EĞİTİM - 14 Ekim 2024 Pazartesi 10:56

Bu proje ile öğrenciler hava araçlarıyla ilgili bilgilerle donatılacak

A
A
A
Bu proje ile öğrenciler hava araçlarıyla ilgili bilgilerle donatılacak

Eskişehir’de açılış toplantısı gerçekleştirilen ’Genç Zihinler Kanatlanıyor: Ortaokul Öğrencilerinin Hava Aracı Teknolojileriyle Buluşması’ projesi çerçevesinde; öğrencilere hava araçlarının nasıl çalıştığı, tasarım süreçleri ve mühendislik ilkeleri öğretilecek.


TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı ile desteklenen projenin açılış toplantısı saat 09.30’da Eskişehir Öğretmenevi Mavi Salon’da yapıldı. Toplantı programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından proje ekibi tanıtım videosu izlenip detaylı bilgilerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirildi. Sunum sonrasında sırasıyla Uzm. Öğretmen Proje Yürütücüsü Dr. Davut Atış, Uzm. Öğretmen Proje Yürütücüsü Dr. Fatma Avcı ve İl Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Kemal Karakuş konuşmalarını yaptı. Konuşmalarla birlikte tanıtım toplantısı sona erdi.



"Hava aracı teknolojileri günümüz dünyasında hızla gelişen ve büyük öneme sahip bir alandır"


Açılış toplantısında konuşan Uzm. Öğretmen Proje Yürütücüsü Dr. Fatma Avcı, "Bu projede, öğrencilerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artırmayı, yenilikçiliklerini geliştirmeyi ve geleceğin mühendisleri olarak yetişmelerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Hava aracı teknolojileri günümüz dünyasında hızla gelişen ve büyük öneme sahip bir alandır. Bu proje sayesinde öğrencilerimiz, hava araçlarının nasıl çalıştığını, tasarım süreçlerini ve mühendislik ilkelerini öğrenme fırsatı bulacaklar. Amacımız, sizleri sadece bilgiyle donatmak değil, aynı zamanda problem çözme becerilerini geliştirmek, iş birliği yapma yeteneklerini artırmak ve hayal gücülerini serbest bırakmaktır" dedi.



"Projenin ismini oluşturan ekibi ve uygulayıcılara hepsini ayrı ayrı kutluyorum"


İl Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Kemal Karakuş ise, "Sağlıklı ve etkili bir projenin birkaç temel ayağı vardı. Bu ayaklardan belki de en önemlisi, projenin ismidir. Bugün burada toplanmamıza sebep olan proje ismiyle çok heyecan verici ve çocukların gönlünü fethedicidir. Bu anlamda ’Genç Zihinler Kanatlanıyor’ projesinin ismini oluşturan ekibi ve uygulayıcılara hepsini ayrı ayrı kutluyorum. Türkiye yüzyılı maarif modelinde 21’inci yüzyıl becerileri olarak özellikle tanımlanan analitik düşünme, yenilikçilik, çözüm üretme ve problem çözme gibi becerilerin kazanılmasının en önemli TÜBİTAK projelerinin başında da TÜBİTAK 4004’ün geldiğini düşünüyorum. Hem yazma sürecinde hem de kabul edilme sürecinde birçok zorluk yaşandığı 4004 projesi, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki okullarda çok rağbet gören ve tercih edilen bir proje. Geçen yıl da kabul edilen ’Jeolojinin İzinde’ projesi varken, bugün tevafuktur ki Öğretmenevi’nde alt katta bir TÜBİTAK 4004, üst katta bir TÜBİTAK 4005 olması Eskişehir’deki eğitim çalışanlarının mesleklerindeki aşkı göstermesi açısından da çok önemli" şeklinde konuştu.


Programa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Kemal Karakuş’un yanı sıra proje ekibi, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı.



Bu proje ile öğrenciler hava araçlarıyla ilgili bilgilerle donatılacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Tarsus’un tarihi ve gastronomisi tanıtıldı Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, katıldığı bir programda Tarsus’un tarihi, sanatı, zengin mutfağı ve projeleri hakkında bilgiler verdi. Sanat, müzik ve tarihe dair keyifli bir sohbetin gerçekleştiği programda, Tarsus’un yöresel lezzetleri, Tarsus kebabı, humus, fındık lahmacun, Tarsus şalgamı ve sıkma gibi lezzetleri tanıtıldı. Aynı zamanda Başkan Boltaç, Slow Food Yeryüzü Pazarını anlattı. Tarsus’un güzelliklerini ve Atatürk’ün Tarsus’a gelişini anlatarak konuşmalarına başlayan Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, “Tarsus’un en önemli noktalardan biri olan Şelale’deyiz. Burası muazzam bir görsele sahip. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Adana’dan Mersin’e geçerken bir gece Tarsus’ta konaklıyor. Tarsus’ta hem barajımız hem de Tarsus’un merkezinde parkımız var. Her iki noktaya da hayran kalıyor ve keyifli anlar geçiriyor. Kendisi Şelalemize de geliyor. Atatürk’ün gittiği her yerde, gördüğü her noktada, izlediği her çalışmada bir güzellik var” dedi. "Tarsus, parlayan bir yıldız olmayı hak ediyor" Tarsus’un tarihini anlatan Başkan Boltaç, “Tarsus 10 bin yıllık tarihi olan, Hristiyanların, Musevilerin ve Müslümanların kutsal saydığı bir toprak. Burası birçok medeniyete başkentlik yapmış bir kenttir. Dolayısıyla Hristiyanlar için Aziz Paul’un, Museviler için Danyal Peygamberin, Müslümanlar için de Eshab-ı Keyf’in etkisi vardır. Bu kadim topraklar önemli bir noktadır. Bu coğrafyanın çok geniş bir yeri sit alanı. Tarsus’un üstü ne kadar zenginse, yeraltı daha da zengin. Dolayısıyla Tarsus, parlayan bir yıldız olmayı hak ediyor” ifadelerini kullandı. Tarsus’un önemli bir kent olduğunun altını çizen Başkan Boltaç, “Tarsus sokaklarında gezdiğinizde gerçekten tarihi bir kokuyu alıyorsunuz. Sanki zamanda yolculuk yapıyormuş gibi hissediyorsunuz. Dolayısıyla Tarsus, tarımda, sanayide ve turizmde önemli bir rol almıştır" diye konştu. Tarsus’un gastronomi kültürüne değinen Boltaç, şöyle devam etti; "Bu kentte lezzet uzun yıllar boyunca damakta kalıyor ve süreklilik arz ediyor. Bu durum gastronomi anlamında bizim için çok önemli. Tarsus’a gelenler Ümit Yaşar Oğuzcan gibi sanatı en dibine kadar en güzel şekilde yaşayabiliyor. Gastronomi anlamında da çok güzel keyifli bir kente geliyor. Havalimanı da açıldı. Artık gelmeniz için bir sebep daha var. Ben Türkiye’deki bütün vatandaşlarımızı bu güzel tarihe sahip olan Tarsus’a davet ediyorum. Bizim Siptilli Çarşımız var. O çarşıyı Gastronomi Merkezine çeviriyoruz. Kısa bir süre sonrada açılışını yapacağız. Bu bölgeyi trafiğe kapatacağız. Hem esnafımız kazanacak hem de canlılık getireceğiz. Analı kızlı, övelemeç, yüksük çorbası, sarımsaklı köftemiz var. Bizde gastronomi çok önemli bir nokta. 1-3 Kasım tarihleri arasında Tarsus Festivali var. Bu festivale de herkesi davet ediyorum."
Ankara Bakan Bak, Gençlerle Sivil Anayasa Buluşması’nda Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Gençlerle Sivil Anayasa Buluşması" programında gençlerin sivil anayasa sürecindeki fikirlerine çok önem verdiklerini belirtti. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde gerçekleştirilen "Gençlerle Sivil Anayasa Buluşması" programında açıklamalarda bulunarak, gençlerin sivil anayasa sürecindeki fikirlerine çok önem verdiklerini söyledi. Anayasanın toplumdaki uzlaşma metinleri olduğunu dile getiren Bakan Bak, "1982 Anayasası hala uygulamada ama pek çok değişikliğe uğradı. Bunların bir kısmında biz de yer aldık. Ülkemizin ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Tartışmaları sürdürüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde meclis başkanı siyasi partileri bu konuda ziyaret ediyor. Her seferinde Cumhurbaşkanımız siyasi partileri birlikte bu konuyu çözmeye davet ediyor. Türkiye Yüzyılı’nda, biz bu konuda gençlerimizin sözlerini aktarmak istiyoruz. Bu süreç başladığında Anayasa Komisyonu ve genel kurulda görüşülecek. Biz buralarda hazırlanan raporları oraya sunacağız" ifadelerine yer verdi. Buluşmanın gerçekleştiği mekana dikkat çeken Bakan Bak, toplantı salonunun 1980 Darbesi’nde mahkumların yemekhanesi olduğunu belirterek, "Biz şimdi buraya geldik, bu mekanda ülkenin sivil anayasası için gençlerimizin görüşlerini dinleyeceğiz. Türkiye Yüzyılı’nın gençlerin, sporun yüzyılı olmasını istiyoruz. O yüzden sizin görüşlerinize çok önem veriyoruz" diye konuştu.
Bursa Klasik araç tutkunları İnegöl’de buluştu Bursa’nın İnegöl ilçesinde organize edilen klasik araç fuarına 15 şehirden 300’e yakın klasik araç katıldı. İnegöl’de ilkkez yapılan Klasik Araç Fuarı, Merpa Kapalı Pazar Yerinde gerçekleştirildi. İnegöl Belediyesi katkılarıyla yapılan organizasyon, ülkenin dört bir yanından klasik araç tutkunlarını İnegöl’de buluşturdu. İnegöl ile birlikte; İstanbul, Ankara, Manisa, İzmir, Sakarya, Düzce, Uşak, Gaziantep, Bilecik, Karaman, Sivas, Kastamonu, Eskişehir ve Hatay başta olmak üzere 15 dolayında farklı şehirden gelen klasik araç tutkunları 300’e yakın aracı sergileme fırsatı buldu. Başkan Taban Ziyaret Etti Etkinliği İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da beraberindeki meclis üyeleri ve AK Partili yöneticilerle birlikte ziyaret etti. Alanı gezip araçları tek tek inceleyen Başkan Taban, şehir dışından gelen misafirlere de hoş geldiniz dileklerini iletti. Taban “Bugün çok değerli misafirlerimize İnegöl’de ev sahipliği yapıyoruz. Farklı şehirlerden gelerek etkinliğimize katılan misafirlerimize teşekkür ediyorum. Sizlerle birlikte bu organizasyon çok daha güzel oldu. Bu alanda 1955’ten günümüze kadar farklı model marka araçlar var. Yine orijinal parça satışı yapılan stantlarımızı görüyoruz. Bizim için çok kıymetli oldu bu organizasyon. Şehrimizde ilki yapılan bir organizasyon. 15 dolayında şehirden de katılım var. 300 dolayında araç katıldı etkinliğe. Organizasyonun hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.
İstanbul Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışları basın toplantısı gerçekleştirildi Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkıları, İstanbul Valiliği ve Türkiye Yelken Federasyonu iş birliğiyle İstanbul Açıkdeniz Yat Yarış Kulübü tarafından yapılacak 5. Uluslararası Yat Yarışları’nın basın toplantısı gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkıları, İstanbul Valiliği ve Türkiye Yelken Federasyonu iş birliğiyle İstanbul Açıkdeniz Yat Yarış Kulübü tarafından organize edilen Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışları’nın basın toplantısı gerçekleştirildi. Cumhuriyet Kupası için mücadele edilecek organizasyonun basın toplantısı, Fişekhane’de yapıldı. İki kıta arasında düzenlenen dünyadaki tek yat yarışı olma özelliği taşıyan Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışları, 26 Ekim’de başlayacak, 29 Ekim’de Cumhuriyet Kupası ödül töreni ile sona erecek. Toplantıya, İstanbul Açık Deniz Yat Yarış Kulübü Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak, DHL Express Türkiye Genel Müdürü Volkan Demiroğlu ve İAYYK Sportif Direktörü Engin Yuvaktaş katıldı. Ekrem Yemlihaoğlu: "Türk yelkencileri halkımızla buluşturmak niyetindeyiz" Gösterilen ilgi ve alaka için teşekkür ederek sözlerine başlayan Ekrem Yemlihaoğlu, "Herkes için en önemli, en güzel günlerden biri olan 29 Ekim yaklaşıyor. Bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bugünlere gelirken kırılma anları hep denizlerde yaşanmış. Bizlere nice acılar çekilerek emanet edilen mavi vatanın kıymetini bilmemiz gerekiyor. Her sene olduğu gibi bu yıl da bizlere kutsal emaneti teslim eden Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilere minnet duygumuzu ifade etmek üzere tören yapacağız. Türk yelkencileri halkımızla buluşturmak niyetindeyiz" ifadelerini kullandı. Özlem Akdurak: “Başarılar dolu keyifli bir yarış olacağına inanıyorum” Çok anlamlı bir faaliyetin 5. yılını kutlayacaklarını belirten Özlem Akdurak, "Cumhurbaşkanlığı Yat Yarışları ülkemizin coğrafyasını dünyanın önüne seren, gerçekleştirildiği her lokasyonda Türkiye’nin nasıl bir merkez olabileceğini tüm dünyaya gösteren değerli bir yarış. Başarılar dolu keyifli bir yarış olacağına inanıyor, herkesin katılımına çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. Volkan Demiroğlu: “Yelken, şirketimizin değerleriyle özdeşleşiyor” Cumhuriyet Kupası heyecanına az bir süre kaldığını aktaran Volkan Demiroğlu da, “Yelken, şirketimizin değerleriyle özdeşleşiyor. Bu destek bizim için ayrıca anlamlı. Dünyanın 4 bir yanından sporcular geliyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Tüm yarışçılara başarılar diliyorum" diye konuştu. Yarış ile ilgili detayları ve teknik bilgileri aktaran Engin Yuvaktaş ise şunları kaydetti: “Şamandıra yarışlarıyla başlayacak mücadelede 29 Ekim’de İstanbul Boğazı, yelkenliler ile renklenecek. Yarışmacılar, kupa için Boğaz’ın zorlu parkurunda mücadele edecek. Dünyanın dört bir yanından gelen yarışçılar, Cumhuriyet Bayramı’ndaki yarışa, Dolmabahçe önlerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları onuruna saygı duruşu ile başlayacak. Muğla ve İstanbul’da gerçekleştirilecek etaplar sonunda toplamda en iyi dereceyi elde edecek ekip, ’Cumhurbaşkanlığı 5. Uluslararası Yat Yarışı Şampiyonu’ unvanına ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’na hak kazanacak.”
Karabük KBÜ, ‘Siber Vatan Projesi’nde öncü rol üstleniyor Karabük Üniversitesi, Siber Vatan 2025 Programı çerçevesinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile iş birliği yaparak çevrimiçi ve yüz yüze eğitimler düzenleyecek. Bu program, nitelikli siber güvenlik uzmanları yetiştirmeyi ve Türkiye’nin dijital savunma kapasitesini artırmayı hedefliyor. Karabük Üniversitesi, Türkiye’nin dijital savunma kapasitesini artırmayı hedefleyen Siber Vatan Projesinde önemli bir adım atarak, siber güvenlik alanında öncü bir eğitim ve araştırma merkezi olmayı amaçlıyor. Karabük Üniversitesi, genç nesillerin siber güvenlik alanında uzmanlaşması için çeşitli eğitim programları ve sertifikalı kurslar düzenleyecek. Mühendislik Fakültesi’ndeki Bilgisayar Mühendisliği bölümü başta olmak üzere birçok farklı bölüm, siber güvenlik odaklı derslerle müfredatını genişleterek öğrencilere bu alanda uzmanlaşma imkanı sunacak. Siber Vatan Programı, yaklaşık 200 saatlik yüz yüze teknik eğitimler, vizyon buluşmaları, bootcamp, teamscamp ve çeşitli etkinlik faaliyetlerinden oluşmakta olup, program süresi yaklaşık 18 ay olarak belirlendi. Yaklaşık 50 öğrencinin eğitim alması düşünülen programın teknik eğitimleri arasında siber güvenlik uzmanlığına hazırlık, beyaz şapkalı hacker, sızma testi, adli analiz, tersine mühendislik, malware analizi, web güvenliği, bilişim hukuku, saldırı tespit ve kayıt yönetimi gibi alanlar yer alıyor. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, projenin Türkiye için taşıdığı önemi şu sözlerle vurguladı: “Siber Vatan Projesi, ülkemizin dijital bağımsızlığını sağlama yolunda stratejik bir adımdır. Karabük Üniversitesi olarak bu projenin bir parçası olmak, gençlerimizi bu alanda eğitmek ve Türkiye’nin dijital savunmasına katkı sağlamak bizim için büyük bir gurur kaynağıdır.” Siber Vatan Projesi çerçevesinde Karabük Üniversitesi, kamu kurumları ve özel sektörle iş birliği yaparak, siber güvenlik teknolojilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak. Yerli ve milli çözümlerle siber tehditlere karşı etkili bir savunma mekanizması oluşturulması hedefleniyor. Özellikle savunma sanayi ve bilişim sektöründeki firmalarla yapılacak iş birlikleri, öğrencilere staj ve iş imkânı sağlarken, ülkenin dijital güvenliğine katkı sunacak projelerin geliştirilmesine imkan tanıyacak. Karabük Üniversitesi, Siber Vatan Projesi bünyesinde gerçekleştirdiği yatırımlarla Türkiye’nin dijital güvenliğini sağlama hedefine önemli katkılarda bulunacak. Üniversitenin bu projedeki rolü, hem akademik çalışmaların hem de siber güvenlik alanında yetişmiş insan kaynağının gelişimini sağlayarak, Türkiye’yi dijital dünyada güçlü bir oyuncu haline getirmeyi amaçlıyor. Siber Vatan Projesi ile Karabük Üniversitesi hem bölgesel hem de ulusal düzeyde siber güvenlik konusunda fark oluşturacak bir merkez olarak öne çıkmaya hazırlanıyor.