SAĞLIK - 14 Ekim 2024 Pazartesi 11:20

Kontrolsüz antibiyotik kullanımı yaygın: Hastalığınız daha da ilerleyebilir

A
A
A

Sonbaharın gelmesiyle üst solunum yolu enfeksiyon hastalarının arttığını belirten Uzm. Dr. İlhan Yıldırım, yanlış antibiyotik kullanımının oldukça yaygın olduğuna da işaret etti. Uzm. Dr. Yıldırım, “Antibiyotiği gerçekten gereksiz kullanmamak bizim için çok değerli. Bu tip durumlar hastanın iyileşmesinden daha çok kötüleşmesine sebep oluyor” dedi.

Sonbaharın gelmesiyle üst solunum yolu enfeksiyonları arttı. Burada önemli olan ise kontrolsüz antibiyotik kullanımı çok yaygın. Bu durumla ilgili çeşitli uyarılarda bulunan Çakmak Erdem Hastanesinden İç hastalıkları Uzmanı Dr. İlhan Yıldırım, “Biz hastaları muayene edip, gerekli hallerde, aldığımız kan tahlillerine göre antibiyotik kullanımını planlıyoruz. Çünkü antibiyotiği yanlış kullandığınızda tedavinin seyri değişebiliyor. Hastalık kötüleşebiliyor” açıklaması yaptı.

“Yanlış kullanımda virüsün savaşacağı kişi sayısını bire indiriyor”

“Hastalar, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda direkt antibiyotik kullanımına yöneliyorlar” diyen Uzm. Dr. İlhan Yıldırım şu uyarılarda bulundu:

“Ama burada önemli olan şey üst solunum yolu dediğimizde kişilerde hem viral hem de bakteriyel enfeksiyon olabilir. Biz viral enfeksiyon geçirdiğimiz zaman, viral enfeksiyonlara karşı koruyucu noktasında iki temel yapımız vardır. Bir bağışıklığımızı koruyan bizim doğal hücrelerimiz, ikincisi flora elemanı dediğimiz doğal mikroplarımız. Biz antibiyotiği gereksiz kullandığımız zaman virüse karşı savaşan iki tane askerimiz varken aldığımız antibiyotikler flora elemanı dediğimiz bakterilerin ölmesine sebep olup böylelikle virüsün savaşacağı kişi sayısını bire indiriyor. Böyle bir durumda viral enfeksiyonu daha fazla agresifleşip alt solunum yollarına inmeye başlayabiliyor. Zaten buraya inmesiyle hastalarda bu noktadan sonra bronşit söz konusu oluyor. O yüzden antibiyotiği gerçekten gereksiz kullanmamak bizim için çok değerli. Bu tip durumlar hastanın iyileşmesinden daha çok kötüleşmesine sebep oluyor.”

Kontrolsüz antibiyotik kullanımı yaygın: Hastalığınız daha da ilerleyebilir

“Bronşit vakaları da arttı”

Bronşit vakalarının da arttığının altını çizen Uzm. Dr. İlhan Yıldırım, “Yanlış antibiyotik kullanımı da bu duruma ciddi etken olabilir. Çünkü siz viral bir enfeksiyonla antibiyotik kullandığınız zaman hastanın seyri kötüleşiyor. Çünkü bronşit olduğunda kişide bir sonraki evre zatürre oluyor. Ve hasta için ciddi anlamda sıkıntı söz konusu oluyor. O yüzden biz bu noktalarda hastaları özellikle antibiyotik kullanılması gerektiği yerlerde mutlaka bir hekime gözükmesi gerektiğini, lüzumu halinde kan tahlilleri yaptırması ve akciğer filmi çektirmesi, ondan sonra tedavinin programlanması gerektiğini ifade ediyoruz” açıklaması yaptı.

“Antibiyotik kullanırken probiyotiklerle vücudu destekleyin”

Uzm. Dr. İlhan Yıldırım, “Biz ilaçları özellikle kişilere verirken doğru yerde, doğru zamanda kullanmak şartıyla veriyoruz. Çünkü ilaçlar doğru yerde ve zamanda kullanmazsanız zehir gibidir. Ama doğru zamanda doğru yerde kullandığınız zaman ise size fayda gösterir. Antibiyotikler de böyledir. Özellikle hekiminiz sizi muayene etti, gerekli tahlilleri yaptı ve bakteriyel enfeksiyonundan eminse antibiyotik veriyorsa bunu kullanmamız gerekebilir. Antibiyotik kullanmayıp ‘antibiyotik bize zarar verir, bağırsaklarımıza zarar verir, vücudun bağışıklığını zayıflatır’ ın tersine, antibiyotik kullanırken doğal probiyotiklerle veya ekstra alacağımız probiyotiklerle desteklemek daha mantıklıdır. Antibiyotik gereken durumlarda kullanılmaması özellikle mevcut bakteriyel enfeksiyonun daha fazla ilerlemesine, hastalığınızın kötüleşmesine sebep olabilir” şeklinde konuştu.

“Minimum 5 gün, lüzum halinde bu süre gerekirse 3 haftaya kadar bile uzayabiliyor”

“Sarımsak da doğal antibiyotiktir” diyen Uzm. Dr. İlhan Yıldırım, “Bağışıklık kuvvetlendiren C, D vitamini de bu noktada bizim için çok faydalıdır. Özellikle çocuklarda bağışıklığın güçlenmesi için çinko desteği öneriyoruz. Antibiyotik kullanım süresini tamamen hastanın seyrine göre karar veriyoruz. Ama antibiyotik kullanacaksak minimum 5 gün, lüzum halinde bu süre gerekirse 3 haftaya kadar bile uzayabiliyor” dedi.

“Kapalı alanda maskenizi takın”

Uzm. Dr. İlhan Yıldırım son olarak şunları söyledi:

“Özellikle sonbaharın gelmesiyle üstü solunum yolu enfeksiyonu çok arttı. Bu noktada hastalardan ricam özellikle kapalı ortamlarda maskelerini taksınlar. Eğer bir viral enfeksiyon varsa hekimi bu noktada ifadeler söylediyse kişinin beş kategori insandan uzak durması çok önem arz ediyor. Bunlar; yaşlı, gebe, emziren, kanserli bireyler ve bebeklerdir.”

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Sahte ilanlarla 20 milyon lira vurgun yapan çeteyi JASAT çökertti: 66 gözaltı Denizli’de sosyal medya üzerinden Türkiye genelinde sahte ilanlar vererek dolandırıcılık yapan suç örgütü JASAT’ın operasyonu ile çökertildi. 20 milyon vurgun yapan çete üyesi 66 şüpheliden 31’i tutuklanırken, örgüt üyelerinden talimatları yerine getirmeyenlere işkence yapıldığı ortaya çıktı. Sosyal medyada sahte hesaplar veya şifreleri çalınmış gerçek kişi hesapları üzerinden Türkiye genelinde yerel alım ve satım sayfalarında römork, konteynır, su deposu, kiralık ev gibi ilanlar veren çete üyeleri yurt genelinde çok sayıda vatandaşı mağdur etti. İlanlarına dönüş yapan vatandaşlardan kaparo adı altında para alan şahıslar, ilandaki ürünleri ise göndermediler. Gelen ihbarlar üzerine Denizli İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) harekete geçti. Jandarmanı dedektifleri olarak bilinen JASAT timi 8 ay boyunca şüphelileri fiziki ve teknik takibe aldı. Yapılan çalışmalar kapsamında şüphelilerin 62 ilde 155 kişiyi yaklaşık 20 milyon lira mağdur ettiği belirlendi. Denizli merkezli 7 ilde eşzamanlı operasyon JASAT timlerinin çalışmaları sonucunda suç örgütünün Denizli, Afyonkarahisar, Mersin, Aydın, Adana ve Diyarbakır illerinden 74 şüpheliden oluştuğu belirlendi. 400 jandarma personelinin katılımıyla Denizli merkezli 7 ilde eşzamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında örgüt üyesi olduğu belirlenen 74 şüpheliden 66’sı yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonlarda adreslerinde bulunamayan 8 şüphelinin ise yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi. Örgüt üyelerinin vücudundaki darp izleri JASAT timlerinin dikkatinden kaçmadı. Bazı örgüt üyelerinin vücutlarının farklı noktalarında bulunan darp izlerinin ise verilen talimatları eksik veya yerine getirilmemesi nedeniyle yapılan işkence sonucu oluştuğu ortaya çıktı. Bakan Yerlikaya sosyal medyadan duyurdu. İçişleri Bakanı ali Yerlikaya sosyal medya hesabı üzerinden “6 ayrı suç örgütü çökertildi” diyerek haberi paylaştı. Bakan Yerlikaya’nı paylaşımda “Kahramanmaraş’ta Muhammed Kaya, Mersin’de Hasan Sağsız, Denizli’de Niyazi Dönmez, Antalya’da Mustafa Akel, Gaziantep’te Ümit Öge ve İstanbul’da Turgut Yalçın’ın elebaşlığını yaptığı 6 ayrı organize suç örgütü jandarma tarafından planlı ve projeli olarak yapılan “KUYU-34” ve “KUYU-35” operasyonlarında çökertildi” ifadeleri yer aldı. 66 şüpheliden 31’i tutuklandı Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak, nitelikli dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması suçlarından gözaltına alınan 66 şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin jandarma komandolar tarafından yoğun güvenlik tedbirleri kapsamında adliye girişleri ise dikkatlerden kaçmadı. 30 şüpheli ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılırken, 5 şahıs ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. 31 şahıs ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Kadın sporcular, meme kanseri farkındalığı için yelken açtı Bu yıl 3. kez düzenlenen Aqua Florya Sailing Cup yelken yarışları tamamlandı. Yarışa katılan takımlardan biri olan ve 8 kadın yelkencinin yer aldığı Medicana Sailing Team, hem rüzgarla mücadele etti hem de meme kanserinde erken teşhisin ve bilinçlenmenin önemine dikkat çekti. Dünyada her 8 kadından birini etkileyen meme kanserinin görülme sıklığı son 50 yılda iki kat arttı. Erken evrede teşhis edilerek tedavisi mümkün olan meme kanseriyle mücadele için 2004 yılından bu yana Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlendi. 12 Ekim Cumartesi günü 3.’sü düzenlenen yelken yarışında, 600 milden oluşan Türkiye’nin en uzun rotalı yarışına katılarak rekor kıran ilk ve tek kadın yelken ekibi White Angels Sailing Team’in isim ve yarış sponsoru olan Medicana, meme kanseri farkındalığı için yelken açtı. İkincilik kupasının sahibi oldu Proje kapsamında Medicana Sailing Team adıyla yarışa katılan 8 kadın yelkenci, hem rüzgarla mücadele etti hem de meme kanserinde erken teşhisin ve bilinçlenmenin önemine dikkat çekti. İstanbul Boğazı’nda düzenlenen yarış rotasında yelkenliler arasında kıran kırana bir mücadele yaşandı. Takım, finish noktasına ulaşıp yarışı tamamladıktan sonra Ataköy Marina’da Medicana’nın uzman doktorları tarafından karşılandı. Meme kanserinin tanı ve tedavi yöntemleri, erken teşhisin önemi ve bilinçlendirme çalışmalarının süreç içerisindeki yeri hakkında açıklamalarda bulunan uzmanlar, Medicana Sailing Team’i yarış performansları için tebrik etti. Medicana Sailing Team, çoğunluğu kadın yelkencilerden oluşan yarışta kendi kategorilerinde 2.’lik kupasının sahibi oldu. Ünlü isimlerin de yer aldığı ödül töreninde toplum sağlığına dikkat çeken bu anlamlı proje, katılımcılardan büyük beğeni topladı. "Her 8 kadından biri hayatı boyunca meme kanseri riskine tabi" "Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir" diyen Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sevim Kuşlu Çiçek, "Maalesef meme kanserinde şu yaşta olmaz diyeceğimiz bir aralık yok. 20 yaşından itibaren kadınların ölümüne kadar en sık görülen kanserdir. Günümüzde her 8 kadından biri hayatı boyunca meme kanseri riskine tabi. Meme kanserinde bilmemiz gereken en önemli şey kadınlar diyor ki ‘benim elime bir şişlik gelecek ya da bir şikayet olacak da ben bunu tedavi ettireceğim.’ Bizim burada amacımız farkındalık. Eğer tüm kadınlar kendi risklerini bilir ve meme kanserinin bir gün başına gelebileceğinin farkında olurlarsa düzenli takiplerini yaptırırlar. Düzenli takip ne demek? 40 yaşından itibaren her yıl hiçbir şikayeti olmayan kadının mutlaka gidip mamografi çektirmesi, 20 yaşından itibaren de her kadının kendi kendine meme muayenesi yapması ve düzenli doktor kontrollerine gitmesi demektir" açıklaması yaptı. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Bölükbaşı ise "Meme kanseri farkındalık ayı kapsamında bu yıl etkinliklerimize devam ediyoruz. Medicana Grup olarak da kadın yelken takımına sponsor olduk. Onların da desteğiyle farkındalığı daha da arttırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır diyoruz" şeklinde konuştu. "Tedavilerimize multidisipliner yaklaşıyoruz" Meme kanserinde tedaviyi anlatan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Zehra Füsun Tokatlı, "İlk aşamada cerrahi yapılıyor. Sonra radyoterapi yani ışın tedavisi, ardından kemoterapiler, akıllı ilaçlar ve immüno terapilerle yani bağışıklığı kuvvetlendiren ilaçlarla tedavilerimizi yapıyoruz. Tabii hastalığın evresine, hastanın yaşına, menopoz durumuna göre tedavilerimizde kararlarımıza multidisipliner yaklaşıyoruz. Yani cerrahi onkologlar, radyasyon onkoloğu, medikal onkologlar hepimiz bir arada konseyler yaparak bu tedavilere karar veriyoruz" dedi. "Farkındalıkta Türkiye en üst seviyelere gelmeli" Yarışın oldukça heyecanlı geçtiğini belirten Medicana Sailing Team Takım Kaptanı Oğuz Ayan ise şunları söyledi: "Medicana sponsorluğunda bugün çok keyifli bir yarış yaptık. Meme kanserine farkındalık adına kızlarımızla denizdeydik, parkurdaydık. Umarım bu konuda farkındalık bilincinde Türkiye en üst sıralara gelir. Sağlığın ve sporun destekçisi olan Medicana’nın yanında olduğumuz için de aynı zamanda çok mutluyuz. Bu liderliklerini inşallah farklı alanlarda da her zaman görmek en büyük dileğimiz."