KÜLTÜR SANAT - 07 Ekim 2024 Pazartesi 12:33

Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali, Resul Dindar ile final yaptı

A
A
A
Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali, Resul Dindar ile final yaptı

Esenyurt Belediyesi ve İl Dernekler Birliği iş birliğiyle düzenlenen Kardeş Kültürler Festivali, Resul Dindar konseriyle final yaptı. Festivalin son gününde konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, son zamanlarda yaşanan kadın ve çocuk cinayetlerine dikkat çekti.


“Narin’in adını Esenyurt’ta yaşatacağız"


Esenyurt Belediyesi Kardeş Kültürler Festivali, Resul Dindar konseri ile muhteşem bir finale imza attı. Karadeniz fırtınasının estiği festivale Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, İl Dernekler Birliği Başkanı Orhan Onur, Karadeniz İlleri Dernek Başkanları, Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Kuzğun ve binlerce Esenyurtlu vatandaş katıldı. Karadeniz’in sevilen sesi Resul Dindar’a çiçek takdimi için sahneye çıkan Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, kamuoyunu derinden sarsan kadın ve çocuk cinayetleriyle ilgili konuştu.


Özer, Kadınların ve çocukların her daim yanında olacaklarını söyleyerek şu ifadeleri kaydetti; “Biz, kederde, kıvançta, tasada biriz, beraberiz. Bu birliğimizi ve dirliğimizi kimse bozamaz. Maalesef zaman zaman üzücü olaylar yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Fatih’te iki genç kızımız katledildi. Daha önce de Narin kızımızı kaybetmiştik. Biz, Esenyurt’tan, tüm kadınlar adına haykırıyoruz: Kadın cinayetleri son bulsun. İnşallah Narin’in adını yaşatmak için yakın zamanda ismini bir yere vereceğiz” diye konuştu.



Kazım Koyuncu’ya selam gönderdi


Sahnede Resul Dindar’ı gördüğünde aklına 2005 yılında aramızdan ayrılan Karadeniz’in güçlü sesi Kazım Koyuncu’nun geldiğini belirten Başkan Özer, sanatçıyı andı ve binlerce yurttaşın alkışları eşliğinde Koyuncu’yu selamladı. Prof. Dr. Ahmet Özer birliğe, beraberliğe ve müziğin birleştirici gücüne dikkati çekerek şu ifadeleri kaydetti; “Yeşilin, mavinin hırçın dalgalarıyla buluştuğu coğrafyanın yiğit, mert insanları, Karadenizliler, hoş geldiniz. Bugün sizlere o engin coğrafyanın denizinden ve dağlarından süzülerek gelen bir sesi getirdik: Resul Dindar. Hoş gelmiş, sefa getirmiş! Değerli kardeşlerim, İl Dernekleriyle birlikte düzenlediğimiz Kardeş Kültürler Festivali’nin sonuna geldik. Biliyorum, festivalin bitmesini istemiyorsunuz ama her güzel şeyin bir sonu var. Size söz veriyorum; gelecek yıl çok daha görkemli, daha büyük bir festival yapacağız. Bu festivalin bu kadar güzel ve coşkulu geçmesinden dolayı Anadolu’nun dört bir yanından gelen, Esenyurt’u kendine yurt edinmiş siz değerli kardeşlerime sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.



Resul Dindar "Esenyurt’ta barış var, kardeşlik var"


Sanatçı Resul Dindar ise farklı şarkılarla kardeşlik halaylarına tanıklık edeceği için heyecanını dile getirerek şöyle konuştu; "Esenyurt’ta büyük bir heyecanla bizi bekleyen gençler var. Onlarla kucaklaşacağız, beraber şarkılar söyleyeceğiz. Sahnedeki atmosferi göreceğiz. Ben de oldukça merak ediyorum. Çok teşekkür ederim. Burada zaten barış ve kardeşlik var. Esenyurt önemli bir yer çünkü çok farklı kültürler bir arada. Doğu, Güneydoğu, Karadeniz, Ege... Türkiye’nin dört bir yanından insanlar burada. Belki ben de bu akşam repertuarıma farklı şarkılar ekleyebilirim; herkese hitap etmek adına. Zaten kardeşliğin olduğu bir yerdeyiz, barışın olduğu bir yerdeyiz. İnşallah sahnede güzel şeyler yaşayacağız, göreceğiz. Müziğin birleştirici gücü her zaman var. Farklı kültürlerden insanlar müzikle bir araya gelebiliyor. Bu, bazen başkalarının başaramadığı bir şey Sanat böyle bir şey işte Sanat tarafsız olduğunda daha etkili oluyor. Herkes için sanat olmalı, böylece birleştirici bir rol üstlenir. Bugün de böyle bir atmosfer var. Hayırlısıyla güzel bir konser olacak inşallah” dedi.


Festival kardeşlik halayıyla son buldu


Festivalin son dakikalarında, Esenyurtlular, Resul Dindar’ın şarkılarına büyük bir coşkuyla eşlik etti. Karadeniz yöresinin vazgeçilmez enstrümanı olan kemençenin, saz ve sözle harmanlandığı gecede horonlar tepildi, kardeşlik halayları çekildi. Esenyurt’un enerjisinden etkilendiğini belirten Resul Dindar, halkın yoğun alkışları eşliğinde sahneden ayrıldı.



Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali, Resul Dindar ile final yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Hız tutkunları Danubia serisine hızlı başladı Milli Short Trackçılar Polonya’da tarih yazdı. Ay-yıldızlı sporcular Short Track Danubia Serisinde 28 madalya 11 kupa kazandı. Ülkemizi Polonya’da yapılan Track Danubia yarışlarında temsil eden milli sporcular, Danibia Serisine hızlı bir başlangıç yaptı. Kafile Başkanı Zekeriya Deniz, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) İl Branş Sorumlusu Duygu Belir, TOHM Antrenörleri Burak Akar, Betül Yerdelen ve Önder Arslan yönetiminde Polonya’da yapılan Danubia Serisinde buz pistine çıkan short trackçılar tarih yazdı. Ay-yıldızlılar, 28 madalya ve 11 kupa ile buz pistinden ayrıldılar. 4-6 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleşen danubia serisinde buz pistine çıkan sporcuların elde ettikleri başarı şöyle: 1.Junior C Bayanlar Defne Çiğdem 500 metre 3., 2.Junior B Kadın Derya Karadağ 1500 1., 500 metre 2., 1000 metre 2. Nisanur Fidan Junior B Kadın 1500 metre 2., 500 metre 3., 1000metre 3. Üçüncü: men (Senior) Melik Cebanay, 1000 metre 3., Dördüncü: Junior B men Talha Yıldız, 1500metre 1., 1000 metre 1. , Berat Efe Dal Junior B men 1500 metre 2., 500 Metre 1. , 1000 metre 3. Beşinci: Junıor C erkekler Yusuf Miraç Uludağ 1500 Metre 2. 500 Metre 2., 1000 metre 2., İlyas Karadağ Junior C erkek 1500 metre 1., 500 metre 3., 1000 metre 1. Takım C-D mıx karışık bayrak takımı 2., C-D Kadın Bayrak Takımı 2., Defne Çiğdem Efsa Polat, C-D Erkekler bayrak takımı 1. Yusuf Can Bozdağ, İlyas Karadağ, Yusuf Miraç Uludağ, Emir Kaner Aydın.
Elazığ Elazığ’da son bir haftada 236 olay meydana geldi, 226 şahıs yakalandı Elazığ’da, 30 Eylül-6 Ekim arasında meydana gelen 236 olaya karışan 226 şahıs yakalandı. Elazığ Valiliği, kentte son bir haftada meydana gelen olaylara ilişkin açıklama yaptı. Valilikten yapılan açıklamada, ’’İlimiz emniyet ve jandarma bölgesinde 30 Eylül 6 Ekim tarihleri arasında meydana gelen 236 olayda, 226 şahıs yakalanmış, 14 şahıs tutuklanmış, 12 şahsın yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Asayiş uygulamalarında 69 bin 692 şahıs ve 35 bin 119 araç kontrol edilmiştir. Aranması olan 372 şahıs yakalanmış, 30 şahıs tutuklanmıştır. Kontrol edilen araçlardan 13 bin 337 araca cezai işlem uygulanmıştır. 204 araç trafikten men edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda 7 adet tabanca, 2 adet tüfek, 80 adet fişek, 1 adet kesici alet, 200 adet elektronik sigara, 105 kilo nargile tütünü, 835 kilo kıyılmış tütün, bin 50 adet bandrol, 84 bin 400 adet makaron, 71 bin 400 adet dolu makaron, 3 adet sigara sarma makinesi, 3 adet kompresör, 409 adet 50 dolarlık sahte banknot ele geçirilmiştir. Zehir tacirlerine yönelik yapılan çalışmalarda, 1 kilo 63 gram esrar, 18 gram metamfetamin, 34 adet uyuşturucu hap, 1 adet uyuşturucu kullanma aparatı ele geçirilmiştir. İlimizde 35 trafik kazası meydana gelmiştir, 61 kişi yaralanmıştır. Bu sure zarfında kaybolan 7 şahıs, 2 adet motosiklet ve 600 bin lira değerinde elektrik tesisatı malzemesi bulunmuştur’’ denildi.
Bursa Engelli ve eski hükümlü hibe desteği başvuruları devam ediyor İŞKUR, engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonuyla eski hükümlülerin kendi işlerini kurmalarına destek vermeyi sürdürüyor. Yeni dönem engelli kendi işini kurma hibe desteği başvuruları, 6 Aralık 2024 tarihi saat 23.59’a kadar e-devlet üzerinden online olarak yapılacaktır. Kendi işini kurmak isteyen engelliler, tarım ve hayvancılık sektörü için kuruluş, işletme ve demirbaş desteği olarak en fazla 300 bin diğer sektörlerde ise en fazla 400 bin liraya kadar hak kazanabilecek. Eski hükümlü kendi işini kurma başvuruları ise Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Müdürlüklerine 6 Aralık 2024 tarihi mesai saati sona yapılabilecektir. Bu çerçevede kişilere, tarım ve hayvancılık sektörü projeleri için en fazla 240 bin, diğer sektörlerdeki projeleri için 300 bin liraya kadar kuruluş demirbaş hibe desteği verilecektir. Ruhsal ve zihinsel engellilerin istihdam edileceği korumalı işyeri desteğine yönelik projeler, engellilerin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumun sağlanmasına yönelik projeler, engellilere yönelik mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyona yönelik projeler, engellilerin istihdamını sağlayacak destek teknolojisi proje başlıklarındaki başvurular ise 06 Aralık 2024 tarihi mesai saati sona erene kadar il müdürlüklerine veya hizmet merkezlerine 1 asıl ve 1 kopya olarak elden verilecek veya posta ile gönderilecektir. Başvuru sürecinin yer aldığı ’Engelli Hibe Desteği Proje Başvuru Kılavuzu’ ile başvurunun yapılmasına ilişkin konularda başvuru sahiplerinin bilgilendirilmesi için hazırlanan ’Başvuru Rehberi’ Türkiye İş Kurumu internet sitesinde (www.iskur.gov.tr) duyurular kısmında yayınlanmıştır. Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden konuyla ilgili detay bilgi almak isteyen engelli ve eski hükümlüler ile kurum ve kuruluşlar, proje birimine şahsen başvuru yapabilecektir. Ayrıca, 0 224 220 41 65 no’lu telefondan danışmanlık hizmeti alınabilecektir.
Kars Sarıkamış’ta üretilen peynir işkembeye dolduruluyor Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle Sarıkamış’ta köylerde kadınların geleneksel yöntemlerle ürettiği ve işkembeye doldurarak 3 ay beklettikleri karın kaymağı peyniri kış sofralarında yerini alıyor. Sarıkamışlı kadınlar, sabahın erken saatlerinde süt sağımına başlıyor, ardından sütü kaynatarak ve özel yöntemlerle süzerek peyniri hazırlıyorlar. Bu süreç, her aşamada titizlik ve sabır gerektiriyor. Hazırlanan peynir daha sonra büyükbaş hayvan işkembesine doldurularak tamamen doğal, köylerdeki taş evlerde serinde muhafaza ediliyor. Karın kaymağı peynirinin çocukluğundan beri yaptığını ifade eden 57 yaşındaki Cevriye Sağlam, Sarıkamış’a has peynirin yapımını İhlas Haber Ajansı’na (İHA) anlattı. “Tamamen doğal olarak üretiliyor” Peynirin her aşamasında emek olduğunu ifade eden Cevriye Sağlam, “Sabah 05.00’te kalkıyoruz, inekleri sağıyoruz. Sıcak süt olması önemli, hemen süzüyoruz süzgeçlerle, maya atıyorum. 1 saat duruyor. Daha sonra torbalıyorum temiz torbalara, sonra onu baskıya koyuyorum süzülüyor. Sonra tereyağını eritiyor döküyorum, tuzunu veriyorum. Bu hale geliyor, tekrar baskıya koyuyorum. Tahta koyuyorum, üzerine taş, sonra yüksekte kurutuyoruz. İşkembenin içerisinde 2-3 ay kalarak kuruyor, zararı yok, kuruduğu zaman daha lezzetli oluyor” dedi. Sarıkamışlı kadınların yaklaşık 100 yıllık karın kaymağı peyniri, bölgenin kültürel zenginliğini de gözler önüne seriyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan karın kaymak peyniri, aile bütçelerinde katkım sağlıyor. Kadınlar, bu lezzetle birlikte hem geçmişlerini yaşatıyor hem de geleceğe umutla bakıyorlar. Karın kaymak peyniri Kars-Sarıkamış’ın köylerinde üretilen bu peynir, mayalanan inek sütünün pıhtısı bez torbalara doldurulup iyice süzülerek yapılıyor. 18-20 saat süzülmeye bırakılan peynir baskıdan çıkarılıp ufalanarak içerisine az miktarda tuz ekleniyor. Kaymakla veya taze köy tereyağı ile karıştırılarak iyice temizlenmiş inek işkembesine doldurulan peynir, üzerine ağır sal taşı konularak ağzı bağlanıyor. Üç gün baskıda kalan içi dolu işkembe daha sonra evlerin ambar denilen soğuk taş damlarında veya bodrumlarında 3 ay bekletildikten sonra tüketiliyor.