GÜNDEM - 17 Ekim 2024 Perşembe 09:39

Gurbetten sılaya döndü, baba yadigarı su değirmenini yeniden çalıştırdı

A
A
A
Gurbetten sılaya döndü, baba yadigarı su değirmenini yeniden çalıştırdı

Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Ormanağzı Mahallesi sakinlerinden Yunus Aktürk, yaklaşık 35 yıl süren gurbet hayatının ardından köyüne geri döndü ve babadan kalma eski su değirmenini yeniden faaliyete geçirerek bölge halkına hizmet vermeye başladı.


Ormanağzı Mahallesi sakinlerinden Yunus Aktürk, 35 yıllık gurbet yaşamı sonrasında köyüne dönerek baba yadigarı su değirmenini tekrar faaliyete geçirdi. Aktürk, "35 yıldır gurbetteydim ama köyüme geri dönerek babamdan miras kalan su değirmenini yeniden hayata geçirdim. Şu an tüm yöre halkı bu değirmeni bekliyordu" dedi.


Değirmenin açılması, bölge sakinleri arasında büyük bir mutluluk yaşattı. Artık buğday, arpa ve mısır gibi tahılların öğütüleceği bu değirmen, yerel halk için önemli bir ihtiyaç haline geldi.


Aktürk, su değirmeninin ununun kalitesine de dikkat çekerek, "Su değirmeni kepeğini almıyor, bu yüzden yapılan ekmek daha yumuşak oluyor" ifadelerini kullandı. Kardeş Hüsnü Aktürk ise, "Ağabeyimle birlikte babamızın su değirmenini faaliyete geçirdik. Vatandaşlar sağlıklı un tüketsinler diye çalışacağız. Bütün herkesi bekliyoruz" diyerek hizmete verdikleri değirmenin önemini vurguladı.


Yunus Aktürk ve kardeşi, babalarının mirasını yaşatırken, bölgedeki tarımsal üretime de katkıda bulunmayı hedefliyor. Su değirmeninin yeniden açılmasının, Ormanağzı Mahallesi’nde hem ekonomik hem de sosyal bir hareketlilik sağlaması bekleniyor.



Gurbetten sılaya döndü, baba yadigarı su değirmenini yeniden çalıştırdı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa BURULAŞ’tan yılda 23 milyon lira tasarruf sağlayan hamle Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ, bakım ve onarım çalışmalarını kendi bünyesinde gerçekleştirerek hem yolculara güvenli ve kesintisiz seyahat imkanı sunuyor hem de dış kaynaklara olan bağımlılığı azaltarak kamu bütçesini etkin bir şekilde koruyor. BURULAŞ Genel Müdürü Fahrettin Beşli, “Dışarıdan hizmet alma yerine bu işlemleri kendi bünyemizde gerçekleştirmeye başladık. Bu sayede yıllık 23 milyon TL tasarruf elde ettik” dedi. Bursa’nın daha yaşanabilir ve daha ulaşılabilir bir kent olması amacıyla çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, iştirakleri aracılığıyla Türkiye’ye örnek olmaya da devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ, toplu taşıma hizmetlerini daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmek için bakım ve onarım çalışmalarını kendi bünyesinde yürütüyor. Bu sayede yolculara daha güvenli ve kesintisiz seyahat deneyimi sunan BURULAŞ, atölyelerdeki titiz çalışmaları sayesinde dış kaynaklara olan bağımlılığı azaltıyor ve kamu bütçesini etkin bir şekilde korumuş oluyor. Araçların motor, şanzıman, fren ve elektronik sistemlerinin bakımını kendi bünyesindeki deneyimli ekiplerle yapan BURULAŞ, böylelikle yıllık 23 milyon lira tasarruf sağlamış oldu. Öz kaynaklara dayalı bakım çalışmaları, araçların ömrünü uzatırken, toplu taşıma hizmetlerinin kesintisiz ve güvenli bir şekilde sürdürülmesini sağlıyor. Yılda 23 milyon liralık tasarruf BURULAŞ Genel Müdürü Fahrettin Beşli, toplu taşıma hizmetinde önemli rol üstlenen tekerlekli araçların ve otobüslerin bakımlarının Osmangazi merkez, Yıldırım ve Terminal olmak üzere üç farklı lokasyonda gerçekleştirildiğini belirtti. Merkezlerde, araçların sefere çıkmadan önce konforlu yolculuk için ihtiyaç duydukları her türlü mekanik, lastik, kaporta, boya ve cam gibi bakımlarının yapıldığını söyleyen Beşli, “Ustalarımızın verimliliğini artırmak amacıyla onların değerini yükselttik. Dışarıdan hizmet alma yerine bu işlemleri kendi bünyemizde gerçekleştirmeye başladık. Bu sayede yıllık 23 milyon TL tasarruf elde ettik. Toplu taşımada problemsiz otobüs sayısını en yüksek seviyede tutmayı hedefliyoruz” dedi. Otobüs Bakım Müdürü Enes Başol ise 546 araçlık filonun yaklaşık yüzde 25’ine günlük bakım ve onarım hizmeti sağlandığını ifade etti. Başol, “Atölyelerimizde motor, şanzıman, diferansiyel gibi ana bileşenlerin yanı sıra fren sistemleri, elektrik-elektronik sistemler ve hidrolik-pnömatik sistemlerin onarımlarını öz kaynaklarımızla gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
Kayseri ERÜ ile LÖSEV arasında iş birliği protokolü imzalandı Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) arasında iş birliği protokolü imzalandı. ERÜ Rektörlük Toplantı Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Altun; "Üniversitelerin en temel görevleri arasında toplumsallaşma söz konusudur. Özellikle tedavi gören evlatlarımıza katkı sağlamak amacıyla yapılacak programlarda iş birliği içerisinde olmak için protokole imza atmaktayız. Bizim görevimiz bu süreçte üzerimize düşeni yapmaktır. Birçok iş birliği protokolü imzalıyoruz ama sağlık alanında olduğunda farklı bir duygu içerisinde oluyorsunuz. Ben tedavisi devam eden hastalarımıza acil şifalar diliyorum” dedi. LÖSEV Kayseri İl Koordinatör Yardımcısı Sibel Kurşun da amaçlarının üniversitede farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek, “Vakfımızı fayda projesi kapsamında iş birliği protokolü imzalamaktayız. Fayda Projemiz Üniversite öğrencilerimize ve öğretim görevlilerimize LÖSEV’in tanıtımını yaparak, kanser farkındalığını anlatmak. Öğrencilerimiz ile beraber toplumumuzun aydın kesimi üniversitemizde etkinlikler düzenlemek ve bu etkinlikleri detaylandırmak amacıyla protokole imza atmaktayız. Amacımız seminerler düzenleyerek, stant çalışmaları yapmak” diye konuştu. Konuşmaların ardından iş birliği protokolü ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ve LÖSEV Kayseri İl Koordinatör Yardımcısı Sibel Kurşun tarafından imzalandı.