SAĞLIK - 04 Temmuz 2024 Perşembe 17:03

Doktorlar canlı yayında eğitim aldı

A
A
A
Doktorlar canlı yayında eğitim aldı

Gaziantep şehir Hastanesi’nde Girişimsel radyoloji Kliniği tarafından Girişimsel Nöroradyoloji günleri toplantısı düzenlendi.


Gaziantep şehir Hastanesi’nde Girişimsel radyoloji Kliniği tarafından Girişimsel Nöroradyoloji günleri toplantısı düzenlendi. Yapılan bu toplantıda Anjiografi Ünitesinde Girişimsel Radyologlar tarafından endovasküler yolla yapılan beyin anevrizma(baloncuk) tedavileri kameralar aracılığıyla ses ve görüntüleri canlı olarak toplantının yapıldığı konferans salonuna yansıtıldı. Konferans salonunda Türki-ye’nin dört bir tarafından gelen uzman doktorların ve alanında uluslararası başarılı işlere imza atmış saygın hocaların yapılan endovaskuler anevrizma tedavilerine verdikleri katkılar ve uzman doktorların merak ettiği anjiografik yöntem ile tedavi yaklaşımlarını canlı vakalar sayesinde interaktif olarak tecrübe etmeleri ve görmeleri yapılan bu toplantının oldukça verimli hale gelmesini sağladı.


Endovaskuler anevrizma tedavi uygulamalarını canlı vakalar ile izleyen ve katılan doktorlar hem teorik hem de pratik eğitim alma şansı buldu. Dünya’da yaygın olarak kullanılan bu yöntem, Gaziantep Şehir Hastanesi’nde uygulandı. Gaziantep Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar, güçlü teknolojik alt yapı sayesinde yapılan canlı vaka paylaşımlarının meslektaşlarına katkı sağlamasını ümit ettiğini belirtti.


Gaziantep Şehir Hastanesi konferans salonunda düzenlenen toplantı, bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşı okunmasının ardından Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Yener İnal tarafından toplantının açılış konuşmasını yapmasıyla başladı.


Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıların geldiği toplantıda otum başkanları olarak Prof. Dr. Saruhan Çekirge, Prof. Dr. Işıl Saatci, Prof. Dr. Osman Kızılkılıç, Prof. Dr. M. Halil Öztürk, Prof. Dr. H. Hakan Selçuk, Prof. Dr. Murat Velioğlu, Prof. Dr. Koray Akkan ve Prof. Dr. Eşref Umut Özyer yer aldı.


İki gün süren Girişimsel Radyoloji Günleri’nde konuşma ve canlı vakalar yapan Gaziantep Şehir Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Onay, "Son 10 yıldır dünyanın farklı büyük kentlerin-de canlı vakalar ile birlikte yapılan konferanslara düzenli katıldık. Uzmanlık hayatımızda bu tür toplantılar oldukça önemli. Gaziantep Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Kliniğimizde düzenlediğimiz bu canlı vaka toplantısı, Uluslararası toplantılara katılamayan, bilgi ve tecrübelerini artırmak isteyen ülkemizin farklı yerlerinde görev yapan uzman doktorlarımız için çok güzel bir fırsat oldu. Katılım oldukça fazlaydı. Toplantı sonrası farklı şehirlerden gelen uzman doktorların sonraki zamanlarda eğitim amaçlı Gaziantep Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Kliniğimize gelme talepleri bizleri fazlasıyla gururlandırdı. Girişimsel Radyoloji Anjiografi birimimizde, Girişimsel Radyoloji servisimizde ve polikliniğimizde çalışan tüm değerli ekibime ve tüm Radyoloji çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Beyin anevrizması tedavilerinde bizlerden desteklerini hiç esirgemeyen Acil, Anestezi, yoğun bakım, beyin cerrahisi ve Nöroloji birimlerimize sonsuz teşekkürler. Öncelikle bu kapsamlı ve özellikli toplantıyı Gaziantep Şehir Hastanemizde gerçekleştirme fırsatını veren ve her zaman biz Girişimsel Radyologlara destek olan Türk Girişimsel Radyoloji Derneğine ve Türk Nöroradyoloji Derneğine çok teşekkür ederiz. Daha önceleri sadece Ankara ve İstanbul’da düzenlenebilen bu canlı anevrizma vaka toplantısının ilk defa olarak Gaziantep Şehir Hastanemizde yapılabilmesi için fiziksel ve teknik tüm imkanları sağlayan, hastane açılışından buyana bizlere desteklerini hiç esirgemeyen başta Başhekimimiz Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar olmak üzere tüm idari ekip ve hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz’’ dedi.


Canlı yayında ameliyatların yapıldığı programda konuşan ve canlı vakalar yapan Gaziantep Şehir Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Burak Binboğa, “Uluslararası platformlarda duayen hocalarımız tarafından sıklıkla uygulanan ve bölgemizde ilk defa yapılan canlı vakalar eşliğindeki toplantı hem teorik açıdan hem de uygulamada bir hastaya nasıl yaklaşılması gerektiğini kavrayabilmek adına çok değerliydi. Duayen hocalarımızın “hastalık yoktur hasta vardır, her hastalık her hastada farklı tezahür eder” öğretisi üzerinden son teknoloji cihazlar ile yaptığımız canlı vakalar çok faydalı tartışmalara sahne oldu. Gerek bu ortamı bize sağlayan Başhekimimiz Prof. Dr. Süleyman Çetinkünar ve değerli ekibine gerekse de desteklerini her zaman arkamızda hissettiğimiz ve toplantımızı çatıları altında gerçekleştirdiğimiz Türk Girişimsel Radyoloji Derneği ile Türk Nöroradyoloji Derneği-ne teşekkürü bir borç biliriz. Ayrıca bizleri her zaman destekleyen ve dirsek temasında olduğumuz diğer klinik branş doktorları ile girişimsel radyoloji ünitesinde özveri ile emek veren tüm personelimize ve değerli katılımcılara teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.


Son teknolojik sistemlerle gerçekleştirilen programda konuşma yapan ve canlı vakalar sunan Gaziantep Şehir Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çetin Murat Altay“ Canlı vaka toplantıları, teknik bilgi ve becerinin aktarılması için çok önemli platformlardır. Gaziantep Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Kliniğimizde, dünya çapında tanınan hocalarımızın katılımıyla verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda, hem hastalara yaklaşım, hem de hangi tedavinin daha uygun olacağı ve hangi tekniklerin kullanılacağı konusunda bilgi ve deneyim alışverişi yapma imkanı bulduk. Girisimsel Nöroradyoloji alanında duayen hocalarımızla vakaları canlı olarak tartışmak hem bizim için hem de bu alanda uzmanlaşmak isteyen genç doktor arkadaşlarımız için büyük bir fırsattı. Ayrıca Girişimsel Nöroradyoloji alanında güncel bilimsel çalışmaları ele aldığımız akademik konuşmalarla, tıp literatüründeki en güncel bilgileri paylaştık. Bu faydalı toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen Gazian-tep Şehir Hastanesi başhekimimize, Türk Girişimsel Radyoloji Derneğine, Türk NöroRadyoloji Derneğine, bize desteklerini esirgemeyen nöroloji, acil, anestezi, yoğun bakım, beyin cerrahisi klinikle-rine ve Girişimsel Radyoloji kliniğimizde çalışan tüm hemşire, teknisyen ve bilgi işlem personeline minnettarım. Hep birlikte, başarılı ve Türkiye’de Girişimsel Nöroradyoloji alanında ilklerden olan bir organizasyon gerçekleştirdik. Herkesin emeğine sağlık” diye konuştu.


Gaziantep Şehir Hastanesi ev sahipliğinde gerçekleşen Girişimsel Nöroradyoloji eğitimine katılan doktorlar ve misafirler Gaziantep’te bu şekilde üst düzey bir eğitimin sunulmasından ötürü memnu-niyet duyduklarını belirttiler.



Doktorlar canlı yayında eğitim aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Bir bardak su ve bir muz ile 13 saat havada kaldı ADANA (İHA) – Adana’da yamaç paraşütçüsü Kaderim Boyacı, 1 bardak su içip 1 muz yiyerek 13 saat boyunca havada kaldı. 12. saatte havada kaldığı süreyi hesaplayan navigasyon cihazı arızalanan Boyacı, “Bir insanın 12 saatten daha fazla uçabileceğini üretici firma bile düşünememiş" dedi. Gaziantep’te fizik öğretmeni olarak görev yapan 43 yaşındaki yamaç paraşütü tutkunu Kaderim Boyacı, geçtiğimiz gün sabah saat 05.00’te Adana’nın Karataş ilçesinde uçtu. 13 saat boyunca 1 bardak su içip ve 1 muz yiyerek havada kalan Boyacı, akşam 18.00’de tekrardan Karataş’a iniş yaptı. Navigasyon cihazı 12 .saatte arızalandı Boyacı’nın havada kaldığı süreyi hesaplayan navigasyon cihazı ise 12. saatte arızalandı. "Bir gece karar vererek araştırma yapmaya başladım ve uçtum" İhlas Haber Ajansı’na konuşan Kaderim Boyacı, bir sonraki hedefinin 14 saat 30 dakika uçmak olduğunu anlatarak, “Her şeyde ve plakada birinci olduğumuz gibi yamaç paraşütünde de birinci olma hedefimiz vardı. Henüz kimsenin uçmadığı Adana’nın Karataş ilçesinde uçtum. Bölgeyi keşfetme, orada uçma ve tecrübe etme adımlarını attıktan sonra bir gece karar vererek araştırma yapmaya başladım ve uçtum” dedi. "Havadaki tek kişiydim" 13 saat boyunca vücudunun gerek duyduğu enerji ihtiyacını uçuş öncesi yanına aldığı 1 bardak su ve 1 muz ile karşıladığını kaydeden Boyacı daha sonra şunları söyledi: "Sabah 04.30’da uyandım ve hazırlığımı yaptım. Yanıma bir bardak su ve bir tane muz aldım. Saatlerce havada kalmam için su içmem ve bir şeyler yemem gerekiyordu. 1 muz yiyerek bütün uçuşu tamamladım. Büyük bir heyecanla başladım. Henüz kimse uyanmamıştı ve havadaki tek kişiydim. Cihazım 12. saatte durdu. Yazılım problemi var. Bir insanın 12 saatten daha fazla uçabileceğini yazılımlar ve üretici firma bile düşünememiş. Firmayla görüştüm, bundan sonraki hedefim 12’de kalmak değil. Çünkü aslında 13 saat uçtum. Cihaz kaydetmediği için ve parça parça kaydedeceği için bunun geçerli olmayacağını düşündüm. Cihazı güncelledikten sonra benim hedefim güneş alma süresi 14 saat 30 dakika olan Adana’da bir günün bütün ışıklarında uçarak bunu aşabilmek."
Kocaeli Suriyeli sanılmaktan korktu, motosikletine yazdı: "Artık önümü kesmiyorlar" KOCAELİ (İHA) – Kocaeli’de 9 yıldır geçimini kağıt toplayarak sürdüren Barış İrgen, motosikletine yazdığı "Suriyeli değilim" yazısı ile sosyal medyada gündem oldu. Geçtiğimiz günlerde Suriyeli sanılarak önünün kesildiğini söyleyen İrgen, bu yazıyı yazmak zorunda kaldığını çünkü Suriyeli sanılarak saldırıya uğramaktan korktuğunu belirtti. Yaklaşık 9 yıl önce Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden Kocaeli’ye gelen ve burada kağıt toplayarak yaşamını sürdüren Barış İrgen, saldırıya uğrama korkusundan motosikletine "Suriyeli değilim" yazdı. Her gece saat 03.00’te motosikletiyle yollara düşen İrgen, kendisinin sürekli Suriyelilere benzetildiğini ve bu yüzden saldırıya uğramaktan korktuğunu dile getirdi. Zor şartlarda kardeşleriyle birlikte kağıt toplayan İrgen, bu yazının ardından işini daha rahat yapabildiğini anlattı. "Gece gündüz karton topluyoruz" Barış İrgen, 9 yıldır Kocaeli’de yaşadığını ve aslen Siverekli olduğunu belirtti. Siverek’te çiftçilik yaparak geçimini sağladığını, ancak 8 kardeşiyle birlikte Kocaeli’ye gelmek zorunda kaldığını aktaran İrgen, "Burada 9 kişi birlikte kalıyoruz. Gece gündüz karton topluyoruz. Küçük bir kardeşim de var, çalışıyoruz. 9 yıldır buradayız. Aslen Siverekliyim. Orada çiftçilik yapıyorduk. Biz burada kartonları satıyoruz ama Siverek’te bunu yapamıyoruz. Ben gece gündüz motosikletin üzerindeyim. Küçük kardeşim de bana yardım ediyor" dedi. "Ayakta duracak halimiz kalmıyor" Aynı evde 9 kişi yaşadıklarını dile getiren İrgen, "Ayakta duracak halimiz kalmıyor. Gecemiz gündüzümüz belli değil. Gece saat 03.00’te kalkıyoruz. Akşam ise genelde saat 20.00, 21.00, 22.00 gibi işimizi bırakıyoruz ama bazı günlerde 00.00’da bile işimiz bittiği oluyor" diye konuştu. "Artık önümü kesmiyorlar" Geçtiğimiz günlerde Suriyeli sanılarak önünün kesildiğini ve bu yazıyı yazmak zorunda kaldığını söyleyen Barış İrgen, "Önümü kesip ’sen Suriyelisin’ dediler. Ben de bu yazıyı yazdım. Artık önümü kesmiyorlar. Kimse bir şey demiyor. Yazıyı yazdıktan sonra insanlar iyi gözle bakmaya başladı. Önceden nefretle bakıyorlardı" ifadelerini kullandı.
İzmir İnşaat ruhsatları gecikiyor, maliyetler artıyor, fatura vatandaşa çıkıyor İnşaat maliyetleri her geçen gün artarken, kentsel dönüşüm kapsamında binayı yenileyen müteahhitler, ruhsat aşamalarında yaşanan gecikmeyle beraber belirlenen sürede inşaatları teslim edemeyince bu maliyetleri mal sahiplerine yansıtıyor, iki veya üç katı para talep ediyor. Bu sıkıntıya dikkat çeken İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "Kentsel dönüşümde bazı değişiklikler yapılmalı; çünkü vatandaş ve müteahhit arasında ciddi sıkıntılar çıkıyor" dedi. İzmir’de bina yaş ortalamasının 25 yıl ve üzeri olduğu belirtilirken, uzmanlar kentte kentsel dönüşümün biran önce başlaması gerektiğini ifade ediyor. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da, binaların yaşlı olmasına dikkat çekerek, “İzmir’de kentsel dönüşüme ömür yetmez; ama şart” dedi. Güleroğlu, 60-65-70 yıllık binalarda vatandaşların oturmaya devam ettiğini söyledi. Başkan Güleroğlu, “Binaların yenilenmesi gerekiyor. Özellikle Bayraklı bölgesi, diğer tarafta; Gürçeşme, Kadifekale, Çiğli o bölgelerde çok ciddi anlamda bu çalışmaların yapılması önemli. Eski binalar çok fazla” şeklinde konuştu. Ruhsatlar gecikiyor, maliyetler artıyor, fatura bina sahiplerine kesiliyor Kentsel dönüşümde, inşaat maliyetlerinin yükünü ise daire sahipleri çekmeye başladı. Özelikle ruhsatlandırmada yaşanan ciddi gecikmeyle inşaatları belirlenen sürede teslim edemeyen müteahhitler, maliyetleri vatandaşlara yansıtıyor. Müteahhitler, anlaşılan fiyatların iki-üç katı para talep ederken, dairesini teslim almak isteyen vatandaşlar çaresiz bu durumu kabul ediyor veya yargıya başvuruyor. "Müteahhitler eskiden yarış yapıyorlardı; ama şimdi girmek istemiyorlar" Kentsel dönüşümde bir takım değişikliklerin yapılması gerektiğini aktaran Mesut Güleroğlu, son aylarda daire sahipleri ve müteahhit arasında sorunlar yaşandığını anlattı. Güleroğlu, inşaat maliyetlerinin arttığını, bu durumun vatandaşla müteahhitleri karşı karşıya getirdiğini söyleyerek, “İnşaat maliyetleri gün gün artıyor. Bunlarda otomatikman vatandaşa, mal sahiplerine yansıyor. Kimisi dairesini ödeyemeden, içine giremeden dairesini satmak zorunda kalıyor. Böylece kentsel dönüşümde ciddi sıkıntılar ortaya çıkıyor. Burada hükümetimizin bu eksikleri, bu yapılması gerekenleri iyi analiz edip; sıkıntıları çözebilecek, problemleri aşabilecek yeni bir düzenlemeyle vatandaşın ve müteahhidin önünü açmaları gerektiği kanaatindeyim. Müteahhitlerde kentsel dönüşüme girmek istemiyor. Eskiden yarış yapıyorlardı, ’o binayı ben alayım’, ’orayı ben alayım’ diye. Bu ani yükselmeler, özellikle dolar endeksli olarak inşaat maliyeti hesaplandığında çok ciddi sıkıntılar oluyor” şeklinde konuştu. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kentsel dönüşüm düzenlemelerinin pafta bazında yapılması gerektiğini de kaydederek, şöyle konuştu: “Kentsel dönüşümler yerinde dönüşüm değil, pafta bazında, adalar bazında değişiklikler yapılmalı ki o bölgenin demografik yapısını farklı bir boyuta getirmeli. İşte; yollar, parklar, bahçeler, yeşil alanlar daha farklı kalmalı. Yüksek kata izin verilmeli. Deprem yönetmeliğinin uygun şartlarında olan yerlere bakmak gerekiyor.”
Bursa Köylerdeki ulaşım sorunu tarih oluyor Bursa’nın Yenişehir İlçesine bağlı kırsal mahallelerinde yaşanan ulaşım sorunu tarihe karışıyor. Yenişehir’e bağlı 61 kırsal mahallenin bazılarında yaşanan ulaşım sorunu, Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel’in girişimiyle belirlenen gün ve saatlerde halkın isteği noktalardan geçerek ortadan kalkacak. Ulaşım sıkıntısının olduğu köylerde incelemelerde bulunan ve vatandaşlar ile bir araya gelen Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, "124 kilometre karelik bir alana sahip ilçemizdeki bütün her yer halkımız ve bizler için son derece kıymetlidir. Kırsal mahallelere toplu ulaşım getirebilmek için bir çalışma içine girdik. Daha önce büyükşehir meclisinde toplu ulaşım getirmek için önergeler vermiştik. Sonrasında 42 mahalle için çalışmalar başlatılmıştı. Şimdi bunu arttırmak için çalışma içine girdik. Halkımız bu sorunun çözümü için bizlere gelmişti” diye konuştu. Başkan Ercan Özel, “Yeni hizmete açılan Subaşı TOKİ konutlarının olduğu bölgede 800’e yakın vatandaşımız yaşayacak. Bu bölgeye de sağlıklı bir şekilde ulaşımın sağlanması için sorunu çözüyoruz. İlçe merkezinden Subaşı TOKİ bölgesine saat başı dolmuş kaldıracağız. Yine uluslararası havalimanımızda çalışan işçilerimiz için bir dolmuş kaldırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Artık ulaşımda sorun tarih olacak” dedi. Ayaz köyü muhtarı Mehmet Emin Ay, “Belediye başkanımıza bu sorunu çözümü için göstermiş olduğu ilgi için teşekkür ediyoruz. Bu gerçekten büyük bir sorundu. Minibüslerin yolda yolcu bırakması ile yaşlılarımız bayanlarımız sıkıntı yaşıyordu. Başkanımız bu ay içinde bu sorununda artık çözüleceğini bizlere iletti” şeklinde konuştu. Vatandaşlar ve köylüler sorunun çözümü noktasında kendilerine yardımcı olan Belediye başkanı Ercan Özel’e teşekkür etti.