SPOR - 21 Eylül 2024 Cumartesi 12:29

Erzurum’da cirit maçlarında nefes kesen o anlar

A
A
A
Erzurum’da cirit maçlarında nefes kesen o anlar

Erzurum’da asırlardan bu yana devam eden cirit müsabakaları zaman zaman yürekleri ağızlara getiren anlara sahne oluyor.


Erzurum’da özellikle hafta sonları meraklıları tarafından heyecanla beklenen ve izlenen cirit maçlarında zaman zaman yürekleri ağza getiren görüntüler de ortaya çıkıyor. Ata sporu ciritin en yaygın oynandığı ve asırlardan beridir devam ettirildiği şehirlerin başında gelen Erzurum’da kıran kırana geçen maçlar yaşanıyor. Aziziye Şengel Atlı Spor Kulübü ile Erzurum Korkut Ata Atlı Spor Kulübü arasında oynanan dostluk maçında da zaman zaman sporcuların ve atların zor anları izleyenleri korkuttu. Yaşanan küçük kazalarda sporculara ve atlarda yaralanmama olmaması ise sevindirdi.



Erzurum’da cirit maçlarında nefes kesen o anlar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla Büyükşehirden Tip 1 Diyabet hastalarına destek Muğla Büyükşehir Belediyesi, Tip 1 diyabetli çocukların yaşam kalitesini artırmak için önemli bir projeyi hayata geçiriyor. Muğla’da ikamet eden Tip 1 diyabetli çocuklar için başlatılan bu destek ile sensör ve insülin pompası maliyetleri Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Tip 1 diyabet hastalarının kan şekeri takibini kolaylaştıran diyabet sensörleri, her 5 dakikada bir kandaki glikoz seviyesini uyumlu akıllı cihazlara ileterek ani dalgalanmaların önlenmesine yardımcı oluyor. Sensörlerin sağladığı anlık veri takibi ile hipo ve hiperglisemi riski azalırken, özellikle gece saatlerinde kan şekeri düşüklüğüne bağlı endişeler de ortadan kalkıyor. Bu destek sayesinde aileler çocuklarının kan şekerini anlık olarak telefonlarından izleyebilecek, çocuklar ise okuldaki süreçlerinde de kan şekeri takibi konusunda sıkıntı yaşamayacaklar. Destek programı hakkında konuşan Muğla Tip 1 Diyabetliler Derneği Başkanı Neşe Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teşekkürlerini ileterek şu açıklamalarda bulundu: “Çocuklarımızın günde 10 kez parmak delmelerini bu sayede önlemiş oldu bu sensörler sayesinde. Çocuklarımız anlık kan şekerini takip edebilecekler. Sensörler sayesinde anne ve babalarımız çocuklarımızın anlık kan şekerlerini telefonlarından ve okuyuculardan anlık takip edebilecekler” dedi. İnsülin pompası ve sensör desteği kapsamında çocukların cihaz masraflarının belediye tarafından karşılanacağını söyleyen Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras “Muğla Tip Diyabetliler Derneği ziyaretimize gelmişti. Orada yaptığımız görüşmede Muğla’da yaklaşık 120 çocuğun Tip 1 diyabetli olduğu takip edilmekte olduğu ve onların pompa ve sensöre ulaşamadıklarını öğrendik. Bunun üzerine sağlık sosyal daire başkanlığımız ile birlikte hekim kontrolünde yaptığımız çalışma ile beraber onların ihtiyaçlarını karşılamaya başladık. Pompa ve sensör alarak çocuklarımıza bunları ulaştıracağız. Onların takipleri artık daha güvenli bir şekilde yapılacak” dedi. Destek programından faydalanmak isteyen vatandaşlar, aşağıdaki numaralardan ilgili merkezlere ulaşarak başvurularını yapabilecekler: Menteşe: 0252 212 9349, Fethiye: 0252 614 0440, Bodrum: 0252 316 4880, Milas: 0252 513 2886, Marmaris: 0252 417 5774, Ortaca: 0536 862 6556
Sivas Dünyaya pazarlanan somonlar, denize kıyısı olmayan Sivas’ta olgunlaşıyor Denize kıyısı olmayan Sivas’ta üretilen somon adayları, somon olgunluğuna ulaşıp yurt dışına pazarlanmak üzere Karadeniz’e yolcu edildi. Sivas’ta denize yaklaşık 300 kilo metre mesafede bulunan İmranlı ilçesindeki İmranlı baraj gölünde üretilen somon adayları, istenilen olgunluğa ulaştığı için özel tankerlere yüklenerek gelişimlerini tamamlamak üzere Karadeniz’e yolcu edildi. Yıllık kapasite 950 tona ulaştı İmranlı baraj gölünde 49 kafeste üretim yapan Ali Dursun Yıldızay isimli girişimci, yıllık 950 ton üretim kapasitesine ulaştıklarını belirtip, “Burası İmranlı barajı. Burada alabalık üretimi yapıyoruz ve somon adaylarımızı Karadeniz’e gönderiyoruz. 49 kafesimiz ve yıllık 950 ton üretim kapasitemiz var. Üretim olarak da 400 ila 500 ton arasında üretim yapıyoruz. Karadeniz’e gönderdiğimiz adaylar oradaki kafeslerde beslenerek somon olgunluğuna ulaşıyor. Ayrıca İç piyasaya da alabalık gönderiyoruz. 500 ila 600 gram ağırlığa ulaşan balıkları gönderiyoruz, orada somona dönüşüyorlar ve Karadeniz somonu olarak iç piyasa ve yurtdışına ihraç ediliyorlar” dedi. Rusya’ya gönderiliyor Yıldızay, Karadeniz’de somon olgunluğuna ulaşan balıkların özellikle Rusya’ya gönderildiğini ifade edip, “Denizi olmayan bir yerde alabalık ve somon üretiyoruz. İç piyasaya ve ihracata balık veriyoruz, son derece memnunuz. Deniz olmayan bir Sivas’tan denize balık gönderiyoruz. Dünyanın her tarafına balık gidiyor buradan. Özellikle Rusya’ya gönderiyoruz” şeklinde konuştu.
Ankara Bakan Memişoğlu: “Türkiye’de doğurganlık oranı 1970’lerde 5.1 iken, bugün maalesef 1.5’e kadar düşmüş durumdadır” Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Türkiye’de doğurganlık oranı 1970’lerde 5.1 iken, bugün maalesef 1.5’e kadar düşmüş durumdadır” dedi. Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bakan Memişoğlu, Türkiye’de aile yapısını güçlendirmenin herkesin boynunun borcu olduğunu ifade ederek, “Özellikle şehirleşen ve çalışma yöntemi değişen ailenin küçülmesi ve özellikle doğurganlık oranının düşmesiyle maalesef bu durumda ailenin ve doğurganlık oranının yükseltilmesi gerekir. Türkiye’de doğurganlık oranı 1970’lerde 5.1 iken, bugün maalesef 1.5’e kadar düşmüş durumdadır. Bu hem toplumun geleceğini hem de aile yapısını tehdit etmektedir. Bu konuda bakanlığımız özellikle anne eğitiminin ve normal doğumun eylem planını hazırlamış ve uygulamaya koymuştur” ifadelerini kullandı. Bakan Memişoğlu, sosyal medyanın ulaşılabilirliğinin artmasıyla aileye olan dış etkilerin sayısının arttığını ve kontrol edilebilirliğin azaldığını belirterek, aile yapısının korunması gerektiğini dile getirdi. Türkiye’de 269 noktada faaliyet gösteren Sağlık Hayat Merkezlerinde yürütülen faaliyetlerle aileyi güçlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Bakan Memişoğlu, “Bu kurulun gelecek nesillerin daha iyi yetişmesi için çok stratejik olacağını düşünüyoruz. Geleceğimizi ve ailemizi ve bununla beraber toplumumuzu geliştirecek ve yeniden güçlendirecek çalışmalara bakanlık olarak her türlü desteği vereceğiz” dedi.