ASAYİŞ - 17 Ekim 2024 Perşembe 14:07

Gezi olaylarında gözaltına alınan kadınların giysileri çıkarılarak arama yapılmasına ilişkin davada karar

A
A
A
Gezi olaylarında gözaltına alınan kadınların giysileri çıkarılarak arama yapılmasına ilişkin davada karar

Fatih’te Gezi olayları sırasında gözaltına alınan Ayşe Mücella Yapıcı ve kızı Cansu Yapıcı’nın nezarethanede giysilerini çıkararak arama yapıldığı iddiasına ilişkin polis memurlarının yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme, 2 kadın polis memurunun 5’er ay hapis cezasıyla cezalandırılmalarına, erkek polis memuru L.M.’nin ise beraatına hükmetti. Heyet, 2 kadın polis memuruna verilen cezada hükmün açıklanması geri bırakılmasına karar verdi.


Fatih’te 8 Temmuz 2013 tarihinde gezi olayları sırasında gözaltına alınan Ayşe Mücella Yapıcı ve Cansu Yapıcı’nın karakol nezarethanesinde giysilerini çıkartarak arama yapıldığı iddiasına ilişkin polis memurlarının yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya başka suçtan tutuklu sanık polis memuru L.M., Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Duruşmaya müşteki Ayşe Mücella Yapıcı ve Cansu Yapıcı katılmazken, tarafların avukatları hazır bulundu.



“Mahkemeden beraatımı talep ediyorum”


Duruşmada savunma yapan sanık L.M., “Önceki ifadelerimi tekrar ederim. Mahkemeden beraatımı talep ediyorum. Suç işlemek maksadıyla hareket etmedim” ifadelerini kullandı. Beyanda bulunan müşteki avukatı, müvekkiline yönelik çok fazla hak ihlali yapıldığını belirterek sanıkların cezalandırılmasını istedi.


Savunma yapan sanık avukatı ise, aleyhe hususları kabul etmediklerini ve sanıkların üzerlerine atılı suçtan yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle beraatlarını talep etti. Son sözü sorulan sanık, mahkemeden beraatını istedi.



2 kadın polise 5’er ay hapis cezası, bir polisin ise beraatına karar verildi


Kararını açıklayan mahkeme, sanıklar S.E.K ve C.B. hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçunu oluşturduğu ve üzerlerine atılı suçu işledikleri sabit olduğu gerekçesiyle ilk önce ayrı ayrı 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Heyet, daha sonra sanıkların duruşmalarda tutum ve davranışlarından ötürü bu cezayı 5 ay hapis cezasına indirilmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca sanıkların sabıkasız oluşlarını gerekçe göstererek bu hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Polis memuru L.M.’nin ise, beraatına karar verildi.



İddianameden


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, üzeri çıkarılarak arama yapılan Ayşe Mücella Yapıcı ve Cansu Yapıcı müşteki, polis memurları C.B., L.M. ve S.E.K. şüpheli sıfatıyla yer aldı. Hazırlanan iddianamede, müşteki Ayşe Mücella Yapıcı’nın ilaçlarının bir gün geç almasına sebebiyet verdiğine ilişkin kamu davası açmak için yeterli şüphe oluşturacak delil bulunduğu, şüpheli kadın polis memurları S.E. ve C.B.’nin çıplak arama eylemlerinin görevinin gerekliliklerine aykırı hareket ettikleri aktarıldı. İddianamede, şüpheli polis memuru L.M.’nin eyleminin ihmal suretiyle ‘görevi kötüye kullanma’ kapsamında kaldığı, yönündeki iddialar üzerine yargılama aşamasında davanın ‘işkence’ nitelendirmesi ile açılmasında hukuki yarar bulunduğu anlatıldı. Ayrıca iddianamede, suçun işkence kapsamında kalıp, kalmadığının da değerlendirilme zorunluluğu bulunduğu bilgisi yer aldı.



5 yıl hapis cezası talebi


Hazırlanan iddianamede, şüpheli polis memurları S.E., C.B. ve L.M. hakkında iki müştekiye yönelik ‘işkence’ suçundan ayrı ayrı 5 yıl hapis cezasına çarptırılması talep edildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Muhammet Şimşek: "2,5 kilo ile dünya şampiyonluğunu kaçırdım" Dünya Görme Engelliler Halter Şampiyonası’nda mücadele eden milli sporcu Muhammet Şimşek, toplamda 597,5 kilo kaldırarak 2. olduğunu belirterek, "2,5 kilo ile dünya şampiyonluğunu kaçırdım. Bu sene böyle geçti, umarım seneye daha güzel sonuçlar alırım" dedi. Samsun Çarşamba doğumlu 24 yaşındaki milli sporcu Muhammet Şimşek, Kazakistan’da düzenlenen Dünya Görme Engelliler Halter Şampiyonası’nda toplamda 597,5 kilo ağırlık kaldırarak 2. oldu. Erzurum’da beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan Şimşek, bir kategoride 2,5 kilo ile dünya şampiyonluğunu kaçırdığını belirterek, "İlk aşamada Ankara’da yapılan müsabakada Türkiye şampiyonu oldum. Aynı zamanda 5 rekor kırdım. Yaklaşık 3 hafta süren bir milli takım sürecimiz oldu. Çok iyi ve verimli bir şekilde geçirdik, Kazakistan’a gittik. İlk uluslararası şampiyonam olduğu için zorluydu. Hava şartları buraya göre biraz daha zordu. Bir süre sonra alıştık. Ardından uluslararası şampiyonanın havasına bürünmeye başladık. 1 ve 2. günümüzde arkadaşlarımız madalyalarını almaya başladı. 3. gün biz yarıştık. İlk olarak 100 kiloda yarıştık. Çok değişik bir ambiyanstı. Saniyeler içinde kendimizi göstermemiz gerekiyordu. En iyisini yapmamız gerekiyordu. Türklüğün verdiği bir coşku da var. Bundan dolayı heyecanlı ve stresliydik. Toplamda 597,5 kilo kaldırarak 2. oldum. Her kategoride ayrı ayrı 2. oldum. 2,5 kilo ile dünya şampiyonluğunu kaçırdım" diye konuştu. "Bu armayı taşıdığım için gurur duyuyorum" Kazakistan’da ülkesini temsil ettiği için gurur duyduğunu belirten sporcu Muhammet Şimşek, "Türk Milli Takımı olarak bu al bayrağı taşımak çok farklı bir duygu. Oraya gidince ’Sen’ değil ’Biz’ olarak bakıyoruz. Bu armayı taşıdığım için gurur duyuyorum. Milli takımının adı altında madalya almak çok ayrı bir gurur. Aileme, hocalarıma ve arkadaşlarıma bu gururu yaşattığım için çok mutluyum" ifadelerini kullandı. Hazırlık süresince kendisine destek veren yakınlarına teşekkür milli sporcu, gelecek seneden daha umutlu olduğunu söyleyerek, "Bu sene böyle geçti. Umarım seneye daha güzel sonuçlar alırım. Başta antrenörüm Ömer Faruk Aksoy hocama teşekkür ediyorum. Yanımızda olmadığı bir an yoktu. Aynı zamanda ailem her zaman destekçim oldu. Dualarını eksik etmedi. Arkadaşlarımda desteklerini esirgemedi. Bu süreçte yanımda olan herkese teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Yozgat Alternatif çevre yolunda çalışmalar sürüyor Sorgun Belediye Başkanı Mustafa Erkut Ekinci, şehrin farklı noktalarında yürütülen çalışmaları yerinde incelerken, alternatif çevre yolu çalışmalarının da hızla devam ettiğini söyledi. Alternatif çevre yolu projesinin hızla devam ettiğini ifade eden Başkan Ekinci, “Bu yol, Sorgun’un ulaşım ağını güçlendirecek ve şehir içi trafiği büyük ölçüde rahatlatacak. Çalışmalarımız planlandığı gibi ilerliyor ve kısa sürede tamamlanması için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi. Ekinci, belediye bünyesinde şehir mobilyalarının üretildiği kademe alanını ziyaret ederek, çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı. "Şehir mobilyalarımızı kendi imkânlarımızla üretmeye devam ediyoruz ve bu alanda büyük mesafe kaydettik" diyen Ekinci, üretilen mobilyaların hem ekonomik hem de estetik anlamda şehre katkı sağladığını vurguladı. Başkan Ekinci, yürütülen tüm bu projelerde halkın desteğinin büyük önem taşıdığını dile getirerek, “Attığımız her adımda yanımızda olan kıymetli hemşehrilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Yüce Rabbimizin izni ve halkımızın desteğiyle Sorgun için kurduğumuz hayalleri bir bir gerçeğe dönüştüreceğiz” şeklinde konuştu. Belediye Başkanı Mustafa Erkut Ekinci, önümüzdeki dönemde de şehrin kalkınması ve halkın refah seviyesinin yükselmesi adına çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerinin altını çizdi.
Hatay Türk eğitim vakfı ve PwC Türkiye’den Hatay’a eğitimde büyük destek: İki yeni okul açıldı Depremin vurduğu Hatay’da sürdürülebilir eğitim ortamı sağlamak amacıyla PwC Türkiye ve Türk Eğitim Vakfı iş birliğinde inşa edilen iki okuldan Çakı Köyü’nde bulunan okulun resmi açılışı düzenlenen törenle gerçekleşti. Hatay’ın Çakı ve Saylak köylerinde bulunan okullar, toplam 16 dersliği ve yaklaşık 500 öğrenci kapasitesi ile bölgenin eğitimine önemli katkılar sunacak. 57 yıldır eğitimde fırsat eşitliği hedefiyle başarılı ve imkanları kısıtlı öğrencilere desteklerini sürdüren Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile 43 yıldır Türkiye’de vergi, denetim, danışmanlık ve dijital hizmetler alanlarında iş dünyasına hizmet veren PwC Türkiye Hatay’da iki yeni okul projesine imza attı. Hatay’da yaşanan depremin ardından bölgede sürdürülebilir eğitim ortamı sağlamak amacıyla Çakı ve Saylak ilçelerinde yer alan iki yeni okul, depremden etkilenen öğrencilerin kendi ilçelerinde eğitimlerine devam edebilmelerini sağlayacak. Yayladağı ilçesi Çakı Mahallesi’nde, 4+1 dersliğiyle 150 öğrenciye ev sahipliği yapacak PwC TEV Çakı İlkokulu öğrencilerim hizmetine açıldı. Kırıkhan ilçesi Saylak Mahallesi’nde ise; modern eğitim altyapısı ve geniş olanaklarıyla ilk etapta 365 öğrenciye hizmet verecek olan PwC TEV Saylak İlkokulu ve PwC TEV Saylak Ortaokulu inşası devam ederken yakın zamanda faaliyete geçerek bölgedeki öğrencilere nitelikli eğitim imkanı sağlanacak. “Bugün Çakı ve Saylak Mahallelerinde yeni okullar hizmete girecek” Yeni açılan okulların şehre hayırlı olması dileğinde bulunan Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Bütün bu işler yapılırken devlet ve millet el ele iş birliğinin yanı sıra yardımsever insanlarında çok fazla desteğini gördük. Bugün Çakı ve Saylak Mahallelerinde yeni okullar hizmete girecek. Bu okulların açılmasında PwC Türkiye ve Türk Eğitim Vakfı’na teşekkür ederim. Bu eğitim kurumlarımızın başta Hatay olmak üzere ilçemize ve kırsal mahallelerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. “Eğitim her zaman önceliğimiz” TEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, "Hatay’a kazandırılan iki okul ile ilgili yaptığı açıklamada, Hatay’daki eğitim yatırımlarının bölgeye yönelik kıymetli projelerden biri olduğunu vurguladı. “Eğitimde fırsat eşitliği yaratma misyonumuz doğrultusunda bu ve diğer okul projelerimiz ile öğrencilerin eğitim yaşamlarına yaşadıkları ilçelerde ve elverişli koşullarda güvenle devam edebileceği, modern ve güvenli yapılar kazandırmak için gayretlerimizi sürdürüyoruz. MEB ile koordineli olarak destekçilerimizle hayata geçirdiğimiz Adıyaman’da bir ilkokul, Malatya’da da bir anaokulumuz var. Bununla beraber hali hazırda çalışmalarına devam ettiğimiz 2 okul projemiz daha bulunuyor. Bugün burada PwC Türkiye’nin değerli destekleriyle hayata geçirdiğimiz bu okullar geleceğin temellerini atan, öğrencilerimizin umudunu ve hayallerini yeşerten mekânlar olacak. Eğitime yaptığımız bu önemli desteğin, bölgenin uzun vadeli toparlanma sürecine de katkı sağlayacağına inanıyorum. Kıymetli destekleri için PwC Türkiye’ye teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. “Eğitimin hayatları değiştirme gücüne sahip olduğuna yürekten inanıyoruz, bu nedenle eğitime olan bağlılığımız sarsılmaz” Açılışta konuşma yapan PwC Avrupa Kıdemli Ortağı ve Başkanı Petra Justenhoven, eğitimin önemine değinerek “PwC olarak, eğitim bizim için çok özel bir yere sahip. Eğitimin hayatları değiştirme gücüne sahip olduğuna yürekten inanıyoruz, bu nedenle eğitime olan bağlılığımız sarsılmaz. Özellikle kriz zamanlarında, eğitim, toplumun küllerinden yeniden doğmasını sağlayan yardımcı bir güç, bir umut ışığı olduğunu düşünüyorum. Eğitime yaptığımız yatırımlarla, felaketten etkilenen çocukların, ailelerin ve bölge halkının zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olarak, daha parlak, daha umut dolu bir geleceğin yolunu açtığımıza inanıyorum. PwC ağı olarak, eğitimin dönüştürücü gücüne yönelik dünya genelindeki destek ve katkıları yönlendirme sorumluluğunu üstlenerek, gerçekten olağanüstü bir başarıya imza attık” şeklinde konuştu. “Bu okullarda öğrenim görecek çocukların eğitimle ilgili ihtiyaçlarının karşılanmasına da destek vermeye devam edeceğiz” PwC Türkiye olarak eğitimin öneminin farkında olduklarını belirten PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu, “Türk Eğitim Vakfı iş birliğiyle ve PwC küresel ağımızın yanı sıra PwC Avrupa bölgesinin ve PwC gönüllülerinin büyük desteği ile eğitim dünyasına kazandırmayı amaçladığımız iki okulumuz ile bölgedeki çocuklarımızın eğitimlerine destek olmaktan mutluluk duyuyoruz. 151 ülkede varlık gösteren küresel ağın bir parçası olarak, toplumda güven oluşturmak ve önemli sorunlara çözüm üretmek amacımız doğrultusunda, içinde yaşadığımız ve çalıştığımız topluma karşı taşıdığımız sorumlulukların bilincindeyiz. Amacımızın ve değerlerimizin aydınlattığı bu yolda eğitimi her zaman önceliklendirdik. PwC Türkiye olarak eğitimin öneminin farkındayız ve bu projedeki sorumluluğumuz okulların inşasıyla sınırlı kalmayacak, bu okullarda öğrenim görecek çocukların eğitimle ilgili ihtiyaçlarının karşılanmasına da destek vermeye devam edeceğiz. Okullarımızın öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri başta olmak üzere tüm Hatay için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Yayladağı’nda açılan PwC TEV Çakı İlkokulu’nun açılışına, Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın yanı sıra; İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri, TEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş, TEV Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin, TEV Genel Müdürü Banu Taşkın, PwC Avrupa Kıdemli Ortağı ve Başkanı Petra Justenhoven, PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu, PwC Türkiye Şirket Ortağı ve Müşteri ve Endüstri Grupları Lideri Cihan Harman, Yayladağı Kaymakamı Halil Yazıcı ile öğrencilerin ve ailelerinin katılımıyla resmi açılışı gerçekleştirildi. Yayladağı ilçesinde okul açılışında bulunan katılımcılar ve Kırıkhan Belediye Başkanı Ömer Erdal Çelik Kasım ayında açılması planlanan Kırıkhan ilçesi Saylak Mahallesi’nde yapımı devam eden PwC TEV Saylak İlkokulu ve PwC TEV Saylak Ortaokullarının inşasını yerinde gözlemlendi.
Bingöl Bingöl’de TÜBİTAK 4007 Bilim ve Teknoloji Şenliği başladı TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri kapsamında düzenlenen Bingöl Bilim ve Teknoloji Şenliği’nin açılışı yapıldı. TÜBİTAK 4007 Bilim Şenlikleri kapsamında düzenlenen Bingöl Bilim ve Teknoloji Şenliği’nin açılışı yapıldı. Bingöl Üniversitesi’nde düzenlenen programa Vali Ahmet Hamdi Usta’nın yanı sıra Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, kurum müdürleri ile öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Vali Ahmet Hamdi Usta, “Geçen yıl birincisini yaptığımız bu tarz programlarda gençlerimizin, emek ve nitelik yüklü birbirinden değerli çalışmaları ile durmaksızın ve ısrarla muasır medeniyetler hedefini takip ettiklerini gözlemlediğimi ve bundan da güçlü yarınlarımız adına gurur duyduğumu ifade etmek isterim. Bilgi, insanlık tarihi boyunca daima güç olmuştur. Bu gücün bizde olması ve kendi kaderimizi kendimizin tayin etmesi adına bilgiye dair her alanda kendimizi sürekli yenilemeli ve geliştirmeliyiz. Ait olduğumuz kültür ve medeniyet havzasının bizlere sunduğu muazzam tecrübe ve birikime uygun konumlar almalı, uygun hamleler yapmalıyız” dedi. Daha sonra Vali Usta, protokol üyeleri ve öğrenciler tarafından açılış kurdelesi kesildi. Vali Usta ve protokol üyeleri tek tek bütün stantları ziyaret ederek sergilenen projeler hakkında bilgi aldılar. Bilim gösterileri ve çeşitli etkinliklerin yapılacağı şenlik 3 gün sürecek. 42 atölye çadırının bulunduğu, 26 öğrenci ve 20 öğretmenden oluşan toplam 46 atölye rehberinin görev yapacağı şenlik 3 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak.