ÇEVRE - 14 Ekim 2024 Pazartesi 09:16

Erzincan yağmura teslim oldu, ardından oluşan gökkuşağı görenleri hayran bıraktı

A
A
A
Erzincan yağmura teslim oldu, ardından oluşan gökkuşağı görenleri hayran bıraktı

Erzincan’da aniden bastıran gök gürültülü sağanak yağış etkili oldu. Yağışın ardından oluşan gökkuşağı görenleri kendisine hayran bıraktı.


Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmelere göre, bölge genelinde hava parçalı ve çok bulutlu, Erzincan, Erzurum, Bayburt, Ardahan ve çevreleri yerel olmak üzere aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Gece ve sabah saatlerinde pus hadisesi görülecek. Hava sıcaklığı mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgâr güneyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.


Erzincan’da etkili olan sağanak yağış günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Yağmur nedeniyle ana caddeler su birikintileriyle doldu, araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Etkili olan sağanak sonrası bulutların dağılıp güneşin yüzünü göstermesiyle, gökkuşağı ortaya çıktı. Ortaya çıkan gökkuşağı, görsel şölen oluşturdu. Uzun süre gökyüzünde kalan gökkuşağı, kentin birçok noktasından da izlendi.



Erzincan yağmura teslim oldu, ardından oluşan gökkuşağı görenleri hayran bıraktı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tunceli Tunceli’nin sularında asayiş botu devriye gezecek İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Tunceli’ye 2’si arama kurtarma biri de asayiş hizmetlerinde kullanılmak üzere 3 bot tahsis edildi. Asayiş botunun ilk devriyesi Uzunçayır Baraj Gölü’nde Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu ve İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bülent Baykal’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Tunceli’de kısa bir süre önce akarsu, gölet ve barajlarda emniyet ve asayiş hizmetleri için jandarma bünyesinde Bot Komutanlığı kuruldu. İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından bu kapsamda Tunceli’ye 2’si arama-kurtarma biri de asayiş hizmetlerinde kullanılmak üzere 3 botun tahsisi gerçekleştirildi. Bot Komutanlığını ziyaret eden Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, ilgililerden bilgi aldıktan sonra İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bülent Baykal ile birlikte asayiş botuyla Uzunçayır Baraj Gölünde asayiş devriyesi gerçekleştirdi. Tahsis edilen 2 arama-kurtarma botunun da eşlik ettiği devriyede açıklama yapan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, suyun şehirlere büyük güzellikler kattığını belirterek, “Türkiye’de suyun en fazla güzellik kattığı şehirlerin başında belki Tunceli geliyor. İki önemli ırmak, hem Munzur Nehri, hem Pülümür Nehri ilimiz merkezinde birleşiyor ve Munzur Nehri olarak devam ediyor. Bu nehir üzerinde sulama ve elektrik üretimi amaçlı yapılmış barajlar var ve bunlar Keban’ı besliyor” dedi. Suyun güzelliklerin yanı sıra bazen asayiş olaylarına da konu olabildiğini belirten Vali Tekbıyıkoğlu, “Bazen boğulma olayları bazen kaybolma vakaları cereyan edebiliyor. Bu münasebetle Tunceli’nin huzur ve güvenliğinin daha iyi bir düzeye gelmesi için Jandarma Genel Komutanlığımız İçişleri Bakanlığımız tarafından ilimize 3 tane bot tahsis edildi. Bunların 2 tanesi arama-kurtarma amaçlı üzerinde bulunduğumuz bot ise asayiş olaylarına bakacak. Tabi isteriz hiç kullanılmasın ama acil bir durumda bunlar can kurtarır. Arkadaşlarımızın olay yerine hızlıca intikal edip görevlerini yapmalarını sağlayacağız. İlimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. Tunceli’nin doğal güzelliklerine vurgu yapan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, “İlimiz doğal güzellikleriyle ünlü bir olduğu için yaban hayatı da oldukça üst düzeyde. Biz yaban hayatını korumayı çok önceliyoruz. Gerek kara avcılığıyla mücadelede gerekse çevre suçlarının hızlı tespiti için de bu botları kullanacağız. İstiyoruz ki Tunceli hiç bozulmadan Türkiye’nin en güzel, en temiz illerinden biri olarak kalsın” şeklinde konuştu.
Kocaeli Darıca Şehir Giriş Kapısı yenileniyor Darıca Belediyesi, ilçenin en önemli simgelerinden biri olan ve zamanla aşıma uğrayan Şehir Giriş Kapısında yenileme ve güçlendirme çalışmalarına başladı. Proje kapsamına Darıca Şehir Giriş Kapısında yenileme ve modernizasyon çalışması başlatıldı. Kapıda, çelik karkas güçlendirme ve estetik yenileme çalışması gerçekleştiriliyor. Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada şehrin siluetini yenilemek ve tarihi dokusunu korumak amacıyla estetik çalışmalara önem verdiklerini ifade ederek, "İlçemizin sembollerinden biri olan Şehir Giriş Kapısında çelik karkas güçlendirme ve estetik yenileme çalışmamız hızlı bir şekilde devam ediyor. Proje kapsamında çelik karkas güçlendirme çalışmaları, doğal taş tamiratı, söve ve Selçuklu motiflerinin restorasyonu, dümen çapa simgesinin tamiratı ile şehir giriş kapısının genel bakımı gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda Fatih Sultan Mehmet Caddesi üzerinde refüj düzenleme çalışmaları da yapılacak. Aydınlatma, söve, boya ve dekoratif görsel efekt çalışmaları ile şehrimizin estetik görünümüne katkı sağlayacak çalışmayı en kısa süre içinde tamamlayacağız. Bu süreçte oluşabilecek trafik yoğunluğu gibi olumsuzluklar için de vatandaşlarımızdan özür diliyoruz ve şehrimizin daha güzel ve güvenli bir geleceği için gösterdikleri anlayış için de teşekkür ediyoruz" dedi.
Malatya Kuru kayısı ihracatta yüz güldürmeye devam ediyor 2024 yılı Eylül ayında Malatya’dan 9 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilerek 45 milyon dolar gelir elde edildi. Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’dan 2024 yılı Eylül ayında 9 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken, buna karşılık 45 milyon dolar gelir elde edildi. Coğrafi işaret tescilli kayısıda yıl sonu ihracat hedefi ise 100 bin tona ulaşmak. “Altı aylık hedef 50 bin ton ihracat” 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen illerden biri olan Malatya’da, tüm olumsuzluklara rağmen kuru kayısı ihracatındaki hedeflerinde sapma olmadığını kaydeden Malatya Ticaret Borsası Başkanı (MTB) Ramazan Özcan, “Depremlerin ortaya çıkardığı bir takım olumsuzlar devam ediyor. Özellikle fabrikalarımız yüzde yüz bir kapasiteli bir üretime ulaşamadı. İnsan işgücü ihtiyacımızın çok fazla olmasına rağmen Eylül ayında 9 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirirken, buna karşılık 45 milyon dolar gelir elde etmiş olduk. Altı aylık süreçte 50 bin ton ihracata ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi “İşçi ihtiyacı had safhada” Sektörde iş gücü konusunda ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Başkan Özcan, ”İşletmelerimizde şu anda işçi ihtiyacımız had safhada. Dolayısıyla kapasitemizi arttıramıyoruz. Özellikle Ekim ve Kasım ayları içerisinde yüzde yüz bir kapasiteye ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışacağız. Bu sürede 30 bin ton civarında bir ihracat gerçekleştirebilirsek yıl sonunu da 50 bin tona yakın bir rakamla kapatmış oluruz. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamların çok fazla önüne geçmiş olduk. Bir önceki yıla mukayese ile şu anda 4 bin tonun üzerinde bir rakamla önde gidiyoruz. Geçen yıl ihracatta yaşadığımız düşüşü bu yıl telafi ederek 100 bin ihracata ulaşmak için de yoğun bir şekilde çalışacağız” diye konuştu.
Eskişehir Bu proje ile öğrenciler hava araçlarıyla ilgili bilgilerle donatılacak Eskişehir’de açılış toplantısı gerçekleştirilen ’Genç Zihinler Kanatlanıyor: Ortaokul Öğrencilerinin Hava Aracı Teknolojileriyle Buluşması’ projesi çerçevesinde; öğrencilere hava araçlarının nasıl çalıştığı, tasarım süreçleri ve mühendislik ilkeleri öğretilecek. TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı ile desteklenen projenin açılış toplantısı saat 09.30’da Eskişehir Öğretmenevi Mavi Salon’da yapıldı. Toplantı programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından proje ekibi tanıtım videosu izlenip detaylı bilgilerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirildi. Sunum sonrasında sırasıyla Uzm. Öğretmen Proje Yürütücüsü Dr. Davut Atış, Uzm. Öğretmen Proje Yürütücüsü Dr. Fatma Avcı ve İl Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Kemal Karakuş konuşmalarını yaptı. Konuşmalarla birlikte tanıtım toplantısı sona erdi. "Hava aracı teknolojileri günümüz dünyasında hızla gelişen ve büyük öneme sahip bir alandır" Açılış toplantısında konuşan Uzm. Öğretmen Proje Yürütücüsü Dr. Fatma Avcı, "Bu projede, öğrencilerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artırmayı, yenilikçiliklerini geliştirmeyi ve geleceğin mühendisleri olarak yetişmelerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Hava aracı teknolojileri günümüz dünyasında hızla gelişen ve büyük öneme sahip bir alandır. Bu proje sayesinde öğrencilerimiz, hava araçlarının nasıl çalıştığını, tasarım süreçlerini ve mühendislik ilkelerini öğrenme fırsatı bulacaklar. Amacımız, sizleri sadece bilgiyle donatmak değil, aynı zamanda problem çözme becerilerini geliştirmek, iş birliği yapma yeteneklerini artırmak ve hayal gücülerini serbest bırakmaktır" dedi. "Projenin ismini oluşturan ekibi ve uygulayıcılara hepsini ayrı ayrı kutluyorum" İl Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Kemal Karakuş ise, "Sağlıklı ve etkili bir projenin birkaç temel ayağı vardı. Bu ayaklardan belki de en önemlisi, projenin ismidir. Bugün burada toplanmamıza sebep olan proje ismiyle çok heyecan verici ve çocukların gönlünü fethedicidir. Bu anlamda ’Genç Zihinler Kanatlanıyor’ projesinin ismini oluşturan ekibi ve uygulayıcılara hepsini ayrı ayrı kutluyorum. Türkiye yüzyılı maarif modelinde 21’inci yüzyıl becerileri olarak özellikle tanımlanan analitik düşünme, yenilikçilik, çözüm üretme ve problem çözme gibi becerilerin kazanılmasının en önemli TÜBİTAK projelerinin başında da TÜBİTAK 4004’ün geldiğini düşünüyorum. Hem yazma sürecinde hem de kabul edilme sürecinde birçok zorluk yaşandığı 4004 projesi, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okullarda çok rağbet gören ve tercih edilen bir proje. Geçen yıl da kabul edilen ’Jeolojinin İzinde’ projesi varken, bugün tevafuktur ki Öğretmenevi’nde alt katta bir TÜBİTAK 4004, üst katta bir TÜBİTAK 4005 olması Eskişehir’deki eğitim çalışanlarının mesleklerindeki aşkı göstermesi açısından da çok önemli" şeklinde konuştu. Programa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Kemal Karakuş’un yanı sıra proje ekibi, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı.