ÇEVRE - 25 Mayıs 2022 Çarşamba 16:59

Giresun’da topraksız tarımda ilk çilek hasadı başladı

A
A
A
Giresun’da topraksız tarımda ilk çilek hasadı başladı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen proje içerisinde 2021 yılında kurulumu gerçekleştirilen ‘Topraksız Tarım Çilek Seralarında’ ilk ürünler alınmaya başlandı.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen proje içerisinde 2021 yılında kurulumu gerçekleştirilen ‘Topraksız Tarım Çilek Seralarında’ ilk ürünler alınmaya başlandı.


Konuyla ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın verdiği bilgide, “İlimiz genelinde 2021 yılında 8 adet 300 m2’lik topraksız tarım çilek seralarının kurulumu yapılmıştır. Kurulumu takiben 2022 yılı mart ayı içerisinde her bir seraya 6 bin adet çilek fidesi dikimi gerçekleştirilmiştir. Mart ayında dikimi gerçekleştirilen çilek fideleri ilk meyvelerini vermeye başlamıştır. İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca yapılan incelemelerde çilek fidelerinin gelişimlerinin ve verim durumlarının oldukça iyi düzeyde olduğu gözlemlenmiştir” dedi.


Topraksız tarımla ilgili de bilgi veren Angın, “Topraksız tarım içerisinde toprak bulunmayan her türlü yetiştirme ortamında, modern tarım teknikleri kullanılarak bitki yetiştirilmesine verilen addır. Bu yetiştirme tekniğinde bitki yetiştirme ortamı olarak yalnızca besin çözeltileri kullanılabildiği gibi çeşitli organik ve inorganik katı materyallerden de yararlanılmaktadır. Topraksız tarımın amacı bitkilerin gelişmesini besin solüsyonu yardımıyla sağlamak, bitkilerin besin maddesi ve su gereksinimlerini stres oluşturmadan karşılamak ve bunu en ekonomik bir şekilde gerçekleştirmektir. Kurulumu gerçekleştirilen seralarda yetiştirme ortamı olarak cocopeat (hindistan cevizi kabuğu) kullanılmış, yetiştiricilik sistemi katlı sistem şeklinde planlanmıştır. Sera içerisinde gübreleme, sulama ve havalandırma otomasyonlarının kurulumları yapılmıştır” bilgisini verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Kapalı yöntemle nadir yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu Adana’da bir kadın, karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede Türkiye’de kapalı yöntemle nadir uygulanan ’Pelvik Konjesyon Sendromu Toplardamar Kapatılması’ ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Adana’da yaşayan 32 yaşındaki ev hanımı Serap Abi’ye geçtiğimiz sene karın ağrısı şikayetiyle gittiği hastanede ’Pelvik Konjesyon Sendromu’ tanısı konuldu. Bu rahatsızlığı nedeniyle acı çeken Abi, geçtiğimiz ay Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ferid Cereb’e başvurdu. Op. Dr. Cereb, yaptığı tetkikler sonucu Abi’nin Çukurova bölgesinde ilk kez Türkiye’de de nadir yapılan kapalı yöntem ’Pelvik Konjesyon Sendromu Toplardamar Kapatılması’ ameliyatını yaptı. 20 dakika süren ameliyatın ardından Serap Abi, aynı gün taburcu edildi. "Artık kapalı yöntemle yapılıyor" İhlas Haber Ajansı’na konuşan Op. Dr. Ferid Cereb, Pelvik Konjesyon Sendromu’nun (PKS), sıklıkla genç kadınlarda görülen, karnın alt kısmında ve kasıklarda bulunan toplardamarlardaki genişlemeler ve akım bozuklukları ile seyreden bir hastalık olduğunu belirtti. Cereb, "Bu hastalık toplumda çok sık görülüyor. Kadınlarda kasıklara vuran ve toplumda çok fazla görülen bir hastalık bu. Bu hastalar genelde tedavisiz kalıyordu. Eskiden tek tedavisi açık ameliyattı. Artık hastanemizde bunu kapalı yöntemle tedavi edebiliyoruz" ifadelerini kullandı. "Tedavisi var" PKS’nin tedavisiz bir hastalık olmadığını vurgulayan Op. Dr. Cereb, "Bu hastalığın ameliyatını Adana’da ilk kez biz yaptık. Türkiye’de de nadir yapılan bir ameliyat. Bu hastalık tedavisiz bir hastalık değil. Tedavisi var ve hastalar başvuru yapmaktan çekinmesin" dedi. "Şu anda rahatım" Serap Abi ise ameliyattan sonra rahatladığını anlatarak, "Çok fazla kasık ve karın ağrısı çekiyordum. Bu şikayetler üzerine başvurdum. İlk başta ameliyatı kabul etmedim ama hocamızla tanıştıktan sonra ameliyatı kabul ettim. Şu anda hiçbir rahatsızlığım yok ve ağrılarım geçti" diye konuştu.
Düzce Fındıkta fileyle hasat maliyetleri düşürüyor Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Aydınpınar köyünde 12,5 dekar alanda file sistemi ile hasat yapan üretici Ercan İlhan’ın bahçesini ziyaret etti. Düzce’de 750 bin dekar alanın yaklaşık 632 bin dekar alanında Fındık üretimi yapılmakta olup; Fındık yetiştiriciliğinde en yüksek girdi maliyetlerin başında hasat işlemi gelmekte. Bölgede Fındık yetiştiriciliği yapılan 0-250 ve 250-500 rakım alanlarda üreticilerin genellikle daldan elle toplayarak hasat işlemini gerçekleştirdiği, karışık olarak tesis edilen bahçelerde, farklı dönemlerde hasat olgunluğuna ulaşan Fındıklar aynı anda hasat edilmesi, önemli derecede randıman ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Düzce’de üreticilerin artan işçilik maliyetlerinin azaltılması amacıyla, fileyle hasadı tercih etmeleri, daldan toplanılan fındıklarda meydana gelen randıman kayıplarının önüne geçerek birim alandaki girdi maliyetlerinin düşmesine yardımcı olacak. Fileli sistem ile üreticilerin fındık altı yabancı ot temizliği maliyetleri de önemli ölçüde düşmüş olacak. Fileli sisteme geçilmesi durumunda, dalda olgunlaşan fındığın dalları silkelemek suretiyle fileden toplanılması, daldan elle hasat esnasında meydana gelebilecek gelecek yılın sürgün ve gözlerinin de zarar görmesinin önüne geçilmiş olacak. Olgunlaşmış fındık ya kendiliğinden ya da dalları silkeleme yoluyla yere düşürülerek hasat edilmesi, tamamen içini doldurmuş olacağından fındığın randımanı oldukça yüksek olmakta. Fındığın yerden toplaması, daldan toplamaya göre en az 2-3 randıman avantaj sağladığı, özellikle ihracata giden ürünün pazar kalitesinin korunmuş olacak. Fındıkta file ile hasadın hasatta işçi maliyeti noktasında avantaj sağladığını ifade eden İl Müdürü Esra Uzun "Daldan elle hasat edilen bahçelerde dekarda 8-10 işçi maliyeti oluşurken, üretici yerden fileli sistem ile 1 dekar alandaki fındığı 2 ya da 3 işçi ile bir günde toplayabilecek" dedi. Ercan İlhan’ın bahçesini gezen İl Müdürü Uzun, bölgede örnek bir üretim yaptığı için kendisini tebrik ederek, diğer üreticilere de bu sistemin örnek olmasını, tüm üreticilere 2024 yılı üretim sezonunun bol ve bereketli geçmesini temenni etti.
Düzce Mezarlıkların eksikleri de gideriliyor Düzce Belediyesi şehir ve mahalle mezarlıklarında bakım ve yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Mezarlık İşleri ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü iş birliğindeki çalışmalar mahalle muhtarlarının da rehberliğinde 63 mahallede gerçekleştiriliyor. Düzce Belediyesi mahalle muhtarlarının talepleri doğrultusunda hazırladığı çalışma takvimi kapsamında mahalle mezarlıklarında bakım ve yenileme çalışması başlattı. İlk olarak Çavuşlar’da başlayan yenileme çalışmaları sorumluluk altındaki mezarlıklarda, Mezarlık İşleri ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından yürütülecek. Çalışmalar kapsamında mezarlıkların yabani ot temizliği ara yolların tamir, tadilatı ve bakımı ile musalla taşı, bank gibi kent mobilyalarının yenilenmesi sağlanacak. Ayrıca eksik olan noktalarda yürüyüş yolları, şadırvan ve çeşme de inşa edilecek. İlk olarak Çavuşlar Mahallesi’nde başlatılan çalışmalarda sıra Beyciler mahalle mezarlığına gelirken çalışmalar hakkında açıklamada bulunarak Düzce Belediyesi’ne teşekkür eden Beyciler Mahalle Muhtarı Kadir Yücel şunları söyledi: “Mezarlığımızda Düzce Belediyesi’nin araçlarıyla yabani ot temizliği yapılıyor. Temizlik çalışmalarının ardından yürüyüş yolları, şadırvan ve çeşme yapılacak. Makinelerle işlem bittikten sonra belediyemiz burayı ilaçlayacak.” Kentte bulunan mezarlıkların tamamı tek tek elden geçirilecek.