GÜNDEM - 07 Ekim 2024 Pazartesi 13:33

Sarıkamış’ta üretilen peynir işkembeye dolduruluyor

A
A
A
Sarıkamış’ta üretilen peynir işkembeye dolduruluyor

Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle Sarıkamış’ta köylerde kadınların geleneksel yöntemlerle ürettiği ve işkembeye doldurarak 3 ay beklettikleri karın kaymağı peyniri kış sofralarında yerini alıyor.


Sarıkamışlı kadınlar, sabahın erken saatlerinde süt sağımına başlıyor, ardından sütü kaynatarak ve özel yöntemlerle süzerek peyniri hazırlıyorlar. Bu süreç, her aşamada titizlik ve sabır gerektiriyor. Hazırlanan peynir daha sonra büyükbaş hayvan işkembesine doldurularak tamamen doğal, köylerdeki taş evlerde serinde muhafaza ediliyor.


Karın kaymağı peynirinin çocukluğundan beri yaptığını ifade eden 57 yaşındaki Cevriye Sağlam, Sarıkamış’a has peynirin yapımını İhlas Haber Ajansı’na (İHA) anlattı.



“Tamamen doğal olarak üretiliyor”


Peynirin her aşamasında emek olduğunu ifade eden Cevriye Sağlam, “Sabah 05.00’te kalkıyoruz, inekleri sağıyoruz. Sıcak süt olması önemli, hemen süzüyoruz süzgeçlerle, maya atıyorum. 1 saat duruyor. Daha sonra torbalıyorum temiz torbalara, sonra onu baskıya koyuyorum süzülüyor. Sonra tereyağını eritiyor döküyorum, tuzunu veriyorum. Bu hale geliyor, tekrar baskıya koyuyorum. Tahta koyuyorum, üzerine taş, sonra yüksekte kurutuyoruz. İşkembenin içerisinde 2-3 ay kalarak kuruyor, zararı yok, kuruduğu zaman daha lezzetli oluyor” dedi.


Sarıkamışlı kadınların yaklaşık 100 yıllık karın kaymağı peyniri, bölgenin kültürel zenginliğini de gözler önüne seriyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan karın kaymak peyniri, aile bütçelerinde katkım sağlıyor. Kadınlar, bu lezzetle birlikte hem geçmişlerini yaşatıyor hem de geleceğe umutla bakıyorlar.



Karın kaymak peyniri


Kars-Sarıkamış’ın köylerinde üretilen bu peynir, mayalanan inek sütünün pıhtısı bez torbalara doldurulup iyice süzülerek yapılıyor. 18-20 saat süzülmeye bırakılan peynir baskıdan çıkarılıp ufalanarak içerisine az miktarda tuz ekleniyor. Kaymakla veya taze köy tereyağı ile karıştırılarak iyice temizlenmiş inek işkembesine doldurulan peynir, üzerine ağır sal taşı konularak ağzı bağlanıyor. Üç gün baskıda kalan içi dolu işkembe daha sonra evlerin ambar denilen soğuk taş damlarında veya bodrumlarında 3 ay bekletildikten sonra tüketiliyor.



Sarıkamış’ta üretilen peynir işkembeye dolduruluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 40 yıl önce mezun olan öğrencilerden ilkokul öğretmenlerine anlamlı sürpriz Ankara’daki 1985-1989 yılı İnönü İlköğretim Okulu mezunları, öğretmenleri Canan Baydar’ın Öğretmenler Günü’nü düzenledikleri programla kutladı. Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde 1985-1989 yıllarında İnönü İlköğretim Okulu’nda okuyan mezunlar, sosyal medya ve çeşitli iletişim kanallarından birbirlerine ulaştı. Öğretmenleri Canan Baydar için Gölbaşı’nda kahvaltılı bir program organize eden mezunların bu anlamlı sürprizi 72 yaşındaki emekli öğretmen Canan Baydar’a duygu dolu anlar yaşattı. 40 yıl sonra öğrencilerini karşısında gören Baydar gözyaşlarını tutamadı. Eski günlerin yad edildiği programda öğrenciler öğretmenleri ile bol bol fotoğraf çektirerek bu anlamlı günü ölümsüzleştirdi. Mezun öğrenciler, Canan Baydar’a ilkokuldan mezun olurken çektirdikleri toplu fotoğrafı hediye etti. Baydar tek tek öğrencilerine teşekkür ederek, “Öğretmen olmanın en güzel yanı da bu. Hatırlanmak, unutulmamak ve seviliyor olmak güzel. Vefa çok başka bir şey. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Beni çok mutlu ettiler, duygulandırdılar ve iyi ki varlar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi. Yıllar sonra öğretmenleri ve sınıf arkadaşları ile bir araya gelen mezun öğrenciler, “Hepimizin böyle bir programa ihtiyacı vardı. 80’li ve 90’lı yıllarda çocuk olmak bambaşkaydı. Biz hep saygı ve sevgi ile büyütüldük. Bugün de bizlerin üzerinde emeği olan öğretmenimize bir sürpriz yapmak istedik. Çok güzel bir gün oldu. Hem öğretmenimizi hem sınıf arkadaşlarımızı görmek muhteşemdi. İnşallah en kısa zamanda tekrar bir araya geleceğiz” dediler. Program göl kenarında toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.
İstanbul Mehmet Altıparmak: "Oyuncularım inanılmaz bir mücadele örneği gösterdiler" Esenler Erokspor Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak, Çorum FK karşısında müsabakaya kötü başladıklarını ancak ikinci yarıda tek kale oynayarak, inanılmaz bir mücadele örneği sergilediklerini söyledi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Esenler Erokspor, sahasında karşılaştığı maçta son dakikada bulduğu golle Çorum FK ile 2-2 berabere kaldı. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında Esenler Erokspor Teknik Direktörü Mehmet Altıparmak açıklamalarda bulundu. Sözlerine 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle tüm öğretmenlerin gününü kutlayarak başlayan Altıparmak ardından müsabakaya ilişkin konuştu. Altıparmak, "Maça aslında kötü başladık. Son haftaların en zevkli maçlarından biri oldu. Maça zaten 1-0 mağlup başladık. İlk uzun topta gol yedik. Oyun sistemimiz pasa dayalı, mümkün oldukça futbol oynamaya çalışan bir ekibiz. İlk golden sonra demoralize olduk, tam onu toparlarken 2. golü yedik. Çok iyi bir rakibe karşı oynadık. Özellikle ilk yarıda çok fazla pozisyon üretemedik. İkinci yarıya oyuncu değişiklikleri yaparak başladık ve kendi oyunumuzu oynamaya başladık. İkinci yarı neredeyse tek kale oynandı. İkinci yarı inanılmaz pozisyonlarımız var. Netice itibariyle maç 2-2 berabere bitti. Oyuncularımı kutluyorum. İnanılmaz bir mücadele örneği gösterdiler. Maçın son 15-20 dakikasını müthiş oynadık. Çok hak ettiğimiz bir oyundu. Özellikle 2. yarıda oynadığımız oyunla mağlubiyet hak etmedik. Çorum’u da kutluyorum. Çok mücadele ettiler, bundan sonraki maçlarında onlara başarılar diliyorum. Biz de önümüze bakacağız artık" şeklinde konuştu.
İstanbul Serkan Özbalta: "Son dakika yediğimiz golden dolayı üzgünüz, 3 puanı kaybettik" Çorum FK Teknik Direktörü Serkan Özbalta, Esenler Erokspor maçının ardından yaptığı açıklamada, "Son dakika yediğimizden golden dolayı üzgünüz, 3 puanı kaybettik. Diğer taraftan baktığımızda da 1 puanla dönüyoruz" dedi. Trendyol 1. Lig’in 13. haftasında Çorum FK, deplasmanda Esenler Erokspor ile 2-2 berabere kaldı. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Çorum FK Teknik Direktörü Serkan Özbalta, "Maçı kazanmak için oynadık ve buraya kazanma düşüncesiyle geldik. Son 3 maçımızı kazandık. Yukarıdaki grubun içine kendimizi attığımız ama tabii arkadaki takımların da puan anlamında birbirine çok yakın olduğunun bilinciyle çıktığımız bir maç. Erokspor’un da 5-6 haftadır iyi bir gidişatı vardı. Teknik kapasitesi ve becerileri iyi bir takım. Gol bulmada da 7-8 haftadır çok zorlanmıyorlar. Bazı müsabakalarını da 4 farklı skorla kazandılar. Aslında oyunun başında her şey iyi gidiyordu. Kırılma anlarını geçemedik. Güzel bir zeminde top oynadık. Kutu gibi, güzel bir stat. Oyunu belli bir noktaya kadar tuttuk ama son pozisyonda sağ bek oyuncumuzun dizine aldığı bir darbe vardı ve oyuna da devam edemedi. İlk yarı biz 2-0 öndeyken rakibi 3’e 2 yakaladığımız bir pozisyonda topu taca atmıştık. Biz de bunu isterdik. Ama tabii oraya geldikten sonra hararetin yükseldiği bir lig içinde bunu anlayabiliyorum. Bek oyuncumuzun yerde yattığı pozisyonda kesilen bir ortada o topu savunmalıydık. O son topu çıkarmasını bilecektik ama bunu başaramadık. Puan almak değerli. Son dakika yediğimizden golden dolayı üzgünüz, 3 puanı kaybettik. Diğer taraftan baktığımızda da 1 puanla dönüyoruz. 3 haftadır kazanmanın arkasından mağlup olmadan, 4 maçta 10 puan alarak evimize döneceğiz. Her müsabaka bizlere, oyuncularımıza bir şeyler öğretiyor. Oyuncularımı mücadelesinden dolayı kutluyorum. Erokspor’u da mücadelesinden dolayı kutluyorum. Onlara da yazık olabilirdi, bize de yazık olabilirdi mağlubiyet durumunda. Demek ki maçın hakkı beraberlikmiş" diye konuştu.