GÜNDEM - 24 Ekim 2023 Salı 12:49

Depremin yaraları Eko-Okul ile sarılacak

A
A
A
Depremin yaraları Eko-Okul ile sarılacak

6 Şubat’ta meydana gelen 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından doktorlar, depremin yaralarını sarmaya devam ediyor. İnsanlara uzun vadeli ve sürdürülebilir insani yardım sağlamak için desteğini sürdüren doktorların yer aldığı sivil toplum kuruluşları ile İspanyol, Fransız ve Türk şirketleri, Türkiye’de ’Eko-Okullar’ oluşturmak için Madrid’de bir araya geldi.


Hatay’ın kalbinde yer alan ve geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Antakya bölgesi, yaşanan 6 Şubat depremlerinin ardından büyük hasar aldı. Kentin yeniden inşa edilmesi ve depremin etkilerinin silinmesi, Türkiye’de Eko-Okullar oluşturmak için Dünya Doktorları’nın da içinde yer aldığı çeşitli STK’lar ile İspanyol, Fransız ve Türk şirketleri 18 Ekim’de İspanya’nın başkenti Madrid’de bir araya geldi. Çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir program olan ’Eko-Okul’ projeleriyle amacın Türkiye’de depremden etkilenen çocuklar için referans eğitim ortamı inşası oluşturmak olduğu belirtildi.



Depremden etkilenen 5 milyon çocuktan 1.6 milyonu konteynerlerde eğitim alıyor


Toplantıda depremlerden etkilenen 5 milyon çocuktan 1.6 milyonunun konteynerlerde eğitim almaya devam ettiği belirtildi. Proje çerçevesinde bölgede 2 adet ekolojik okulun inşa edilmesine karar verildiği, çalışmanın sürdürülebilirlikle bütünleşik alternatif modeller için örnek teşkil edeceğine vurgu yapıldı. Öte yandan, Hatay Belediyesi’nin okulların inşa edilecekleri arsaları bağışlayacağı, inşa sürecinin 8 ay süreceği ifade edildi. Eko-Okul projeleri ile kurulacak okulların ilki, 8 bin metrekarelik bir alanda yer alması, okulda 480 çocuğun ilköğretim ve orta öğretim eğitim ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Okullarda aynı zamanda okul öncesi eğitim bölümü de yer alırken, Fransız kuruluşu Architectes de l’Urgence’ın katılımıyla gerçekleştirilecek ikinci okulun ise 10 bin metrekarelik arsa üzerinde 560 çocuğa imkan sağlaması planlanıyor. Ekolojik ve depreme dayanıklı bir yapı esas alınarak yapılan okulun tasarımının ise Türk mimarlar Dr. Erden Güven ve Ekin Güven’in gerçekleştireceği aktarıldı.



Depremin yaraları Eko-Okul ile sarılacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Eczacıbaşı Dynavit, Sultanlar Ligi’nde 4’te 4 yaptı Vodafone Sultanlar Ligi 4. hafta karşılaşmasında Bahçelievler Belediyespor’a konuk olan Eczacıbaşı Dynavit, rakibini deplasmanda 3-0 mağlup etti. Eczacıbaşı, Sultanlar Ligi’nin 4. haftasında Bahçelievler Belediyespor ile deplasmanda karşılaştı. Karşılaşmanın tamamında oyun üstünlüğü elinden bırakmayan turuncu-beyazlılar, rakibini 25-10, 25-13, 25-11‘lik set skorlarıyla 3-0 mağlup ederek mücadeleden galibiyetle ayrıldı. Sinead Jack-Kısal, 12 sayıyla karşılaşmanın en skorer ismi oldu. Aldığı 11 sayıyla Tijana Boskovic galibiyetin kazanılmasında önemli rol oynadı. Eczacıbaşı Dynavit, Sultanlar Ligi 5. haftasında 26 Ekim Cumartesi günü saat 19.00’da kendi evinde Fenerbahçe Medicana ile karşılaşacak. Takımın başarılı oyuncularından Tijana Boskovic, karşılaşma sonrası yaptığı açıklamada, “Bugün sezonun başından beri oynadığımız en iyi oyunu oynadık. Çok fazla hata yapmadık ve taktiksel açıdan kendi seviyemizi korumaya çalıştık. Fenerbahçe maçından önce bizim için iyi bir hazırlık oldu. Derbiye hazırlanmak için birkaç günümüz daha var. Güçlü bir takıma karşı oynayacağız. Çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi. Maç boyunca rakibi kontrol altında tuttuklarına değinen Simge Aköz, “Bugün, deplasmanda Bahçelievler Belediyespor’a karşı iyi bir takım oyunu sergilediğimizi düşünüyorum. Genel olarak etkili servis atarak, defans ve blok organizasyonumuzla rakibimizi maç boyunca kontrolümüz altında tuttuk. Özellikle son sette herkes en iyi performansını ortaya koydu. Önümüzde Fenerbahçe karşılaşmamız var. En iyi şekilde hazırlanıp, taraftarımızın desteğiyle derbiden galip ayrılmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Salon: Hasan Doğan Spor Kompleksi Hakemler: Ebru Kaya, Onur Coşkun Bahçelievler Belediyespor: Buse, Shemanova, Ceren, Meryem, Czyrnianska, Özge Nur, Merve, Simay, Inneh, Baird Eczacıbaşı Dynavit: Gray, Rettke, Boskovic, Hande, Jack-Kısal, Elif, Simge (L), Naz, Nicoletti, Yaprak, Aybüke Setler: 10-25, 13-25, 11-25 Süre: 65 dakika (19, 25, 21)
İstanbul Savunma Sanayii Başkanı Görgün SAHA EXPO’da bir dizi görüşme gerçekleştirdi Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün, Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı-SAHA EXPO çerçevesinde bir dizi görüşme gerçekleştirdi Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi “SAHA İstanbul” tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO başladı. Fuara 120’den fazla ülkeden 1478 firma, 178 yabancı alım heyeti, 25’i bakan düzeyinde olmak üzere 312 resmi heyet katılım sağladı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün fuarda bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Görgün ilk olarak Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı Agil Qurbanov, Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı Namig Islamzade görüştü. Daha sonra Azerbaycan Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmat Mirzayev, Romanya Ekonomi Bakanı Stefan-Radu Oprea, Romanya Milli Savunma Bakanı Angel Tilvar, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ve beraberindeki heyetlerle bir araya geldi. Görüşmelere devam eden Görgün, Savunma Bakanı Mohammed bin Mubarek Fadel AL-Mazrouei, Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanı Vugar Mustafayev, Umman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Mohammed Nasser Ali Al-Zaabi, Romanya Milli Savunma Bakanı Angel Tilvar ve beraberindeki heyetlerle bir araya geldi. Ayrıca Görgün, SAHA EXPO çerçevesinde BAE Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı H.E. Fadhel Al Mazrouei ile birlikte Aselsan ve BAE arasında gerçekleşen B-250 Uçaklarına Yönelik Simülatör Alımı Satış Ön Sözleşmesi, B-250 Uçaklarına Yönelik Kokpit Aviyonik Çözümüne Yönelik İmza Töreni’ne ve Havelsan ve BAE arasında gerçekleşen B-250 Uçaklarına Yönelik Simülatör Alımı Satış Ön Sözleşmesi İmza Töreni’ne katıldı.