etkilere sahip olduğunu belirledik. Çınar ağacı yapraklarında bulunan flavonoid ve fenolik bileşikler, bakteriyel enfeksiyonları önleyici özellikler göstermiştir. Özellikle Staphylococcus aureus ve Escherichia coli gibi patojenlere karşı yüksek etkinlik sergilemiştir. Bu projede, çınar yapraklarının özütlerinden elde edilen antimikrobiyal maddeler, başta güvenlik olmak üzere çeşitli alanlarda görev yapanların yaralanmalarında enfeksiyon riskini azaltmak için kullanılacak. Ayrıca, bu doğal bileşiklerin askeri teçhizat ve koruyucu giysilerde de uygulanması düşünülüyor” dedi. Meyvesi olmadığı için bugüne kadar sadece gölgesi ve kerestesi değer olarak görülen çınar ağaçlarının bu çalışma ile önemli bir değer kazanacağını da kaydeden Hakan Başlık, “Araştırmalar sadece antimikrobiyal özelliklere odaklanmakla kalmadık. Çınar yapraklarının antioksidan ve anti-enflamatuar etkileri de incelendi. Görülen bu özellikler, askeri personelin sahada karşılaşabileceği çeşitli sağlık sorunlarına karşı doğal bir koruma sağlayabilir" ifadelerini kullandı.
Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nden Londra’ya uzanan yolculuk Şahinbey Belediyesine bağlı Binevler Sosyal Tesis ’inde Moda tasarım bölümünde eğitim gören Rana Cingisiz Dünya’nın sayılı moda tasarım okullarından olan London College of Fashion’ı kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. Her yaştan vatandaşın eğitim aldığı Şahinbey Belediyesi Sosyal Tesislerinde ve Gençlik Merkezleri’nde birbirinden yetenekli öğrenciler ve kursiyerler hayatlarına yön vererek meslek sahibi oluyorlar. Binevler Sosyal Tesis ‘inde Moda tasarım kursuna giden 18 yaşındaki Rana Cingisiz aldığı eğitim sonrasında moda ve tasarım alanında Dünya’nın en iyi ikinci üniversitesi olan London College of Fashion’ı kazandı. “İğne tutmasını dahi bilmiyordum” Liseye başladığında moda tasarımı okumaya karar verdiğini belirten Rana Cingisiz, “Liseye başladığımda hayalimin moda ve tasarım olduğunu annemle paylaştım, annem de dikiş bile bilmediğimi söyleyerek kursa gitmemi istedi. Ben de Şahinbey Belediyesi’nin Binevler Sosyal Tesis’ine gelerek derslere katıldım. Dikiş ve kalıp dersleri aldım. Fen Lisesi’nden moda tasarımına gitmek biraz tuhaf geliyor insanlara ama ben küçüklükten beri çizim yapıyordum. Burada aldığım eğitimler bana çok faydalı oldu. Hocalarım beni çok iyi yönlendirdiler. Gideceğim okulun kabul şartları çok zor. Dünyanın en önemli ikinci okulu. Oraya başvurmak için iyi bir portfolyo hazırlamam, konular belirlemem ve bu konulardan koleksiyon hazırlamam gerekiyordu. Ayrıca dikiş de bilmem gerekiyordu. Burada farklı makineler kullanarak elimi dikişe alıştırdım. Londra’daki üniversitede 6 bölüm var, ben London College of Fashion’da karar kıldım. Koleksiyonumu hazırlayıp başvurdum" dedi. “Ailem çok destek oldu” Başarmanın yarısının inanmak olduğunu ifade eden Rana, "Eğer inançlı olup hayallerinizin peşinden giderseniz başarılı olmanız mümkün. Aile desteği de çok önemli. Babam hangi mesleği düşündümse kabul etti. Ben de onların desteğini alarak yapabileceğimi gösterdim. Annem beni buraya getirip götürdü. 1 yıl boyunca hazırlığı süren portfolyoyla başvurdum. Portfolyonun içerisinde yaptığım araştırmalar, çizimler, denemeler ve bazı dikiş işlerim vardı. Bunlar beğenilince beni kabul ettiler. Orada 4 yıl iyi bir eğitim alıp ileride iyi bir moda tasarımcısı olmak istiyorum. Böylesi bir okulu kazanmamda bana yardımcı olan Binevler Sosyal Tesisi yöneticisinden eğitimcisine ve daha önemlisi Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konya Tarihi Meram Çay Bahçesi açıldı Konya’nın merkez Meram ilçe Belediyesi, tarihi yeniden canlandırarak misafirlerine anlar yaşatacak ‘Tarihi Meram Çay Bahçesi’ çalışmasını tamamladı. Bölgenin tarihi ve yeşil dokusu korunarak düzenlenen çay bahçesi yeni çehresi ile hizmetlerine başladı. Tarihi Meram Çay Bahçesi; AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, belediye meclis üyeleri, AK Parti İl ve Meram İlçe yönetim kurulu üyeleri, Kadın ve Gençlik Kolları teşkilat mensuplarının katıldığı bir açılışla hizmetlerine başladı. ‘Tarihi Meram Çay Bahçesi’nin Meram Köprüsü’nün hemen yanıbaşındaki konumu ile geçmişten günümüze gerek şehrin gerekse şehir dışından gelen misafirlerin en önemli uğrak merkezlerinden biri olduğunu hatırlatan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, çay bahçesinin şehre ve ilçeye hayırlı olmasını diledi. “Düzenleme Meram’ın ruhunu yeniden canlandıracak” Tüm Meramlılar gibi kendi çocukluğu ve gençliğinin de burada geçtiğini belirten Başkan Mustafa Kavuş, bu sebeple çay bahçesinin yeniden hayat bulmasının Meram için manen çok değerli olduğuna vurgu yaptı. Buradaki ağaçların ve yeşilin de muhteşem olduğunun altını çizen Başkan Kavuş, “Meram Kültürü’nün yaşatılması, gelenekleri, göreneği ve teamülleri bakımından yapılan iş çok kıymetlidir. Geçmişi bire bir yaşatmak ve yansıtmak istedik. Burada kullanılan masa ve sandalyeler bile o dönem kullanılanlarla aynı. Misafirler çaylarını, oraletlerini yudumlayıp mısırlarını yerken, çekirdeklerini çitlerken eski günleri de yad etmiş olacaklar” diye konuştu. “Bu alan eski cıvıl cıvıl günlerine geri dönecek” Tarihi Çay Bahçesi’nin, 9 noktadan oluşan Meram turizm ve gezi destinasyonunun da tam merkezinde bulunduğunu kaydeden Başkan Kavuş, “Bu alan, Meram Bağı ile başlayıp Meram Millet Bahçesiyle son bulan turizm destinasyonumuza da önemli destek vermiş olacak. Çalışmalar kapsamında Tavusbaba Türbesi’nin hemen altındaki teras kat ve çayın kenarında bulunan kordon boyu gibi olan alan da düzenlendi. Hemşehrilerimiz ve misafirlerimiz yaz aylarının güzelliğini kaçırmasınlar diye düzenleme hızlı bir şekilde tamamlandı. Bu çalışmalar neticesinde bu bölge eski cıvıl cıvıl günlerine dönecek. Bu gurur ve mutlulukla çay bahçemiz şehrimize ve ilçemize hayırlı olsun” dedi. Başkan Mustafa Kavuş’un konuşmasının ardından tarihi ‘Meram Aile Çay Bahçesi’nin açılışı gerçekleştirildi.
İstanbul Bağcılar’dan uzaya uzanan yolculuk İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’yı uzaya götüren Dragon kapsülünün üretim aşamasında görev alan uzay ve uçak teknisyeni Samet Saray, Bağcılar Belediyesi’nin konuğu oldu. Bağcılar’dan uzaya uzanan yolculuğunu anlatan Saray, “Uçan araçlar hayatımızın bir parçası haline gelecek ve 2028’den itibaren görmeye başlayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. Bağcılar Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi mezunu uzay ve uçak teknisyeni Samet Saray, adını İlk Türk Astronot Alper Gezeravcı’yla duyurmuştu. Saray, Gezeravcı’yı uzaya götüren SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünün üretim aşamasında görev almıştı. Özellikle gençlerin hayranlık duyduğu Saray, Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği “Bağcılar’dan Uzaya” isimli programa konuk oldu. Saray, etkinlikte gençlerin uzay ve kariyerine ilişkin sorduğu soruları cevaplandırdı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği programa Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Saray’ın babası, annesi, eşi ve oğlu da katıldı. 2002-2007 yılları Bağcılar’da geçti Bağcılar’da liseyi okuyan Saray, 2002 ve 2007 yılları arasında hayatını bu bölgede geçirdi. Bağcılar Anadolu Mesleki ve Teknik Lisesi Uçak Elektroniği ve Teknisyenliği Bölümünden mezun olan Saray, daha sonra İTÜ Meslek Yüksek Okulu’nda Endüstriyel Elektronik programında eğitim aldı. Yurt içi ve yurt dışında birçok şirkette çalışan Saray, şu an aktif olarak Supernal’de yüzde 100 elektrikli uçan araç projesinde görev alıyor. Uçan araçların yaklaşık olarak 4 yıl içerisinde gündelik hayatta görüleceğini söyleyen Saray, tasarımını biraz helikoptere, biraz uçağa, biraz da TOGG’a benzetiyor. “Jetgiller hayatımızın bir parçası haline gelecek” Saray, 2028’den itibaren Jetgilleri görmeye başlayacağımızı ve bu konuda dünyada Dubai, New York ve Los Angeles gibi pilot şehirlerin olduğunu belirtti. Uçan araçların Türkiye’de ilk görüleceği yerin İstanbul olabileceğini söyleyen Saray, “Uçan araçlar bir taksi gibi yolcu paylaşımlı şekilde hayatımıza girecektir, daha sonra şahıslara kadar ineceğini düşünüyorum. Bir 10 yıl içerisinde hayatımızın bir parçası olacak gökyüzü çok daha kalabalık olacaktır” dedi. “Asla vazgeçmeyin” Gençlerin teknoloji alanında yaptıkları çalışmalarda ısrarcı olmalarını isteyen Saray, “Testlerinize devam edeceksiniz, asla vazgeçmeyeceksiniz. Belki çeşitli sensörler kullanarak işte kayıt cihazları kullanarak, daha önceki başarısız olduğunuz fırlatmalarda neyin başarısız olma sebebi olduğu konusunda detaylı bilgiye sahip olabilmeniz için işte bu sensörleri doğru yerlere koymanız gerekiyor” dedi. “Yapay zekayla ilgilenin” Gençlerin teknolojiyi çok daha üst bir seviyeden yakaladığını söyleyen Saray, “Daha iyi seviyelere hızlı bir şekilde gitmek için ben yapay zekayla daha fazla ilgilenmenizi tavsiye edebilirim. Çünkü yapay zekâ şu anda farkında değiliz ne kadar ciddi bir şekilde geldiğini. Ama dünyada internet bulunduğu zaman insanların hayatını nasıl değiştirdi; o geçiş ya da cep telefonları, akıllı cihazlar şu anda yapay zeka daha ciddi geliyor. Buna yoğunlaşabilirsiniz. Asla bu konularda karamsar davranmayın. İşte robotlar hayatımızı ele geçirecek gibi şeyler bazı filmlerde vs. bunu lanse ediyorlar. Hayır, bu çok güzel bir şey ve biz gençler olarak çok zekiyiz. Daha iyisini yapabilecek potansiyelde olduğumuzu düşünüyorum, buna yoğunlaşabilirsiniz” diye konuştu. “Meslek liselerine karşı bir önyargı söz konusu” Meslek liselerine karşı bir önyargının olduğunu ifade eden Saray, “Benim zamanımda ben meslek lisesinden çıktıktan sonra mühendislik bölümlerini seçemiyordum ve benim için o en büyük dezavantajdı. Onun için değişiklikler yapıldı, bu büyük bir avantaj. Bence meslek lisesinde okumak büyük bir avantaj. Çünkü genelde gençler 16-17 yaşlarında liseye başlıyor, orada 4 yıllık bir süreç içerisinde bir mesleği öğrenmek mi ya da genel eğitimler almak mı? Kesinlikle mesleğe yönelmek daha faydalı oluyor. O zamanla 21 yaşlarındaki zaman daha farklı olabiliyor. Benim gibi başarılı olan, sizin gibi başarılı olacak kardeşlerimin bu algıyı tamamen kıracağını düşünüyorum. Bağcılar’da lise hayatımı yaşadım ve bunun sayesinde ben Bağcılar Anadolu Teknik Lisesinden Uçak Elektroniği ve Teknisyenliği bölümünden mezun oldum. O zamanlar açıkçası herhangi bir yurt dışında ya da çok büyük firmalarda büyük işler yapabileceğim aklıma dahi gelmemişti. Fakat insanın önüne çeşitli fırsatlar çıkıyor. Ben bir ağabeyiniz gibi size anlatmak istiyorum. Şunu fark ediyorum buradaki eğitim fazlasıyla yeterli. Burada öğrendiğimiz bu kültür aslında çok değerliymiş. Çünkü ben farklı yerlerde farklı pozisyonlarda şirketlerin içerisinde bulunduğum için rahatlıkla söyleyebiliyorum” dedi. “Gençlerimizin önünde önemli bir rol model“ Samet Saray’ın gençlerin rol model olarak görebileceği çok önemli bir isim olduğunu söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, “Samet kardeşim Bağcılar’ımızda okumuş İstanbul’un çok kıymetli bir ferdi. Aynı zamanda yurt dışında çok önemli işlere imza atarak ülkemizin gurur kaynağı olmaya devam ediyor. Kendisinin çok kıymetli tecrübelerinden gençlerimizle birlikte yararlanma fırsatı bulduk. Arkadaşlar Jetgiller diye bir çizgi film vardı bizim çocukluğumuzda, bilenler bilir yeni nesil çok bilmez onu. Uzay araçlarıyla işten eve, evden işe gidilirdi. Buna çok uzak değiliz artık. Samet Bey de bunun üzerinde çalışıyor. Herhalde sizin gençlik dönemlerinizde Jetgillerdeki gibi seyahat edeceğiniz, Türkiye ve Dünya’yı göreceğiz” şeklinde konuştu.