EKONOMİ - 07 Nisan 2025 Pazartesi 16:24

Başkan Özer; "Söke Ovası’nda Kısıtlı Su Planı yeniden gözden geçirilmeli"

A
A
A
Başkan Özer; "Söke Ovası’nda Kısıtlı Su Planı yeniden gözden geçirilmeli"

Aydın’da son dönemde etkili olan sağanak yağışlar, bölgedeki barajların doluluk oranlarını önemli ölçüde artırırken, pamuk üretiminin merkezi olan Söke Ovası’nda çiftçilerin "kısıtlı su dağıtım planı"na yönelik itirazları yeniden gündeme gelirken TARİŞ Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, "Söke Ovası’nda Kısıtlı Su Planı yeniden gözden geçirilmeli" dedi.



Aydın Valiliği tarafından 2025 yılı sulama sezonu için açıklanan ve tarım alanlarının yalnızca yüzde 50’sine su verilmesini öngören planın, pamuk üreticilerini ciddi şekilde zora sokacağı ifade edildi. TARİŞ Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, alınan kararın acilen yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.



Son yağışlarla birlikte açıklama barajlardaki mevcut su seviyesinin, çiftçilerin sezonu iki sulama ile sorunsuz tamamlamasına imkân tanıdığını belirten Başkan Özer, "Ege Bölgesi’nde pamuk üretiminin merkezi konumundaki Söke Ovası’nda bu karar uygulanırsa sadece çiftçiler değil, bölge ekonomisi de büyük darbe alır. Yüzde 50 kuru tarım uygulaması verimi ciddi şekilde düşürecek ve çiftçilerimizi alternatif ürün arayışına yöneltecektir. Ancak pamuğun yerini doldurabilecek, aynı ekonomik faydayı sağlayacak bir ürün bulmak kısa vadede mümkün değildir" dedi.



Pamuk üretiminin, tarımın ötesinde tekstilden lojistiğe kadar geniş bir ekonomik ağı beslediğine dikkat çeken Özer, üretimdeki daralmanın zincirleme bir etkiyle birçok sektörü olumsuz etkileyeceğini belirtti. Özer açıklamasında; ""Bu karar gözden geçirilmezse sadece tarımsal üretim değil, çırçır fabrikaları, tekstil atölyeleri, nakliye sektörü ve kırsalda yaşayan binlerce aile zarar görecektir. Uzun vadede işsizlik artar, kırsaldan kente göç hızlanır ve bölgenin sosyoekonomik dengesi bozulur" diye konuştu.



"Sadece hakkımız olan suyu istiyoruz"


Pamuk üretiminin Türkiye’nin ithalat bağımlılığını azaltması açısından stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan İsmail Özer, barajlardaki su seviyesinin değerlendirilerek kararın yeniden masaya yatırılması çağrısında bulundu. Özer açıklamasında; "Allah rahmetini esirgemedi, barajlarımız doldu. Biz çiftçiler olarak sadece hakkımız olan suyu istiyoruz. İki sulamayla ovamızı ayakta tutabilir, hem kendi emeğimizi hem de ülkemizin pamuk ihtiyacını karşılayabiliriz. Aydın Valisi Yakup Canbolat ve DSİ 21. Bölge Müdürü Birol Çınar’dan bu kararı yeniden değerlendirmelerini ve üreticilerimizin geleceğini güvence altına alacak adımları atmalarını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmirli öğrenciler, Almanya’da teknoloji fuarında projelerini sergiledi İzmir TAKEV Okulları Maker Kulübü öğrencileri, birbirinden farklı özgün projeleriyle ‘Maker Faire Ruhr’ teknoloji fuarında yerini aldı. Dünyanın ve Almanya’nın dört bir yanından fuara gelen katılımcılar, öğrenciler tarafından hazırlanan projelere yoğun ilgi gösterdi. İzmir TAKEV Okulları Maker Kulübü öğrencileri, 27-31 Mart tarihleri arasında Dortmund Üniversitesi kampüsünde yer alan DASA fuar alanında düzenlenen Avrupa’nın önemli teknoloji fuarları arasında gösterilen ‘Maker Faire Ruhr’ teknoloji fuarına katıldı. ‘Hayali Gerçeğe Dönüştür’ sloganıyla yola çıkan TAKEV’li gençler, hazırladıkları özgün projeleri kendi stantlarında sergileyerek büyük ilgi gördü. Öğrenciler ayrıca Türkiye’yi ve İzmir’i uluslararası teknoloji fuarında başarıyla temsil etmenin gururunu yaşadı. Temel elektronik devrelerden sensör teknolojilerine, mikrodenetleyici uygulamalarından blok tabanlı kodlamaya kadar öğrenciler tarafından geniş bir yelpazede hazırlanan uygulamalı çalışmalar, dünyanın ve Almanya’nın dört bir yanından gelen katılımcıların yoğun ilgisini çekti. Her yaştan teknoloji meraklısıyla birebir etkileşim kurma ve bilgi paylaşımı yapma fırsatı bulan öğrenciler, "Kendi projelerimizi anlatmanın yanı sıra, farklı kültürlerden insanlarla tanışma ve onların projelerini görme imkanı bizler için inanılmaz bir deneyim oldu. Yıl boyunca üzerinde çalıştığımız projelerin yoğun ilgiyle izlenmesi de bizleri heyecanlandırdı. Teknoloji yolculuğumuz devam edecek" dedi.
Siirt Uzmanından çocuklarda göz sağlığı uyarısı Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocuklarda göz sağlığının erken dönemde önemsenmesi gerektiğini belirtti. Bebeklik döneminden itibaren her yaşta göz muayenesi yapılabileceğini belirten Op. Dr. Akkoyun, özellikle doğumdan sonraki ilk 6 ayda tüm çocukların göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerektiğini ifade etti. Op. Dr. Akkoyun, bu sayede şaşılık, kırma kusurları, doğumsal katarakt ve retina gibi ciddi göz hastalıklarının erken dönemde tespit edilebileceğini söyledi. Ayrıca, erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde, yoğun bakımda oksijen desteği almış bebeklerde retina hastalığı riskinin bulunduğunu belirten Op. Dr. Akkoyun, prematüre bebeklerin ilk haftalardan itibaren göz muayenesine tabi tutulması gerektiğini vurguladı. Op. Dr. Burak Akkoyun, ’’Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesi durumudur. Çocuklarda sıklıkla görülen göz bozuklukları arasında yer alan şaşılık, genellikle genetik yatkınlık, hamilelik süreci, doğumdaki sorunlar ve geçirilen hastalıklar gibi faktörlerden kaynaklanabiliyor. Çocuklarda şaşılık görülme sıklığı yüzde 2-4 arasında değişiyor. Yalancı şaşılık gibi yanlış tespitler de yaygın ancak çocuğun gelişimiyle birlikte bu durum düzelebilir. Çocuklarda göz tembelliği özellikle 3-3.5 yaş civarında saptanıyor. Gözler arasındaki numara farkı artarsa göz tembelliği riski de artar. Gözlük tedavisi ve sağlıklı gözün kapatılmasıyla göz tembelliği tedavi edilebilir. Kapama tedavisi 3-8 yaş arasında daha etkilidir. 9-10 yaşından sonra görme iyileşmesi çok düşüktür. Şaşılık, çoğunluğunun göz tembelliği olan hastalarda oluşuyor. Çocukların göz sağlığını korumak için düzenli göz muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Aileler çocuklarını 2 yaşına kadar elektronik cihazlardan uzak tutmalı, 7 yaşına kadar günlük ekran süresinin 1 saati geçmemesi gerekir. Çocuğun gözünde kayma tespiti durumunda, fotoğraf çekip doktoruna sunmakta fayda var’’ dedi. Damlalı muayene gerekliliği hakkında bilgi veren Op. Dr. Akkoyun, damlalı muayene öncesinde çocuğun sağlığının yerinde olduğundan emin olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.