EKONOMİ - 12 Aralık 2024 Perşembe 09:29

Suriye’de yeni süreç ve Türk Çimento sektörüne etkileri

A
A
A
Suriye’de yeni süreç ve Türk Çimento sektörüne etkileri

Aşkale Çimento İcra Kurulu Başkanı ve TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı olan Fatih Yücelik, Suriye’de yeni süreç ve Türk Çimento sektörüne etkilerini değerlendirdi.


Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından, istikrar sürecine geçişte Türkiye’yi birçok noktada nelerin beklediği merak konusu. Bunların başında da gelişmelerin inşaat ve dolayısıyla çimento sektörüne olana etkileri geliyor. Aşkale Çimento İcra Kurulu Başkanı ve TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı olan Fatih Yücelik, Suriye’de yaşanan son gelişmelerin çimento sektörü açısından oluşabilecek etkilerini dile getirdi.



“İnsanların acılarına hassasiyetle yaklaşılmalı”


Söz konusu savaş, çatışma ve can kaybı olduğunda, üzüntünün diğer tüm duyguların önünde yer aldığını ve insanların acılarına hassasiyetle yaklaşılması ihtiyacı ile kelimeleri dikkatle ve özenle seçmek gerektiğini vurgulayan Yücelik, şu ifadelere yer verdi:


“Suriye’de yaklaşık 14 yıl önce başlayan çatışma hali, sizlerin de bildiği üzere Esad rejiminin geçtiğimiz günlerde devrilmesiyle birlikte farklı bir evreye taşındı. Gün geçtikçe ve gerçek tablo açığa çıktıkça, yaşanmış acıların boyutu da insanı tarifsiz bir üzüntüyle baş başa bırakıyor. Ümidimiz bir iç savaş olmadan ya da terör unsurlarının kontrolü ele geçirmesine fırsat vermeden çatışmaların süratle sona ermesi, siyasi istikrarın ivedilikle sağlanması ve komşumuz Suriye’nin bir bütün olarak refah ve huzura erişmesidir” dedi



“Üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız”


Türkiye başta olmak üzere, Suriye’deki siyasi istikrara destek sağlamak için komşu ülkelerin ciddi bir sorumlulukla hareket edeceğine inandıklarını vurgulayan Yücelik, “Bunun için de özel sektöre düşen görev ne ise, aynı hassasiyetle sürece yaklaşıyoruz. Süregelen çatışmalardan dolayı hemen hemen tüm bölgelerinde gerek alt yapı gerekse üst yapısında ciddi tahribatlara uğramış bir ülkenin toparlanabilmesi için de şüphesiz altyapısından başlayarak hızlı bir onarıma girebilmesi gerekiyor. İnsanların altyapı ve üst yapı hizmetlerine güvenli biçimde erişebilmesi, toparlanabilmenin öncelikli gerekliliklerinden biridir.”



“İç piyasada hiçbir aksama olmadan ihtiyaç karşılanır”


Türk çimento sektörünü yoğun bir dönemin beklediğini vurgulayan Aşkale Çimento İcra Kurulu Başkanı ve TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Suriye’nin yapısal olarak yeniden toparlanması için yıllık yaklaşık 5 milyon ton civarında bir çimento ihtiyacı olacağını ve bunun uzun yıllara yayılmış şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu yeniden yapılandırma sürecinde uluslararası kuruluşların sağlayacağı finansal desteğin de büyük bir rol oynayacağını değerlendiriyoruz. Bu noktada, yıllık üretim kapasitesi 120 milyon tona ulaşmış olan ülkemiz çimento sanayisinin, iç piyasada hiçbir aksamaya da yol açmadan bu ihtiyacı karşılayabilmesi gayet mümkün.”



“Kalite ve güvenlik her zaman ön planda”


Kurumsallaşmış ve ürettiği ürünlerde kalite ve güvenliği ön plana alan bir anlayışa sahip aktörlerin sorumluluk bilinciyle hareket edebilmesinin altını çizen Yücelik, bu süreci kısa vadeli bir fırsatçılığa dönüştürmeye meyilli bir anlayışa da asla müsaade edilmemesi gerektiğini de vurguladı. Önümüzdeki günlerde çatışmaların seyrine dair daha net bir tablo ortaya çıkacağı ve ABD’de yeni seçilen Başkan Trump’ın görevi resmi olarak devralmasının ardından yepyeni bir sürece geçileceği öngörülüyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Bu mahalleye ambulans bile giremiyor Zonguldak’ta heyelan nedeniyle yolları kapanan mahalle sakinleri, her gece aynı korkuyu yaşıyor. Heyelanın büyüme riskine karşı uyuyamadıklarını ifade eden vatandaşlar, "İki ay oldu. Hava şartlarının iyi olduğu günler oldu. Gelip yapmadılar" diye tepki gösterdiler. Zonguldak’ın Karaelmas Mahallesi’ne bağlı Albayrak Sokak’ta yaklaşık iki ay önce meydana gelen heyelan, mahalle sakinlerinin hayatını olumsuz etkiliyor. Heyelan sonrası Zonguldak Belediyesi yetkilileri ile AFAD ekipleri inceleme yaptı. Belediyenin yolu onararak heyelana karşı önlem alması gerektiği belirlendi. Ancak bölgedeki evler için risk oluşmadığı gerekçesiyle tahliye kararı alınmadı. "Mahallemize ambulans, dolmuş gelemiyor" Mahalle sakinlerinden Yaşar Ar (53), yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi: "Sağanak yağmurlar etkili oldu. Felaket ortaya geldi. Biz de yetkililere durumu ilettik. Geldiler, baktılar. Gerekenin yapılacağını söylediler. Ama hiçbir şey yapılmadı. Biz devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Heyelan sebebiyle mahallemize dolmuş gelmez oldu. Allah korusun hastamız olsa ambulans gelemiyor. Her türlü mağdur oluyoruz. Valilik tarafından evlerin boşaltılmasını söylediler ama biz bu karda yağmurda nereye gideceğiz? Ne yapacağız? Buraya yolumuz yapılsın. Başka bir şey istemiyoruz. Doğalgaz boruları da hep ortaya çıktı." “Evimiz çökme tehlikesi altında” Bir başka mahalle sakini Azmi Çelik (79) ise heyelanın oluşturduğu tehlikeye dikkat çekerek şunları söyledi: "Heyelan sebebiyle tehlike oluştu. Dolmuşlarımız mahallemize gelemiyor. İlgililerden yardım bekliyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Heyelanın meydana geldiği bölgenin yakınında evimiz var. Evde 6 kişi yaşıyoruz. Heyelan böyle artarsa evimizin çökme tehlikesi de var. Korkuyoruz. Gece kalkıp heyelanın artıp artmadığına bakıyoruz. Burası yaklaşık 2 aydır böyle devam ediyor. Hava şartlarının iyi olduğu günler oldu. Gelip yapmadılar." Mahalle sakinleri, heyelanın oluşturduğu risklerin bir an önce ortadan kaldırılmasını ve yollarının onarılmasını talep etti. Vatandaşlar, heyelanla birlikte doğalgaz borularının da açıkta kalması nedeniyle yaşanabilecek tehlikelere de dikkat çekti. Öte yandan belediye yetkilileri mahallenin girişine toprak yığını döküp, tahtadan barikat yaparak araç girişlerine izin vermedi. Heyelan bölgesi dron ile havadan görüntülendi.
Tunceli Tunceli’de, 223 işletme ve bin 65 ürün denetlendi Tunceli Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri tarafından kasım ayı boyunca 223 işletme ve bin 65 ürün denetimi gerçekleştirildi. Denetimlerde 2 işletmeye idari yaptırım uygulanırken 13 işletme de uyarıldı. Tunceli Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri kasım ayı içerisinde Haksız Fiyat Artışı (HFA) sisteminden gelen şikayetlerin yanı sıra sahada gerçekleştirdikleri denetim programlarıyla vatandaşların mağduriyet yaşamaması için çalışmalarını sürdürüyor. Çemişgezek, Hozat, Pertek, Pülümür ve Mazgirt ilçelerinin yanında merkezde özellikle zincir marketlerde denetimlere yoğunluk verildi. Tunceli genelinde kasım ayında toplamda 223 işletme ve bin 65 ürün denetlediklerini ifade eden Ticaret İl Müdürü Kayahan Topal, bakanlığın ve valiliğin talimatları doğrultusunda 6502 sayılı kanun kapsamında 2 işletmeye idari yaptırım, 13 işletmeye de uyarıda bulunduklarını söyledi. Topal, “Kasım ayını yoğun bir şekilde geride bırakarak belirli bir program dahilinde ekiplerimiz denetimlerine ara vermeden devam ediyorlar. Bu vesileyle halkımızın sorun yaşamaması adına özveriyle mesai yapan il müdürlüğümüz denetim ekiplerine teşekkür ediyorum. Bizler hem vatandaşlarımızın hem de kurallara uyan ve buna göre hareket eden esnaflarımızın mağdur olmaması için özenle hareket ediyoruz. Sadece il merkezinde değil tüm ilçelerimizde sahadayız. Kasım ayında olduğu gibi yeni yıl öncesi aralık ayında da denetimlerimizi artırarak devam ettireceğiz” diye konuştu.
İstanbul Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’na PERYÖN’den ödül Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’nun, sağlıklı bir çalışma kültürünü hakim kılmak ve çalışanlarını merkeze alarak operasyonel verimliliği artırmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Öğrenen Organizasyon’ uygulaması, PERYÖN tarafından düzenlenen İnsana Değer Ödülleri’nde ‘Değer Yaratan Uygulamalar’ kategorisinde ödüle layık görüldü. İnsan kaynakları alanındaki yenilikçi, üretici ve başarılı uygulamaları tanıtmak ve örnek teşkil eden çalışmaları iş dünyasında yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından düzenlenen İnsana Değer Ödülleri 16’ncı kez sahiplerini buldu. 2008 yılından bu yana iş dünyasında sürdürülebilir uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen İnsana Değer Ödülleri Programı, iş dünyası liderlerini ve çok sayıda insan kaynakları profesyonelini bir araya getirdi. Törende Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, sürekli öğrenen ve gelişen bir kurum kültürü oluşturmak hedefiyle sürdürdüğü çalışmaları ile ‘Değer Yaratan Uygulamalar’ kategorisinde ‘Öğrenen Organizasyon ve Öğrenme Çevikliği’ ödülünü almaya hak kazandı. Şirket adına ödülü Batı Anadolu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş aldı. 2.3 milyon dolar kazanç sağlandı Yapılan açıklamaya göre, 2021 yılında yaşanan hissedar ve yönetim değişimi sonrası organizasyonel verimlilik konusunu gündemine alan Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, tüm çalışanların katılımı ve gelişimini destekleyen ‘Öğrenen Organizasyon’ uygulamasını 2023’ün Ekim ayında devreye aldı. 1000’den fazla kişiye istihdam sağlayan şirketler topluluğu, öğrenen organizasyon uygulamaları ile çalışanların gelişimini, süreçlere aktif katılımını, karşılıklı saygı ve güven ortamı oluşturmayı önceliklendirdi. Sürdürülebilirlik prensipleri paralelinde bölgenin geleceğine değer katan Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, uygulamayı devreye aldıktan sonra stok yükünü yüzde 24 azaltarak 1.3 milyon dolar; çabuk kazanımlardan ise 1 milyon dolar kazanç elde ederek toplamda 2.3 milyon dolar kazanç sağladı. Sürdürülebilir büyüme ile gelir oluşturarak kârını artırmayı hedefleyen topluluk, 2025 yılının Haziran ayında stok yükünü yüzde 35’e düşürmeyi hedefliyor.