GÜNDEM - 07 Ekim 2024 Pazartesi 13:33

Sarıkamış’ta üretilen peynir işkembeye dolduruluyor

A
A
A
Sarıkamış’ta üretilen peynir işkembeye dolduruluyor

Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle Sarıkamış’ta köylerde kadınların geleneksel yöntemlerle ürettiği ve işkembeye doldurarak 3 ay beklettikleri karın kaymağı peyniri kış sofralarında yerini alıyor.


Sarıkamışlı kadınlar, sabahın erken saatlerinde süt sağımına başlıyor, ardından sütü kaynatarak ve özel yöntemlerle süzerek peyniri hazırlıyorlar. Bu süreç, her aşamada titizlik ve sabır gerektiriyor. Hazırlanan peynir daha sonra büyükbaş hayvan işkembesine doldurularak tamamen doğal, köylerdeki taş evlerde serinde muhafaza ediliyor.


Karın kaymağı peynirinin çocukluğundan beri yaptığını ifade eden 57 yaşındaki Cevriye Sağlam, Sarıkamış’a has peynirin yapımını İhlas Haber Ajansı’na (İHA) anlattı.



“Tamamen doğal olarak üretiliyor”


Peynirin her aşamasında emek olduğunu ifade eden Cevriye Sağlam, “Sabah 05.00’te kalkıyoruz, inekleri sağıyoruz. Sıcak süt olması önemli, hemen süzüyoruz süzgeçlerle, maya atıyorum. 1 saat duruyor. Daha sonra torbalıyorum temiz torbalara, sonra onu baskıya koyuyorum süzülüyor. Sonra tereyağını eritiyor döküyorum, tuzunu veriyorum. Bu hale geliyor, tekrar baskıya koyuyorum. Tahta koyuyorum, üzerine taş, sonra yüksekte kurutuyoruz. İşkembenin içerisinde 2-3 ay kalarak kuruyor, zararı yok, kuruduğu zaman daha lezzetli oluyor” dedi.


Sarıkamışlı kadınların yaklaşık 100 yıllık karın kaymağı peyniri, bölgenin kültürel zenginliğini de gözler önüne seriyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan karın kaymak peyniri, aile bütçelerinde katkım sağlıyor. Kadınlar, bu lezzetle birlikte hem geçmişlerini yaşatıyor hem de geleceğe umutla bakıyorlar.



Karın kaymak peyniri


Kars-Sarıkamış’ın köylerinde üretilen bu peynir, mayalanan inek sütünün pıhtısı bez torbalara doldurulup iyice süzülerek yapılıyor. 18-20 saat süzülmeye bırakılan peynir baskıdan çıkarılıp ufalanarak içerisine az miktarda tuz ekleniyor. Kaymakla veya taze köy tereyağı ile karıştırılarak iyice temizlenmiş inek işkembesine doldurulan peynir, üzerine ağır sal taşı konularak ağzı bağlanıyor. Üç gün baskıda kalan içi dolu işkembe daha sonra evlerin ambar denilen soğuk taş damlarında veya bodrumlarında 3 ay bekletildikten sonra tüketiliyor.



Sarıkamış’ta üretilen peynir işkembeye dolduruluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Kadın personele meme kanseri farkındalık eğitimi Osmangazi Belediyesi ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı’ etkinlikleri kapsamında, kadın personele yönelik ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Semineri’ düzenledi. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aytaç Sayın, meme kanseri ve erken teşhis konularında kadın personele hayati bilgiler verdi. Her yıl 1-31 Ekim tarihleri arası ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı’ olarak kutlanıyor. Osmangazi Belediyesi, meme kanserinde farkındalık oluşturmak, bilgilendirme yapmak ve erken teşhisin önemini vurgulamak adına kadın personele yönelik seminer düzenledi. Osmangazi Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde, Medical Park Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aytaç Sayın, meme kanseri ile ilgili pek çok bilgiyi katılımcılar ile paylaştı. "Meme kanseri olmaktan değil geç kalmaktan korkmak lazım" diyen Dr. Sayın, erken yakalanmış meme kanserlerinde kurtulma şansının çok büyük olduğuna vurgu yaptı. Seminerin ardından Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ve kadın personel meme kanserine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için gökyüzüne pembe balonlar bıraktı. “Farkındalık oluşturmak istiyoruz” Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Bu ay, Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı. Belediyemiz bünyesindeki doktorlarımız ve seminer için gelen Op. Dr. Aytaç Sayın hocamız, meme kanseri konusunda kadın personelimize yönelik bilgilendirmede bulundu. Bu hastalık konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Dünyada önlenebilir kanser türlerinden bir tanesi. Tedavi için erken teşhis çok önem taşıyor. Hem hastalık konusunda hem de tedavi süreçleri noktasında kadın personelimizi bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak adına böyle bir etkinlik yaptık. Projede emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.