GÜNDEM - 04 Temmuz 2024 Perşembe 17:29

Vali Çifti’den hal ziyareti

A
A
A
Vali Çifti’den hal ziyareti

Vali Mustafa Çiftçi, Erzurum hal esnafını ziyaret etti.


Toptancı esnafıyla bir araya gelen Vali Çiftçi, iş yerlerini tek tek dolaşıp esnafın taleplerini dinledi. Ziyaret ettiği esnaflar, Vali Çiftçi’nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şehir dışından Erzurum’a sebze ve meyve getiren TIR şoförlerinin de halini hatırını soran Vali Çiftçi; şoförlere kazasız, belasız memleketlerine ulaşmasını diledi. Güneydoğu illerinden gelen kesmece karpuzu bizzat kesip alandakilere ikramda bulunan Vali Mustafa Çiftçi, esnafa hayırlı işler ve bol, bereketli kazançlar temennisinde bulundu.


Vali Çiftçi’nin hal ziyaretine Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Erzurum Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı/Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Genel Başkan Yardımcısı Selami Bağaçlı ve Hal Müdürü Murat Nakipoğlu eşlik etti.



Vali Çifti’den hal ziyareti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta komşu il ve ülkelerle turizm ittifakı toplantısı gerçekleştirildi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Operasyonel Programı (CISOP) kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Kars Valiliği himayelerinde Serhat Kalkınma Ajansı tarafından ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti’ Projesi faaliyetlerinden biri olan Kars Turizm İttifakı ve Kardeş Şehir Strateji Toplantısı Kars Valiliği, Serhat Kalkınma Ajansı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ardahan ve Kars Ticaret ve Sanayi Odaları iş birliğiyle gerçekleştirildi. Komşu ülkelerle stratejik turizm ittifakları kurmak, kardeş şehir ilişkileri önermek ve bölgesel değerlerin uluslararası alanda daha etkin tanıtımı için ortak tanıtım kampanyaları geliştirmek olan toplantıya Gürcistan’dan, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden ve Kars’tan 30’u aşkın temsilci katıldı. Açılış töreni ile başlayan toplantı, ulusal ve uluslararası turizm ittifakları üzerine tematik atölye çalışmaları ile sona erdi. İkinci gün ise, katılımcılar Kars’ın zengin kültürel mirasını daha yakından tanıyabilmek amacıyla düzenlenen kültürel tura katıldı. Etkinliğin ikinci günü, katılımcılar son yıllarda eko turizmde ön plana çıkan Boğatepe Köyü’nde yaptıkları kahvaltının ardından UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Ani Örenyeri’ni gezdi. Ani Örenyeri’nden sonra Kars Merkez’e dönen katılımcılar; Kars Kalesi, Kafkas Harp Tarihi Cephesi Müzesi, Peynir Müzesi, Gazi Kars Bedesteni, Ebu’l-Hasan Harakânî Türbesi, Taş Köprü ve tarihi hamamlar ile Baltık mimarisi örneklerinden olan Fethiye Camii, Ticaret ve Sanayi Odası, Valilik binası, Sağlık İl Müdürlüğü binası, Cheltikov Otel, Kümbet Camii (Havariler Kilisesi) gibi değerleri ziyaret etti. Organizasyonun sonunda; kardeş şehir anlaşmalarının yapılması, Kars’ın uluslararası platformlarda tanıtımını sağlayacak ortak stratejilerin geliştirilmesi ve Kars’ın turizm merkezi kimliğinin sürdürülebilir bir şekilde desteklenmesi yönünde önemli adımlar atıldı. Katılımcılar, Kars’ın gelecekteki turizm stratejilerine önemli katkılar ve öneriler sundular. İki gün boyunca gerçekleştirilen yoğun ve verimli tartışmalar, Kars’ın komşu ülkeler ve turizmin geliştirilmesi ile ilgili sorumlu kurumsal yapılarla güçlü bağlar kurmasına ve daha etkin iş birlikleri geliştirmesine olanak sağladı.
İstanbul Copa America’da yarı finalistler belli oldu Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ev sahipliğinde düzenlenen 2024 Copa America’da çeyrek final aşaması bu gece yarısı oynanan müsabakalarla tamamladı. Kolombiya, Panama’yı 5-0’lık skorla mağlup ederek yarı finale yükseldi. Uruguay ise seri penaltı atışlarına giden müsabakada Brezilya’yı 4-2’lik skorla mağlup ederek, adını yarı finale yazdırdı. Güney Amerika Futbol Konfederasyonu’nun (CONMEBOL) düzenlediği Copa America’nın bu yıl 48.’si Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) ile ortaklaşa olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Söz konusu organizasyonda çeyrek final müsabakaları tamamlanırken, yarı final eşleşmeleri belli oldu. Kolombiya, Panamayı 5-0’lık skorla mağlup ederek, Arjantin ve Kanada’nın ardından yarı final biletini alan 3. takım oldu. Turnuvanın favorileri arasında gösterilen Brezilya ise seri penaltı atışlarına giden karşılaşmada Uruguay’a 4-2’lik skorla mağlup oldu ve Copa America’ya çeyrek finalde veda etti. Kadrosunda birçok yıldız futbolcuyu barındıran Brezilya’yı kupa dışında bırakan Uruguay ise yarı finalde Kolombiya’nın rakibi oldu. En golcü Lautaro Martinez, asist lideri James Rodriguez Copa America 2024’de yarı final aşamasına geçilirken, geride kalan 4 maçta gol krallığı yarışında attığı 4 golle zirvede Arjantinli futbolcu Lautaro Martinez bulunuyor. Martinez’i attığı 3 golle Venezuela’nın 34 yaşındaki tecrübeli santrforu Salomon Rondon takip ediyor. Organizasyonun attığı 5 gol pasıyla en çok asist yapan oyuncusu konumunda Kolombiya’dan James Rodriguez yer alıyor. Oynadığı 4 maçın 3’ünde maçın oyuncusu olmayı başaran 32 yaşındaki futbolcuyu, attığı 2 gol pasıyla takım arkadaşı Jhon Cordoba takip ediyor. Organizasyonda yarı final eşleşmeleri ve maçların tarihleri TSİ şu şekilde: 10 Temmuz Çarşamba 03.00 Arjantin - Kanada 11 Temmuz Perşembe 03.00 Uruguay - Kolombiya
Diyarbakır Diyarbakır’da bin 500 yıllık kilise kalıntısında yeni buluntular Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeolojik kazıda, içinde 55 mezarın olduğu bin 500 yıllık kilise kalıntısının dördüncü sezon kurtarma kazısında "amfora" ve "deniz yıldızı" fosili bulundu. İnkaya Mahallesi’nde 2021 yılında başlayan kurtarma kazısının dördüncü sezonu başladı. Milattan sonra 5-7. yüzyıl Bizans dönemine ait kilisede 55 mezar bulunurken kazı döneminin ilk gününde ise amfora ve deniz yıldızı fosili bulundu. Diyarbakır Müzesi Müdür Yardımcısı Mehmet Çelebi, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün izinleriyle, Devlet Su İşleri (DSİ) sponsorluğunda müze başkanlığında Silvan Barajı kurtarma kazası yaptıklarını söyledi. Burada eski bir yerleşim olduğunu belirten Çelebi, “Bulunduğumuz alan milattan sonra 5-7. yüzyıla ait bir kilise kalıntısı mevcut. Onun dışında alanda sarnıçlar, gözetleme kuleleri ve taş ocakları mevcut. Burayla ilgili kazı çalışmalarımız devam ediyor. Alanda yaklaşık 25 işçimiz, 15’de uzman arkeoloğumuz var. İlk kazımıza 2021 Ağustos ayında başladık, kazımızın dördüncü sezonu. Dördüncü sezonunda ilk haftası. Kazımız 2026’nın sonuna kadar devam edecek. Kilise alanında mezarlar mevcut. Mezarlar 10-11. yüzyıla ait. Bu mezarlara ait bir takım ölü hediyesi dediğimiz küpe, yüzük ve bir takım seramik bulundu” dedi. “Bugünkü kazımızda bir amfora parçası bulundu, şu an kazımız devam ediyor” diyen Çelebi, “Onun dışında üzerinde deniz yıldızı olan bir fosilimiz bulundu. Kilise 5-7. yüzyıl Bizans dönemine ait. 2021’den 2024 yılına kadar yaptığımız kazılarda yaklaşık 55 adet sanduka tipi basit toprak mezar buluntusu mevcut” ifadelerine yer verdi.
Gaziantep Kavurucu sıcaklarda hayvanlar buzlu kokteyl ile serinliyor Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde artan sıcaklıklara karşı hayvanlar buzlu meyve ve et kokteyller ile serinletiliyor. Türkiye genelinde en sıcak günler yaşanırken Gaziantep’te de hava sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıktı. Artan sıcaklıkla birlikte hayvanlarda sıcaktan bunalırken serinletmek için buzlu meyve ve et kokteyli yöntemleri uygulanıyor. Yırtıcı hayvanlar kategorisinde yer alan kaplan, aslan ve ayıların bulunduğu barınaklarda kışın ısınmaları sağlanırken, yazın kavurucu sıcaklarından ise serinlemeleri için havuzlar bulunuyor. Ayılar için özel hazırlanmış kokteyl içerisinde çilek, elma gibi mevsimlik meyveler dondurularak verilirken, kaplanların ve aslanların ise buzlu etler verilerek serinlemesi sağlanıyor. Diğer yandan filler, zebralar ve develer ise kurulan fıskiyeler ile veya hortumla günün belirli saatlerinde ıslatılarak serinletiliyor. Hayvanları sıcak havada buzlu kokteyllerle serinlettiklerini söyleyen Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, “Şuan da havaların en sıcak olduğu aylardan birini yaşıyoruz. Bununla birlikte bizim bütün burada yaşayan canlılarımızın özellikle serinlemesi gereken ayılar, aslanlar, kaplanlar, leoparlar, jaguarlar ve sırtlanlar gibi hayvanların yaz aylarında barınaklarında mutlaka serinlemeleri için, suya girmeleri için havuzlar dizayn ettik. Çünkü doğal yaşam alanındaki gibi burada da sıcak havalarda suya giriyorlar. Gerektiği zamanda da havuzlara buz atarak serinletiyoruz. Bunun yanında özellikle deve kuşları, zürafalar ve filler ve develerimizi de hortumlarla su tutarak serinletiyoruz. Bunun yanında da hava çok sıcak olduğu zamanlarda aslanlara kaplanlara ve diğer yırtıcı hayvanlarımıza da buzlu et kokteyli veriyoruz. Bunları tavukları dondurarak hazırlıyoruz. Havuzlarına, bulundukları alana atarak yemelerini ve serinlemelerini sağlıyoruz. Ayılara ise meyve kokteyli ayarlıyoruz. Özellikle ayıların çok sevdiği armut, kiraz, elma, havuç, domates ve üzüm gibi meyvelerden bir kokteyl yapıyoruz ve sıcak havalarda onları serinletiyoruz” dedi. Yılda 5 milyon kişi ziyaret ediyor Hayvanat bahçesi hakkında bilgiler veren Özsöyler, “Burası Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 3., dünyanın da 4. en büyük doğal yaşam parkı. Burada yaklaşık 350 türden 8 bin canlıyı misafir ediyoruz ve yılda yaklaşık 5 milyon kişi ziyaret ediyor. Türkiye’nin her tarafından olduğu gibi yurt dışından da ziyaretçilerimiz geliyor” diye konuştu.
Kocaeli Kocaeli’nin mavi bayraklı plajları tatilcileri bekliyor Kocaeli’nin 9 mavi bayraklı halk plajı, temiz denizi ve çevresiyle tatilcileri bekliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çevre yatırımlarıyla aldığı mavi bayraklı plajlarda Kocaelililerin ve çevre illerden gelen vatandaşların pırıl pırıl denizlerde kulaç atmasını sağlıyor. Deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine verilen önemi, plajların hijyenini ve güvenilirliğini uluslararası anlamda teyit eden mavi bayrağı 9 ayrı plajda dalgalandıran Büyükşehir, tüm plajlarda duşlardan giyinme kabinlerine kadar her ihtiyaca cevap veriyor. Plajlara tam not Karamürsel ilçesindeki Altınkemer ve Ereğli Kumyalı Plajı ile Kandıra ilçesinde bulunan Kerpe, Cebeci, Kumcağız, Kovanağzı, Bağırganlı, Seyrek ve Miço Koyu Kadınlar Plajı, Kocaeli’nin mavi bayrak ödüllü halk plajları. Büyükşehir’in çevre yatırımlarıyla aldığı mavi bayraklı plajlar bir süre önce Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafından (TÜRÇEV) uygunluk incelemesinden geçmiş ve su kalitesi ile birlikte güvenlik, temizlik, cankurtaran, engelli imkanları uygunluklarına yönelik yapılan denetimlerde Büyükşehir’in Mavi Bayraklı plajları bu yıl da tam not almıştı. Cankurtaranlar sürekli devrede Kocaeli’nin mavi bayraklı plajları sadece Kocaelililere değil, çevre illerden gelen vatandaşlara da hizmet veriyor. Yaz sezonunda binlerce konuğunu ağırlayan plajlar; temizliği ve güvenirliği ile sıcaktan bunalan ve serin sularında serinlemek isteyen vatandaşların tercih ettiği yerler oluyor. Vatandaşların denizdeki can güvenliği için cankurtaranlar da titizlikle görevlerini sürdürüyor. 18 deniz aracı ve 170 personelin görev yaptığı plajlarda olumsuz bir olayla karşılaşılmaması için plaj çevresinde ve cankurtaran kulesinde sürekli rutin kontroller yapılıyor. Plajlarda Büyükşehir’in iştiraklerinden Belde A.Ş. tarafından şezlong ile şemsiye kiralama ve otopark hizmeti de veriliyor. Tatilin ve sahillerin bir diğer olmazsa olmazı olan çadır ve karavan kamp alanlarının da bulunduğu plajlarda, Kandıra Kovanağzı ve Bağırganlı’daki çadır kiralama yerleri ile Cebeci’deki çadır ve karavan kiralama yerlerinde de yine Belde A.Ş. tarafından hizmet veriliyor. Kocaeli genelinde yaptığı uygulama ve denetimlerle vatandaşlara güvenli, sağlıklı ve düzenli bir yaşam alanı hazırlayan Büyükşehir zabıtası, deniz sezonunda 9 ayrı Mavi Bayraklı plajda vatandaşların huzurlu ve güvenli bir tatil geçirmelerini sağlıyor. Yaz sezonu boyunca sahillerde denetimlerini sürdüren zabıta ekipleri herhangi bir olumsuzluk ve şikayet karşısında gereken müdahalede bulunuyor.