SAĞLIK - 27 Mart 2025 Perşembe 09:25

İlaç yazdırmaya gitti, kanser olduğunu öğrendi

A
A
A
İlaç yazdırmaya gitti, kanser olduğunu öğrendi

Rize’de, 72 yaşındaki emekli öğretmen aile hekiminin yönlendirmesiyle yaptığı tarama sayesinde erken evrede kanseri yenerek hayata tutundu.

Rize’de rutin kullandığı ilaçlarını yazdırmak için kayıtlı olduğu aile hekimine başvuran Yakup Cansız, hekiminin yönlendirmesi ile Sağlık Bakanlığı tarafından 50-70 yaş arasındaki vatandaşlara ücretsiz kalın bağırsak kanseri de denen kolorektal kanser taramasını yaptırabileceğini öğrendi. Bunun üzerine harekete geçen Cansız, kendisine verilen gaitada gizli kan testiyle kolorektal kanser taramasını yaptırdı. Test sonucunun pozitif çıkmasıyla İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından tedavi için uzman hekime yönlendirildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversite Eğitim ve Araştırma Hastanesi (RTEÜ) Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zehra Zeynep Keklikkıran tarafından gerekli tahlil ve tetkikleri sonucu erken tanı alarak, kapalı yöntemle yapılan başarılı cerrahi operasyonla sağlığına kavuştu.

İlaç yazdırmaya gitti, kanser olduğunu öğrendi

Mart ayının kolorektal kalın bağırsak kanseri farkındalık ayı olduğunu belirten ve Kanser konusunda geç kalmamayı öneren Rize İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Gökhan Demiral, "Ameliyat olup sağlığına kavuşan ve Rize’nin sağlık, imkânlarından övgüyle bahseden vatandaşımızın mutlu olması bizleri de mutlu ediyor. Erken teşhisin hayat kurtardığını tüm halkımıza söylüyoruz. Biz halkımızı seviyoruz ve halkımızın sağlığı bizim için çok önemli. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı olarak 50-70 yaş arası vatandaşlarımıza ücretsiz uyguladığımız kolorektal kanser taramasının önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Erken teşhiste aile hekimlerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Demiral, "Vatandaşlarımızı Aile Sağlığı Merkezlerinde bulunan aile hekimlerimize, Sağlıklı Hayat Merkezimize, KETEM’e ücretsiz kanser taramalarını yaptırmaları için bekliyoruz" dedi.

İlaç yazdırmaya gitti, kanser olduğunu öğrendi

"Gastroenteroloji uzmanı kısa sürede ameliyat olmam gerektiğini söyledi"

İlaçlarını yazdırmak için aile hekimine gittiğinde aile hekiminin yönlendirmesiyle kanser taramasını yaptıran Yakup Cansız, "Hiçbir şikâyetim yoktu. Aile hekimimi kırmamak adına verdiği kanser tarama kitiyle taramamı yaptım. Sonucun pozitif olduğu gördüm ve aile hekimimin yanına tekrar gittim. Yapılan tetkikle ve kolonoskopi sonucunda kalın bağırsakta kitle tespit edildi. Gastroenteroloji uzmanı kısa sürede ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Başarılı bir ameliyat geçirdim kendimi çok iyi hissediyorum. Bütün vatandaşlarımızın şikâyeti olsun olmasın kanser taramalarını yaptırmaya davet ediyorum. Hastalığım sürecinde yakın ilgilerini gördüğüm tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Hasan Fehmi Demir 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Türk Telekom teknolojisi kütüphanelerle buluşuyor Türk Telekom, Kütüphane Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, 81 ilde bin 200’e yakın kütüphanenin dijital dönüşümünü tamamladığını duyururken, görme engelli bireyler için Telefon Kütüphanesi uygulamasıyla 50 kategoride 4 binden fazla erişilebilir sesli içerik sunduğunu belirtti. Deprem bölgesinde sınavlara hazırlanan öğrenciler için hayata geçirilen "100. Yıl Kütüphaneleri"ni modern dijital çözümleriyle destekleyen Türk Telekom, 6 ilde 12 kütüphanede afet sonrası eğitim süreçlerine katkı sunarak gençlerin geleceğe hazırlanmasına yardımcı oluyor. Türk Telekom, teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Teknoloji bilgi birikimini hayatın her alanına taşıyan Türk Telekom, Türkiye’nin kültürel mirasının dijitalleştirilmesine katkı sunuyor. Türk Telekom, Türkiye’nin 81 ilinde bin 200’e yakın kütüphanenin dijital dönüşümünü tamamlarken, başta teknoloji ve kültür sanatı harmanladığı Atatürk Kültür Merkezi olmak üzere ören yerleri, kültür merkezleri ve kütüphanelerde sağladığı WiFi hizmeti ile ziyaretçilere yüksek hızda erişim imkânı sunuyor. Dijital eğitim çözümleriyle geleceğe hazırlanıyorlar Türk Telekom ve iştiraki Sebit ile Kızılay’ın iş birliğinde ilk adımı Hatay’da atılan ve ardından Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye, Malatya ve Gaziantep’te kurulan 100. Yıl Kütüphaneleri’nden yaklaşık 70 bin öğrenci yararlanırken yıl sonuna kadar kütüphane sayısının 20’ye ulaşması hedefleniyor. Deprem bölgesinde LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrenciler için geleneksel kütüphane anlayışını modern dijital çözümlerle destekleyen Türk Telekom, sınıflara fiber altyapı ve teknoloji desteğinin yanında, eğitim alanında öncü çalışmalar gerçekleştiren iştiraki Sebit’in ürünlerini sunuyor. Bölgede sınavlara hazırlanan öğrenciler, Sebit’in dijital ve basılı eğitim çözümleri ile konu tekrarı yapabiliyor ve ilgili konulara yönelik testler çözebiliyorlar. Bugüne kadar kütüphanede sınavlara hazırlanan öğrenciler büyük başarı elde ederek tıp, hukuk ve diş hekimliği gibi bölümlere yerleşti. Yapılan açıklamaya göre; Türk Telekom, kütüphanelerdeki dijital dönüşüm projelerinin yanı sıra, görme engelliler için hayata geçirdiği Telefon Kütüphanesi uygulamasıyla engelleri kaldırarak bilgiye erişimi kolaylaştırıyor. 2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) iş birliğiyle geliştirilen ve Türkiye’nin ilk telefonda sesli kitap hizmeti olan telefon kütüphanesi uygulaması 50’den fazla kategoride 4 binden fazla esere, güncel haberlere ve betimlemeli tablolara sesli şekilde erişim imkânı sağlıyor. Telefon Kütüphanesi’nin içinde yer alan ‘Para Tanıma’ ve ‘İlaç Barkodu Tanıma’ özellikleri ise görme engellilerin hayatını kolaylaştırıyor. Türk Telekom tarafından gönüllülerin kitap seslendirmesini kolaylaştırmak üzere geliştirilen Kitaplara Ses uygulaması ile de görme engellilerin daha fazla sesli kitaba ulaşmaları sağlanıyor.
İstanbul Yenilenmiş cep telefonlarına ilgi artıyor Dünya olarak iklim krizinin etkileriyle mücadele etmeye devam ederken, çevre bilinci de giderek artıyor. "Daha İyiye" vizyonuyla akıllı cep telefonlarını yenileyerek döngüsel ekonomiye kazandıran MediaMarkt Türkiye, bugüne dek 100 binin üzerinde kullanılmış cihazı geri alarak 25 binin üzerinde yenilenmiş cihazı yeniden tüketicilerle buluşturdu. Sürdürülebilir bir alternatif olarak öne çıkan yenilenmiş cihazlara talep tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de günden güne artıyor. Bu değişimin Türkiye’deki önde gelenlerinden biri olan MediaMarkt Türkiye, yenilenmiş cihaz hizmetiyle kullanılmış akıllı telefonları yenileyerek yeniden piyasaya sunuyor ve döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor. MediaMarkt Türkiye’nin sürdürülebilir ürün yaşam döngüsü stratejisi; ürün kiralama, eskisini getir yenisini götür, onarım ve yenilenmiş ürünler olmak üzere dört bacaktan oluşuyor. Sürdürülebilir ürünleri tüketiciyle buluşturarak kullanım ömrünü uzatan MediaMarkt Türkiye, bugüne dek 100 binin üzerinde kullanılmış cihazı geri alarak 25 binin üzerinde yenilenmiş cihazı yeniden tüketicilerle buluşturdu. Sertifikalı olarak tüketicilere sunuluyor Yenilenmiş telefonlar, önceki sahibinden alınarak yetkili Yenileme Merkezleri tarafından yenileniyor. Performansı etkileyen sorunlar tespit edilerek, düzeltiliyor. Gerektiği takdirde bazı parçalar orijinal veya eşdeğer parçalar ile değiştiriliyor. Daha sonra cihaz fabrika ayarlarına döndürülerek tekrar kullanıma sunuluyor. MediaMarkt’ın Türkiye’deki 70 mağazası ve web sitesinde satışa sunulan yenilenmiş telefonlar, ’Mükemmel’ (G1) ve ’Çok İyi’ (G2) statüleriyle sertifikalandırılıyor. Telefonlar tüketicilere de geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmiş kutularla sunuluyor. Bu hizmet, MediaMarkt’ın faaliyet gösterdiği ülkeler arasında ilk kez Türkiye’de hayata geçirilmesiyle öne çıkıyor. Yenilenmiş cep telefonları; altın, gümüş, bakır gibi metallere olan talebin ve bu sayede de bu tür madencilik faaliyetlerinin çevreye olumsuz etkisinin azalmasına da katkı sunuyor. MediaMarkt Türkiye tarafından tüm yenilenmiş telefonlar 1 yıl garanti ile tüketicilere sunuluyor.