EKONOMİ - 14 Şubat 2022 Pazartesi 15:10

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka arz oluyor

A
A
A
DAP Gayrimenkul Geliştirme halka arz oluyor

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka açılıyor.

DAP Gayrimenkul Geliştirme halka açılıyor. Şirketin halka arzında, halka açıklık oranı yüzde 15.01 olurken, hisselerin satış fiyatı ise 18,50 TL olarak belirlendi.



DAP Holding iştiraklerinden DAP Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. hisseleri Garanti BBVA Yatırım’ın konsorsiyum liderliğinde halka arz ediliyor. Şirketin halka arzında, halka açıklık oranı yüzde 15.01 olurken, hisselerin satış fiyatı ise 18,50 TL olarak belirlendi. Sabit fiyatla talep toplama yöntemiyle gerçekleştirilecek halka arzına 33 aracı kurum aracılık edecek.



30 gün boyunca fiyat istikrarı fonu


Halka arz, 15-16-17-18 Şubat 2022 tarihlerinde sabit fiyatla talep toplama yöntemi şeklinde gerçekleşecek. Halka arzdan sonraki 180 gün boyunca sermaye artırımı yapmama ve yeni pay satmama taahhüdünde bulunulurken, ayrıca payların borsada işlem görmeye başlamasından itibaren 30 gün boyunca da Garanti BBVA Yatırım tarafından gerçekleştirilecek fiyat istikrarı işlemleri için 300 milyon TL’lik fon oluşturulması planlanıyor. Oluşturulması planlanan bu fon, halka arzın yüzde 54’üne denk geliyor.



Şirket son olarak İstanbul Altunizade’de Validebağ Konakları, Çekmeköy’de Ormanköy ve Nişantaşı’nda Nişantaşı Koru projelerine imza attı. Şirket, bu yıl teslimleri planlanan Ormanköy projesiyle ‘Sağlıklı Ev’ konseptini sektöre kazandırdı. Yapımı devam eden Nişantaşı projesiyle ise sağlıkla lüksü bir araya getirerek, lüks tekne mantığında, kişiye özel çözümlerin olduğu konutlar tasarladı.



Ormanköy projesi; Emlak Konut GYO’nun yıl bazlı satış raporunda, 2020 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre 1 milyar 84 milyon TL satış cirosuyla Türkiye genelinde ciro şampiyonu olduğu belirtildi. Nişantaşı Koru projesi ise, yine Emlak Konut GYO’nun 2021 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre 818 milyon TL ve 2021 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarına göre 1.4 milyar TL satışla ve 2021 yılının tamamında 1.8 milyar TL satışla ciro şampiyonluklarına imza attığı belirtildi. Şirketin Levent’te geliştireceği projenin bölgenin hali hazırda en büyük konut projelerinden biri olacağı belirtiliyor.



"Yüzde 27,2’lik iskontoyla önemli bir fırsat sunuyoruz"


Şirketin tamamen markalı konut geliştiriciliğine odaklı bir şirket olduğunun altını çizen DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, şirketin hali hazırda geniş bir portföye sahip olduğunu aktararak sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Türkiye’de kentleşme oranındaki yükseliş eğilimi, nitelikli konut ihtiyacı, nüfus artışı, evlilikler, boşanmalar ve tek başına yaşamayı tercih eden bireyler nedeniyle her yıl 700 bin konuta ihtiyaç oluyor. Özetle konut ihtiyacı sürekli artış eğiliminde. Bugün nitelikli ve sembol eserler üreten, proje geliştirdiği bölgelere değer katan, finansal kredibilitesi yüksek, yabancı yatırımcılardan ilgi gören bir şirketten söz ediyoruz. Halka arzını gerçekleştireceğimiz DAP Gayrimenkul Geliştirme, 41 yıldır Türkiye’nin nitelikli konut ihtiyacını karşılamak için sembol eserler üretiyor. Bugün portföyümüzde İstanbul Altunizade’deki Validebağ Konakları, Çekmeköy’deki Ormanköy, Nişantaşı’daki Nişantaşı Koru ve önümüzdeki günlerde lansmanını yapacağımız Levent projesi yer alıyor. Levent’ten sonra farklı bölgelerde de projelerimiz olacak. Fırsatları değerlendiriyoruz. Değerlendirmeye de devam edeceğiz. Bizler de bu noktada, şirketimizin yüzde 15’ini, yüzde 27,2 gibi bir cazip bir iskonto oranıyla halka arz ediyoruz. Yatırımcıları, hem konut alırken hem de hisse senedine yatırım yaparken bu kazanca ortak olmaya davet ediyoruz. Çünkü bugün şirkete ortak olanlar, başta Levent projesi olmak üzere bundan sonra hayata geçireceğimiz tüm projelere de ortak olmuş olacaklar”.



Şirketin yüksek finansal yeterlilik ve güçlü bir sermaye yapısına sahip olduğuna vurgu yapan Yılmaz, “Hali hazırda elindeki tüm projeleri bitirecek finansal güce ve güçlü nakit akışına sahip bir şirketi halka arz ediyoruz. Şeffaflığı ilk günden bu yana şirket anayasasına koymuş bir şirketiz. Tüm bu şeffaflık süreçlerimizin kamu otoritesince de tescillenmesini istedik. Bir anlamda da kendimizle de yarıştığımız için, DAP Gayrimenkul Geliştirme’ye halka açılma hedefi koyduk” ifadelerini kullandı.



Markalı konut geliştiriciliği özelinde her projenin kendi başına bir halka arz süreci gibi yönetildiğini söyleyen Yılmaz, “Her bir konut satışı bizim için kendi içinde bir halka arz demek. Borsaya kote olmadan önce bunu konut alıcısına anlatıyorduk, şimdi de borsa yatırımcısına anlatacağız. Holding olarak, ilkleri hayata geçirme vizyonuyla hareket eden, sanat eseri niteliğinde konutlar geliştiren, özgün ve sembol eserler üreten, konut sektörünün gelişimine büyük katkıları olan bir grubuz. Dönemin ruhunu iyi okuyan, trendlerin peşinde koşan değil dönemin trendlerini oluşturan bir firmayız" dedi.



Yılmaz, "1999 depremi konut sektörü için bir milattı. Korona süreci de bu anlamda bir milat. Yüksek katlı, camları açılmayan projelerin artık hayatımızda yeri kalmadı. Öncelik, insanların hayatlarını geçirdikleri evler oldu. Az katlı, geniş balkonlu, teraslı ve bahçeli konutlara önümüzdeki dönemde de inanılmaz bir talep olacak. Biz bu süreci pandeminin en başında gördük ve tüm planlarımızı bu yeni sürece göre şekillendirdik. ‘Sağlıklı Ev’ kriterlerinin ilk örneğini Çekmeköy’deki Ormanköy projesinde hayata geçirdik. Şimdi Nişantaşı ve Levent’te de hem lüksü yeniden tanımlıyor hem de “sağlıklı ev” kriterlerine uygun projeler geliştiriyoruz" dedi.



Şirket, 41 yılda edindiği tecrübe ve sektördeki konumuyla şehrin merkezinde ve doğru lokasyonlarda, özellikle üst gelir grubundan alıcıların yoğun talep göstereceği projelere odaklanıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da yağışlı hava kazayı beraberinde getirdi, otobüs taksiye çarptı, 2 yaralı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, yağışlı hava nedeniyle kayganlaşan yolda meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hafif şekilde yaralandı. Edinilen bilgilere göre kaza, Bandırma Külefli Yolu ana yol bağlantısındaki ışıklı kavşakta gerçekleşti. Ahmet K. idaresindeki 10 AFS 139 plakalı taksi, kırmızı ışıkta beklediği sırada, arkadan hızla gelen 17 KB 101 plakalı şehirlerarası yolcu otobüsü, duramayarak taksiye çarptı. Otobüs sürücüsünün İdris Ö. olduğu öğrenildi. Çarpmanın etkisiyle trafik ışıklarından yaklaşık 100 metre sürüklenen taksi içinde bulunan iki yolcudan biri, ön koltukta oturan kadın yolcu, tedbir amaçlı olarak ambulansla Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Her iki yaralının da sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Kaza sonrası çevredeki vatandaşlar durumu hemen 112 Acil Servis’e bildirirken, olay yerine kısa sürede sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Emniyet ekipleri bölgede güvenlik önlemleri alarak trafik akışını kontrollü şekilde sağladı. Her iki araç sürücüsüne de alkol testi yapıldı ve herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Kaza yerinde yapılan incelemelerin ardından yürür durumda olan araçlar güvenli bölgeye çekildi ve trafik normale döndü. Bandırma İlçe Emniyet Müdürlüğü, kazayla ilgili soruşturma başlattı.
Aydın Başkan Özer; "Söke Ovası’nda Kısıtlı Su Planı yeniden gözden geçirilmeli" Aydın’da son dönemde etkili olan sağanak yağışlar, bölgedeki barajların doluluk oranlarını önemli ölçüde artırırken, pamuk üretiminin merkezi olan Söke Ovası’nda çiftçilerin "kısıtlı su dağıtım planı"na yönelik itirazları yeniden gündeme gelirken TARİŞ Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, "Söke Ovası’nda Kısıtlı Su Planı yeniden gözden geçirilmeli" dedi. Aydın Valiliği tarafından 2025 yılı sulama sezonu için açıklanan ve tarım alanlarının yalnızca yüzde 50’sine su verilmesini öngören planın, pamuk üreticilerini ciddi şekilde zora sokacağı ifade edildi. TARİŞ Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, alınan kararın acilen yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Son yağışlarla birlikte açıklama barajlardaki mevcut su seviyesinin, çiftçilerin sezonu iki sulama ile sorunsuz tamamlamasına imkân tanıdığını belirten Başkan Özer, "Ege Bölgesi’nde pamuk üretiminin merkezi konumundaki Söke Ovası’nda bu karar uygulanırsa sadece çiftçiler değil, bölge ekonomisi de büyük darbe alır. Yüzde 50 kuru tarım uygulaması verimi ciddi şekilde düşürecek ve çiftçilerimizi alternatif ürün arayışına yöneltecektir. Ancak pamuğun yerini doldurabilecek, aynı ekonomik faydayı sağlayacak bir ürün bulmak kısa vadede mümkün değildir" dedi. Pamuk üretiminin, tarımın ötesinde tekstilden lojistiğe kadar geniş bir ekonomik ağı beslediğine dikkat çeken Özer, üretimdeki daralmanın zincirleme bir etkiyle birçok sektörü olumsuz etkileyeceğini belirtti. Özer açıklamasında; ""Bu karar gözden geçirilmezse sadece tarımsal üretim değil, çırçır fabrikaları, tekstil atölyeleri, nakliye sektörü ve kırsalda yaşayan binlerce aile zarar görecektir. Uzun vadede işsizlik artar, kırsaldan kente göç hızlanır ve bölgenin sosyoekonomik dengesi bozulur" diye konuştu. "Sadece hakkımız olan suyu istiyoruz" Pamuk üretiminin Türkiye’nin ithalat bağımlılığını azaltması açısından stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan İsmail Özer, barajlardaki su seviyesinin değerlendirilerek kararın yeniden masaya yatırılması çağrısında bulundu. Özer açıklamasında; "Allah rahmetini esirgemedi, barajlarımız doldu. Biz çiftçiler olarak sadece hakkımız olan suyu istiyoruz. İki sulamayla ovamızı ayakta tutabilir, hem kendi emeğimizi hem de ülkemizin pamuk ihtiyacını karşılayabiliriz. Aydın Valisi Yakup Canbolat ve DSİ 21. Bölge Müdürü Birol Çınar’dan bu kararı yeniden değerlendirmelerini ve üreticilerimizin geleceğini güvence altına alacak adımları atmalarını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Samsun ‘Çevre Tırı’ ile öğrencilere doğa sevgisi aşılandı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ait ‘Çevre Tırı’ "Yeşil Kampüs Festivali" kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri ile buluşarak, çevre bilincinin artmasında katkıda bulundu. OMÜ ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde Yaşam Merkezi alanında Yeşil Kampüs Festivali düzenlendi. 2 gün boyunca sürecek festivalin ilk gününde öğrenciler, Çevre Tırı’na ait etkinlikler ile doğa sevgisi ve çevre bilincini arttırıcı aktivitelere katıldı. Farkındalık eğitimleri, atölye faaliyetleri, hediyeli oyunlar, canlı performanslar ve çevre bilgisi yarışmaları ile çevreye duyarlı bir gelecek için çalışma yürütüldü. Festivaldeki çevre etkinliklerine katılan OMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Bölümü öğrencisi Mehmet Ali Köse, "Çevre Tırı ve festival, çevreye olan bilincimizin artmasına neden oldu. Bilgi yarışmasına katıldık. Orada zararlı atıklar hakkında bilgi edindik. Birçok arkadaş çeşitli aktiviteler sayesinde çevre konusunda daha bilinçli hale geldi. Bu etkinliklerin toplumu bilinçlendirecek çok iyi aktiviteler olduğunu düşünüyorum. Yöresel oyunlar da sosyalleşmemizi sağladı. Bizim için faydalı bir zaman geçirme etkinliği oldu" dedi. Mühendislik öğrencisi ve OMÜ Çevre Topluluğu Başkanı Berfin Sever ise "Festival alanında değiş-tokuş biriminde görev alıyorum. Öğrenciler, diğer öğrencilerin kullanabileceği bir materyali bize getiriyor biz de onların kullanabileceği başka bir materyal ile değiştiriyoruz. Bu şekilde geri dönüşüm ve sürdürülebilirliğe dikkat çekmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda Çevre Tırı da alanımızda bulunuyor. Böyle bir uygulama kampüsümüze geldiği için de şanslıyız" diye konuştu. Tır ve festival etkinlikleri, yarın akşam saatlerine kadar devam edecek.