DÜNYA - 26 Ekim 2024 Cumartesi 09:34 | Son Güncelleme : 26 Ekim 2024 Cumartesi 09:37

İsrail ordusu İran’a yönelik misilleme saldırısının tamamlandığını duyurdu

A
A
A

İran’a yönelik misilleme saldırısının tamamlandığını açıklayan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, "İran'daki rejim gerilimi tırmandırma hatasına düşerse, karşılık vermek zorunda kalacağız” dedi.

İsrail’den, İran’a yönelik gerçekleştirilen son saldırıya ilişkin resmi açıklama geldi.

Bir video mesaj yayınlayan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail’in misilleme saldırısını tamamladığını söyledi. "İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarına İsrail'in verdiği yanıtı tamamladığımızı teyit edebilirim" diyen Hagari, "İran'daki askeri hedeflere belirli ve hassas saldırılar düzenleyerek İsrail’e yönelik acil tehditleri bertaraf ettik. İsrail Savunma Kuvvetleri görevini yerine getirmiştir" ifadelerini kullandı. "İran'daki rejim gerilimi tırmandırma hatasına düşerse, karşılık vermek zorunda kalacağız” diyen Hagari,” Mesajımız açıktır: İsrail’i tehdit eden ve bölgeyi daha geniş bir gerilime sürüklemek isteyen herkes ağır bir bedel ödeyecektir" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Sanayiciler arsa tahsisi istiyor Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, sanayicilerin fabrika kurmak için yoğun bir şekilde arsa tahsisi istediklerini söyleyerek, "Arsa tahsisi yapılırsa istihdama, üretime ve ihracata büyük katkı sağlayacak" dedi. Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, 22 milyon metrekare alan sahip olan Kayseri OSB’de doluluğun yüzde 93 olduğunu belirtti. Sanayicilerin sürekli olarak Kayseri OSB’de arsa tahsisi yapılmasını istediklerini dile getirdiklerimi kaydeden Yalçın, "Organize Sanayi Bölgemiz 1973 Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuş bir organize. 2003 yılında da hemen yanı başındaki Hacılar Organize Sanayi Bölgesi ile birleşerek Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ismini almıştır. Günümüze baktığımız zaman 22 milyon metrekare gibi bir alana sahip bir organize sanayi bölgemiz. Bin 500’e yakın fabrikamız mevcut. Organize sanayi bölgemizin alan olarak yüzde 93’ü dolu durumdadır ve fabrika yapılmıştır. Çok az yapı yapılmayan bir alan vardır. İnanıyoruz ki çok kısa bir süre zarfında da bu alan dolacaktır. Şu anda organize sanayi bölgemizde 300’e yakın resmi kiracımız var. Kiracılarımız bizlere ’enerji maliyetleri, işçilik maliyetleri fazla gelmekte, sizden fabrika yaptırmak için arsa tahsisi istiyoruz’ diyorlar. Biz de bu sanayicilerimize karşı duyarsız kalmak istemiyoruz. Özellikle de Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapmak istiyorlar. Çünkü bütün ham madde üreticileri, tedarikçiler, malzemeciler, işçi piyasası, beyaz yakalılar ve mavi yakalılar burada. Burası özellikle mobilya ve çelik kapıda üretimin merkezi. Sanayicilerimizde kendilerine yer verilmesini, yer verildiği takdirde hemen fabrika yaptıracaklarını söylüyorlar. Bizler de bu durumun farkındayız. Bu iş insanlarımız bizlere bize katma değer oluşturuyor, istihdam yapıyorlar, üretim yapıyorlar, ihracat yapıyorlar. Böylesine değerli sanayicilerin ortada ve çaresiz kalması, maliyetlerin altında ezilmesini istemiyoruz. Biz de bunu ’sanayicimiz arsa tahsisi istiyor’ diye sürekli dillendiriyoruz. Biz inanıyoruz ki burada arsa tahsisi yapıldığı zaman otomatik olarak bu üretime, istihdama, ihracata katkı sağlayacak ve ham maddenin tedarikinin ve malzemenin merkezi burası olduğu için de hiçbir sanayicimiz buradan gitmiyorlar. Başka alternatifleri kullanmıyorlar" ifadelerini kullandı. Yalçın, "Sanayicimize yardım edin, yardımcı olun. Toprak tahsisi imkanı sağlayın. Çünkü biz inanıyoruz ki ülkeler üretimleriyle, ihracatlarıyla ayakta kalacaklar, büyüyecekler. Artık yeni dünya düzeninde üretmek en önemli etken. İhraç etmek en önemli etken. Bunun farkındayız. Böylesine bir tahsis yapıldığında da bunun hemen istihdama, üretime ve ihracata büyük katkı sağlayacağına canı gönülden inanıyoruz" dedi.
Diyarbakır Diyarbakır Surları ve On Gözlü Köprü’nün yapılışı yapay zeka ile canlandırıldı UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır Surları ve On Gözlü Köprü’nün yapılışı, yapay zeka ile canlandırıldı. 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, bünyesinde barındırdığı asırlık tarihi dokular ile günümüze ışık tutuyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır Surları ve On Gözlü Köprü ise bu tarihi dokuların başında geliyor. Bu iki asırlık yapı, yapay zeka ile canlandırıldı. Çalışmada yapıların tarihi dokuları anlatılırken, yapım aşamasındaki zorluklar çalışmada yer aldı. Adem Ulusoy, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, yaklaşık 2-3 yıldır yapay zeka konusuyla ilgilendiğini, elinden geldiği kadar Diyarbakır’ın tarihini, kültürünü ve dokusunu yapay zeka ortamında tanıtmaya çalıştığını söyledi. Yapay zekanın ilk çıktığı zaman başta görsel ürettiğini, yaklaşık bir senedir artık video da üretmeye başladığına değinen Ulusoy, “Şu anda neredeyse gerçeğinden ayırt edemiyoruz. Yakında filmler ya da videolar için de olmasını bekliyorum. Yaptığım çalışmalarda fotoğrafı hareketlendirme yerine metin tabanlı bir çalışma yaptım. Talimatları yazarak o şekilde kurguladım. Yapay öyle bir noktaya gelecek ki herkes oturduğu yerde kendi filmini çekebilecek, şarkısını yazabilecek. Kendi romanını yazabilecek hale bile gelecek” dedi. Tarihi kaynaklara uygun olarak MÖ. 2 bin yıllarda Huriler tarafından Diyarbakır Surları inşa edilmeye başlandığını ifade eden Ulusoy, “Yapay zekanın güzel yanlarından biri de tarihe aşina olmaya çalışıyorsunuz. Hurilerden beri Diyarbakır Surları, yükselmeye başlamış. Hurilerden sonra Persler, Romalılar, Bizans, Müslümanlar, Artuklular, Selçuklular, Osmanlı derken günümüze gelmiş oluyor. Yapay zeka ile iki film çekmeye çalıştım. Biri surların yapılışı. Surların yapılışındaki o zorluklardan bahsettik. Surlar, bazalt taşlarından yapılmış. Bu bazalt taşları da Karacadağ lavlarının püskürtmüş olduğu lavların soğuması sonucu oluşmuştur. Filmde buna değinerek bu şekilde başladık. Macera halinde zorlukları göstererek bir film yapmaya çalıştım” diye konuştu. Surları tamamladıktan sonra Diyarbakır için önemli olan yerlerden bir tanesi de On Gözlü Köprü için önce araştırma yaptığını aktaran Ulusoy, köprünün yazılı kaynaklara göre, 1065 yılında zamanın Mervanileri tarafından yapıldığını kaydetti. Nasıl yapıldığını araştırdıktan sonra birazda kendi yorumumu katarak bir film çekmeye çalıştığını söyleyen Ulusoy, “Dicle Nehri’nin o zaman ki taşkınlarından bahsederek, önceden beri ticaret yolu olduğu için buraya bir köprü yapılma ihtiyacı duyulmuş. O zaman ki Mervani hükümdarı mimarbaşına talimat vererek köprünün yapılmasını emrediyor. O yıla ait olduğu da köprünün üzerinde bulunan kitabelerde de yazmaktadır. Tarihimizi korumak zorundayız. Atalarımız nasıl bu dokuya sahip çıktıysa bizimde sahip çıkmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi ÜAK toplantısına ev sahipliği yaptı Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) yönetim kurulu toplantısına Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptı. Toplantıda kurulun çalışmaları ele alındı. Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) yönetim kurulu toplantısı, Senato Salonu’nda gerçekleştirildi. ÜAK 43. Dönem Başkanı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın başkanlık ettiği toplantıya, ÜAK Yönetim Kurulu Üyeleri ve ÜAK temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, ÜAK Yönetim Kurulu üyeleri ve temsilcilerini Kastamonu ve Kastamonu Üniversitesi’nden ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek teşekkürlerini sundu. ÜAK 43. Dönem Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise ev sahipliği ve misafirperverlikleri için Rektör Topal’a teşekkür etti. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Fırat Üniversitesi Rektörü ve Yurt Dışında Alınan Akademik Unvanların Denkliğini İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Fen-Teknik Bilimler Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çatal, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü ve Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Harun Çiftçi ile Tıp ve Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve ÜAK Genel Sekreter V. Prof. Dr. Mustafa Balcı katıldı. ÜAK Yönetim Kurulu toplantısında, Üniversitelerarası Kurul’un güncel çalışmaları ve gündem maddeleri görüşüldü. Ayrıca, üniversitelerin mevcut çalışmaları ve yükseköğretimde karşılaşılan güncel gelişmeler değerlendirildi. Toplantı sonrasında, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, ÜAK Yönetim Kurulu üyelerini Rektörlükte ağırlayarak, Kastamonu Üniversitesi’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Rektör Topal, Kastamonu Üniversitesinin yürüttüğü akademik projeleri, araştırma faaliyetlerini ve öğrenci odaklı hizmetlerini vurgulayarak, üniversitelerle ihtimal iş birliklerinin önemine değindi. Ayrıca, Kastamonu ilinin tarihi ve kültürel zenginliklerine de dikkat çekerek, bölgenin doğal güzellikleri ve geleneksel değerleri hakkında bilgiler verdi.