EKONOMİ - 07 Ekim 2024 Pazartesi 13:33

Engelli ve eski hükümlü hibe desteği başvuruları devam ediyor

A
A
A
Engelli ve eski hükümlü hibe desteği başvuruları devam ediyor

İŞKUR, engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonuyla eski hükümlülerin kendi işlerini kurmalarına destek vermeyi sürdürüyor.


Yeni dönem engelli kendi işini kurma hibe desteği başvuruları, 6 Aralık 2024 tarihi saat 23.59’a kadar e-devlet üzerinden online olarak yapılacaktır. Kendi işini kurmak isteyen engelliler, tarım ve hayvancılık sektörü için kuruluş, işletme ve demirbaş desteği olarak en fazla 300 bin diğer sektörlerde ise en fazla 400 bin liraya kadar hak kazanabilecek.


Eski hükümlü kendi işini kurma başvuruları ise Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Müdürlüklerine 6 Aralık 2024 tarihi mesai saati sona yapılabilecektir. Bu çerçevede kişilere, tarım ve hayvancılık sektörü projeleri için en fazla 240 bin, diğer sektörlerdeki projeleri için 300 bin liraya kadar kuruluş demirbaş hibe desteği verilecektir.


Ruhsal ve zihinsel engellilerin istihdam edileceği korumalı işyeri desteğine yönelik projeler, engellilerin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumun sağlanmasına yönelik projeler, engellilere yönelik mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyona yönelik projeler, engellilerin istihdamını sağlayacak destek teknolojisi proje başlıklarındaki başvurular ise 06 Aralık 2024 tarihi mesai saati sona erene kadar il müdürlüklerine veya hizmet merkezlerine 1 asıl ve 1 kopya olarak elden verilecek veya posta ile gönderilecektir.


Başvuru sürecinin yer aldığı ’Engelli Hibe Desteği Proje Başvuru Kılavuzu’ ile başvurunun yapılmasına ilişkin konularda başvuru sahiplerinin bilgilendirilmesi için hazırlanan ’Başvuru Rehberi’ Türkiye İş Kurumu internet sitesinde (www.iskur.gov.tr) duyurular kısmında yayınlanmıştır.


Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden konuyla ilgili detay bilgi almak isteyen engelli ve eski hükümlüler ile kurum ve kuruluşlar, proje birimine şahsen başvuru yapabilecektir. Ayrıca, 0 224 220 41 65 no’lu telefondan danışmanlık hizmeti alınabilecektir.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Evin bahçesine kimyasal madde dökerek zehirlenmeye neden olan şahsa 37 ay hapis cezası Afyonkarahisar’da aile dostları tarafından bahçelerine kimyasal madde dökülen çift hastanelik olurken olayla ilgili açılan davada, zehirli maddeyi döktüğü iddia edilen şahıs 37 ay hapis cezası aldı. Olay, Sinanpaşa ilçesine bağlı Düzağaç beldesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, beldede yaşayan Orhan ve Derya Yavuz geçtiğimiz Mayıs ayında şehir dışında bir gezi programına katıldı. Birkaç gün sonra evlerine dönen çift daha sonra domates, marul gibi sebzelerin ekili olduğu ve çok sayıda ağacın bulunduğu bahçe ile ilgilenmeye başladı. Bir süre sonra Derya Yavuz rahatsızlanınca eşinin çağırdığı ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Hastanede yapılan incelemelerde Yavuz çiftinin kimyasal bir maddeden zehirlendikleri tespit edildi. Ardından çift, çevredeki güvenlik kameralarını incelediklerinde beldede yaşayan ve dostlukları bulunan Mehmet Özek ve Enver Er tarafından bahçelerine bazı maddeler döküldüğünü fark etti. Ardından Yavuz çiftinin şikayeti üzerine savcılık tarafından şahıslar hakkında ‘kasten yaralama ve çevreyi kirletme’ suçundan dava açıldı. Açılan davanın karar duruşmasında ise Mehmet Özek 37 ay hapis cezası ile cezalandırılırken, diğer sanık ise beraat etti. “Ölümle burun burana geldik” Olayın ardından İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Orhan Yavuz yaşadıkları olaya inanamadıklarını kaydederek, “Geziden döndüğümüzde bahçemizin zehirlenmiş olduğunu gördük. Hastalandık ve hastaneye kaldırıldık. Ölümle burun burana geldik. Gözlerimde sıkıntı başladı olayla ilgili. Eşim tat alma ve dudaklarında his kaybı yaşıyor. Niye yaptıklarını anlamış değiliz, huzurlu bir yaşantımız vardı ve 25 yıldır burada yaşıyorum. Biz böyle bir olayla ilk defa karşılaştık” dedi. “Eşim evde olmasaydı ben ölürdüm” Derya Yavuz ise yaşadıkları olaya bir anlam veremediklerini dile getirerek şunları söyledi: “Bahçeyi neyle zehirlendiklerini bilmiyoruz. Ben iki duyumu kaybettim ve eşim evde olmasaydı ben ölürdüm. Biz bahçeden başkalarına da bir şeyle veriyoruz. Mahallenin çocukları gelip burada top oynuyor ve birisine bir şey olsaydı ayrıca güvenlik kamerası kayıtları olmasaydı biz kimseye bir şey açıklayamazdık.”
Diyarbakır DEM Partili belediyeler tarafından işten çıkartılan işçilerin eylemine AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı ve Hizmet-İş Sendikası’ndan destek AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı ve Hizmet-İş Sendikası, DEM Partili belediyeler tarafından işten çıkartılan işçilere ziyarete bulunarak destek açıklamasında bulundu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde 103 gündür oturma eyleminde olan işçilere destek ziyaretinde bulunan İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ocak, son dönemde yaşanan işçi kıyımı, sadece bugünle sınırlı değil, son 6 aydır sistematik bir şekilde devam etmekte olduğunu söyledi. DEM Parti yönetimindeki belediyelerde bugüne kadar yaklaşık 600 işçi işten çıkarıldığına dikkat çeken Ocak, "Bu durum, halkımıza ve işçi kardeşlerimize yapılmış büyük bir haksızlıktır. Bu durumda seçimlerden bu yana 6 ay geçti. Ne yazık ki vaat edilen hizmetler yerine, belediyelerde işçilere yönelik baskılar, tehditler ve keyfi işten çıkarmalar gündemde oldu. 1 Nisan’dan bu yana emekçiler sendikal baskılara maruz kalmakta, iş akitleri hiçbir hukuki dayanak olmadan feshedilmektedir. Bu adaletsizliğe, bu haksızlığa karşı sessiz kalmamız mümkün değildir. Halkımızın rızkıyla oynayarak hiçbir yere varılamaz. Bizler, her zaman işçi kardeşlerimizin yanında olacağız ve bu kıyımın karşısında dimdik duracağız. İşçilerin emeği üzerinden siyaset yapmak, halkın güvenini suiistimal etmek demektir" dedi. Hizmet-İş Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Kahraman ise, "Eylemimizin 103. günündeyiz. Günbegün işçi atmaya devam ediyorlar. İşten atılanların çoğu 8-10 yıllık işçi ve şoförler” ifadelerinde bulundu. (SE-RK-Y)
Iğdır Iğdır Üniversitesi yeni öğrencilerini havalimanı ve otobüs terminallerinde karşıladı Iğdır Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı’nda öğrencilerini Şehit Bülent Aydın Havalimanı ile il ve ilçe otobüs terminallerinde karşıladı. Iğdır Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı’na başlamaya hazırlanan öğrencilerini Şehit Bülent Aydın Havalimanı ile il ve ilçe otobüs terminallerinde düzenlenen organizasyon ile samimi bir hava içerisinde karşıladı. Akademik ve idari personelden oluşan görevliler tarafından havalimanı ve otobüs terminallerinde karşılanan öğrenciler, üniversitenin düzenlediği bu özel karşılamayla hem il ve ilçeyi tanıma olanağını hem de yurt ve kampüslerine ulaşım süreçlerinde rahat bir deneyim yaşama ortamı buldular. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, öğrencileri karşılama organizasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Üniversitemize yeni gelen öğrencilerimizi en iyi şekilde ağırlamak bizim için büyük bir önem taşırken akademik eğitim yolculuklarına adım atacak olan gençlerimizin, Iğdır’da kendilerini evlerinde hissetmeleri de oldukça kıymetlidir. Bu yıl itibarıyla da öğrencilerimize destek olabilmek ve onların adaptasyon süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla havalimanı ve otobüs terminallerinde öğrencilerimizin yanlarında olduk. Bununla birlikte öğrenci odaklı bir Üniversite olarak öğrencilerimizin başarılı bir akademik öğrenim hayatı geçirmeleri için her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz." ifadelerini dile getirdi.