GÜNDEM - 04 Temmuz 2024 Perşembe 18:35

Türkiye’de desteklenmeye değer görülen ilk "Sesar Engage 2 Projesi" Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden geldi

A
A
A
Türkiye’de desteklenmeye değer görülen ilk "Sesar Engage 2 Projesi" Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden geldi

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin, Avrupa Komisyonunca fonlanan ve 2023-2027 yılları arasında İtalya DeepBlue Şirketinin koordinatörlüğünde 9 farklı ülke katılımı ile yürütülen "Sesar Engage 2 Knowledge Transfer Network (KTN)" projesi kapsamında geliştirilen, katalizör finansman modeli yenilikçi araştırması Hyperstream, desteklenmeye uygun görülerek Türkiye’de bir ilke imza attı.


Fransa’dan NeoMetSys ve ANITI (Toulouse Disiplinlerarası Yapay Zeka Enstitüsü) ortaklığında yürütülen Hyperstream projesinde paydaş olarak yer alan Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde koordinatörlüğünü Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Hava Trafik Kontrolü Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Fulya Aybek Çetek’in yürüttüğü, Türkiye’de Hava Trafik Yönetimi alanında desteklenen bu ilk finansman modeli ile uçuş merkezli hava trafik akışı için yüksek yoğunluklu trafik talebinde çakışma tespit ve çözüm araçları geliştirilmesi hedefleniyor.



Engage 2 Projesi


Engage 2 Projesi, Avrupa havacılık araştırmaları faaliyetlerine bilgi transfer ağı oluşturmayı hedefleyen bir SESAR (Avrupa Tek Hava Sahası Hava Trafik Yönetimi Araştırmaları) projesidir. Avrupa Birliği’nin Horizon Europe araştırma ve inovasyon programı kapsamındaki SESAR Ortak Girişimi’nden fon almıştır. Bu proje kapsamında alt çağrılar açılmakta ve havacılık araştırmalarında sanayi ve üniversitelerin bir araya geldiği yenilikçi proje önerileri desteklenmektedir. University of Westminster, EUROCONTROL, European Aviation Safety Agency, Frequentis, Innaxis, Technical University Delft, University of Belgrade, University of Trieste’den oluşan konsorsiyumun yürüttüğü ENGAGE 2 projesi, endüstri ve akademi arasındaki boşluğu doldurmayı, ihtiyaç duyulan beceriler de dahil olmak üzere Hava Trafik Yönetiminin geleceğini araştırmayı ve dijital çağın zorluklarıyla yüzleşmede yeni nesil havacılık profesyonellerine ilham vermeyi ve onları desteklemeyi amaçlamaktadır. Araştırma ve operasyonel uygulama arasında güçlü ittifaklar kurarak, diğer disiplinlerden yararlanarak ve Hava Trafik Yönetimi alanında yenilikçi, geleceğe yönelik ve geleneksel olmayan araştırmaları teşvik ederek bilginin çapraz birleşimini teşvik etme hedefinde olan HYPERSTREAM Projesi ile Eskişehir Teknik Üniversitesi Türkiye’nin ilk Engage 2 projesi desteğini aldı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Yetişkin’in hafta sonu mesaisi yoğun geçti Göreve geldiği günden bu yana mesaisinin büyük bir bölümünü ekip arkadaşlarıyla birlikte sahada geçiren Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin hafta sonu da durmadı. Başkan Yetişkin, ilk olarak taziye ziyaretlerinde bulunarak yakınlarını kaybeden hemşehrilerinin acısını paylaştı. Daha sonra ilçede devam eden yol yapım çalışmalarını da yerinde inceleyen Anıl Yetişkin, sıcak havaya rağmen sahada özveriyle görev yapan mesai arkadaşlarına kolaylıklar dileyip, birim amirlerinden işlerin ilerleyişi ile ilgili bilgiler aldı. Efeler Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Metin Başer ile birlikte Eski Sanayi Bölgesi, Orta Mahalle Caddesi ve Orta Mahalle 251-224 Sokak’ta tamamlanan yol çalışmalarını yerinde inceleyen Yetişkin, esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Başkan Yetişkin daha sonra Başkan Yardımcısı İbrahim Metin Başer ve Belediye Meclis Üyesi Kaan Vardarlı ile birlikte şehrin önemli kültürel ve eğitim alanlarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu, yapılacak çalışmaları değerlendirdi. Ziyaretler kapsamında duraklarından biri de ulusal mücadelenin hatıralarını yaşatan Efeler Belediyesi Kuva-yi Milliye Anı Evi oldu. Burada, milli mücadele dönemi ve kahramanlarına dair bilgiler edinip merkezin geliştirilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunan heyet, tarihin genç nesillere aktarılmasının önemine vurgu yaptı. Ardından, çocukların bilimle iç içe yetişmesini sağlayan Prof. Dr. Aziz Sancar Matematik ve Bilim Parkı’na geçen Başkan Yetişkin ve beraberindeki heyet, parkta yaptıkları incelemelerde, bilimsel çalışmaların ve matematik eğitiminin çocukların gelişimindeki rolü üzerinde durdu. Son olarak, Efeler’in eski değerlerini ve kültürünü yaşatan Tarih Evini de ziyaret eden Başkan Yetişkin burada, bölgenin tarihi dokusunu ve kültürel mirasını koruma çalışmalarını yerinde inceledi. Başkan Yetişkin, Tarih Evi’nin gelecek nesillere önemli bir kültürel miras olarak aktarılmasının önemini vurguladı. Başkan Yetişkin, son olarak Türk Milli Takımı’nın Hollanda ile karşılaşacağı Çeyrek Final Maçı’nı vatandaşlarla birlikte dev ekranda izlemek için Atatürk Kent Meydanı’na geçti. Efeler halkıyla birlikte karşılaşmayı izleyen Başkan Yetişkin, maçın ardından aldığı ağaç devrilme haberi üzerine olayın yaşandığı mahalleye gitti. Köprülü Mahallesi Hükümet Bulvarı’nda meydana gelen ağaç devrilmesi sonucunda, Efeler Belediyesi ekipleri olaya hızla müdahale etti. Çalışmaları yerinde inceleyerek durumu yakından takip eden Başkan Yetişkin, hasar gören araç sahibine geçmiş olsun dileklerini iletti.
İstanbul U19 Milli Takımı, Avrupa Şampiyonası hazırlıklarının İstanbul etabını tamamladı U19 Milli Takımı, Kuzey İrlanda’nın ev sahipliğinde 15-28 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek UEFA Avrupa U19 Şampiyonası finalleri hazırlıklarını TFF Riva Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde yaptığı antrenmanlarla tamamladı. Çift antrenmanlarla hazırlanan U19 Milliler, dayanıklılık ve kuvvet antrenmanlarının yanı sıra taktik çalışmalar da gerçekleştirdi. İstanbul’daki son çalışmalarını dün yapan U19 Millî Takımı, bugün Kuzey İrlanda’ya hareket edecek. UEFA Avrupa U19 Şampiyonası finalleri hazırlıklarını Belfast’ta sürdürecek. U19 Milli Takımı’nın UEFA Avrupa U19 Şampiyonası finalleri aday kadrosunda şu oyuncular bulunuyor: Kaleciler: Mert Furkan Bayram (Altınordu), Deniz Ertaş (Konyaspor), Arif Şimşir (Altınordu) Defans: Hasan Berat Kayalı (Altınordu), Ali Turap Bülbül (Galatasaray A.Ş.), Haluk Mustafa Tan (Samsunspor A.Ş.), Berkay Yılmaz (SC Freiburg), Efe Sarıkaya (Grenoble Foot 38), Yiğit Fidan (Bursaspor), Muhammed Eren Arıkan (Mondihome Kayserispor), Emirhan Başyiğit (Beyoğlu Yeni Çarşı Spor Faaliyetleri A.Ş.) Orta Saha: Diren Dağdeviren (TSG 1899 Hoffenheim), Baran Ali Gezek (Mondihome Kayserispor), Emre Uzun (Antalyaspor A.Ş.), Furkan Yöntem (Altınordu), Kaan Akyazı (Fenerbahçe A.Ş.), Fahri Kerem Ay (Beşiktaş A.Ş.), Emir Bars (PSV Eindhoven), Yusuf Sertkaya (Bodrum FK), İsak Vural (Frosinone Calcio) Forvet: Halil Özdemir (Jong KV Mechelen), Engin Poyraz Efe Yıldırım (Trabzonspor A.Ş.), Emirhan Demircan (FC Bayern München) 2024 UEFA Avrupa U19 Şampiyonası Grupları: A Grubu: Kuzey İrlanda, Norveç, İtalya, Ukrayna B Grubu: Türkiye, Danimarka, Fransa, İspanya
Konya Karatay Lavanta Günleri başladı Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Karatay Lavanta Günleri” başladı. Karatay Lavanta Bahçesi, bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Karatay Lavanta Günleri”ne ev sahipliği yapıyor. Lavanta tarlalarının etkileyici manzaraları ve etkinliklerle dolu festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi görüyor. Karatay Lavanta Bahçesi’nin karşısında Karatay Belediyesi tarafından oluşturulan etkinlik alanında birçok firma açtıkları stantlarda el sanatlarını icra etti. Etkinlik alanına gelen vatandaşlar ve çocuklar, oyun alanları ve sahne gösterileriyle eğlenceli vakit geçirdi. Karatay Belediyesi’nin standına uğrayan vatandaşlar ise Lavanta Bahçesi’ndeki lavantalardan üretilen dondurma ve gazozun tadına bakma fırsatı bulurken yine lavantadan üretilen reçel, lokum, kolonya, sabun, krem, tohum ve yağlardan temin etme imkanı da buldu. Lavanta Günleri’nde çocuklar için ayrıca Yıldız ile Mercan çocuk tiyatrosu, Toti ile Poti çocuk tiyatrosu, Tahta Bacak, palyaço gösterileri, ilizyon show, buble show, pandomim gösterisi ve yarışma programlarının yanı sıra birçok etkinlik düzenlendi. “Lavanta bahçemiz ve etkinliklerimiz sizlerle güzel” “Lavanta Bahçemiz ve etkinliklerimiz hemşehrilerimizle güzel” diyen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Lavanta Günlerine yoğun ilgi gösteren vatandaşlara teşekkür etti. Başkan Kılca, “Lavanta bahçemize binlerce hemşehrimiz ziyarete geliyor ve hoşça vakit geçiriyorlar. Bahçemizde birçok alanda fotoğraf çekim alanlarımız mevcut. Türkiye’nin en büyük lavanta bahçesini vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 340 bin metrekare lavanta bahçemizin hemen karşısında gül bahçemiz, piknik bahçemiz, hobi bahçelerimiz var. Ata tohumu üretim yerimiz de burası. Tüm bu faaliyetlerimizle bölge adeta üretim tesisi oldu. Bu yıl da eşsiz lavanta manzarasını, geleneksel hale getirdiğimiz etkinliklerle dolu ‘lavanta günleri’ ile buluşturuyoruz. Lavanta Günlerimizde çocuklarımız için de çok güzel etkinlikler düzenliyoruz. Çocuklarımız oyun alanlarında doyasıya eğleniyor. Bizler hemşehrilerimiz için çalışmaya, yanında olmaya ve Karatay’ımızın güzelliğine güzellik katmaya devam edeceğiz. Tüm misafirlerimize geldikleri için teşekkür ediyorum. Lavanta bahçemiz sizlerle güzel. İyi ki varsınız. Buraya gelen stant açan tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” dedi. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Karatay Lavanta Günleri’ne katılan vatandaşlar, etkinliği çok beğendiklerini ifade ederek, organizasyon dolayısıyla Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya teşekkür etti. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, AK Parti Karatay İlçe Kadın Kolları Başkanı Hülya Işık, AK Parti Karatay İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri ve Karatay Belediyesi Meclis Üyeleri; Karatay Lavanta Günlerinde stant kuran firmaları tek tek ziyaret ederek yaptıkları çalışmalar ve ürettikleri ürünler hakkında bilgi aldı.