EKONOMİ - 13 Kasım 2024 Çarşamba 16:43

Gastronomi tutkunlarını Gastromasa’da buluştu

A
A
A
Gastronomi tutkunlarını Gastromasa’da buluştu

İSTANBUL (İHA) – 9. Gastromasa İstanbul Uluslararası Gastronomi Konferansı ve Fuarı ‘Menü ve Miras’ temasıyla gerçekleşiyor.



9. Gastromasa İstanbul Uluslararası Gastronomi Konferansı ve Fuarı’nın açılışı; İstanbul Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve protokol mensuplarının katılımı ile Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor. Bu yıl ‘Menü ve Miras’ temasıyla düzenlenen konferans dünya gastronomi sektöründen önemli isimleri bir araya getirdi. 60 şef ve pastry şef, barista, sommelier ve miksolojist; Türkiye’den konusunda uzman 250 profesyonel konuşmacı, turizm ve ağırlama sektörünün önemli yatırımcıları, gastronomi profesyonelleri, genel müdürler, F-B müdürleri, satın alma müdürleri gibi sektörle ilgili birçok isim 9. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı ve Fuarı’nda yer aldı.



Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Valisi Davut Gül, "Her miras, aynı zamanda bir emanet. Hem ürünlerin muhafazası hem ürünlerin gelecek kuşaklara aktarımı ve aynı zamanda kaliteyi muhafaza edebilmek için herkese görev düşüyor. Gastromasa etkinliğinin İstanbul’umuza, ülkemize ve turizm sektörümüze hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.



Gül, "Topraktan sofraya gidene kadar ürünler yüzde 30 fire veriyor. Domates yolda salça oluyor. Örneğin Londra’da akıllı hal sistemi ve soğuk zincir ile birlikte fire yüzde 10. Bu bizde gıda enflasyonu demek. Çok hızlı bir şekilde projelendirdiğimiz yeni hallerimizi hayata geçirmeliyiz, tarladan sofraya dediğimiz yerel çeşitliliğimizi çoğaltmalıyız. Anadolu’da Mardin’den Hatay’a 9 şehrin elinde büyük bir hazine var. Burayı ayağa kaldırdığımızda istihdam, ihracat, gıdaya dayalı sanayi artacaktır" diye konuştu.



Fuar ile ilgili bilgi veren Sözen Group CEO’su Gökmen Sözen de "Bu yıl 9’uncu kez bu etkinlik yapılıyor. Gastromasa dünyanın önemli şeflerini İstanbul’da buluşturdu. Burada konuşulanlar dünyada trend olarak kabul ediliyor. Bu sene tema olarak mirasın yanına menüyü ekledik. Biz Mezopotamya’dan, Güneydoğu’dan besleniyoruz. Oradaki yemekleri menümüze katıyoruz. 20 bine yakın misafirimiz var. 300’e yakın yerli yabancı konuşmacı var. Dünya çapındaki önemli fine dining şef restoranlarının tarihleriyle Türkiye tarihini bir köprü ile birleştirmemiz gerekiyor. Gastronomi turizmi için onlardan yararlanmalıyız" şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana turizmi teknoloji tabanlı genç girişimcilerle gelişecek Avrupa Birliği (AB) Erasmus+ Programı kapsamında geliştirilen ve Adana Turizmi Geliştirme ve Altyapı Hizmet Birliği’nin (ATGAB) de ortağı olduğu InTechGrowth (ITG) Projesi’nin hibe sözleşmesi imzalandı. Proje; AB Komisyonu ile Adana Turizmi Geliştirme Birlik Başkanı-Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar tarafından elektrik ortamda imzalandı. Öte yandan Turizm Şehri Adana Ödüllü Fikir ve Proje Yarışması Tanıtım Semineri, 19 Kasım Salı günü saat 13.30’da, Çukurova Üniversitesi İ. Akif Kansu Toplantı Salonu’nda yapılacak. Yarışma; Sürdürülebilir Turizm, Kırsal Kalkınma ve Turizm, Kültürel Mirasın Korunması, Alternatif Turizm Faaliyetleri, Turizmde Sosyal İçerme, Akıllı Turizm Teknolojileri kategorilerinde yapılacak. Son başvuru tarihi 24 Kasım 2024, başvuru sonuçları 1 Aralık 2024’te açıklanacak. Proje ayrıntıları Polonya Merkezli HEKET Girişimcilik Vakfı (HEKET) öncülüğüne kurulan proje konsorsiyumunda; Portekiz, Azerbaycan, Ukrayna, Moldova, Gürcistan ve Türkiye’den katılımcılar bulunuyor. Türkiye’den 3 ortağın yer aldığı projede; Adana Turizm Geliştirme ve Altyapı Hizmet Birliği ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi proje ortağı olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı ise iştirakçi olarak yer alıyor. Adana Turizm Birliği; bölgemizdeki turizm sektörlerinde yenilikçi iş fikirlerine sahip gençlerimizi destekleyerek Adana Turizmine Dijital tabanlı ve çevre dostu yeni iş modelleri kazandırmayı amaçlıyor.
Edirne Üniversite öğrencileri halkın şeker ve tansiyonunu ölçtü Edirne’de Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açılan stantta vatandaşların şeker ve tansiyonları ölçülerek diyabet konusunda bilgilendirme yapıldı. Edirne’de Trakya Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla kentin en işlek noktalarından birisi olan Saraçlar Caddesi’nde stant açıldı. Stantta vatandaşların şeker ve tansiyonları ölçülerek, vücut kitle endekslerine bakıldı. Açılan stantta ’diyabetin farkında olun, sağlıklı olun’ sloganıyla hazırlanan broşürler dağıtıldı. Etkinlik vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. 14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla bir farkındalık etkinliği gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serap Ünsar, açılan stantta vatandaşların kan şekeri, tansiyon ölçümleri ile anket çalışması yaptıklarını aktardı. Diyabetin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünsar, topluma bu farkındalığı kazandırmanın kendileri için bir görev olduğunu düşündüklerini belirtti. Vatandaşlardan Ülkü Dolaştır, "Burada tansiyon ve şekerimi ölçtüler. Form doldurdular. Kalp ameliyatı oldum. Şeker hastasıyım. Kolesterolüm de var. Standı gördüm ne olduğunu merak edip geldim. Uzun süredir şekerime de baktırmamıştım. Sağlık ayağımıza gelmiş oldu. Çok memnun oldum beğendim. Trakya Üniversitesi’ne bu etkinlikleri her zaman yapmasını tavsiye edeceğim" dedi. Dünya Diyabet Günü dolayısıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyleyen Trakya Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Doğa Biçen, "Halkın kan şekeri ve tansiyonunu ölçüyoruz. Bir hastalıkları olup olmadığını sorup anket dolduruyoruz. Bu kadar kalabalık olmasını beklemiyordum. Yoğun ilgi gördü ve kalabalık oldu" ifadelerini kullandı. Etkinliği çok güzel bulduğunu söyleyen vatandaşlardan Ayşe Durmaz, açılan stantta şekerini, tansiyonunu ölçtüklerini ve bel ölçümü yaptıklarını belirtti.
Denizli Kolon kanserinde 40’lı yaşlara dikkat Toplumda oldukça sık görülen kalın bağırsak kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Nazmi Yaşar Sayım, kanserin belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu. Toplumda oldukça sık görülen halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseri ile ilgili bilgiler veren Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Nazmi Yaşar Sayım, neleri dikkat edilmesi konusunda bilgiler verdi. Genellikle hastalar kabızlık, ishal, karın ağrısı, gizli kanamalar ve buna bağlı halsizlik ile kilo kaybı gibi şikayetlerle geldiğini dile getiren Uz. Dr. Sayım, hastaların özellikle 40 yaşından sonra en az 2 yılda bir kez doktora kontrole gidilmesi gerektiğini belirtti. “Kalın bağırsak kanserleri toplumda oldukça sık görülen bir sağlık problemidir” Kolon kanserinin hangi rahatsızlıklardan sonra oluşabileceğini anlatan Genel Cerrahi Uzmanı Nazmi Yaşar Sayım, “Kolon kanserleri yani kalın bağırsak kanserleri toplumda oldukça sık görülen bir sağlık problemidir. Genellikle dışkılama alışıklıkların değişiklikler konusunda yani kabızlık, ishal, karın ağrısı, gizli kanamalar, buna bağlı halsizlik ve kilo kaybı gibi şikayetler ile hastalar bizlere başvuruyor. Kalın bağırsak kanserinde tanı konulduktan sonra ilk tedavisi cerrahi tedavi oluyor ama bazen cerrahi sınırlarına aşmamış olursa tedaviler değişebiliyor. Daha sonrasında ise çıkacak olan patoloji raporuna göre veya bunlara ek olarak kemoterapi ve radyoterapi raporları da eklenebiliyor” dedi. “Özellikle 40 yaşından sonra 2 yılda bir kez doktora gidilmesi gerekiyor” Normal dışkılama alışkınlıkların dışında bir şey fark edildiği ve bir kanama görüldüğü zaman muhakkak bir doktora başvurulması gerekildiğini ve özellikle 40 yaşından sonra en az 2 yılda bir kez doktora görülmesi gerekildiğini ve lifli gıdaların beslenme konusunda şart olunması gerektiğini belirten Uz. Dr. Sayım, “Hastalar kendilerine normal dışkılama alışkınlıkların dışında bir şey fark ettikleri zaman veya bir kanama gördükleri zaman muhakkak bir doktora başvurmaları gerekiyor. Özellikle 40 yaşından sonra en az 2 yılda bir kez kolonoskopi tetkikleri öneriyoruz. Vatandaşlarımız beslenmelerine dikkat etmeleri lazım. Alkol ve sigaradan uzak durmaları önemli. Lifli gıdalardan beslenmeleri en azından beslenme şartlarında da olsun dikkat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.