SPOR - 12 Ağustos 2024 Pazartesi 09:31

Karakucak güreş festivali, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı

A
A
A
Karakucak güreş festivali, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı

Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü tarafından bu yıl ilki düzenlenen Karakucak Güreş Festivali, yoğun bir katılımla gerçekleşti.


Türk milletinin zengin kültürel mirası ve geleneksel sporları arasında yer alan karakucak güreşine olan ilginin her geçen yıl arttığı gözlemlenirken, festivalin açılış konuşmasını Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı yaptı. Rektör Çomaklı, üniversitenin bu tür etkinliklerle hem öğrencilerin sosyal gelişimine katkıda bulunmayı hem de geleneksel spor dallarının yaşatılmasını hedeflediğini belirtti.


İlk Kez Düzenlenen Festivale Yoğun İlgi


Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü öncülüğünde, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Şampiyon Güreşçiler Derneğinin katkılarıyla Atatürk Üniversitesi Stadında gerçekleşen festivale, Erzurum ve çevre illerden pek çok güreşsever katıldı. Belediye Başkanları, kamu kurumu yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ile yerel halkın yanı sıra, akademisyenler, öğrenciler ve sporcuların da yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, katılımcılar geleneksel karakucak güreşini yakından izleme fırsatı buldu. Karakucak güreşi, tarihi Türk güreş sporlarının temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor ve bu sporun yaşatılmasında önemli bir rol oynayan festivallerin düzenlenmesi, bu anlamda büyük bir önem taşıyor.


Kıran Kırana Geçen Müsabakalar


Festival kapsamında düzenlenen güreş müsabakaları, büyük bir heyecanla takip edildi. Farklı yaş ve kilo kategorilerinde yapılan müsabakalarda, sporcular hünerlerini sergileyerek izleyicilerden büyük alkış topladı. Karakucak güreşi, rakibin beline sarılarak yapılan bir güreş türü olup, rakibi sırt üstü yere sermek temel amaçtır. Bu anlamda, güreşçilerin fiziksel güçleri kadar teknik becerileri de ön plana çıktı. Müsabakalar sırasında izleyiciler, sporcuların kıyasıya mücadelesine tanıklık ederken, geleneksel davul-zurna ekibinin çaldığı ezgiler, etkinliğe ayrı bir renk kattı. Her anı büyük bir heyecana sahne olan güreşler, izleyenler tarafından uzun süre unutulmayacak anılar arasında yer aldı.


Rektör Çomaklı: "Geleneksel Sporları Yaşatmak Önemli Bir Sorumluluk"


Festivalin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Üniversitemiz ile Atatürk Üniversitesi Spor Kulübünün birlikte düzenlemiş olduğu 1. Karakucak Güreş Festivaline hoş geldiniz. 1995 yılında kurulan Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü uzun süredir aktif olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Spor kulübümüz son zamanlarda yürüttüğü faaliyetlerle büyük bir ivme kazanmıştır. Atatürk Üniversitesi Spor Kulübünün mevcut durumda aktif olarak futbol, tenis, tırmanma, curling ve benzeri bir çok alanda başarılı faaliyetler yürüttüğünü büyük bir memnuniyetle izlemekteyiz. Bu kapsamda Türkiye’de ilk defa bir Üniversite spor kulübünün Karakucak Güreş Festivali düzenlediğine hep birlikte şahit oluyoruz. Bu etkinliğin birçok üniversite için de örnek teşkil edeceğine inanıyorum. Bu ve benzeri festivallerin geleneksel hale geleceğine inancım tamdır” dedi.


Atatürk Üniversitesinin sporu ve sporcuyu daima desteklediğini özellikle ata sporlarını yaşatma adına tüm imkanlarını seferber ettiğini aktaran Rektör Çomaklı: “Atatürk Üniversitesi Spor Kulübünün değerli başkanı Doç. Dr. İzzet Uçan ve çalışma ekibine bu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca bu festivalin gerçekleşmesinde destekleri esirgemeyen Erzurum Büyük Şehir Belediye Başkanına, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürüne ve çok kıymetli sponsorlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim. Bu vesileyle bugün burada ermeydanında yarışacak pevlivanlarımıza da başarılar diliyorum. 1. Karakucak Güreş Festivalin tüm taraflar için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, herkesi muhabbetle selamlıyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.


Başkan Uçan: "Ulusal ve Uluslararası Birçok Etkinliğe Ev Sahipliği Yapacağız"


Atatürk Üniversitesi Spor Kulübünün değerli başkanı Doç. Dr. İzzet Uçan ise bu tür etkinliklerin üniversite ve toplum arasındaki bağları güçlendirdiğini vurguladı. Uçan, Atatürk Üniversitesi olarak geleneksel sporlara verdikleri önemi şu sözlerle dile getirdi: “Karakucak güreşi, Türk milletinin asırlardır yaşattığı önemli bir spor dalıdır. Bu sporun gelecek nesillere aktarılması, kültürel mirasımızın korunması açısından büyük bir öneme sahiptir. Üniversitemiz, bu tür etkinliklerle hem sporun yaygınlaştırılmasını hem de öğrencilerimizin sosyal ve kültürel anlamda gelişimini desteklemektedir.”


Atatürk Üniversitesi olarak böylesine önemli bir etkinliğin başlangıcına ev sahipliği yapmaktan ve üniversiteler arasında bir ilki hayata geçirmiş olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarını aktaran Başkan Doç. Dr. Uçan, bunun bir başlangıç olduğunu ve ilerleyen süreçte ulusal ve uluslararası arenada ses getirecek birçok etkinliği gerçekleştireceklerini belirterek desteklerinden dolayı başta Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.


Genç Güreşçiler Geleceğe Umut Verdi


Festivale katılan genç güreşçiler, sergiledikleri performansla izleyicilerden tam not aldı. Özellikle minikler kategorisinde yapılan müsabakalar, güreşin geleceği açısından büyük bir umut verdi. Genç sporcuların disiplinli çalışmaları ve azimleri, gelecek yıllarda Türk güreşinde adlarından sıkça söz ettireceklerinin sinyalini verdi.


Birinci Karakucak Güreş Festivali, sadece sporcular için değil, aynı zamanda izleyiciler için de unutulmaz bir etkinlik oldu. Katılımcıların büyük bir coşkuyla takip ettiği festival, Erzurum’un spor kültürüne olan katkısını bir kez daha gözler önüne serdi. Atatürk Üniversitesi Spor Kulübünün organizasyonu, geleneksel spor dallarına olan ilgiyi artırırken, bu tür etkinliklerin bölgenin tanıtımına da büyük katkı sağladığı görüldü.


Atatürk Üniversitesi Spor Kulübü, gelecekte de bu tür organizasyonlarla hem üniversite camiasını hem de bölge halkını bir araya getirmeyi planlıyor. Festivale gösterilen yoğun ilgi, geleneksel sporların yaşatılmasına yönelik çalışmaların önemini bir kez daha ortaya koydu.


Müsabakalar sonucunda ise 60 kiloda Emrah Ormanoğlu, 70 kiloda Hamza Zopalı, 80 kiloda Cüneyt Budak, 90 kiloda Emre Çiftçi birinci olurken Başpehlivanlık mücadelesinde ise rakiplerini yenen Kenan Gör birinci, İranlı Vahid Yusofund ikinci, Fatih Yaşarlı ve Oktay Çiftçi ise üçüncü oldular.



Karakucak güreş festivali, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Vali Karakaya, Ahlat’ta elma bahçesini gezdi Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, Ahlat ilçesindeki hibe destekle kurulan elma bahçesini gezerek çiftçilerle sohbet etti. Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından yüzde 50 hibe desteğiyle kurulan elma bahçesini ziyaret eden Vali Karakaya, bahçe sahibi Sunullah Yıldırım’dan hasat hakkında bilgi aldı. İlçenin Saka köyünde 30 dönüm alanda kurulu ve 3 bin 750 adet elma ağacından oluşan bahçeyi gezen Vali Karakaya elma toplayarak çiftçilere hayırlı ve bereketli kazançlar diledi. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Karakaya, “Elmacılıkla ilgili çok ciddi adımlar atılmış. Bunu görmekten büyük bir memnuniyet duyduk. Yöremizin iklimine, toprağına uygun ürünlerin daha verimli bir şekilde üretilmesi için çabalarımız devam edecek. Çünkü bir ülkeyi güçlü kılan üretimidir. Üretim ne kadar fazla ise orada bereket olur. Mal ve ürünler ucuzlar. Ama üretmezseniz başkalarının eline bakarsınız. Tarım ve gıda konuları stratejik bir alan. Ne kadar çok üretip pazarlayabilirseniz o kadar hem girdi sağlanır hem de insanımızın refah seviyesi adına bu faaliyetlerin artarak devam etmesi adına çaba sarf edeceğiz. Çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olsun” dedi. Bir süre gezi ve incelemelerine devam eden Vali Karakaya, ilçeden ayrıldı. Vali Karakaya’ya ziyaretinde Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Ahlat Belediye Başkan Vekili Ramazan Ergezen, Ahlat İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ömer Kartaler, Bitlis İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Aydoğdu, Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak, Ahlat Ziraat Odası Başkanı Necat Demirden, Ahlat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nihat Keskin ve bazı kurum amirleri eşlik etti.
Ankara Sağlık Bakanı Memişoğlu: "Hekimliğin bu empati duygusu, özverisi, hastayla iletişim ilişkisini bozarsak hepimiz kaybederiz" Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Eğer hekimliğin empati duygusu, özverisi, hastayla iletişim ilişkisini bozarsak hepimiz kaybederiz. O nedenle bu tarafına da iyi bakmamız gerekir" dedi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Ankara’da bir otelde Özel Hastaneler Platformu Derneğince düzenlenen 12. Sağlık Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’de doktor sayısı ile nüfus artarken ve sağlık hizmetinin sağlık turizmiyle gelişirken bu anlamda özel sektörün büyümemesini iddia etmenin yanlış olduğunu ve adil şekilde büyümesi gerektiğini ifade etti. Üniversitelerin sağlığın geleceğini yönettiğini aktaran Memişoğlu, yükseköğretim kurumlarının sağlıkla ilgili gelecek insan kaynağının kalitesini ve kişiliğini oluşturduğunu ve bu kurumların iyi olmadığı takdirde 10 sene sonra insan kalitesinin yetersizliğinden bahsedilebileceğini kaydetti. Hekimliğin etik değerlerini, adanmışlıklarını ve hedeflerini kaybedilmemesi gerektiği bir meslek grubu olduğunu söyleyen Memişoğlu, "Eğer hekimliğin bu empati duygusu, özverisi, hastayla iletişim ilişkisini bozarsak hepimiz kaybederiz. O nedenle bu tarafına da iyi bakmamız gerekir" diye konuştu. "Büyük hastanelerimizde teknoloji üsleri de yapacağız" Memişoğlu, Türkiye’deki muayene artış oranını yüzde 81 olduğunu, bu artış oranının hekimin sistemden, kamu hastanelerinden, özel hastanelerden ve üniversitelerden çıkmaya başladığını gösterdiğini kaydederek, "Ama hekimlik zorla iş yaptırılacak bir insan gücü değil. Hekim biraz değerli olduğunu hissetmek istiyor, ona zorla hiçbir şey yaptırtamazsınız. Zor yönetilen hekim, analitik düşünür hemen boşluğu bulur. Onun için hekim severek, isteyerek hedefli çalışan adamdır. Onun için ona hedef koyacağız. Hedef şu, üreteceksin, elde edeceksin. Ben bunu sağlatmaya çalışacağım" dedi. Türkiye’nin estetikte, saç ekiminde ve botoksta yani sağlığın "görsel tarafını" yönettiğini aktaran Memişoğlu, "Ama sağlıklı tarafın sağlığını da yönetmemiz gerekiyor. Buna da özel sektör olarak bakmamız ve bakanlık olarak buranın önünü açmamız gerekiyor. Sağlıklı kalana da sağlıklı kalmak isteyene de bir hizmet sunmamız gerekiyor, bir alan açmamız gerekiyor. Bunu yapmıyoruz" ifadelerini kullandı. Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nı (TÜSEB) bilim üreten, üretmek isteyen üreticinin veya bilim insanına yatırım yapmak isteyen büyük fonların ekosistemini oluşturacak bir yapıya dönüştüreceklerini söyleyerek, "TÜSEB’in biliyorsunuz aynı zamanda şirketi de var kendisinin altında. O şirketle de gerektiği zaman bu yapıları kendi finansmanıyla yapabileceğini öngörüyoruz ve burayı esasında bakanlığımızın bilim ve üretim mutfağı olarak görüyoruz. Burada öncelikli olarak ne üreteceğiz, hangi klinik çalışmalar yapacağız, hangi bilimi üretmek için ön plana çıkaracağız, burada oluşturacağız" şeklinde konuştu. "Elimizde olan işlenmemiş petrol diye düşündüğümüz sağlık verilerimizin bilimsel işleyişini TÜSEB’teki AI enstitüsüne yapacağız ve oradaki petrolü işler hale getirip, rafine edip dünya bilimine sunacağız" diyen Memişoğlu, şunları kaydetti: "Böylece Türkiye’nin esasında yazılım anlamında da bilişim anlamında da o verileri kullanıp, onları sağlık hizmetlerine, tedaviye ve yeni bir şey söylemeye kullanır hale getireceğiz. Büyük hastanelerimizde teknoloji üsleri de yapacağız. Böylece teknoloji, bilim insanı, hasta aynı yerde, buna özel finansmanın da olduğu alanlarla yeni şeyler söyleyeceğiz."