DÜNYA - 25 Ağustos 2021 Çarşamba 14:34

Dubai'de dünyanın en büyük dönme dolabının inşası tamamlandı

A
A
A
Dubai'de dünyanın en büyük dönme dolabının inşası tamamlandı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde dünyanın en büyük dönme dolabının inşası tamamlandı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde dünyanın en büyük dönme dolabının inşası tamamlandı. Bluewaters Adası’nda inşa edilen Ayn Dubai (Dubai`nin gözü) adlı dönme dolap, kapsül şeklinde 48 klimalı kabinden oluşuyor. 250 metreden fazla yüksekteki Ayn Dubai, bin 750 kişiye aynı anda hizmet verebilecek. Ayn Dubai, yaklaşık 38 dakikalık sürecek her turda 360 derecelik kesintisiz şehir manzarası sunacak. Dünyanın en büyük dönme dolabının, 21 Ekim'de kapılarını ziyaretçilerine açması bekleniyor.

Hamad Alnajjar
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde GES dönemi: Çevre dostu enerji için ilk adım tamamlandı Kastamonu Üniversitesi’nde kurulacak Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinin fizibilite çalışmaları tamamlandı, çevre dostu enerji için geri sayım başladı. Kastamonu Üniversitesi’nde kurulması planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinin fizibilite çalışmaları başarıyla tamamlandı. Dünya Bankası tarafından finanse edilen ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mali güvencesinde yürütülen bu proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Kamu ve Belediye Yenilenebilir Enerji Projesi (KAYEP) kapsamında gerçekleştiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nden Mühendis Yeliz Tanış’ın liderliğinde yürütülen çalışmalar, Kastamonu Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Şube Müdürü Erdem Zengin, Enerji Yöneticisi Ekrem Arslanel, Elektrik-Elektronik Mühendisi İbrahim Elmas, Elektrik Teknikeri Ümit Koç ve ekibi tarafından titizlikle yürütüldü. Projenin fizibilite süreci, teknik ve çevresel boyutlar ayrıntılı şekilde değerlendirilerek tamamlandı. İncelemeler sonucunda, belirlenen alanların güneş enerjisi için uygun olduğu ve projenin hayata geçirilmesine engel teşkil edecek bir sorun olmadığı tespit edildi. GES projesi, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’a sunulan bir brifing ile aktarıldı. Rektör Prof. Dr. Topal, GES projesinin sadece üniversitenin enerji ihtiyacını karşılamayacağını, aynı zamanda çevre dostu bir çözüm sunarak sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyeceğini vurguladı. Topal, projenin üniversitenin eğitim ve araştırma faaliyetlerine de katkı sağlayacağını belirterek, çevre ve toplum üzerindeki olumlu etkilerinin büyük önem taşıdığını ifade etti. GES projesi, Kastamonu Üniversitesi’nin enerji ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra, temiz ve yenilenebilir enerji kullanımını teşvik ederek uzun vadeli faydalar sağlaması hedefleniyor.
İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı’ndan meclis üyesine: "Bir daha bu kapıdan içeri girmeyin" Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal, meclis toplantısında kendisini eleştiren AK Partili meclis üyesine, "Bir daha bu kapıdan içeri girmeyin" dedi. Başkan Ünsal’ın meclisteki tavrı tepkiyle karşılandı. Karşıyaka Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclisi 2’ini birleşimi, belediyenin meclis salonunda gerçekleşti. Meclis toplantısında söz alan AK Parti Karşıyaka Meclis Üyesi Hasan Ünal, işten çıkartılan işçilerle ilgili açıklama yaptı. Kent A.Ş’den haksız yere işten atılan işçileri gündeme getiren AK Partili Meclis Üyesi Hasan Ünal, "İşten çıkarılan arkadaşlarımızın arasında hiçbir şekilde eyleme katılmayan, o işletmelerde çalışmayan bir sürü insan var. Kimisinin eşi kanser hastası, kimisinin çocuğu otizmli, kimisi 2 tane çocuğuna hem analık hem babalık yapıyor. Ve bu insanların hiçbiri bu eylemlere katılmamış" dedi. Ünal’ın işçilerin mağduriyetine dikkat çekmesi sonrası sinirlenen Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız İşçimenler Ünsal, mikrofonun kapatılması talimatını vererek Ünal’ın sözünü kesti. Başkan Ünsal’a öneride de bulunan Ünal, “Başkan gördüğünüz ve duyduğunuz üzere İşçi kurumu zarara uğrattı diyorsunuz, AVM’de kaçak yapıya izin vermeyeceğiz diyorsunuz, STK’ların kullandığı ufacık odalara yüzde bin 200 zammı Sayıştay raporlarına dayandırıyorsunuz. Sayın Başkan, iyi niyetle düşünmek istiyorum. Ya sizi yalan bilgilerle donatıyorlar ya da siz yalan söylüyorsunuz. Biz grup olarak bugüne kadar tüm nezaketimizle hareket ederken hatta belediyenin ve halkın yararına birçok konuda da oy birliği verirken, siz soru önergelerimize cevap vermiyorsunuz. Partimizin kurumsal adı yerine AKP deyip üç alkışla kendinizi kandırıyorsunuz. Kapalı kapılar ardında dedikodulara kulak asıyorsunuz. Bakın Başkan biz hariç 32 tane meclis üyeniz var. Size bir önerim var; böyle değerli bir grubunuz varken 2-3 kişiyi de belediyeyi yönetmeye kalkarsanız daha çok yanlışa düşer ya da daha çok burada yalan söylemek durumunda kalırsınız” dedi. Başkan öfke patlaması geçirdi Karşıyaka Belediye Başkanı Behice Yıldız Ünsal, AK Parti Meclis Üyesi Hasan Ünal’ın eleştirilerine karşı söylediği sözler büyük tepkiyle karşılandı. Ünsal, meclis oturumunda Ünal’a "Bir daha bu kapıdan içeri girmeyin" dedi. Başkan Ünsal’ın tavrı, mecliste ve kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.
Ankara MİT’ten Irak Süleymaniye’de nokta operasyonu: PKK’nın sözde İran Sorumlusu Saliha Akbıyık, etkisiz hale getirildi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK/KCK’nın sözde İran sorumlusu ‘Nujiyan Amed’ kod isimli Saliha Akbıyık’ı, Irak’ın Süleymaniye kentinde düzenlediği nokta operasyon ile etkisiz hale getirdi. MİT’in saha çalışmaları neticesinde PKK/KCK’lı Saliha Akbıyık’ın, Irak/Süleymaniye kırsalında İran sınırındaki Süleymaniye/Pencevin bölgesinde olduğu tespit edildi. MİT’in saha ajanları tarafından adım adım izlenen Saliha Akbıyık, en uygun anda düzenlenen nokta operasyon ile etkisiz hale getirildi. Nokta operasyonu ile etkisi hale getirilen ‘Nujiyan Amed’ kod Saliha Akbıyık’ın terör örgütünün İran yapılanmasında birinci derece sorumlu olarak faaliyet yürüttüğü belirtildi. 1993 yılından bu yana örgüt içinde bulunan Akbıyık’ın, İran-Irak sınır hattında barınan tüm teröristlerin faaliyetlerinden de birinci derecede sorumlu olduğu ifade edildi. Saliha Akbıyık hakkında PKK/KCK Merkez Komite ile YJA Star Merkez Karargah üyesi olan Saliha Akbıyık’ın aslen Diyarbakırlı olduğu belirtilirken, 1993 yılında Mersin’de PKK/KCK’nın kırsal kadrolarına katıldığı ve Yunanistan’da terör örgütünün kamplarında eğitim aldığı aktarıldı. Suriye’de bulunduğu dönemde gençlerin örgüte katılımını sağlayan Akbıyık’ın, terör örgütünün toplumsal, siyasi ve silahlı kanatlarında faaliyet gösterdiği, Irak’a geçtiği dönemde ise Kandil, Zap, Metina ve Mahmur’da silahlı faaliyetlerde yer aldığı belirtildi.
Adana Adana’da yıllık izin için geldiği memleketinde ölen uzman çavuş toprağa verildi Adana’da yıllık izin için geldiği memleketinde geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden uzman çavuş Hamza Yılmaz gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Askeri törenle toprağa verilen uzman çavuşun annesinin feryatları yürekleri dağladı. Kozan ilçesi Çevre yolu üniversite kavşağında meydana gelen kazada otomobil ile motosiklet kafa kafaya çarpıştı. Kazada motosiklet sürücü olan ve memleketine izne gelen uzman çavuş Hamza Yılmaz (25) hayatını kaybetti. Bugün Adana Adli Tıp Kurumu’ndan alınan uzman çavuş Hamza Yılmaz’ın cenazesi, Kozan ilçesine bağlı Köseli Mahallesi’ndeki baba ocağına getirildi. Burada alınan helalliğin ardından Yılmaz’ın cenazesi, öğle namazını müteakip Örendere Mezarlığı’na götürüldü. Burada kılınan cenaze namazının ardından Yılmaz’ın cenazesi silah arkadaşlarının omzunda son yolculuğuna uğurlandı. Anne Leyla ve baba Adem Yılmaz, cenaze töreninde gözyaşlarına hakim olamazken ve ayakta durmakta da güçlük çekti. Anne Yılmaz’ın feryatları yürekleri dağlarken 2 yıl öncede kızını toprağa verdiği öğrenildi. Cenaze törenine, Kozan Kaymakamı Bahattin Alp Arslanköylü, Kozan İlçe Jandarma Komutanı Nuh Anacık, Kozan İlçe Emniyet Müdür Vekili Zinnuri Karatekin, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Baba Adem Yılmaz’a ilçe kaymakamı tarafından Türk bayrağı teslim edildi.